Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Panel
bgColor#E1EAFC
borderStylenone

3. Luento 19.11.2012 Luentomuistiinpanot (osa 2, luento-osuus):

Teema 2: Yksilö ja yhteiskunta

Ensi luennolle tulee Aalto-yliopiston vieraileva opettaja pitämään iltapäivän osuuden. Seuraava luento ei ole viikon päästä 26.11., vaan on siirretty pidettäväksi 10.12.

Yksilö ja yhteiskunta

Sisällöt, otsikot aiheille mitä tällä luennolla käsitellään:

  1. Tarkastelunäkökulmia viestintään
  2. Lyhyt katsaus historiaan
  3. Vaikutuksia
  4. Tapausesimerkkejä
  5. Viestinnän vaikutukset ja tehtävät
  6. Monikanavaisuus (ei käsitellä tänään, siirretty Eeva Meltiolle ensi luennolle)

1. Tarkastelunäkökulmia viestintään, esim.

  • Historia - nykyisyys - tulevaisuus
  • Talous, tuotanto, kulutus (tästä tulee ensi luennon isompi teema)
  • Teknologia: mainittu VHS, nauha-aika
  • Funktiot l. tehtävät, vaikutukset - viestinnän tehtävä ylläpitää yhteiskunnan järjestystä ja valtaa
  • Valta, suhteet (valittu tärkeäksi aiheeksi käsitellä tällä kurssilla)
  • Merkitykset, tulkinnat: semioottinen näkökulma. Minkälaisia tulkintoja maailmasta viestintä edesauttaa?

Mitä enemmän joukkoviestintä on kehittynyt, sitä hallitsemattomampi siitä on tullut. Historiassa on rajoitettu sitä kuka puhuu, viestintä liittynyt hallintaan. Kirjapainotaidon keksiminen oli tärkeä muutos tähän, sillä sitä ennen lukutaito oli vain pienen eliitin (esim. papiston) hallussa. Nykyään yhä useammalla on yhä nopeampi mahdollisuus viestiä, eikä nykyaikana meidän yhteiskunnassamme ole viestinnällistä monokulttuuria. (Ida: esim. kehitysmaissa yms. erilaisissa kulttuureissa asia on toisin. Ks. Kiina ja luennolla ryhmä 1:n esittämä 50 cent army)

Nykyään on mahdollisuus viestiä yksilöinä, alamaisen jäseninä (Ida:? epäselvä ilmaus? mitä se sanoi). Kaikki tämä lisää viestinnän hallitsemattomuutta. Ei ole selvästi rajattuja massoja jotka kukin seuraisivat jotain tiettyä viestintävälinettä. (Ida: Tarkoittaa sitä, ettei tiettyä haluttua massaa voida saavuttaa valitsemalla jotain tiettyä viestintävälinettä. Youtuben katselijat saavutetaan tietty käyttämällä Youtubea, siinä mielessä tietyn massan voi saavuttaa, mutta tässä haettiin sitä ettei esim. jokaikistä Helsinkiläisiä kissanomistajia voi mitenkään saavuttaa vain valitsemalla jokin tietty oikea kanava.)

2. Lyhyt katsaus historiaan

Viestintä on avainasemassa taloudellisessa, poliittisessa ja kulttuurisessa murroksessa osana vallankäyttöä: Kuka hyötyy milloinkin siitä, että yhteiskunta hyötyy?

Assosiatiivisuuden aikaisempi kasvu, ja sen jatkuva kasvaminen: Ihmiskunnan historiassa on uskomaton määrä aikaisempaa viestintää, johon assosioida. Nykyaikana ympäristön voimakas kuvallistuminen ja symbolistuminen liittuu assosiivisuuteen. (Ida: Tämä tarkoittaa siis ilmeisesti sitä, että jos näemme karkeasti seinään piirretyn punaisen kuvan, se saattaa muistuttaa luolamaalauksesta sillä tiedämme sellaisia olleen, ja täten näköaistimus synnyttää tietynlaisia mielikuvia. Assosioimme siis asioita kun koemme jonkin muistuttavan jotain. Tuntematon mies jolla on mustat hammasharjaviikset saattaa synnyttää negatiivisen tunteen jos assosioimme hänet Adolf Hitleriin, mutta esimerkiksi vanhojen elokuvien ystävälle sama mies saattaa synnyttää positiivisen tunteen hänen muistuttaessaan Charlie Chaplinia.)

