Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

Opinnäytetyöskentelyn laajuus

Opinnäyteseminaari 5 op
Opinnäytetyö 15 op

* *Huomioikaa, että opintopisteet kertyvät erikseen. Seminaari on oma opintojakso, joka puitteissa opinnäytettä työstetään alkuun tai eteenpäin. Sen vuoksi myös läsnäolo, opponoinnit ja oman työn pohdinta tekstien osalta kuuluvat asiaan. Opinnäyteseminaarin yhteisten tapaamisten ja palautteiden lisäksi jokainen opiskelija voi varata itselleen henkilökohtaisia vastaanottoaikoja.

Seminaarityöskentelyä varten opiskelijat on jaettu erikokoisiin seminaariryhmiin, joilla kullakin on yksi vastuuvetäjä. Ryhmän vetäjä toimii myös näin oman ryhmänsä opiskelijoiden opinnäyteohjaajana. Prosessiohjauksen lisäksi opiskelijan on mahdollista saada myös ns. substanssiohjausta eli hyödyntää asiasisältöön liittyvää erikoisosaamista. Substanssiohjauksesta tiedotetaan seminaaritapaamisissa.

Seminaarin suoritusvaatimukset ja arviointi

Opinnäyteseminaarin tarkoituksena on tukea opinnäytetyön tekemistä. Vaikka opinnäytetyö tehdään suurelta osin itsenäisesti ja joustavasti, on aktiivinen osallistumisesi myös seminaariin tärkeää. Osallistumalla seminaariin kuulet muiden opinnäytteen tekijöiden pulmista ja hyödyt heidän saamastaan ohjauksesta ja vastavuoroisesti annat toisille opiskelijoille hyödyllistä tietoa aiheestasi ja ratkaisuistasi. Pitämällä aktiivisesti yhteyttä ohjaajaasi saat tarvittavaa ohjausta ja toisaalta pidät ohjaajan tietoisena edistymisestäsi.

Seminaari arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Seminaaritapaamisissa on siis lähtökohtaisesti läsnäolovelvollisuus, ja jokaisen seminaariin osallistuvan odotetaan ottavan aktiivisesti osaa seminaaripäivien keskusteluun. Alla on kuvattu, kohdassa prosessin eteneminen, seminaarin osatehtävät ja aikataulu tarkemmin. Hyväksytty kokonaissuoritus edellyttää, että kaikki seminaarin osatehtävät on suoritettu hyväksytysti. Opiskelijalla on itsellään velvollisuus tiedottaa mahdollisista poissaoloista ja pitää huoli työvaiheiden suorittamisesta. Opinnäytetyövaiheessa aktiivinen oman työskentelyprosessin hallinta ja toiminnan aikatauluttaminen on opiskelijan vastuulla.

Puutteellisen aktiivisuuden vuoksi saamatta jäänyttä ohjausta on vaikeata tai mahdotonta korvata esim. pyytämällä lisäohjausta keväällä kun opinnäytteen pitäisi kiireellisesti valmistua. Seminaarin vetäjällä eli opinnäytetyösi ohjaajalla on mahdollisuus katsoa suorituksesi hylätyksi myös kesken lukuvuoden, jolloin seminaariin osallistuminen siirtyy seuraavaan lukuvuoteen.

Läsnäolo seminaaritapaamisissa

  • hyväksytty suoritus vaatii 80 % läsnäolon seminaareissa (so. jos tapaamisia on yhteensä 10 voi maksimissaan kahdesta olla poissa)
  • ryhmätapaamisia pidetään 25-30 tuntia
  • seminaaritapaamisten välillä opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen

Sovittujen töiden tekeminen ja tekemättä jättäminen

  • opiskelija, joka jättää kaksi kertaa palauttamatta sovitut asiat deadlineen mennessä, ei voi jatkaa seminaaria. Näissä tapauksissa opiskelija voi yrittää paremmalla onnella seuraavana syksynä uudessa seminaarissa.
  • tämä koskee siis myös kertoja, jolloin opiskelija on poissa tapaamisesta (eli se, että ei ole tehnyt mitään ja jättäytyy siksi pois itse tapaamisesta, ei auta asiaa)

Dokumenttien palautus

Jokaisessa seminaarivaiheessa palautetaan kirjallinen dokumentti, jossa esitetään opinnäytetyön senhetkinen tilanne. Dokumentti tulee palauttaa myös omaan wiki-tilaan viikkoa (viimeistään 3 päivää) ennen seminaaritapaamista.

