27.5
Opinnäytetyö: Julkaisujärjestelmä yhdistystoiminnan tukena
Tekijä: Juho Kirjavainen
drupal
järjestelmänpäivitys, lisäosien päivitys, modulaarinen järjestekmä, useita kehittäjiää, muutosten seuranta keskustelupalstat, blogit,
yleisenjärjestelmän edut, kehitystyö, teitourvaongelmien vasteaika,
julkaisujärjestelmävirheet->
tietoturva
saatavuus
luottamuksellisuus
eheys
kiistämättömyys -lokitiedot
tunnistus ja todennus
tieoturva
-järjestelmävirheet
-inhimillinen tekijä
-hyvät tiedonhallinnan perusteet
Opinnäytetyössä käsiteltiin Drupal julkaisujärjestelmää ja sen käyttöä yhdistystoiminnan tukena. Tekijä esitteli kattavasti niitä osa-alueita joissa sähköinen julkaisujärjestelmä helpottaa ja mahdollistaa yhdistyksen toimintaa. Tietoturvallisuuteen kiinnitettiin paljon huomiota esityksessä. Tämä oli hyvin perusteltua koska toimiva, luotettava ja turvallinen viestintä on todella tärkeä osa yhdistysten toimintaa. Yhdistyksen toimintaan vaikuttaa myös monet muut julkaisujärjestelmän ulkopuoliset syyt mutta toimimaton viestintä ja epäluotettava julkaisujärjestelmä voi rampauttaa yhdiistyksen toiminnan tai jopa johtaa yhdistyksen hajoamiseen.
Drupal julkaisujärjestelmästä esityksessä nostettiin esille sen modulaarisuus. Modulaarinen järjestelmä mahdollistaa käyttäjän valitsemaan itselleen ne ominaisuudet eli modulit jotka kokee tarpeellisiksi toiminnalleen. OpenSource ohjelmiston etuna on jatkuva kehitys ilman uusia lisenssimaksuja. Myöskin järjestelmäpäivitysten helppo saatavuus sekä mahdollisuus osallistua kehitystyöhön keskustelupalstojen kautta ja lukemalla blogeja. Useista kehittäjistä seuraa myös mahdollisuus testata uusia moduleja ja vaihtaa tai korvata jo käytössäolevat modulit paremmin omiin tarpeisiin soveltuvilla. Etuna valmiin julkaisujärjestelmän käytössä on myös tietoturvaongelmien vasteaika joka useiden kehittäjätahojen toimesta on luultavammin pienempi kuin täysin itsenäisen järjestelmän päivityksessä uusia uhkia vastaan.
Tärkeitä asioita joita esityksessä käsiteltiin yhdistyksen toiminnan ja julkaisujärjestelmän osalta olivat tietoturva, saavutettavuus, luottamuksellisuus, eheys ja kiistämättömyys. Tietoturvaa eniten vaarantavina asioina tuotiin esille mahdolliset järjestelmävirheet, ymmärrys inhimillisen tekijä mahdollisesti aiheuttamista riskeistä. Yleiset hyvät tiedonhallinnan perusteet sekä käyttäjien tarpeisiin vastaaminen ilman turhia riskitekijöitä. Yhdistystoiminnan luottamuksellisuudessa esitettiin hyviä perusteluja ja näkökantoja tunnistamisen ja todennuksen tärkeydestä verkossa. Kiistämättömyys osiossa painotettiin lokitietojen oikeanlaista talteenottoa ja varmennusta.
Esitys oli hyvin suunniteltu ja siinä oli nostettu olennaisia asioita esiin. Esityksessä sivuttiin myös yleisemmin työprosessin aikana esiin nouseita asioita joita ei oltu kuitenkaan saatu mahdutettua kirjalliseen osuuteen ajanpuutteen vuoksi.-tarpeisiin vastaaminen ilman turhia riskejä
Opponentin ja ohjaajan kommentit:
Sähköisetpalvelujärjestelmät Käsite Sähköisistäpalvelujärjestelmistä ovat esitetty julkaisutilaisuuden suullisessa osuudessa hyvin ja kattavasti. Aiheen kohdennus opinnäytetyössä oli hyvin onnistunut. Kirjallinen osuus kuitenkin hieman suppea.