...
Uudet menetelmät ja sisällöt projektin toimeenpanossa, uudet yhteistyörakenteet jne.
Mitä uutta on kehitetty, esim. tuotteet, toimintatavat, palvelut?
Koulupolkukonseptissa testattu draamatyöpaja on hyvä ja syväluotaava menetelmä asukas/käyttäjälähtöisen tiedon keräämiseen. Draamatyöpajat tarjosivat muotoilijoille ja esityksellisen tutkielman kautta välillisesti myös virkamiehille viivähdyksen ja hetkisen lasten ajatusmaailmassa. Koulupolkua lähestyttiin lasten ehdoilla, ja tämä näkyi niin Koulupolkumanuaalissa kuin teatteri-ilmaisun ohjaajien esityksellisessä tutkielmassa vahvana lapsinäkökulmana.
Malmin asukkaiden ja toimijoiden osallistaminen suunnitteluprosessiin
Draamatyöpajan käyttäminen kaupunkisuunnittelun ja muotoilun tukena kokemuksellisen tiedon keräämisessä ja esittämisessä päättäjille on uusi, kiinnostava avaus. Menetelmää kuvataan tarkemmin alkuvuodesta 2013 ilmestyvässä raportissa.
Yhteiset asemat hankkeen tavoitteena on luoda malli siitä miten yhteisöllisen suunnittelun keinoin voidaan kohentaa julkisen kohteen, kuten rautatieaseman, ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Tätä kokeiltiin myös käytännössä. Julkisia taidehankkeita on ollut aikaisemminkin mutta Suomessa on vähän kokemusta siitä, miten paikalliset asukkaat ja erityisesti nuoret otetaan mukaan liikenneaseman kohentamiseen. Tässä mielessä hanke on tuottanut uutta tietoa ja kokemusta.
...
Yhteiset asemat -osaprojektin vaikutukset sosiaaliseen kestävyyteen kohdistuvat erityisesti esteettömyyteen ja nuorten tarpeisiin. Malmin aseman esteettömyyttä selvitettiin asiantuntijavoimin ja tulokset on toimitettu asemaa hallinnoivalle taholle. Nuorten huomioiminen tapahtui ottamalla heidät mukaan suunnitteluprosessiin ja toteutukseen työpajojen kautta, joita pidettiin Malmin nuorisotalolla. Sukupuolten tasa-arvoon ei osaprojektilla ollut vaikutuksia eikä se kuulunut tavoitteisiin. Työpajoissa oli mukana nuoria kumpaakin sukupuolta, lisäksi mukana oli myös maahanmuuttajataustaisia nuoria.
...
Millaisia vaikutuksia projektilla on ollut kestävän kehityksen (erityisesti ympäristövaikutusten) näkökulmasta?
Projekti edistää tukee kestävää kehitystä jo lähtökohdiltaan kevyen pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen edistäjinäedistäjänä. Projektiin osallistuneet ovat nähneet kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen hyvät puolet ja osaavat puhua niiden puolesta myös tietopohjalta. Tämä tukee asenteiden muuttumista. Monet ovat vaihtaneet kulkuneuvoa jo projektin aikana.
Erityisesti Yhteiset asemat -osaprojektissa korostuvat lisäksi kestävän kehityksen ekologinen ja sosiaalinen näkökulma. Sosiaalinen kestävyys on oleellinen osa Yhteiset asemat -osaprojektia. Nuorten saaminen mukaan toimintaan vähentää ilkivaltaa asemalla ja parantaa turvallisuutta. Aseman toimivuuden ja viihtyisyyden parantaminen lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta, siten hankkeen perusajatus (kevyen ja joukkoliikenteen edistäminen) edistää myös ekologista kestävyyttä.
Yhteiset asemat -osaprojektissa tehtiin Malmin asemasta jätehuoltoselvitys ja annettiin ohjeita siitä kuinka tällaisessa kohteessa voidaan järjestää jätteiden lajittelu. Toinen tärkeä ekologinen näkökohta, aseman saavutettavuus kevyen liikenteen keinoin sai myös huomiota. Aseman pyöräparkkia arvioitiin ja annettiin ehdotuksia sen parantamiseksi, tätä näkökulmaa tullaan pitämään esillä ja edistämään hankkeen jatkuessa keväällä 2013.
