Vaatimusmäärittely
Tässä dokumentissa määritellään yhteisölliselle käsikirjoitustyökalulle asetetut vaatimukset. Lyhyesti kuvattuna kyseessä on verkossa tapahtuva käsikirjoituksen laatiminen, jonka tekijöinä ovat koulusta valmistumassa olevat nuoret. Heidän on tarkoitus luoda tietyn aikajakson puitteissa näytelmän käsikirjoitus joka myös toteutetaan. Tämän dokumentin on tarkoitus toimia käsikirjoitustyökalun suunnittelun tukirankana. Hankkeesta on tarkoituksena syntyä myös käsikirjoitustyökalun kouluttajan käyttöopas.
Yleiskuvaus
Käsikirjoitustyökalun on tarkoitus olla Internet-pohjainen, ilmainen sovellus. Käsikirjoitustyökalun pohjana mahdollisesti käytettävä wiki tai muu sovellus ei täten saa aiheuttaa kustannuksia, vaan sen tulee olla ilmaiseksi ladattavissa. Myöskään käsikirjoitustyökalun käyttäjille ei saa aiheutua kustannuksia valmiin sovelluksen käyttämisestä.
Kohderyhmä
Käsikirjoitustyökalu on hankkeen aikana tarkoitettu peruskoulusta, lukiosta tai ammattikoulusta valmistumassa oleville nuorille Uudeltamaalta jotka ovat siirtymässä työelämään. Käsikirjoitustyökalu ei ole ainakaan pilottivaiheessa vapaasti käytettävissä vaan ryhmä tai ryhmät kootaan hakemusten ja mahdollisten haastattelujen kautta. Ryhmä on tarkoitus koota esimerkiksi IRC-Galleriaan laitettavan ilmoituksen kautta. On tarkoitus, etteivät ryhmän jäsenet tunne toisiaan entuudestaan eikä heillä ole aiempaa kokemusta taiteesta mutta ovat kokeneita Internetin käyttäjiä myös sosiaalisissa tarkoituksissa. Jatkossa on tarkoitus että käsikirjoitustyökalua voidaan soveltaa minkä tahansa ryhmän kanssa käsikirjoituksen laatimiseen.
Perustoiminnat
Käyttäjän tulee voida:
- rekisteröityä palveluun ja luoda oma tunnus (admin hyväksyy)
...
- poistaa asiaton / vahingossa lähetetty keskusteluviesti
Toiminnallisuuksia
Kirjoituspöytien luominen helppoa, mieluusti jokin lomake (johon pääsee nappia / linkkiä painamalla) jossa voi antaa pöydälle otsikon, klikata mihin vaiheeseen se kuuluu (väri määräytyisi tämän mukaan (vetäjä luo pöytiä liittyen vaiheisiin, taviskirjoittaja vain omiaan, mutta niilläkin on oma värinsä)) sekä kirjoittaa lyhyt kuvaus (jota pitäisi voida muokata myöhemmin). Tämä loisi työskentelytilaan tietyn värisen laatikon jossa lukee kirjoituspöydän nimi ja sen viereen tulisi se lyhyt kuvaus.
...
Notifikaatiot sähköpostiin kaikille kun jotain sivua on muokattu tai kommentoitu tai kun foorumille on tullut uusi viesti.
Etusivun osiot
- "Nyt työn alla" -> Listautuu linkit sillä hetkellä aktiivisiin kirjoituspöytiin.
...
Lisäksi etusivulla on otsikko/linkki "Työskentelytila" jonka alla olevaa tekstikenttää vetäjän tulee päästä muokkaamaan helposti (vain vetäjälle näkyvä edit-nappi tekstikentän välittömässä läheisyydessä?), tähän tekstikenttään vetäjä siis kirjoittaa huomautuksia jne.
Vaatimukset
Prioriteettijärjestyksessä
Saada perusidea toimimaan, eli että työskentelytilassa on värikoodattuja kirjoituspöytiä joissa puolestaan on ylhäällä tekstikenttä jota vain vetäjä voi muokata, ns. tehtävän palautusosio jota kirjoittajat voivat muokata sekä linkki foorumille.
...
Toinen jatkon kannalta oleelliseksi nouseva on tulostettavuus. Eli pitäisi voida printata riisuttu versio käsikirjoituksesta, valita mitä siihen haluaa ja mitä ei.
Muut käyttövaatimukset ja käyttäjätestaukset
Käsikirjoitustyökalun tulee olla helposti opittava ja yksinkertainen käyttää. Jotta tähän päästäisiin, on oleellista tehdä riittävästi käytettävyystestauksia ennen työkalun varsinaista käyttöönottoa. Viimeisenä testiryhmänä toimivat Metropolian Esittävän taiteen Teatteri-ilmaisunohjaaja-opiskelijat syksyllä 2009.
Käyttöliittymäkuvaus
Käsikirjoitustyökalussa on etusvun alaisuudessa osiot:
...
- "Tietoa työkalusta" jossa kerrotaan taustatietoa ja annetaan krediittiä kehittämisprosessissa mukana olleille tahoille.
Tabeista
Etusivun, aloituksen, työryhmän tai työskentelytilan ollessa valittuna (näkyy ensimmäisessä tabissa vasemmalta) on muissa tabeissa:
...
Tekniset tiedot
Käytettäessä valmista wiki-pohjaa tietokannat ja muu informaatio sijaitsevat kyseisen wikin tarjoajan palvelimilla. Jos valmis wiki-pohja ei riitä, vaan luodaan esimerkiksi jokin uusi ominaisuus, tarvitsee wiki ladata omalle palvelimelle. Tällöin fyysinen sijainti on todennäköisesti Metropolian palvelimilla jolloin varmuuskopioinnista ja palvelimen ylläpidosta tulee sopia Metropolian tietohallinnon kanssa. Käsikirjoitustyökalun ylläpitäjinä toimivat ainakin hankkeen ajan projektisuunnittelija, projektituottaja ja dramaturgiopettaja.