...
Projektin lähtökohtana on havaittu muotoiluosaamisen ja ympäristömyönteisen suunnittelun tarve joukkoliikenteeseen, lähijunien asemaympäristöihin, pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyvissä ratkaisuissa. Kehittämisen kohteiksi on valittu 1) pyöräilijäystävällisten palvelujen ja ratkaisujen suunnittelu uudelle Marja-Vantaan alueelle, 2) jo vireillä olleen pyöräkeskuskonseptin kehittäminen ja pilotointi Helsingissä sekä 3) pääradan asemaympäristöjen parantaminen yhteistyössä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kohteiden valinta on onnistunut siinä mielessä, että niiden kautta saadaan kerättyä kattavasti tietoa sekä kokemuksia toimintamalleista, joita voidaan hyödyntää myös muilla alueilla. Marja-Vantaan kehitystyössä saadaan tietoa, kuinka uusille asuin- ja työpaikka-alueille luodaan toimivia ja käyttäjäystävällisiä, jalankulkua, polkupyöräilyä pyöräilyä ja joukkoliikennettä helpottavia, ratkaisuja. Helsingissä testattiin kesällä useampaa toimintamalleja: Pyöräkeskus 1.0 Kampin Narinkkatorilla ja pyörän huoltoasemaan lippakioskeilla ympäri kaupungin.
...
Yhteiset asemat -osaprojektin tavoitteet ovat monitahoiset. On haluttu saada Malmin asemalle fyysisesti näkymään paikallisten asukkaiden, erityisesti nuorten panos aseman esteettisen ilmeen kohentamisessa. On haluttu myös luoda malli siitä, miten yhteisö voi osallistua julkisen kohteen suunnitteluun. Hankkeessa on tarkasteltu Malmin asemaan asemaa sekä esteettisestä lähtökohdista että turvallisuuden, esteettömyyden että ekologisuuden kannalta. Kohteen valinta on onnistunut sikäli hyvin, että asemalla on selkeä tarve näille toimenpiteille, kuten aikaisemmin hankkeen aikana on selvitetty. Malmin aseman läpi kulkee päivittäin paljon ihmisiä, joten kaikki muutokset, joita asemalle saadaan, huomataan. Osaprojektin tavoitteet ovat olleet realistisia ja valtaosaan niistä on päästy.
...
YHTEISTYÖ OSAPROJEKTEISSA
Projektia koordinoivat projektipäällikkö Merita Soini ja tuottaja-tiedottaja Päivi Keränen. Päätoteuttaja Metropolia Ammattikorkeakoulu vetää Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa toteutettavia osaprojekteja, joiden kumppanijoukko on koottu kunkin osaprojektin tarpeiden mukaan:
Helsingissä toteutettavassa Pyöräkeskusosaprojektissa toteutettavassa pyöräkeskusosaprojektissa oli kesällä 2012 mukana kaupunkisuunnitteluviraston ja muotoilun koulutusohjelman lisäksi Kampin suutari, joka toimi keskuksen isännöitsijänä ja korjauspalveluntuottajana sekä Greenbike, vuokrauspalveluntuottajana. Metropolian viestinnän opiskelija suunnitteli keskuksen visuaalisen ilmeen osana opinnäytetyötään. Myös Måndag Oy oli mukana keskuksen viestinnän suunnittelussa sekä toteutti samaan aikaan info- ja näyttelytila Laiturilla järjestetyn Fiilari-näyttelyn, jossa LAD oli puolestaan näytteilleasettajana. Måndagin kautta projekti sai yhteyden Bicycle Film Festival Helsinki -organisaatioon ja pääsi mukaan festivaalinäyttelyn ja väliaikaohjelman suunnitteluun.
Pyöränhuoltoasema -pilotointin pilotoinnin kehittelyssä oli mukana lippakioskiyrittäjiä, Metropolian kulttuurituotannon ja muotoilun koulutusohjelmat sekä huoltovälineet toimittanut Huntteri Oy. Palvelun kehittämisessä hyödynnettiin aktiivipyöräilijöiden asiantuntemusta. Hello, Design Tourissa olivat mukana Finnish Design Shop, muotoilun koulutusohjelma sekä Helsinki Design Week -organisaatio.
...