Tärkeää:
Nimetkää työnne aina etunimi_sukunimi_opinnayte_vaihe_pv.kk.v
Esim. matti_meikalainen_opinnayte_idea_21.10.2010.doc tai
matti_meikalainen_opinnayte_versio5_21.10.2010.doc
Näin sekä opponentti että työn ohjaaja pysyvät perillä opinnäytteen eri vaiheista.

Opponointi

Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta. Opponentilla tulee olla riittävästi aikaa tutustua opponoitavaan materiaaliin ennen seminaaritapaamista.

...

Opponentti yhdessä työn ohjaajan ja työn tekijän kanssa tarkimmin perillä opponoimastaan työstä. Opponentti lukee senhetkisen tekstin sekä tarkastelee senhetkistä mahdollista projektiosuutta analyyttisesti ja kirjaa itselleen ylös esittelytilaisuutta varten kommentteja ja palautetta. Opponentti antaa tämän kirjallisen palautteen myös työn tekijälle. (Opponointikooste voi olla esim. ranskalaisin viivoin tehty.)

Prosessin eteneminen

Alla opinnäytetyöskentelyprosessi on vaiheistettu 5 -portaiseksi prosessiksi helpottamaan opiskelijoiden kokonaisuuden hahmottamista ja oman toiminnan ohjaamista.

1. vaihe: käytänteisiin perehtyminen ja ideointivaihe (kontaktitapaamiset 1-2 ja itsenäinen työskentely)

Ensimmäisissä seminaaritapaamisissa käydään läpi opinnäytetyöprosessin kulku ja valmistumiseen liittyviä käytännön asioita (opinnäytetyön arviointi, valmistumisilmoituksen tekeminen, kypsyyskoe). 

...

2. vaihe: työsuunnitelma (kontaktitapaamiset 2-3 ja itsenäinen työskentely)

Aiheen hyväksymisen jälkeen opiskelijat tekevät työsuunnitelman opinnäytteestään. Työsuunnitelman tulee sisältää seuraavat asiat:

...

Soveltavan/projektiosan/toiminnallisen osan toteutus riippuu tietenkin projektin luonteesta, mutta palautukseen tulee liittää aina kirjallinen raportti siitä, mitä on tehty ja miten tämän vaiheen palautus suhteutuu opinnäytetyön kokonaisuuteen.

3. vaihe: työstö (kontaktitapaamiset 3 --> ja itsenäinen työskentely)

Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta.

...

- vähintään 10 liuskaa uutta tekstiä
- lähdeviitteet merkittynä (päivitettyinä)
- lähdeluettelo mukana
- kansilehti ja sisällysluettelo (päivitettyinä)

4. vaihe: viimeistely

Huomioi, että seminaarin viimeisessä vaiheessa opinnäytetyön tulee jo niin valmis, että se voidaan pienen viimeistelyn jälkeen jättää arvioitavaksi. Kiinnitä siis huomiota opinnäytetyöstä muotoseikkoihin, jotka jokaisen opinnäytetyön tulee täyttää: ulkoasu, lähdeviitteet, lähdeluettelo, liitteet yms.

...

5. vaihe: valmiin työn jättäminen ja arviointiseminaari/ julkistamistilaisuus

Muista sopia hyvissä ajoin opinnäytetyön ohjaajan kanssa työn palautuksesta. Ohjaaja arvioi, onko työ palautettavassa kunnossa ja pyytää mahdollisia korjauksia.  Sovi ohjaajan kanssa henkilökohtaisesti, miten, mihin ja milloin palautat työn.

...