Aika ja paikka, reaaliaikaisuus: Viestintäaktit ennen kirjoitustaidon keksimistä olivat sidottuja aikaan ja paikkaan, tässä ja nyt. Tekstin avulla voidaan ylittää ajan ja paikan rajoja, sillä painotuotteet tarjosivat uudenlaisia levitysmahdollisuuksia (Ida: -ja säiliön tallettaa viesti, joka aikaisemmin olisi kadonnut fyysisestä maailmasta puhutun lauseen loputtua.)Marshall McLuhan kehitti ilmaisun Global Village, joka sisältää idean sähköisen viestinnän aiheuttamasta maailman kutistumisesta. Digitaalisesti on mahdollista viestiä lähes täysin irrallaan ajasta ja paikasta, vaikka silläkin on omat ongelmansa.

Kuvitteelliset yhteisöt, tiivistymistä ja hajautumista (esim globaalisuus): Digitaalinen viestintä mahdollistaa isot tiettyjen aihealueiden ympärille syntyvät yhteisöt ajasta ja paikasta riippumatta. Verkossa syntyy toisaalta myös löyhempiä, pienempiä yhteisöjä, joihin sitoutuminen on väljempää: pelkkä "tykkää" -nappulan klikkaus riittää liittämään sinut tiettyyn yhteisöön. Comme ci comme ça. (Ida: tämä viimeinen kappale jäi epäselväksi, tarkennusta?)

3. Vaikutuksia

Viestinnän välineistön kehittyessä yksilöiden järjestäytyminen nopeasti ja joustavasti mahdollistaa valta-asemassa olevien instituutioiden haastamisen: kuka tahansa voi perustaa blogin! Kynnys haastaa instituutioita on ollut vielä muutama vuosikymmen sitten paljon korkeampi. Asenneilmapiiri palautteen antamiseen on muuttunut, ja viestintä ei ole enää vain ammattilaisten käsissä.

Viestinnän kuluttajilla on nykyään runsaudenpula valita ainekset maailmankuvaansa. Viestinnän nopeutuminen asettaa ammattiviestijöille uusia haasteita vastata kysyntään nopeammin kuin siviiliviestijät. Esimerkiksi journalistien paineet uutisoida tapahtumista nopeasti ennen bloggareita aiheuttaa uutisen tason heikentymistä. Viestinnän laatu, tässä tapauksessa uutisen faktat, saattavat jäädä vaillinaisiksi tai jopa virheellisiksi.

Valtasuhdetta selvitettäessä:

  1. Kenellä on valtaa (kuka on valtasubjekti?)
  2. Kuka on vallan kohde (kuka on valtaobjekti?)
  3. Mikä on vallan perustana (Vallan käyttämät keinot?)
  4. Kuinka suurta valtaa (Määrä?)
  5. Kuinka laajaa valta on ( Käyttöalue?)
    Mikä on valtasubjektin ja valtaobjektin keskinäissuhde, alistuuko valtaobjekti aktiivisesti?

4. Tapausesimerkkejä

Tapaus 1, John Geoghan:
  • Lähtökohtana The Boston Globen julkaisema reportaasi vuonna 2002, joka toi esille katolisen kirkon sisällä vaiettua lasten hyväksikäyttöä
  • Syntyi järjestö VOTF, jonka tavoitteena oli muuttaa kirkon toimintatapoja
  • Järjestö kasvoi räjähdysmäisesti 30:stä jäsenestä 25000:aan puolessa vuodessa
  • Järjestö pakotti kirkon reagoimaan tilanteeseen

Kymmenen vuotta aikaisemmin 1992 Boston Globe oli jo julkaissut samankaltaisen artikkelin, jonka vaikutukset olivat huomattavasti vähäisemmät. Tapaus jäi paikalliselle tasolle, ja sekä 90-luvun että 2000-luvun tapauksissa kirkko halusi pitää asian sisäisenä ja käsitteli ensisijaisesti tapauksen seurauksia eikä syitä. Näitä kahta uutista ja niiden aiheuttamaa reaktiota erottaa kymmenen vuoden aikana tapahtunut ajattelutavan muutos, kun yleisön kynnys puuttua asioihin on alentunut. On tapahtunut selkeä kulttuurinen muutos viestintätavoissa, kun ihmisten osallistumisesta on tullut hyväksyttävää ja suorastaan oletettavaa. Aikaisemman tapauksen aikana vuonna 1992 tiedon levittäminen on vaatinut enemmän fyysistä aktiivisuutta, kun uudempi digitaalinen viestintä on vaivattomampaa ja nopeampaa. Nykyiseen uudempaan kulttuuriimme liittyy järjestäytymisen helppous.