Suomen ympäristöopisto SYKLI huolehti Yhteiset asemat -osaprojektin kokonaisuuden koordinoinnista, tiedonhausta, rahoituksesta ja tiedotuksesta. Syklissä osaprojektia koordinoi Pauli Vennervirta ja taiteellista osuutta johti Liina Blom johti osaprojektin taiteellista osuutta Syklin tuntityöntekijänä. Hänen vastuullaan olivat Malmin nuorisotalon taidetyöpajojen vetäminen, lopullisten teosten suunnittelu sekä taideteosten asennuksen järjestely. Malmin nuorisotalo tarjosi puitteet taidetyöpajoille, joissa nuoret saivat tehdä luonnoksia asemalle tulevista työpajoista. Nuorisotalo huolehti työpajojen tilajärjestelyistä ja materiaalit sekä markkinoinnista ja tiedottamisesta Malmin toritapahtumassa.
Yhteiset asemat -osaprojektissa kohteen valinta vaikutti monella tavoin mukaan otettavien organisaatioiden valintaan. Koska kyseessä oli rautatieasema ja sen yhteydessä sijaitseva paikallisbussien terminaali, mukaan otettavien viranomaistahojen valinta oli tätä kautta selkeää. Mukana olivat VR, Liikennevirasto ja Helsingin kaupungin liikennelaitos. Koska nimenomaan nuorten osuus haluttiin mukaan, oli Malmin nuorisotalo itsestään selvä itsestäänselvä valinta yhteistyökumppaniksi ja osoittivat halukkuutensa tähän aktiivisesti.
...
Kansainvälinen yhteistyö käynnistyi tutustumis- ja opintomatkalla Lontooseen ja Gentiin 26. - 31.3.2012. Matkalla hahmottui yhä tarkemmin, että hanke on osa suurempaa kokonaisuutta. Kaikkea ei voi ratkaista kerralla, vaan pyöräilykaupunki rakentuu yksi pieni asia kerrallaan. LADin toiminta ja innovaatioprojektit vastaavat tähän tarpeeseen. Lontoossa ja etenkin Gentissä on tehty paljon pyöräilyn eteen, mutta molemmissa kaupungeissa on myös tiedostettu monta asiaa, jotka voisi tehdä vielä paremmin. Pyöräilykaupungin muodostumisen tapahtuu ihmisten Ihmisten asenteellinen muutos myötäon tärkeää pyöräilykaupungin muodostumisessa. Tähän pyrimme hankkeessa järjestämällä positiivista kuvaa luovia tapahtumia sekä suunnittelemalla pyöräilyä helpottavia ja siihen kannustavia palveluja. Asennemuutoksen aikaansaaminen vaatii jatkuvaa näkymistä mediassa ja kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle. Matkalla Tapaamisissa London Cycling Campaign -järjestön ja Gentin kaupungin (Mobiliteitsbedrijf) kanssa saimme vahvistusta tähän asti tekemällemme työlle - LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä. Niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Konsepteja jatkojalostetaan pidemmälle suurempaa kokonaisuutta ajatellen. Matkalla hahmottui myös, miten samankaltaisia prosesseja ja haasteita kukin kaupunki joutuu käymään läpi muutoksen aikaansaamisessa.
...
Hanke valittiin mukaan huhtikuussa ilmestyneeseen Finnish Design Yearbookiin. Design Forum Finlandin julkaisema Finnish Design Yearbook on suomalaisen nykymuotoilun vuosikatsaus, joka ilmestyi nyt neljännen kerran. Lisäksi hanketta ja sen pilotteja on käsitelty useammassa blogissa (mm. Lime&Tonic, -mip-, Talo42, Pupulandia ja Designfriikki). Myös kulttuurituotannon opiskelijat pitivät vuoden aikana omaa Liikkuvan arjen design -blogiaan (http://liikkuvanarjendesign.blogspot.fi/).
WDC-VUODEN TAPAHTUMANÄKYVYYS
...
Projekti esittäytyi osana Metropolian Tikkurilan toimipisteen avointen ovien päivää 3.2.2012 designpääkaupunkiviikonloppuna. Muutamaa viikkoa myöhemmin Liikkuvan Arjen Designin työhuone kutsui hankkeen yhteistyökumppaneita yhteisen työkentelyn ääreen Vantaan Designikkunaan 28.2. - 3.3.2012. Tapahtumaviikon aikana tilassa oli esiteltiin yleisölle projektin siihen astisia siihenastisia tuloksia. Lisäksi järjestettiin seuraavat tilaisuudet: työpaja Kampin pyöräkeskuksen toimijoille 29.2.2012, Lippakioski <3 Pyöräily -työpaja 29.2.2012, Avoin suunnittelupalaveri liikkuvan arjen designista Vantaalla 1.3.2012 ja "Pimeän ajan asemat" -valoteosten ensimmäisten konseptien esittely 2.3.2012. Päätös järjestää toiminnallinen viikko, johon keskeiset toimijat kutsuttiin, osoittautui hyväksi. Samalla viikolla Liikkuvan Arjen Design esiteltiin Luovassa kohtaamispaikassa Lasipalatsissa 29.2.2012.
