Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Harjoittelun 3 vastuuopettaja

Sanna Piikki p.0403342091 sanna.piikki@metropolia.fi

 Siniset

Sivun siniset tekstit ovat linkkejä sisältöihin

HARJOITTELUOHJE

Harjoittelu 3, TOIMINTAMAHDOLLISUUKSIEN EDISTÄMINEN

  • Kokonaisuus 15p, josta varsinaista harjoittelua 12op
  • Lukukauden keskeisinä teemoina ovat olleet toiminnallinen tasapaino ja osallistuminen, sekä ryhmämuotoinen toimintaterapia.Teoria opinnoissa on käsitelty työn, opiskelun ja muun tuottavuuden sekä vapaa-ajan edistämistä toimintaterapian avulla.
  • Opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet teoriajakson aikana työelämäyhteistyönä ja opettajien ohjaamina 2-3 ryhmäkertaa hyödyntäen siinä toimintaterapian teoriaperustaa.
  • Harjoittelun kanssa osittain yhtäaikaisesti toteutuu opinnot, joissa opiskelijat käsittelevät terapiasuhteeseen liittyviä asioita
  • Harjoittelun aikana voi toteutua niin arviointi, yksilö- kuin ryhmäprosesseja
  • Harjoittelupaikan mahdollisuuksien mukaan opiskelijaa kannustetaan asettamaan itselleen ryhmien ohjaukseen liittyvä tavoite

Harjoittelun aikataulu ja tunnit

Varsinainen harjoittelu on 12 opintopistettä, 324 opiskelijan työtuntia

Varsinaisia harjoittelutunteja 288, harjoittelupäivän pituus 8h /40h viikko

Ajankohta 24.10-14.12.2018

 

Opiskelijan työtuntien jakautuminen (324h)  LASKUTETTAVIA PÄIVIÄ 37            Laskutusohje
12h18.10.2018 Harjoitteluinfo ja harjoitteluun valmistautuminenOpiskelija toteuttaa tutustumiskäynnin ennen jakson alkua ja tutustuu muuhun harjoitteluun liittyvään materiaaliin ( n.12h).
8h23.11.2018 Pienryhmäpäivä/terapiasuhdeopinnotOpiskelijat työskentelevät oman ohjaavan opettajan johdolla
8h19.12.2018 Keskeiset ilmiöt: AlustusseminaariHarjoittelun päätösseminaari (lyhyitä alustuksia eri aiheista), johon myös harjoittelun ohjaajat ovat tervetulleita. Tarkempi ohjelma julkaistaan noin viikko ennen seminaaria. Alustukset sijoittuvat aamupäivään.
288hVarsinaisia harjoittelutunteja

Asiakastyö sekä muut harjoittelupaikan arkeen kuuluvat työtehtävät

Harjoittelun oppimistehtävien tekemiseen, vertaistuen hyödyntämiseen, tutustumiskäynteihin, teoriaan tutustumiseen jne. voi käyttää enintään 8h/viikko

  • Lähtökohtana harjoittelutuntien jakautumiselle on harjoittelupaikan toiveet ja mahdollisuudet
  • Harjoittelun ohjaaja ja opiskelija sopivat yhdessä kuinka harjoittelun tunnit jaettaan. Tukea tähän voi kysyä ohjaavalta opettajalta.
Sairaspoissaolopäiviä  3kpl ilman korvausvelvollisuutta. Myös nämä päivät kuuluvat laskutettaviin päiviin

Huom! Opiskelijan on hyvä pitää kirjaa työskentelystään niin, että hän tarvittaessa pystyy myöhemmin osoittamaan miten työtunnit harjoittelun aikana ovat jakautuneet

 

Tärkeitä ohjeita ja lomakkeita

 Siniset tekstit ovat linkkejä sisältöihin

Harjoittelun ohjaus, 3. harjoittelu

OPISKELIJAN muistilista ja työskentelyn karkea aikataulu.pdf 

  • Harjoittelulle laaditaan tavoitteet jakson alussa, joiden toteutumista arvioidaan jakson lopussa
  • Opiskelija vastaa Tavoite- ja arviointilomakkeen täyttämisesta ja toimittamisesta ohjaajille