Tapaus 2, Sichuanin maanjäristys 12.5.2008:
  • Satoja rakennuksia romahti, erityisesti kouluja
  • 69 195 kuollutta
  • 18 392 kadonnutta
  • 374 643 loukkaantunutta
  • 4,8 - 11 miljoonaa koditonta

Luvut enganninkielisestä wikiartikkelista 2008 Sichuan earthquake. Lue kohta Collapse of schoolhouses ja erillinen artikkeli Sichuan schools corruption scandal.

Maanjäristyksen uhreista erikoisen suuri osa oli lapsia. Syynä oli erityisesti koulujen romahtaminen, kun samalla alueella olevat virastorakennukset säilyivät vaurioitta. Valtamedia lähinnä vaikeni tapauksesta. Aktiivisina toimijoina olivat paikalliset vanhemmat, jotka olivat menettäneet ainoan lapsensa. Sosiaalisen median välityksellä tapauksesta levisi tieto välittömästi järistyshetkellä, kun aiheesta keskusteltiin Twitterissä. Neljänkymmenen minuutin päästä järistyksestä yksityishenkilöt olivat perustaneet Wikipediaan sivun, ja jo seuraavana päivänä sosiaalisessa mediassa alkoi avustusten järjestelmällinen keräys. Syynä nopeaan reagointiin sosiaalisessa mediassa on henkilökohtaisten suhteiden aktivoituminen kriisitilanteen iskiessä.

Sosiaalisen median avulla aloitettiin tutkimus siitä, miksi nimenomaan koulut romahtivat muttei hallintorakennukset. Tutkimuksessa selvisi laajaa korruptiota rakennusvaiheessa, jonka johdosta koulut olivat rakennettu systemaattisesti vastoin maanjäristysalueiden standardeja. Kiinan hallitus ei tiennyt mitä tehdä, joten se ei tapansa mukaisesti reagoinut tapaukseen mitenkään ja odotti kohun laantuvan nopeasti. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vasta 21.5., yli viikko järistyksen jälkeen hallitus julisti kiellon rakennuskorruption uutisoinnista, ja kielsi tuhoutuneiden rakennusten lähestymisen. Hallitus yritti vaientaa lapsensa menettäneitä vanhempia tarjoamalla rahaa vastineeksi kirjallisesta vaikenemissopimuksesta. Vuonna 2010, kaksi vuotta järistyksen jälkeen yhtäkään virkamiestä ei ole vielä asetettu syytteeseen.

Tapaus 3, Kemikaalicoctail ja guacamoledippi:

Blogi Kemikaalicoctail by Noora Shingler otti aiheekseen Pirkan guacamoledipin jossa on 0,7% avokadojauhetta, kun avokadon on tarkoitus olla kyseisen nimisen ruokalajin pääraaka-aine. Bloggari kirjoittaa: "Tässä on kyse siitä, että jos homma saa jatkua tällä mallilla, on meillä pian maitoa, jossa on vain prosentti maitojauhetta" (ks. toinen linkeistä). 4.9.2012 Pirkka vaihtaa dippinsä nimen - vaati bloggausta, puheluita muutamalle juristille, kuluttaja-asiamiehelle, Eviraan, Keskolle, 42 FB-jakoa ja 119 tykkäystä.

  • Kliktivismi ei vielä yksinään johda mihinkään (tarkennusta?)
  • Blogin käyttäminen ryhmäpaineen luomiseen (tarkennusta?)

5. Viestinnän vaikutukset ja tehtävät (kaipaa tarkennusta ja syventävää tekstiä)

Keneen tai mihin vaikutus kohdistuu ja millä tasolla?

  • Yksilö, ryhmä, suuri yleisö, yleinen mielipide (arvot, asenteet, normi), yhteiskunta ja yhteiskunnalliset toimintamekanismit

Missä viestinnän aiheuttama muutos tapahtuu?

  • Yksilön asenteet, tiedolliset muutokset, uudenlaiset käyttäytymistavat

Vaikutus = muutos?

