...
| Kuvaus projektin toiminnasta ja arvio siitä, miten projektin tavoitteet tullaan saavuttamaan. |
Kevään 2010 aikana on keskitytty hankkeen ensimmäisen syklin loppuunsaattamiseen (ensimmäisen raportin kirjoittamiseen ja loppuunsaattamiseen ja siitä tiedottamiseen), Toisen syklin suunnitteluun ja tutkimusaineiston keräämiseen (ammattilaskysely ja oppilaitoskysely), kolmannen tutkimussyklin suunnitteluun, toteutussuunnitelmien ja oppimateriaalien suunnitteluun sekä Oppimateriaalit -wikin kehittämiseen sekä skenaariopajatoiminnan käynnistämiseen. Kolmas sykli saatiin hyvin käyntiin aineiston keräyksen osalta: skenaariopajatoiminta tulevaisuuverstaineen on lähtenyt onnistuneesti käyntiin.
Hankesuunnitelman I syklin toteutuminen:
Ensimmäinen raportti saatiin kirjoitettua toukokuun 2010 loppuun mennessä ja se julkaistiin sähköisenä pdf:änä syyskuussa 2010 hankkeen www-sivuilla: ”Kulttuuri kokoaa. Kulttuuritapahtumien muuttuvat verkostot”. Raportissa kuvataan verkosto ja verkoston tulevaisuuden näkymät hankkeen I tutkimussyklin suunnitelman mukaisesti. Raportin on työstänyt hankkeen tutkijaklubi, ja työelämän kaikuja prosessiin on jakanut Taide ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry. Raportti on saanut myönteistä palautetta ja se on otettu lukemistoksi monissa kaikissa kulttuurituottajia kouluttavissa AMKssa.
Em. kartoituksen päämääränä on ollut paikantaa tapahtumatuotantotoiminnan kanssa Em. kartoituksen päämääränä on ollut paikantaa tapahtumatuotantotoiminnan kanssa risteäviä muita toimialoja ja niiden osia, joiden näkemykset otetaan huomioon tulevaisuuden suuntaviivoja paikannettaessa. Kartoituksessa mukana olleiden eri tapahtumatuotantojen ympärille on rakentunut sidossuhteiltaan monisäikeinen ja -tasoinen toimijaverkosto, jonka toimijakunnassa ja toimijoiden funktioissa on suuria tapahtumakohtaisia eroja. Pääpiirteittäin kuitenkin voidaan tiivistää, että tapahtumatuotannon kannalta keskeisiä yhteistyötahoja ovat julkinen sektori, kolmas sektori, yritys- ja alihankintaverkostot, vapaaehtoiset ja etenkin mediasta, oman alan toimijoista ja koulutuskentästä rakentuvat sidosryhmät. Kartoitus toi mukanaan useita uusia kysymyksiä. Keskeisiksi jatkotutkimuksen kohteiksi nousivat mm. matkailuklusterin ja kulttuuriklusterin yhteistyö, vapaaehtoistyön muuttuvat roolit, kulttuurituotantoalan koulutustoiminnan perustiedon kerääminen ammattikorkeakoulusektorin ohella yliopistojen, ammatillisten oppilaitosten ja erilaisten luovan alan hanke- ja projektiomijoiden näkökulmia huomioivaksi, tuottajien muodostamat tuotantoklusterit,tapahtumatuotannon operationaalisen verkoston muutosnäkemysten syventäminen. Tuottaja2020 Tutkijaklubi on jatkanut näiden teemojen ympärillä työskentelyä kevään ja kesän 2010 aikana.
Hankesuunnitelman II syklin toteutuminen:
Kulttuurituottaja-ammattilaten tulevaisuusnäkymät kartoitettiin 2010 lähettämällä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry’n jäsenistölle suunnattu sähköinen kyselylomake. Kysely tehtiin loka-marraskuussa 2010 ja analysointi ja raportointi tapahtuu 2011 kevääseen mennessä. Kyselyyn osallistui 124 ammattituottajaa.
Hankkeen III syklin toteutuminen:
Skenaarioanalyysi ja tulevaisuuspajat sekä opetukseen integrointi
...
Mamk: Opinnäytetyö, jossa otetaan kantaa Tuottaja 2020 --hankkeen teemoihin
Osallistuminen pajoihin on ollut innostunutta ja palaute tulevaisuuspajoista on ollut positiivista.
