Opinnäytetyöskentelyn laajuus
Opinnäyteseminaari 5 op
Opinnäytetyö 15 op
Huomioikaa, että opintopisteet kertyvät erikseen. Seminaari on oma opintojakso, joka puitteissa opinnäytettä työstetään alkuun tai eteenpäin. Sen vuoksi myös läsnäolo, opponoinnit ja oman työn pohdinta tekstien osalta kuuluvat asiaan. Opinnäyteseminaarin yhteisten tapaamisten ja palautteiden lisäksi jokainen opiskelija voi varata itselleen henkilökohtaisia vastaanottoaikoja.
Seminaarityöskentelyä varten opiskelijat on jaettu erikokoisiin seminaariryhmiin, joilla kullakin on yksi vastuuvetäjä. Ryhmän vetäjä toimii myös näin oman ryhmänsä opiskelijoiden opinnäyteohjaajana. Prosessiohjauksen lisäksi opiskelijan on mahdollista saada myös ns. substanssiohjausta eli hyödyntää asiasisältöön liittyvää erikoisosaamista. Substanssiohjauksesta tiedotetaan seminaaritapaamisissa.
Seminaarin suoritusvaatimukset ja arviointi
Opinnäyteseminaarin tarkoituksena on tukea opinnäytetyön tekemistä. Vaikka opinnäytetyö tehdään suurelta osin itsenäisesti ja joustavasti, on aktiivinen osallistumisesi myös seminaariin tärkeää. Osallistumalla seminaariin kuulet muiden opinnäytteen tekijöiden pulmista ja hyödyt heidän saamastaan ohjauksesta ja vastavuoroisesti annat toisille opiskelijoille hyödyllistä tietoa aiheestasi ja ratkaisuistasi. Pitämällä aktiivisesti yhteyttä ohjaajaasi saat tarvittavaa ohjausta ja toisaalta pidät ohjaajan tietoisena edistymisestäsi.
Seminaari arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Seminaaritapaamisissa on siis lähtökohtaisesti läsnäolovelvollisuus, ja jokaisen seminaariin osallistuvan odotetaan ottavan aktiivisesti osaa seminaaripäivien keskusteluun. Alla on kuvattu, kohdassa prosessin eteneminen, seminaarin osatehtävät ja aikataulu tarkemmin. Hyväksytty kokonaissuoritus edellyttää, että kaikki seminaarin osatehtävät on suoritettu hyväksytysti. Opiskelijalla on itsellään velvollisuus tiedottaa mahdollisista poissaoloista ja pitää huoli työvaiheiden suorittamisesta. Opinnäytetyövaiheessa aktiivinen oman työskentelyprosessin hallinta ja toiminnan aikatauluttaminen on opiskelijan vastuulla.
Puutteellisen aktiivisuuden vuoksi saamatta jäänyttä ohjausta on vaikeata tai mahdotonta korvata esim. pyytämällä lisäohjausta keväällä kun opinnäytteen pitäisi kiireellisesti valmistua. Seminaarin vetäjällä eli opinnäytetyösi ohjaajalla on mahdollisuus katsoa suorituksesi hylätyksi myös kesken lukuvuoden, jolloin seminaariin osallistuminen siirtyy seuraavaan lukuvuoteen.
Läsnäolo seminaaritapaamisissa
- hyväksytty suoritus vaatii 80 % läsnäolon seminaareissa (so. jos tapaamisia on yhteensä 10 voi maksimissaan kahdesta olla poissa)
- ryhmätapaamisia pidetään 25-30 tuntia
- seminaaritapaamisten välillä opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen
Sovittujen töiden tekeminen ja tekemättä jättäminen
- opiskelija, joka jättää kaksi kertaa palauttamatta sovitut asiat deadlineen mennessä, ei voi jatkaa seminaaria. Näissä tapauksissa opiskelija voi yrittää paremmalla onnella seuraavana syksynä uudessa seminaarissa.
- tämä koskee siis myös kertoja, jolloin opiskelija on poissa tapaamisesta (eli se, että ei ole tehnyt mitään ja jättäytyy siksi pois itse tapaamisesta, ei auta asiaa)
Dokumenttien palautus
Jokaisessa seminaarivaiheessa palautetaan kirjallinen dokumentti, jossa esitetään opinnäytetyön senhetkinen tilanne. Dokumentti tulee palauttaa myös omaan wiki-tilaan viikkoa (viimeistään 3 päivää) ennen seminaaritapaamista.
Tärkeää:
Nimetkää työnne aina etunimi_sukunimi_opinnayte_vaihe_pv.kk.v
Esim. matti_meikalainen_opinnayte_idea_21.10.2010.doc tai
matti_meikalainen_opinnayte_versio5_21.10.2010.doc
Näin sekä opponentti että työn ohjaaja pysyvät perillä opinnäytteen eri vaiheista.
Opponointi
Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta. Opponentilla tulee olla riittävästi aikaa tutustua opponoitavaan materiaaliin ennen seminaaritapaamista.
