...
Projektin lähtökohtana on havaittu muotoiluosaamisen ja ympäristömyönteisen suunnittelun tarve joukkoliikenteeseen, lähijunien asemaympäristöihin, pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyvissä ratkaisuissa. Kehittämisen kohteiksi on valittu 1) pyöräilijäystävällisten palvelujen ja ratkaisujen suunnittelu uudelle Marja-Vantaan alueelle, 2) jo vireillä olleen pyöräkeskuskonseptin kehittäminen ja pilotointi Helsingissä sekä 3) pääradan asemaympäristöjen parantaminen yhteistyössä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kohteiden valinta on onnistunut siinä mielessä, että niiden kautta saadaan kerättyä kattavasti tietoa sekä kokemuksia toimintamalleista, joita voidaan hyödyntää myös muilla alueilla. Marja-Vantaan kehitystyössä saadaan tietoa, kuinka uusille asuin- ja työpaikka-alueille luodaan toimivia ja käyttäjäystävällisiä jalankulkua, polkupyöräilyä ja joukkoliikennetta tukevia helpottavia ratkaisuja. Helsingin pyöräkeskuksen osalta päästään testaamaan useampaa toimintamallia itse pyöräkeskukselle ja sen tarjoamille palveluilleHelsingissä testaattiin kesällä useampaa toimintamalleja: Pyöräkeskus 1.0 Kampin Narinkkatorilla ja pyörän huoltoasemaan lippakioskeilla ympäri kaupungin.
Yhteiset asemat -osaprojektin lähtökohta on osoittautunut toimivaksi, viranomaiset ja paikalliset yhteisöt ovat lähteneet mukaan aseman suunnitteluun. Tarvekartoitus on tuonut esiin kehittämistarpeita. Malmin asema toimii hyvin pilottikohteena, josta on hyvä pilottikohteena. Sieltä saatuja kokemuksia voidaan soveltaa muillakin asemilla. Tavoitteet ovat selkeytyneet hankkeen edetessä ja ne itsessään ovat realistisia. Tavoitteena on luoda yhteisöllisen suunnittelun malli, jota voidaan soveltaa myös muissa pääradan kohteissa kuin vain Malmillamuillakin asemilla.
Projektin toteutuksen ja yhteistyön onnistuneisuus
...
Projektin yhteistyökumppaneiksi on onnistuttu saamaan keskeiset pyöräilyn edistämisen parissa pääkaupunkiseudulla toimivat organisaatiot. Projektin ohjausryhmässä ovat mukana Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Vantaan kaupungin Marja-Vantaa -projekti, HKL, HSL, VR, Liikennevirasto, Helsingin polkupyöräilijät Hepo ry, Ympäristöministeriö sekä osatoteuttajien ja rahoittajan edustajat. Projekti ja tähänastiset tulokset ovat herättäneet kiinnostusta teemaa sivuavissa tahoissa ja hanketta on esitelty Luova kohtaamispaikkassakohtaamispaikassa, Kunnossa kaiken ikää -ohjelman tilaisuudessa, Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman seurantaryhmän kokouksessa ja Liikkumisen ohjauksen verkostossa. Pääkaupunkiseudun kontaktien lisäksi projektissa järjestettiin opintomatka Tampereelle sekä tapaaminen Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskuksen Vernen Pykälä-tutkimusryhmän (Pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää) kanssa osana syksyn innovaatioprojektia.
ARMI Open -workshop...
Päätoteuttaja Metropolia Ammattikorkeakoulu vetää Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa toteutettavia osaprojekteja, joiden kumppanijoukko on koottu osaprojektin tarpeiden mukaan. Helsingissä toteutettavassa Pyöräkeskusosaprojektissa oli kesällä 2012 mukana kaupunkisuunnitteluviraston ja muotoilun koulutusohjelman lisäksi Kampin suutari, joka toimi keskuksen isännöitsijänä ja korjauspalveluntuottajana sekä Greenbike, vuokrauspalveluntuottajana. Måndag Oy oli mukana keskuksen viestinnän suunnittelussa sekä toteutti samaan aikaan info- ja näyttelytila Laiturilla järjestetyn Fiilari-näyttelyn, jossa LAD oli puolestaan näytteilleasettajana. Måndagin kautta projekti sai yhteyden Bicycle Film Festival Helsinki -organisaatioon ja pääsi mukaan festivaalinäyttelyn ja väliaikaohjelman suunnitteluun. Pyöränhuoltoasema -pilotointin kehittelyssä oli mukana lippakioskiyrittäjiä, kulttuurituotannon ja muotoilun koulutusohjelmat sekä huoltovälineet toimittanut Huntteri Oy. Palvelun kehittämisessä hyödynnettiin aktiivipyöräilijöiden asiantuntemusta. Hello, Design Tourissa olivat mukana Finnish Design Shop, muotoilun koulutusohjelma sekä Helsinki Design Week -organisaatio.