...
Projektia esiteltiin kunnallisille ja valtakunnallisille virkamiehille sekä kolmannen sektorin toimijoille Kunnossa kaiken ikää -ohjelman koordinoimassa, Arkiliikunnan olosuhteisiin liittyvässä, näyttelyssä 15.11.2012. WDC-vuoden päätteeksi projekti oli näytteillä Metropolian KOE-näyttelyssä Vantaan Designikkunassa 27.11. - 21.12.2012. WDC-vuoden kunniaksi hanke esittäytyi myös Metropolian sidosryhmilleen järjestämässä Valon piilopuutarhat -verkostoitumistilaisuudessa 4.12.2012 Kaupungintalolla.
Malmin bussiterminaalissa julkistettiin Yhteiset asemat -yhteisötaideteos 28.11.2012. Tilaisuudessa esiintyi Malmin nuorisotalon nuorten tanssi- ja rap-ryhmä.
PERUSVIESTINTÄ
Projektin sähköpostitse lähetettävä uutiskirje julkaistiin vuoden aikana kahdeksan kertaa. Uutiskirjeellä on 96 tilaajaa. Perusviestintää olevat www-sivut ja facebooksivut päivitettiin säännöllisesti. Verkkosivut toimivat hankkeen näyteikkunana ja niille on koottu esittelyn ja yhteystietojen lisäksi luodut konseptit, julkaisut ja tapahtumat. Sivuilta on myös linkki projektin avoimeen työtilaan, wikiin, josta löytyy tarvittaessa laajemmin materiaalia eri osaprojekteista ja työvaiheista. Facebook-sivu on tarkoituksellisesti haluttu pitää epävirallisempana ja hankekuulumisten lisäksi , sinne linkataan ahkerasti teemaan liittyvää ajankohtaista materiaalia myös muista lähteistä. Facebook-sivulla oli vuoden lopussa 167 tykkääjää. Lisäksi osaprojektien sisäistä tiedotusta ja käytännön koordinointia varten on perustettu facebook-ryhmiä. Hankkeen perusesittely löytyy myös Metropolian ja WDC-vuoden verkkosivuilta.
...
Kokeilujen onnistumisen arviointiin tulisi kiinnittää tarkkaa huomiota jo toteutuksen ja testauksen suunnitteluvaiheessa. On mietittvämietittävä, mitä informaatiota testauksella haetaan (esim. käyttäjäkokemuksia tai tuotteiden laatua), miten tavoitteiden toteutumista seurataan ja tutkimustulosten pohjalta kehitystyötä jatketaan. Osassa osaprojekteista seuranta ja arviointi on toiminut erittäin hyvin, osa olisi kaivannut tarkempaa ennakkosuunnittelua. Esimerkiksi Liikkumisen ohjauksen -projektien onnistumisen seurannassa ja arvioinnissa käytetään usein Max-Sumo -työkaluja, joihin olisi hyödyllistä tutustua tarkemmin. Näillä mitataan projektissa aikaan saatua muutosta ihmisten käyttäytymisessä.
Yhteiset asemat -osaprojektin toteutuksessa ilmeni kaksi haastetta: lupien hankkiminen asemalla toimimiseen ja kumppaneiden hankkiminen taideprojektien toteutukselle. Näiden asioiden ratkaiseminen työllisti merkittävästi syksyn 2012 aikana ja vei koordinaation ohella valtaosan osaprojektiin varatusta työajasta koordinaation ohella.
