...
--> tehtävän pohjalta laaditaan opinnoissamme myöhemmin puitteet oman markkinointisuunnitelman tekemiselle
...
Keskeisiä kohderyhmiä ovat toisaalta hakijat ja toisaalta yhteistyökumppanit. Suunnitelmassa on hyvä ottaa kantaa myös esimerkiksi kilpailunäkyvyyteen ja julkaisutoimintaan. Lisäksi koulutusohjelman sisäinen viestintä on keskeisessä roolissa ulkoisen maineen ja vetovoiman kannalta, opiskelijat ja henkilökunta ovat tärkeitä viestinviejiä vuorovaikutuksessa yhteistyökumppaneiden ja potentiaalisten hakijoiden keskuudessa. Olennaista on tästä näkökulmasta on myös tarjottavan koulutuksen korkea laatu. Laatukriteerien määritteleminen, laadun arviointi ja koulutuksen kehittäminen on kuitenkin oma prosessinsa, jonka aikajänne ulottuu yli kuluvan vuoden 2009. Tähän liittyvät esimerkiksi opetussuunnitelmien kehittäminen, työelämäyhteistyö, opetuksen kehittäminen palautteen perusteella, henkilöstön ammattitaidon ja asiantuntijuuden jatkuva kehittäminen.
...
1) Mitä koulutustuotteita/ palveluja oppilaitoksenne tuottaa? (eri koulutuskokonaisuudet)
Metropoliassa kokonaisuutena tarkasteltuna on erittäin laaja tuote-/palvelutarjonta. Rajaukseni mukaisesti tarkasteltuna viestinnän koulutusohjelma (digitaalinen viestintä, graafinen suunnittelu ja 3D-animointi ja visualisointi) tarjoaa perustutkintokoulutusta nuoriso- ja aikuisopintoina, laajuutena 240op. Jonkin verran on tarjolla myös ulkopuolisillekin suunnattuja erikoiskursseja. Lisäksi koulutusohjelmamme yhteydessä toimii mediakeskus Valo, joka myy palveluitaan sekä organisaation sisälle että ulkoisille tahoille.
...
2) Miten nämä tuotteet/ palvelut hinnoitellaan ja mistä raha tulee?
Perustutkinnon suhteen rahoitusperusta menee yleisen amk-rahoituksen mukaisesti. Merkittävinä tekijöinä esimerkiksi OPALA-palautteen tulokset, valmistiit tutkinnot yms. Mediakeskus Valo:n toiminnan tavoitteena ei ole niinkään tuottaa voittoa vaan toimia pedagogisesti mielekkäänä oppimisympäristönä omille (perus)opiskelijoillemme. Erilaiset TKI- (tutkimus-,kehitys ja innovaatio) hankkeet kytkeytyvät erilaisiin hankerahoitustapoihin.
...
3) Kuinka tuotteitanne/ palveluitanne pääsee kuluttamaan? (netti, etäkurssit, läsnäolot)
Selkein tapa "kuluttaa" tuotteitamme on hakeutua opiskelijaksemme ja suorittaa opintoja yksilö-, pienryhmä- tai suurryhmäkokoonpanossa, toteutustapojen vaihdellessa: itsenäinen opiskelu, kontaktiopetus, verkko-opetus, projektit jne. Mediakeskus Valon kautta kulkevat ns. ulkoiset asiakasprojektit. Hankkeiden puitteissa on palveluihimme kytköksissä mitä moninaisin asiakaskunta (oma organisaatiomme, yritykset, muut oppilaitokset).
...
4) Kuinka palveluistanne viestitetään? (missä? milloin? miten?)
Organisaatiossamme on viestintäyksikkö, joka vastaa koko talon viestinnästä. Tehtävässä on toki mm. klusterikohtaiset vastuuhenkilöt. Yksi keskeisistä viestintäkanavista on Metropolia Ammattikorkeakoulun www-sivusto osoitteessa http://www.metropolia.fi/. Sivustolla on myös tarkempaa koulutusalakohtaista informaatiota, esimerkiksi osoitteessa http://www.metropolia.fi/koulutustarjonta/kulttuuriala/viestintae/. Yhteyshaun aikana myös osoitteessa http://www.metropolia.fi/haku on kohdennetumpaa markkinointia koko organisaation laajuisesti mm. keskiasteelta valmistuneille. Olemme toteuttaneet yhteishakuun liittyen myös opiskelijaprojektimuotoisesti tarkennettua tiedottamista opetustarjonnastamme mm. organisaation pääsivustoon kytketyllä alasivustolla. Viestintään kuuluvat www-materiaalien lisäksi myös erilaiset kampanjat, oppaat/ mainokset, messu- yms. tapahtumaosallistuminen, osallistuminen kilpailuihin, yhteistyöhankkeet yms. Oppilaitosvierailut ja opo-kontaktit ovat myös yksittäisinä esimerkkeinä nähdäkseni kasvavassa merkityksessä palveluistamme tiedottamisessa. "Puskaradion" ja henkilökohtaisten kontaktien sekä kokemusten merkitystä ei pidä myöskään väheksymän: kyselimme mm. digitaalisen viestinnän viime kevään pääsykokeiden yhteydessä, mistä hakijat olivat saaneet tietoa koulutusohjelmastamme ja hyvin suuri osuus vastauksista oli kaverin tai tuttavan kautta.
...
5) Mitä hyötyä tuotatte opiskelijallenne?
Tavoitteena on, että toimintamme on laadukasta (myös opiskelijoidemme mielestä) ja tähtää siihen, että meiltä valmistuneet opiskelijat omaisivat kilpailukykyistä osaamista viestinnän ammatillisella kentällä. Tähän kytkeytyy hyvät viestintäalan perustiedot, mahdollisuus syventää ja suunnata omaa osaamistaan, verkottoitumisen mahdollisuus yms. Sillä, että saamme rakennettua positiivista imagoa toiminnastamme on myös hyötyä meiltä hankitun osaamisen sekä suoritettujen tutkintojen ammatillisen arvostamisen kanssa.
...
6) Miten erotutte toisista saman alan toimijoista? (tuotteiden, viestinnän, hinnoittelun, jakelun suhteen)
Tarjonta Opetustarjonta ja painotus, sijainti, erityisosaaminen, organisaation koko
...
7) Millainen on kilpailutilanne/ toimintaympäristönne? Keitä ovat kilpailijanne? Mistä kaiken kaikkiaan kilpailette?
...
8) Mikä on toimintanne visio tällä hetkellä, entä 5 vuoden päästä?
...
9) Kuinka oppilaitos kerää palautetta nykyisiltä opiskelijoiltaan? Mitä tietoa kerätään potentiaalisilta uusilta opiskelijoilta? Mitä tiedätte heistä? Mitkä ovat heidän tarpeet?
...
10) Miten määrittelette oman markkinanne? (alue tai muu peruste) Millainen on markkinaosuutenne?
...
11) Miten markkinointi ymmärretään oppilaitoksessanne? Kuka tekee? Miten sitä tehdään? Milloin? Miten ymmärrät sisäisen markkinoinnin?
...
12) Mitkä tehtävät opinto-ohjaajan työssä sisältävät markkinointia? Minkä koet olennaiseksi? Mitä haluaisit tehdä vähemmän markkinointiin liittyen?
Ulkoiseen viestintään liittyvät: verkostoituminen, osallistuminen mm. messuille/ messuedustus, valintakokeisiin liittyvä osallistuminen
...