 Tavoite- ja arviointilomake.docx

  • Ohje tavoite- ja arviointilomakkeen täyttöön.pdf

  • Huom! Lomakkeen tekstilaatikot laajentuvat kun kirjoitus etenee. Tämä saattaa aiheuttaa väliin tyhjiä sivuja tms. Älä anna näiden häiritä (smile)
  • Lomaketta kierrätetään sähköisesti. Järjestys: opiskelija, harjoittelupaikan ohjaaja, opettaja (lisätiedot ohjeessa)

Harjoittelun tehtävät k18.pdf

    • Opiskelija muistathan, ettei harjoittelupaikan ohjaajan tarvitse olla näiden tehtävien asiantuntija. Hae ohjausta tehtäviin ohjaavalta opettajalta!
    • Harjoittelun tehtävien DL on harjoittelun viimeinen päivä
    • Mikäli harjoittelun tehtävät eivät palaudu kolmen kuukauden sisällä harjoittelun päättymisestä, tulee harjoittelu suorittaa uudelleen

 


3. harjoittelu toteutuu keväällä 2025 ajalla 17.3.-5.5.

Harjoittelun INFO 17.1.2025 klo 9-11.30 Myllypuron kampuksella MPA2019


Harjoittelun kokonaisuus on 10 opintopistettä eli 270 opiskelijan työtuntia, harjoittelupäiviä on yhteensä 33. 

Kokonaisuus pitää sisällään toimintaterapeutin työtehtävät ja niihin liittyvän perehtymisen, itsenäisen opiskelun ja harjoitteluun liittyvät oppimistehtävät, ohjauskeskustelut sekä pienryhmäohjaukset.

Harjoittelupäivän pituus on 8h/ 40h viikko. Työskentelyaika harjoittelupaikalla sovitaan harjoittelupaikan kanssa työpaikan luonteen mukaan ja sen ehdoilla.


Harjoittelun opintojakson osaamistavoitteet, sisältö, esitietovaatimukset ja arviointikriteerit opetussuunnitelmassa:

https://opinto-opas.metropolia.fi/88095/fi/108/70325/3186/0/60937


Ohjaus:

Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja.  Ohjaava opettaja informoi sekä opiskelijaa että harjoittelupaikkaa alkukeskustelun ja mahdollisen loppukeskustelun sekä yksilöllisten ohjausaikojen varaamisesta ja pienryhmien toteutuksesta. Opiskelijalla on oikeus ja mahdollisuus hyödyntää ohjaavan opettajan yksilöllistä ohjausta koko harjoittelun ajan.


Harjoitteluun liittyviä tärkeitä asioita eri vaiheissa:

Ennen harjoittelua

Harjoittelupaikan hakeminen ja harjoittelupaikkalomakkeen täyttäminen (linkki toimintaterapian harjoittelujen pääsivulla).

Alustava orientoituminen ja valmistautuminen harjoitteluun: 

  • Harjoittelupaikan ilmoittamat ennakkotiedot ja valmistautuminen

  • Harjoittelupaikan perustehtävään orientoituminen

  • Asiakasryhmään orientoituminen

Pohdinta siitä, mitä harjoittelupaikka mahdollistaa ja mihin koet tarpeelliseksi (peilaten aiempien harjoittelujen itsereflektioon ja ohjaajien palautteisiin) kohdentaa taidollisen ja tiedollisen osaamisesi kehittyminen > teemat ja aiheet  toimintaterapiaosaamiseen liittyviin omiin tavoitteisiin.

Harjoitteluinfo:

Infossa käydään läpi harjoitteluun liittyviä käytännön asioita sekä esimerkiksi omien tavoitteiden laatimista. 

Ensimmäisen harjoitteluviikon loppuun mennessä

Opiskelija valmistelee jakson ajalletavoitteet toimintaterapia-osaamiseensa liittyvälle oppimiselle ja keskustelee niistä työelämäohjaajansa kanssa.

Opiskelija kirjaa omat tavoitteensa ennen alkukeskustelua Workseed-järjestelmään.

