Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

AIKA            1.3.2010 KLO 9.15-11

PAIKKA       Metropolia, Hämeentie 161

LÄSNÄ         Saija Heinonen (pj/sihteeri), Maria Repo, Seija Mäenpää, Hanna Sinkkanen, Juhana Kokkonen


Kokous alkoi kl.9.25

1.       ESITYSLISTAN TARKISTAMINEN

Saija ehdotti että käydään kohdassa kaksi läpi alustavasti myös ITK-päivien tori-ideointi, eli millaisia ehdotuksia olisi mahdollisesti ständille. Tämä hyväksyttiin.

2.       TILANTEEN PÄIVITYS

Hanna sanoi että 8 opiskelijaa ja yksi opettaja olisivat kiinnostuneita työpajasta. Sovitaan kokouksen lopuksi päivämäärät milloin työpaja pidetään Sofianlehdonkadulla. Maria ja Saija totesivat että kirjaston väelle voisi syksyllä tarjota taas uutta pajaa, jos on kiinnostuneita tulijoita.

Saija sanoi että aikoo SoTe-väelle kokeilla uudentyyppistä työpajaa, jossa tarjotaan valmis materiaali alkuun, valmiit kuvat ja muutama ääniefekti-/musiikkiklippi valmiiksi koneelle. Tällöin voidaan aloittaa työskentely suoraan Movie Makerilla, nähdään sen tekniset mahdollisuudet. Tähän voidaan käyttää muutama tunti. Sen jälkeen esim. työskentelyä omalla materiaalilla. Sisältö ja työjärjestys on vielä auki, täytyy miettiä valmiiksi.

Seija totesi että kommentit joita on kuullut joiltain heidän opiskelijoiltaan on että digitarina on niin valmis sapluuna, että sen takia jotkut eivät ole olleet kiinnostuneita. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä mitä Almaleena saa irti opinnäytetyöstään, että miten digitarina siinä esiintyy. Hän kuitenkin teki työn käytännössä itse, hankki materiaalin ja editoi. Tarina tuli kuitenkin asiakkaalta, joten hän oli "design-suunnittelija", Almaleena vain tekninen toteuttaja.

Saija kysyi tuliko jotain ideoita mieleen mitä Aulangon ITK-päivillä voisi toriosuudella digitarina-osaprojektista esittää? Se on käytäväpaikka, joten voi olla että ohikulkijat eivät jaksa keskittyä digitarinoiden katsomiseen. Maria huomautti että toisaalta osa mielellään huilaa hetken ja istuu alas muutamaksi minuutiksi katsomaan. Tämä on toki paljon mahdollista, mutta kaikki eivät kuitenkaan sitä tee, joten tarvitaan jotain visuaalista jonka ohikulkiessaan näkee. Seija kertoi "maailman ihanin tyttö"-kirjan ständistä, jossa oli käytetty samaa kuvitusmaailmaa kuin kirjassa. Ständi oli piristävä poikkeus tavallisten ständien joukossa. Saija ehdotti että tehtäisiin joku korkea pahvikolmio, johon tulisi joka sivulle esittely jokaisesta osaprojektista kuvien kera. Maria ehdotti että digitarinoiden nimiä laitettaisiin ylös ja tekijä + ikä (tyyliin "Viimeinen muutto", Martta, 82v). Saija ehdotti sitaatteja palautteesta, jotain kuvaavaa ja mieleenpainuvaa.  

3.       MENETELMÄN / TEKNIIKAN KEHITTÄMINEN (JUHANA KOKKONEN PAIKALLA)

Juhana Kokkonen liittyi seuraan kertomaan eri teknisistä mahdollisuuksista. Hän sanoi että nettiohjelmalla voisi kaapata tietokoneen scriinin ja näin voisi käyttää power pointtia digitarinan tekoon, kaapata ruudulta videoksi. Seija sanoi että heidän opiskelijansa on tehnyt jo power pointtina digitarinan, mutta se oli tällöin pp-tiedosto.

Juhana ehdotti että paikkaan (esim. SoTe-taloon) hankittaisiin muutama kannettava, jossa olisi kaikki varusteet ja ohjelmat. Jokainen voisi tehdä power pointin tahoillaan ja kasaaminen + äänitys voitaisiin tehdä näillä kannettavilla. Juhana totesi että joillakin myös mikrofonin input-volumen säätö voi tuottaa ongelmia, jos tehdään omilla koneilla.

Kännyköiden käyttöä editoinnissa taas rajoittaa se, että kaikilla heillä on omat käyttöjärjestelmänsä. Jos kaikilla olisi esim. i-phone niin sehän olisikin helppoa, mutta nykyisellään ei toimi. Saija muistutti että kännykkää voi kuitenkin käyttää esim. kuvien ottamiseen ja spiikkauksen tekemiseen (useimmissa uusissa sisäänrakennettu mikrofoni). Myös joissakin mp3-soittimissa on äänitysmahdollisuus.

Juhana mainitsi muutamia ilmaisia ohjelmia kuvankaappaukseen: Screen toaster (exporttaus onnistuu ainakin .mov ja .swf -tiedostoina ja äänen nauhoitus "livenä"); Slide share (äänitys tehtävä ensin). Editointiohjelma verkossa taas on esim. JayCut ja Kaltura. Google Docsissa saattaa myös olla mahdollista tehdä jotain mielenkiintoista, mutta ei ole tsekattu vielä.

Lyhyesti sanoen on siis kaksi ratkaisua, joko verkossa käytettävät ohjelmat (jotka vaatii nopean yhteyden, jos hidasta niin mielenkiinto lopahtaa) tai koneelle ladattavat ohjelmat.

Yksinkertaisimmillaan Juhanan mukaan voi tehdä niin että latoo kuvat pöydälle ja ottaa liikkuvaa kuvaa niistä vuoron perään ja puhuu samalla. Näin voisi olla mukana myös esineitä. Saija ehdotti että tästä askelta "vaativampi" on versio, jossa asiakas katsoo kuvaa vuoron perään ja kertoo niistä samalla. Tämä äänitetään, skannataan kuvat (jos esine niin siitä voi ottaa digikuvan) ja pistetään power pointiin tai movie makeriin. Kuvien järjestys on jo tiedossa ja sijoitetaan puhe oikeiden kuvien kohdalle.

4.       MUUT ESILLETULEVAT ASIAT

Ei muita asioita.

5.       SEURAAVA KOKOUS

Sovittiin ke 7.4. kl.9.15-11 Metropolia Sofianlehdonkadulla

Kokous päättyi kl.11

JAKELU

Saija Heinonen, Michael Hutchinson-Reis, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää, Maria Repo, Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen, Juhana Kokkonen