Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

Tutkimus- ja kehitystoiminnan tiedonhankinnan strategiasta Anttila mainitsee, että etsittäessä sopivaa metodologiaa käytettäväksi ammattikorkeakoulujen tutkivassa työssä on tavoitteeksi asetettava sellainen uuden tiedon hankinta, joka liittyy, tukee ja antaa oman lisänsä tieteellisen tutkimuksen tiedonhankintaan, mutta sen on oltava samalla ammattikäytäntöön sovellettavaa uutta ja innovatiivista tietämystä. (Anttila 2005, 16.)

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöprosessi on ohjattu ja selkeästi strukturoitu. Tarkoituksena on tuottaa omaa ammattialaa hyödyntävää tutkimusta ja samalla kasvattaa opiskelijan tutkimuksellista kehittämisotetta omaan työhön.   Tämän työn kehittämistehtävän eli opinnäytetyöni osalta prosessi on yhtä lailla selkeyteen pyrkivä: otetaan kehittämistä vaativa tutkimuskohde, avataan se teorioiden kautta ilmiönä, tutkitaan kohdeilmiötä tarkastellen sen parissa toimivien henkilöiden mielikuvia asiasta, mahdollisesti mallinnetaan jollain tasolla, paketoidaan tutkimus kehittämisehdotukseksi ja analysoidaan, kuinka koko prosessi eteni .Kompastuskiviä oman opinnäytetyöni varrella ovat tutkimuskysymyksen todellinen merkittävyys ja tekemäni valinnat kysymyksen ratkaisemiseksi. Olenko haastattelemassa oikeita henkilöitä, ovatko he valmiita antamaan todelliset ajatuksensa käyttööni, kysynkö oikeita kysymyksiä, onko minulla jo ennakko-oletuksia haastattelujen lopputulemasta ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen, niin kysymysten rakentamiseen kuin kehittämisehdotuksen -ihannetapauksessa vielä arvioidaan, onko kehittämisehdotuksella vaikutusta tutkimuskohteeseen: onko tehty ehdotettuja muutoksia, ja miten ne ovat vaikuttaneet kokonaisuuteen.

Tutkittava ilmiö tässä tapauksessa on VOIMAA-hankkeen wikin käyttö sisäisen viestinnän välineenä hanketoimijoiden keskuudessa. Ilmiöön liittyy hankkeeseen osallistuvilta vaadittavan työskentelykulttuurin muutos vanhojen viestintäkanavien ääreltä kohti wikityöskentelyä. Projektin puitteissa on pyritty antamaan kullekin hanketoimijalle tekniset valmiudet wikin käyttöön (mm. koulutustilaisuuksina ja teknisen tutoroinnin kautta).

Wikin käyttäminen hankkeen sisäisen viestinnän kanavana onnistuu tai epäonnistuu muista kuin teknisistä syistä. Ovatko hanketoimijat yhtä mieltä wikinkäytön merkityksestä? Miten toimijat saadaan viestimään omasta tekemisestään ja kehittämään hanketta avoimesti ja yhteisesti wikissä? Näitä kysymyksiä pohtimalla on tavoitteenani laatia toimintaehdotus, joka parantaa wikin käyttämistä sisäisen viestinnän välineenä. rakentamiseen. Osaanko olla objektiivinen? Löydänkö ne teoria-aihiot, jotka todellisuudessa liittyvät työhöni? Ovatko lähdemateriaalini ajankohtaisia ja edustavatko ne tämänhetkistä uusinta tutkimustietoa aihepiiristä? Entä, olenko määritellyt tutkimuskysymykseni oikein - puhunko ohi asian, väärillä termeillä? Olenko tekemässä turhaa työtä, vaikuttaako kehittämisehdotukseni lopulta millään tavoin tutkimassani hankeorganisaatiossa? Osaanko tulkita haastattelemieni henkilöiden vastaukset oikein niin, että jokaisen haastateltavan mielipiteillä on mahdollisuus tulla osatekijäksi vaikuttamaan lopputulokseen eli kehittämisehdotukseeni? Ja lopulta, muistanko rajata opinnäytetyön omaan lokeroonsa ja oman työskentelyni hankkeen parissa omaan lokeroonsa -vai onko tällaisia lokeroita edes olemassakaan?