Malmin aseman hallinto on sekava, asemalla on monenlaisia tiloja ja näiden hallinnoinnin selvittämisessä oli kova työ, jonka aikana tuli useita takaiskuja. Kun jonkin tilan hallinto oltiin saamassa selville kävi lopulta ilmi että ne viranomaiset, joihin oltiin oltu yhteydessä eivät olleetkaan vastuussa tiloista. Lupien hakemisessa oltiin yhteydessä yli kymmeneen virastoon. Jokaisessa näistä otettiin yhteyttä lukuisiin henkilöihin, ennen kuin saatiin selvyys siitä, mikä alue varmasti kuuluu kenenkin hallintoon. Tämä johti siihen, että taideprojektin ensisijainen tavoite, aseman Malminkaaren portaikon lasimaalaukset, jouduttiin jättämään kesken. Tämän sijaan tavoitteeksi otettiin taidenäyttely Malmin bussiterminaalissa, joka toteutettiinkin. Hankkeen edistymisen varmistamiseksi priorisoitiin työaikaa alueen hallinnon selvittämiseen ja lupien hakemiseen. Työnjako hankkeen fyysisten tulosten toteuttamiseksi ja hankkeen koordinoimiseksi osoittautui onnistuneeksi. Jatkossa myös teoreettiseen taustaan tullaan kiinnittämään enemmän huomiota.
...
Hankkeen eräs opetus oli se, että tämän tapaisissa projekteissa on varauduttava hallinnollisiin ongelmiin heti alussa. Julkisiin tiloihin tulevat yhteisöllisen suunnittelun hankkeet voivat olla viranomaisyhteistyön kannalta vaikeita. Tämä on otettava huomioon kun resursoidaan työaikaa ja kustannuksia hankkeelle. Yhteistyökumppaneiden hankkiminen on sidoksissa myös sen hetkiseen yleiseen taloudelliseen tilanteeseen, eivätkä varsinkinkaan varsinkaan yritykset helposti lähde tukemaan hankkeita, joista ei ole niille suoraan hyötyä markkinoinnissa.
...
Lisäksi kesän 2012 aikana testattiin verkostomaista Pyörän huoltoasema -pyöräkeskuskonseptia. Pyörän huoltoaseman tavoitteena oli tarjota pyöräilijälle pyörän itsehuoltoon tarvittavia välineitä reitin varrelta. Pakettiin kuului jalkapumppu, yleisimmät pyörän huollossa tarvittavat työkalut, ketjuöljyä, rengaspaikkoja, käsipyyheitä käsipyyhkeitä sekä infojuliste ja "liikennemerkki". Tämä protovaiheen testaus toteutettiin Arabianrannan, Karhupuiston, Käpylän, Munkkiniemen ja Pitkänsillan lippakioskeilla sekä Pyöräkeskuksessa. Aiemmin suljettuna ollut Pitkänsillan lippakioski avattiin huoltoasematoimintaa varten ja sitä pyöritettiin projektin puitteissa. Pitkäsilta koettiin sijaintinsa ansiosta hyväksi pyöräpalveluiden paikaksi myös kaupunkisuunnitteluviraston taholta. Pyörän huoltoasemat avattiin kansallisena pyöräilypäivänä 12.5.2012 järjestetyssä Tour de Lippakioski -tapahtumassa, jossa eri lippakioskeilla oli ohjelmaa. Syksyllä opiskelijaryhmä kehitti uuden, osana perinteistä huoltoasemaverkostoa toimivan, version pyörän huoltoasemapalvelusta. Kehitystyötä jatketaan 2013.
...
Yhteiset asemat -osaprojektin fyysisessä toteutuksessa taideprojektit olivat ensisijaisia. Näiden toteutus asemalla on suhteellisen helppoa, varsinkin jos ne tehdään väliaikaisiksi, jolloin lupien saaminen kaupungilta on helpompaa. Teosten suunnittelu tehtiin Metropoliassa opiskelijoiden ehdotusten pohjalta. Taideprojekti käynnistyi suunnitteluprosessilla, jossa päätettiin mitä muutoksia Malmin asemalle halutaan näkyville. Prosessin tueksi haettiin tietoa aikaisemmista julkisen taiteen projekteista ja tarvittavista luvista. Kevään 2012 aikana tehtiin hankkeen tueksi ja tiedottamisen avuksi kirjallinen raportti, jossa kuvattiin hankkeen tavoitteita ja toimenpiteitä vuosina 2011 - 12 sekä myöhempiä tavoitteita. Taideprojektien toteutus käynnistettiin syksyn aikana. Toteutukselle haettiin luvat, mikä osoittautui erääksi suurimmista haasteista. Alunperin Alun perin tavoitteena oli saada aseman Malminkaaren puoleiselle portaikolle lasimaalaukset, mutta tästä jouduttiin luopumaan.
...