Hankkeen onnistumista voidaan arvioida myös julkaisusuunnitelman toteutumista tarkastelemalla. Suunnitelman mukaan hanke julkaisee seuraavat raportit:
•Kulttuuri kokoaa (09/2010). Julkaistu ajallaanajallaan.
• Kulttuuri katalysoi. Megatrendien tärähtäminen tuotannon kentälle (julkaistu 12/2010) Kerättyjen signaalit on analysoitu ja niiden kautta on rakennettu 10 keskeisintä kulttuurituotanno kentän muutosvoimaa. Työ on julkaistu 1.0-versiona hankkeen sivulla Katri Halonen (2010) Kulttuuri katalysoi. Megatrendien tärähtäminen kulttuurituotannon kenttään. Julkaisu on kierroksella kommentoitavana ja edelleen kehiteltävänä. Halonen kirjoittaa siitä 2.0-version hankkeen puitteissa toukokuussa 2005.
•Taku-jäsenistö kysely (Halonen & Teye 02/11). Tämä on 2010 joulukuun lopussa hyvällä mallilla.
...
•Matkailualan yhteistyön suuntaviivat (Uotila 05/11) Tutkimussuunnitelma ja sisällysluettelo on tarkastettu.•Megatrendien tärähtäminen tuotannon kentälle (Halonen 05/11 + englanniksi 10/11) . Ensimmäinen versio valmis ja kommentoitavana sidosryhmillä ja opiskelijoilla.
•Skenarointimenetelmät ja DigiTails (Hero 05/11) Tutkimussuunnitelma ja sisällysluettelo on tarkastettu.
...
| Mitä hyviä käytäntöjä projektissa on mahdollisesti kehitetty? Miten hyviä käytäntöjä on levitetty tai aiottu levittää? on levitetty tai aiottu levittää? |
Raportin julkaiseminen keskeneräisenä. Hankkeessa julkaistiin keskeneräinen "Kulttuuri katalysoi" (Halonen, Katri 2010. Tuottaja2020 hankkeen julkaisuja. .pdf) sidosryhmien kommentoitavaksi. Raportti kirjoitetaan kommenttien pohjalta uudestaan keväällä 2011.
Skenaarioprosessi. Hankkeessa on vuoden 2010 aikana kehitetty kokonaisvaltainen monimediainen tapa ammattilaisten ja opiskelijoiden tulevaisuuskuvien tuottamiseen ja analysoimiseen sekä innostamiseen. Tästä raportoidaan 5/2011.
...
Suunnitelmat tulosten hyödyntämiseksi. :
Viranomaiset ja oppilaitokset voivat käyttää ensimmäisen tutkimusraportin tietoja hyväkseen. Keskeisin tulosten hyödyntämisen reitti on tutkijaryhmän jäsenten valinta. Kukin heistä on omassa organisaatiossaan kulttuurituotannon opetussuunnittelun kannalta keskeinen avainhenkilö. Täten yhteiset löydökset vaikuttavat suoraan prosessiin sitoutuneiden tutkijoiden kautta heidän oppilaitostensa toimintaan. Esimerkiksi Noviassa on jo käynnistetty laajamittainen proaktiivinen opetussuunnitelman uudistamistyö, jossa hyödynnetään laajasti hankkeen tuloksia.
Mikä tahansa oppilaitos voi hankkeessa julkaistujen Tulevaisuuden tuottaja -opintojaksojen toteutussuunnitelmien ja tehtävän antojen perusteella suunnitella oman opintojakson tulevaisuusaiheesta. Lisäksi hankkeen skenaariopajoissa tuotettuja videoita voivat oppilaitokset käyttää hyväkseen omissa opetuskokonaisuuksissaan.
Hanke on saanut myös laajaa huomiota Euroopan tasolla. Hanke tulee olemaan näkyvästi esillä alan koulutusorganisaatioiden kattojärjestö ENCATCin (European Network for Cultural Administration Training Centres) lokakuussa 2011 järjestettävässä vuosikonferenssissa. Esittelyn ohella konferenssissa peilataan kotimaista tilannetta Euroopan eri maiden arts management -sektorin koulutuksen tilanteeseen.