...
Haasteen tavoitteena toimittaa toimiva langaton verkko samanaikaisesti yli 2500 käyttäjälle samassa tilassa. Todella hyvin tuntuu netti toimivan, joten grand succès! (Update: netti takkuaa nyt keynoten aikana jonkun verran)
Tim Berners-Lee (WWW:n keksijä)
...
Internetin kehitys perustuu aina pohjalla toimiviin rakenteisiin ja standardeihin, joiden päälle voidaan sitten rakentaa uutta ja innovatiivista sisältöä. Kehitystä tapahtuu tavallaan pohjaa nostamalla, jolloin aiemmin uusista ja innovatiivisista tekniikoista tuleekin alan standardeja joiden päälle jälleen voidaan kehittää uutta.
Käsittelyssä on myös hakkerit ("anonymous people without and with a capital A"). Hieman ihmettelyä siitä, että minkä puolesta hakkerit taistelevat, ja mihin toiminnan motiivit liittyvät. Onko kyseessä totaalisen anarkian haku, vai taistelllaanko vain tiettyjä epäkohtia vastaan?
Seuraavana aiheena puhutaan avoimesta datasta. Puhuja kannustaa etenkin valtiota läpinäkyvyyteen ja avoimeen tiedon jakoon verkossa. Toisaalta taas nostettiin esille esimerkki, jossa vaikkapa anonyymina tutkimuksena tehty julkaisu julkaistaan nettiin. Nykytilanteessa kukaan ei pysty tutkimuksen kohteita tunnistamaan, mutta kun tulevaisuudessa datan määrä kasvaa, joskus voi tulla lisää dataa jonka avulla kolmas osapuoli kykeneekin tunnistamaan aiemmin anonyymit kohteet. Koskaan ei siis voi olla varma, etteikö tulevaisuudessa tule lisää dataa, joka jollain tapaa tekee aiemmin julkaistusta yksityisyysriskin (jigsaw puzzle effect).
Omasta mielestäni mahtavaa kyseenalaistamista esimerkiksi valtion tai viranomaisten pitämistä tietorekistereistä. Onko järkevää pitää rekistereitä esimerkiksi potentiaalisista rikollisista? Kuka sitä tietoa voi käyttää, miten sitä voi käyttää, ja miten sen pohjalta voi toimia? Täytyy myös ottaa huomioon, että tieto voi joutua vääriin käsiin. Suomessahan esiin on noussut vaikka VR:n turvallisuusosaston kyseenalaiset rekisterit ja toimet.
Tämän jälkeen kysymyksiä yleisöltä. Melko poliittinen keynote. Puhuttiin paljon verkon vapaudesta ja avoimuudesta.
...Kysymyksistä irtoaakin näköjään uskomattoman mielenkiintoista keskustelua. Hieman kysymyksen aiheesta poiketen (kysymys oli hajautetusta päätöksenteosta) esille tuli termi "stretch friends", joka voisi olla toiminto sosiaalisissa verkostoissa. Ideana kaveriehdotuksia, joissa ehdotetut ihmiset ovat kiinnostuksiltaan ja toiminnoiltaan hyvin samanlaisia kuin sinä, mutta asuvat maailman toisella puolella, edustavat eri uskontoa, ovat ihonväriltään erilaisia ("are from a middle eastern country that wants to destroy your middle eastern country") jne. Tämänkaltainen voisi olla omiaan vähentämään ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä erilaisuutta kohtaan.
Kysymyksissä myös mainittiin W3C:n Do Not Track, johon kannattaa tutustua.
Akku ja aika loppuu, joten siirrymme kohta lounaalle (om nom nom), jonka jälkeen jatkamme jokainen omaa raportointia.