  • Tietojen / asenteiden / käyttäytymisen muuttuminen, muutospaineen torjuminen, aiempien asenteiden vahvistaminen

Millä aikavälillä vaikutus tapahtuu / vaikutuksia tarkastellaan?

  • Lyhyen aikavälin muutokset, kasautuvat muutokset ajan kanssa - pitkän aikavälin kulttuuriset / yhteiskunnalliset vaikutukset

Altistuminen medialle - sosiaalisen todellisuuden läpikotainen medioituminen

Vaikutus - (symbolinen) valta

Vallan medioitunut sisäistyminen osaksi yksilön maailmankuvaa

 

  

Panel
bgColor#D898BD#E5D2EB
title10.12.2012 luentomuistiinpanot, PELKÄT SLIDET! Joku muu, lisätkää selventävää tekstiä, en ollut paikalla -Ida
borderStylenone

4. Luento 10.12.2012 Luentomuistiinpanot:

Teema 3: Tarinakulttuuri

Monikanavaisuus tällä hetkellä

Eri laitteita käytetään eri tilanteissa

  • Kännykät: kommunikointi, navigointi ja paikkatieto, akuutti tietotarve tsekkailu
  • Tabletit: jaetut käyttötilanteet, seuraaminen (some), lukeminen, selailu, ajan kulutus, lyhyet tekstit, demonstrointi
  • Tv: uppoutuminen, selailu, jaetut käyttötilanteet
  • PC/läppäri: pidemmät työjaksot
Yksilö, valta ja monikanavaisuus

Yksilö ja monikanavaisuus:

  • Digitaaliset mediaympäristöt luovat uusia olemassaolon tapoja ja muotoja: Monikanavaisuuden kautta olemme läsnä ja saavutettavissa useissa ympäristöissä samaan aikaan

= Multilineaarinen olemassaolo

  • Tietoa ei voi ohjailla tai hallita keskitetysti
Monikanavaisuus ja valta

Yksilöt, ryhmät ja yhteisöt ovat ratkaiseva muutosvoima: koskaan aikaisemmin käytössä ei ole ollut yhtä paljon lähes reaaliajassa päivittyvää yksilöä koskevaa dataa (mielipiteet, aikomukset jne)

Kuka hallinnoi meidän itsestämme tuottamaa tietoa?

Kuka käyttää valtaa monikanavaisessa, verkottuneessa, fragmentoituneessa mediaympäristössä?

Mikä on tarina?

Ei ole olemassa yhtä määritelmää
  • Laain määritelmä: sarja tapahtumia ajassa, tapahtumien kronologinen järjestys
  • Fiktiivinen tai ei-fiktiivinen kertomus teosta, tapahtumasta tai tapahtumien kulusta
  • Onko raportti siis tarina?
Tarinankerronta

Tarinat ovat aina olleet olennainen osa ihmisten kulttuuria

  • Säilyttävät että välittävät tietoa
  • Palvelevat monia ihmisten tarpeita viihteessä, opetuksessa, uskonnossa

Silti tarinankerronnan mahdollisuuksia ei ole kokonaan tutkittu, vaan uusia kerronnan muotoja ja tapoja kehitetään jatkuvasti

  • Mistä tämä johtuu?
Miksi tarinat kiehtovat meitä?

Aristoteleen mukaan tarinan tarkoituksena on puhdistua säälin ja pelon tunteista (katharsis)

  • Tarinoiden (tai teatterin) tarkoitus on imitoida todellista elämää (mimesis)

Tarinoiden avulla voimme kokea asioita, jotka eivät muuten olisi meille mahdollisia

  • Miten se vaikuttaa meihin?
 Tarinoilla vaikuttaminen

Aristotelinen tarinankerronnan perinne vaikuttaa samaistumisen kautta

ns. eeppinen tarinankerronta vaikuttaa vieraannuttamisen kautta:

  • pyritään siihen, että katsoja ei eläydy, vaan tietää kokemuksen olevan tarinaa
  • Pyritään vetoamaan järkeen, ei tunteisiin
  • Kehittäjänä Erwin Piscator ja Bertolt Brecht 1930-luvulla
Tarinan rakenteista
  • Tarina voidaan nähdä myös erilaisten elementtien kudelmana tai verkostona
  • Tarinasta muodostuu kokonaisuus, kun se sen elementit sommitellaan sopivalla tavalla (dramaturgia)
  • Vrt. Keith Johnstone

...