Toisen ja kolmannen harjoitteluviikon aikana

Harjoittelun alkukeskustelut työelämäohjaajan ja ohjaavan opettajan kanssa: opiskelijan omat tavoitteet harjoittelulle sekä mm. harjoittelupaikan oppimismahdollisuudet harjoittelujakson aikana. Keskustelut toteutetaan etänä ja ne ovat kestoltaan noin 30min. Keskusteluajat varataan ohjaavan opettajan osoittamasta sähköisestä ajanvarauskalenterista.

Harjoittelun puolivälissä



Pienryhmätapaaminen: Vertaisohjauksen lisäksi opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun. 

Väliarviointi: Opiskelijan ja työelämäohjaajan väliarviointikeskustelu noin puolessa välissä harjoittelua. Ohjaava opettaja osallistuu tarvittaessa.

Harjoittelun viimeinen viikko

Loppukeskustelu opiskelijan tavoitteiden mukaisesta työskentelystä harjoittelujakson aikana työelämäohjaajan ja opiskelijan kesken. Ohjaavan opettajan osallistuminen on suositeltavaa.

Harjoittelun päätöstapaaminen pienryhmissä: Opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Vertaisohjaus ja harjoittelukokemusten jakaminen pienryhmissä. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun.

Opiskelija toteuttaa itsearvioinnin ja työelämäohjaaja kirjaa palautteensa Workseed-järjestelmään. 

Oppimistehtävä:

Opiskelija osoittaa oppimistehtävään liittyvän perehtymisensä ja osaamisensa harjoittelun aikana toteutuvissa pienryhmätapaamisissa. Oppimistehtävän hyväksytty toteuttaminen edellyttää siis läsnäoloa pienryhmätapaamisissa. 

Harjoittelu 3 oppimistehtävä.pdf

Poissaolot:

Jos opiskelija sairastuu harjoittelun aikana, niin hän ilmoittaa siitä välittömästi harjoittelupaikan ohjaajalle ja tämän jälkeen harjoittelua ohjaavalle opettajalle. Poissaolon korvauksesta sovitaan yhteistyössä opettajan sekä harjoittelupaikan ohjaajan kanssa. Opiskelija kirjaa poissaolot sekä mahdolliset korvaamiset WorkSeed-järjestelmään kohtaan harjoittelun aikataulu.

Muiden opintojen suunnittelu harjoittelun kanssa päällekkäin ei ole suositeltavaa. Jos näin kuitenkin käy ja opiskelija on poissa harjoittelusta, poissaolot harjoittelusta tulee korvata.

Opiskelija pitää kirjaa toteutuneesta työskentelystä ja toteutuneista tunneista niin, että hän pystyy tarvittaessa osoittamaan, miten harjoittelu on toteutunut ja mihin työtehtäviin tunteja on käytetty. 

Jos harjoitteluun liittyy sovitusti joitakin erityisaikatauluja tai poissaoloja, esim. kv-yhteistyön takia, opiskelija informoi asian osalta ohjaavaa opettajaa.


Arviointi:

Harjoittelu arvioidaan Hyväksytty/ Täydennettävä/  Hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää harjoittelun yleisten sekä opiskelijan yksilöllisten tavoitteiden mukaista työskentelyä asiakasrajapinnassa, harjoittelutuntien täyttymistä sekä oppimistehtävän hyväksyttyä toteuttamista.












Yhteystiedot

Kaikki 3. harjoittelua koskevat kysymykset voi osoittaa harjoittelun vastuuopettajalle.

Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja.  Kun opettaja on nimetty, hän ottaa yhteyttä opiskelijaan ja harjoittelupaikan ohjaajaan, jonka jälkeen kaikki harjoitteluun liittyvät kysymykset voi osoittaa suoraan hänelle.

Linkit vievät Metropolia Ammattikorkeakoulun People Finder -yhteystieto- ja osaamisrekisteriin.

Sopimuksiin liittyvät kysymykset:

Assistentti Arja Puura


Myllypuron kampus

PL 4000, 00079 Metropolia

Myllypurontie 1, 00920 Helsinki


Image Added

Image Removed

Image Removed

Laskutusohje