...
Tutustumis- ja opintomatkalla Lontooseen ja Gentiin 26.-31.3.2012 hahmottui yhä tarkemmin, että hanke on osa suurempaa kokonaisuutta. Kaikkea ei voi ratkaista kerralla, vaan pyöräilykaupunki rakentuu yksi pieni asia kerrallaan. LADin toiminta ja innovaatioprojektit vastaavat tähän tarpeeseen. Lontoossa ja etenkin Gentissä on tehty paljon pyöräilyn eteen, mutta molemmissa kaupungeissa on myös tiedostettu monta asiaa, jotka voisi tehdä vielä paremmin. Pyöräilykaupungin muodostumisen keskiössä on ihmisten asenteellinen muutos, johon pyrimme hankkeessa järjestämällä positiivista kuvaa luovia tapahtumia sekä suunnittelemalla pyöräilyä helpottavia ja siihen kannustavia palveluja. Matkan perusteella näimme, että asennemuutoksen aikaansaaminen vaatii jatkuvaa näkymistä kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle. Saimme vahvistusta tähän asti tekemällemme työlle, LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä. Niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Konsepteja jatkojalostetaankin jatkojalostetaan pidemmälle suurempaa kokonaisuutta ajatellen. Matkalla hahmottui laajempi konteksti, johon konseptit ja hankkeen tavoitteet linkittyvät., miten samankaltaisia prosesseja ja haasteita kukin kaupunki joutuu käymään läpi muutoksen aikaansaamisessa.
Matkan ehkä tärkein anti oli nähdä, että tavoitteemme kehittää pyöräilykaupunkia on mahdollista toteuttaa. Saamamme käytännön esimerkit helpottavat asioiden esittelyä kumppaneille ja opiskelijoille. Matkan antia hyödynnettiin syksyn innovaatioprojektia suunniteltaessa. London College of Communication vierailusta virisi mahdollinen yhteistyö myöhemmin projektissa. Matkalla otettuja valokuvia ja videoita hyödynnettiin esimerkkeinä olemassa olevista toteutuksista, suunnittelutyön tukena sekä projektin viestinnässä.
Moving in the Cities -työpaja 30.10.-1.11.2012 yhteistyössä Donghuan yliopiston kanssa Shanghain Radical Design Week'llä. Työpajan tavoitteena oli kerätä ja vaihtaa kokemuksia kaupunkipyöräilystä Shanghaissa ja Helsingissä sekä hahmottaa ja visualisoida yhdessä mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita. Kiinalaiset opiskelijat näkivät Shanghain tulevaisuuden nykytilannetta huomattavasti vihreämpänä. Oli kiinnostavaa huomata, että Shanghaissa löydettiin tarpeita samankaltaisille pyöräkeskuspalveluille, kuin projektissamme on ideoitu. Radical Design Week oli WDC-vuoden satellittitapahtuma.
Projektissa syntyneitä ajatuksia ja nopean protomallintamisen tointatapaa esiteltiin kaupunkisuunnitteluviraston pyynnöstä European Cycling Federationin (ECF) edustajille, jotka olivat tutustumassa Helsinkiin mahdollisena kansainvälisen Velo-City -kongressin isäntänä. ECF-vieraat olivat kiinnostuneita erityisesti projektin tavasta osallistaa opiskelijat kaupungin kehityshankkeisiin ja samalla rakentaa heidän ammatillisia valmiuksiaan kestävään suunnitteluun. Samasta teemasta tarjottiin esitystä kesällä 2013 pidettävään Velo-City -konferenssiin Wienissä (tieto esityksen hyväksymisestä saadaan alkuvuodesta 2013).
...