Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

VALOKUVAAJAN OIKEUDET JA TEKIJÄNOIKEUDET MUUTTUVASSA MEDIASSA.

Hei kaikki! Täällä ollaan Messukeskuksessa ja odotetaan keskustelun alkua. Puhujana Valtteri Aaltonen Suomen journalistiliitosta. Saa nähdä miten menee!

Aiheena tosiaan valokuvaajan oikeudet. Uskon, että täällä käsitellään tänään mm. Sanoma Magazinesin freelancer-sopimusta, minkä nyt yli 300 valokuvaajaa aikoo hylätä niiden järjettömien ehdotojen vuoksi. Käytönnössä Sanoma saa kaikki oikeudet kuviin, mutta esimerkiksi oikeustilanteessa Sanoma pesee kätensä kuvista ja valokuvaaja joutuu maksamaan kaikki kulut.. Ei kovin reilua? 

...

Mitä suojia syntyy?

Moraalinen suoja

  • Isyysoikeus: Tekijän nimi mainitaan
  • Respektioikeus: Teosta ei saa muuttaa tai käyttää loukkaavalla tavalla

Luovuttamattomia

Taloudelliset oikeudet

  • Yksinoikeus määrätä kuvasta ja sen käytöstä ja hinnasta.
  • Oikeudet luovutettavissa erinäisin ehdoin(kappalemäärä yms.)

Yleisössä on tällä hetkellä eniten freelancereita, joita nämä kaikki oikeudet koskee enemmän, koska vakisuhteessa olevat ovat ns. turvattuna.

...

Sanoma Magazinesin uudessa sopimuksessa on kaikki oikeudet-kirjaus, joka siis tarkoittaa että Sanoma saa luovuttaa kuvaa eteenpäin, saa muokata sitä, saa luovuttaa oikeuksia eteenpäin eli periaatteessa kaikki on sallittua(paitsi moraalisen oikeuden rikkominen).

Mitä vaihtoehtoja olisi tälle ratkaisulle?

  • Palkkiota vastaan saa vapaat oikeudet käyttää aineistoa lehden brändin alla julkaistavissa tuotteissa kanavasta riippumatta.
  • Lehdellä on edelleenluovutusoikeus, jolloin kun jaetaan kuvaa eteenpäin, tekijä saa siitä aina osansa. (mm. Bonnier)

Tekijälle jäävät oikeudet Sanoman sopimuksessa on hyvin suppeat eli tekijä saa käyttää kuvaa portfoliossaan, näyttelyissään sekä ei-kaupallisessa teoksessa. Jos tätä ei olisi kirjattu, tekijä ei saisi edes käyttää kuvaa omassa portfoliossaan.

Vaihtoehto:

Tekijä ei saa luovuttaa teosta kilpaileville yrityksille tai käyttää kilpailijan aineistossa. Tämä on yleensä se suurin intressi näille sopimuksille, mutta esim. Sanoma on tehnyt aikamoiset säädökset estääkseen tämän.

Mitä vastuukysymyksiä tekijällä on?

  • Vastaa siitä, että kuva on oma.

Freelancerin vastuu

  • Vahingonkorvausvastuu, mikäli aiheuttaa asiakkaalle vahinkoa huolimattomasti tai tahallisesti
    (Esimerkkinä kuva, joka oli otettu tahattomasti pariskunnasta, joka ei itseasiassa ollut pariskunta vaan avioliitossa ollut mies ja rakastaja)
  • Voidaan laajentaa ja supistaa

Markkinointikäyttö ja vastuut

Sanoman sopimuksessa yhtiöllä on oikeus käyttää aineistoa pr-toiminnassa ja markkinoinnissa eli käytönnössä kaikessa mainonnassa, myös luovuttaa kuvia mainostoimistoille.

Freelancer vastaa myös siitä, että hankkii kaikki luvat kuvattavilta ja haastateltavilta, joita käytetään. Tästä esimerkkinä Turkkilaisen jugurtin pääkuva miehestä, joka ei tiennyt että kuvaa käytetään tämmöisesä yhteydessä.

Tällä hetkellä erilaiset sopparit tuovat haastetta freelancerin työlle. On tärkeää lukea, mitä sopimuksissa lukee ja mitä oikeuksia luovuttaa eri mediataloille. Joskus voi tulla eteen tilanne, jolloin sinun ottamaa kuvaa on käytetty jossain väärin, mutta sinä joudut siitä vastuuseen, koska sopimuksessa ei ollut kunnolla kohtia.

Loppui aika yllättäen. Ei ollut mitään lopputiivistystä.. Nyt täällä alkaa tosin paneeli aiheesta, mutta sitä en kyllä jää seuraamaan. Seison tässä taka-alalla ja jalat alkaa hajota. Sitä paitsi työt kutsuu!

Over and out!

Tulkaa moikkaamaan Viestinnän koulutusohjelmaa messuille osastole 5c50!! (smile)