Hyvät käytännöt
Mitä hyviä käytäntöjä projektissa on mahdollisesti kehitetty?
Miten hyviä käytäntöjä on levitetty tai aiottu levittää?
pitämään esillä ja edistämään hankkeen jatkuessa keväällä 2013.
Hyvät käytännöt
Mitä hyviä käytäntöjä projektissa on mahdollisesti kehitetty?
Miten hyviä käytäntöjä on levitetty tai aiottu levittää?
Pyöräkeskuksen ensimmäisen version toteutus laboratoriona ja käyttäjätutkimuksen nivominen osaksi toimintaa oli onnistunut ratkaisu. Toiminnasta kesän aikana toteutettu käyttäjätutkimus, sen tulosten taittaminen ja painattaminen visuaaliseksi raportiksi sekä tulosten julkistamistilaisuuden järjestäminen osoittautui hyväksi toimintamalliksi. Nopea julkaisuaikataulu, samoin kuin varsinainen julkistus loi toimijoille ja kehityskumppaneille puitteet Pyöräkeskus 1.0 arviointiin heti kesäkauden päätyttyä. Visuaalisesti kiinnostava ja helposti luettava raportti koosti saadut kokemukset keskustelun pohjaksi ja helpotti niiden välittämistä eteenpäin. Raportista tehtiin 100 kappaleen painos, joka jaettiin tapahtumissa projektin yhteistyökumppaneille, Pyöräkeskuksen parissa toimiville ja sen tulevaisuudesta päättäville sekä pyöräilyn ja kestävän kaupunkiliikkumisen parissa toimiville. Lisäksi raportti ja sen englanninkielinen käännös on luettavissa verkkosivuilta.
Koulupolkukonseptissa testattu draamatyöpaja osoittautui hyväksi ja syväluotaavaksi menetelmäksi asukas- tai käyttäjälähtöisen tiedon keräämiseen. Draamatyöpajat tarjosivat muotoilijoille ja esityksellisen tutkielman kautta välillisesti myös virkamiehille viivähdyksen ja hetkisen lasten ajatusmaailmassa. Koulupolkua lähestyttiin lasten ehdoilla, mikä näkyi sekä Koulupolkumanuaalissa että teatteri-ilmaisun ohjaajien esityksellisessä tutkielmassa vahvana lapsinäkökulmana.
Tour de Lippakioski -tapahtuman suunnittelussa hyödynnettiin onnistuneesti facebookin ryhmätoimintoa. Koska tapahtumajärjestelyitä teki parikymmentä henkilöä, ja tuotantopalavereja oli vain joka toinen viikko, yhteinen sähköinen tila oli välttämätön.
Pyöräkeskuksen toiminnasta kesän aikana toteutettu käyttäjätutkimus, sen tulosten taittaminen ja painattaminen visuaaliseksi raportiksi sekä tulosten julkistaminen alkusyksystä 20.9.2012.
Draamapaja kokemuksellisen tiedon keräämisessä muotoilutyön tueksi ja havaintojen esittämisessä päättäjille
Yhteiset asemat -osaprojektissa kehitettiin mallia yhteistyöstä nuorisotoimen, kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten välillä. Keväällä 2013 laaditaan laajempi raportti, jossa kuvataan osaprojektin teoreettinen tausta, aikaisempia vastaavia hankkeita, Malmin asemalla saadut kokemukset ja annetaan ehdotuksia jatkotoimista. Tämä raportti tullaan toimittamaan kaikille osaprojektissa mukana olleille ja sitä voidaan levittää Syklin kautta.
...
Pyöräkeskuksen kesäkauden toiminnasta tehty käyttäjätutkimusraportti on otettu käyttöön keskuksen jatkokehityksessajatkokehityksessä. Pyöräkeskustoimintaa jatketaan Helsingissä vuoden 2012 konseptin pohjalta myös 2013, mikäli luvat toiminnalle saadaan. Pyöräkeskus on näillä näkymin siirtymässä HKL:n isännyyteen vuoden 2014 alusta, jolloin tavoitteena on lanseerata Pyöräkeskuksen 2.0 -versio. Osa suunnittelutyöstä toteutetaan projektin puitteissa.
...