Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin
Section
Column
width15px

Column
width600px550px

Liikkuvan Arjen Design -hankkeen 15. syyskuuta pidetty aloitusseminaari kokosi Albertinkadun auditorioon yhteen kuutisenkymmentä Helsinki Design Week -osallistujaa. Iltapäivän teemana oli muotoilun merkitys liikkuvan arjen ratkaisuissa – pyöräilyn, jalankulun ja julkisen liikenteen suunnittelussa. Käyty keskustelu toimii avauksena hankkeelle, sillä työ teemojen parissa jatkuu koko hankkeen ajan.

Kaupunkisuunnittelun haasteet ovat kutsu designille

Seminaarin pääpuhuja, Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, aloitti iltapäivän linkittämällä aiheen laajempaan kaupunkisuunnittelun viitekehykseen ja sen haasteisiin. Pääkaupunkiseutumme on ollut eräs Euroopan nopeimmin kasvaneista metropolialueista, mutta samalla muutto kaupunkien sisällä on ennätysmäisen vilkasta.  Muuttovirrat kuntien sisällä ja välillä muuttavat pääkaupunkiseudun väestön painopisteitä niin nopeasti, että palvelujen järjestäminen on hankalaa. Kaupunkisuunnittelussa vallitseva kokemukselliseen tietoon pohjautuva mestarilta opittu menettelytapa ei Vaattovaaran mukaan enää yksinään toimi ja hän totesikin, että tilanne on kutsu designille tulla herättelemään uusia ihmislähtöisiä kysymyksiä ja luomaan ratkaisuja nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Image Added

Vaattovaara viittasi myös Jan Gehlin ajatuksiin lähitulevaisuudessa häämöttävästä paradigman muutoksesta elävän, houkuttelevan, kestävän ja terveellisen kaupungin suuntaan, 60-luvun taitteesta alkaneen auto-invaasion ja massiivisen rakentamisen kauden jälkeen. Esityksensä päätteeksi Vaattovaara heittikin seminaarin osallistujille avoimen kysymyksen, miten onnistumme uudessa tilanteessa. Tämä on haaste, johon Liikkuvan Arjen Design pyrkii osaltaan vastaamaan.

Arki liikuttaa monesta kulmasta

Seminaari jatkui monipuolisella kattauksella eri näkökulmia liikkuvaan arkeen ja sen designiin, edeten yleiseltä tasolta kohti yksilön kokemusta:

Marja-Vantaan -projektin johtaja Reijo Sandberg valotti suunnitelmia, joilla uudesta asuinalueesta luodaan pyöräilyyn ja jalankulkuun kannustava kokonaisuus. Marja-Vantaan kevyen liikenteen liityntäpysäköinnin suunnittelu on myös keskeinen osa Liikkuvan Arjen Design -hanketta. WSP Design Studion apulaisjohtaja Pia Salmi jatkoi kaupunkisuunnitteluteemaa teollisen muotoilijan ja monialaisen suunnitteluyrityksen näkökulmasta ja avasi suunnitteluprosessin vaiheita käytännössä.

Image Added Image Added

Iltapäivän toisen osion avasi VR-yhtymän ympäristö- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuu, joka toi esille asemaympäristöjen useat toimijat ja näkymättömät rajat. Asema-alue on sen käyttäjälle näkymättömissä VR:n, Liikenneviraston ja kaupungin ylläpitovastuulla olevista kaistaleista muodostuva mosaiikki, mikä tuo oman haasteensa kehittämistoimenpiteisiin. Suomen ympäristöopiston Pauli Vennervirta jatkoi asemaympäristöistä kestävän kehityksen periaatteisiin omistetussa puheenvuorossaan.

Image Modified

Helsingin seudun liikenteen kehittämisryhmän päällikkö Kerkko Vanhanen oli koonnut ajatuksia virittävän valokuvakoosteen kansainvälisistä esimerkeistä, mitä kaikkea liikkuvan arjen design voisi käytännössä olla. Vanhanen myös muistutti eri ratkaisujen yhtenäisen toimintalogiikan tärkeydestä: palvelun on oltava tunnistettava ja toimittava käyttäjän tottumalla tavalla väärinymmärrysten välttämiseksi.

Image Added

Metropolian Juhana Kokkonen päätti seminaarin omaan kokemukseensa pohjaavaan puheenvuoroon työmatkapyöräilystä ja sen kannustimista. Kokkonen kiinnitti huomiota siihen, miten vaikeaa yksilön on muuttaa omia toimintatapojaan pysyvästi ja esitti yhdeksi ratkaisuksi tähän merkityksen luomista eli merkitysinnovaatioita. Metropoliassa toimivan fillarijengin vaikutus kokemukseen omasta työmatkapyöräilystä on Kokkosen mukaan hyvä esimerkki tästä.

Opiskelijat muotoilevat liikkuvaa arkea

Image Added
Seminaari toimi hyvänä keskustelun avauksena vuoden 2013 loppuun jatkuvalle Liikkuvan Arjen Design -hankkeelle. Projektityöskentely jatkuu opiskelijavetoisesti muotoilun koulutusohjelmassa. Opiskelijat tuottavat opintoihinsa nivotuissa projekteissa ideoita, konsepteja, tuotekehitysprosesseja, taideproduktioita ja prototyyppejä helpottamaan ja ilostuttamaan pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden arkea kaupungissa.

Tänä syksynä työn alla ovat mm. erilaisten pyöräilijäprofiilien ja näiden kohtaamien ongelmien kartoittaminen, jonka pohjalta kehitetään ratkaisukonsepti kullekin pyöräilijätyypille.

Syksyn aikana syntyvät konseptit ovat esillä kulttuuri ja luovan alan järjestämässä Luovuus syttyy -seminaarissa ma 17.10.2011 Hämeentien Tavi-talolla, tervetuloa tutustumaan!

Column
width5px

Column
Panel
borderColor#e8e8e8
bgColor#ffffff

Seminaariesitykset

Liikkumisen design haasteena kasvavalla metropolialueella
Mari Vaattovaara, Helsingin yliopisto

Marja-Vantaa – arjessa Kehäradan varrella
Reijo Sandberg, Vantaan kaupunki

Esimerkkejä liikkuvan arjen ympäristöistä
Pia Salmi, WSP Design Studio

Liikkuvan arjen design VR:n näkökulmasta
Otto Lehtipuu, VR

Kestävän kehityksen näkökulmia rautatieasemilla
Pauli Vennervirta, Sykli

Sujuvaa, intohimoista ja mukavaa - pyörät pyörivät, maisema vaihtuu
Kerkko Vanhanen, HSL

Include Page
logot
Include Page
lad:logotlad:logot