Opponentin tehtävänä on lukea / katsoa työ tarkkaan, ja antaa palautetta mm. työn rakenteesta, kieliasusta, tekstin sujuvuudesta, rajauksesta yms. ja esittää kysymyksiä, jotka johdattelevat oikeaan suuntaan. Opponentti antaa palautteensa tilaisuudessa ennen opettajan/opettajien ja muiden opiskelijoiden palautteita. Tarkoitus on nostaa keskustelua aiheesta ja kertoa mahdollisista ongelmakohdista myös muille ryhmäläisille. Seminaaritapaamiset ovat oppimisprosessi, jossa opitaan oman ja muiden töiden kautta.
Opponentti yhdessä työn ohjaajan ja työn tekijän kanssa tarkimmin perillä opponoimastaan työstä. Opponentti lukee senhetkisen tekstin sekä tarkastelee senhetkistä mahdollista projektiosuutta analyyttisesti ja kirjaa itselleen ylös esittelytilaisuutta varten kommentteja ja palautetta. Opponentti antaa tämän kirjallisen palautteen myös työn tekijälle. (Opponointikooste voi olla esim. ranskalaisin viivoin tehty.)
Prosessin eteneminen
Alla opinnäytetyöskentelyprosessi on vaiheistettu 5 -portaiseksi prosessiksi helpottamaan opiskelijoiden kokonaisuuden hahmottamista ja oman toiminnan ohjaamista.
1. vaihe: käytänteisiin perehtyminen ja ideointivaihe (kontaktitapaamiset 1-2 ja itsenäinen työskentely)
Ensimmäisessä seminaaritapaamisessa Ensimmäisissä seminaaritapaamisissa käydään läpi opinnäytetyöprosessin kulku ja valmistumiseen liittyviä käytännön asioita (opinnäytetyön arviointi, valmistumisilmoituksen tekeminen, kypsyyskoe).
Seminaarilaiset laativat omasta opinnäyteaiheestaan kirjallisen ideadokumentin, jossa kuvataan ainakin työn aihe, tavoitteet ja menetelmät. Seminaaritapaamisessa opiskelijat saavat aiheideastaan palautetta: aiheen rajaus ja tavoitteenasettelu.
- Laadi ideadokumentti tulevasta työstäsi sisällyttäen suunnitelmaan mind map -tyyppinen kuvaus ideastasi
- Valmistaudu esittelemään suunnitelmasi seminaaritapaamisessa
- Tutustu seminaarin wiki-työtilaan ja täällä erityisesti Kulttuurialan opinnäytetyöohjeeseen huolella
- Sovitaan 1. vaiheen tapaamisiin opponenttiparit sekä seminaaritapaamisajat
- Tee itsellesi seminaarityöskentelyä varten wiki-tila ja linkitä se tämän seminaarityhmän aloitussivulle
- Muistio 6.10. tapaamisesta
- Muistio 26.10. tapaamisesta
2. vaihe: työsuunnitelma (kontaktitapaamiset 2-3 ja itsenäinen työskentely)
Aiheen hyväksymisen jälkeen opiskelijat tekevät työsuunnitelman opinnäytteestään. Työsuunnitelman tulee sisältää seuraavat asiat:
...
Joillakin opiskelijoilla nämä vaiheet saattavat olla tehtynä, jolloin voidaan edetä suoraan opinnäytteen työstämiseen. Työsuunnitelma esitellään kontaktitapaamisessa.
Seminaaritapaamisissa jokainen esittelee oman työsuunnitelmansa muille seminaarilaisille. Jokaiselle työlle nimetään opponentti, joka etukäteen valmistautuu antamaan työstä palautetta. Lisäksi opinnäytteen ohjaaja sekä seminaarin muut osallistujat antavat tekijälle palautetta suunnitelmasta.
Valmistele oma presentaatiosi etukäteen. Oman esittelyn tukena tulee käyttää havaintomateriaaleja (esittely esim.Powerpoint). Erityisesti projektiosuudesta on hyvä näyttää kuva-/tms.-materiaalia. Valmistele esitys siten, että sellainen, joka ei ole nähnyt työtäsi tai lukenut tekstiäsi aiemmin, saa selkeän kuvan, mitä teet ja mitä olet tehnyt kulloisessakin vaiheessa.
Voit esitellä tekstiosuudesta presentaatiossa esim:
- alustavan sisällysluettelon työllesi tai vastaavan sisällön mind mappina
- väliotsikoista rakennetun kokonaisuuden, johon nostat ydinsanoja eri kappaleista ja kappaleiden sisällöistä, jotta kirjoitetusta tekstistä saa kuvan ilman varsinaisen seminaarityön tekstimassan esittämistä
- rakennekuvioita tai kaavioita työstäsi ja työn vaiheista
- kysymyslista tekstinä, johon halutaan opponentilta ja muilta ryhmäläisiltä vastauksia
- jne.
EI SIIS RIITÄ, että kerrot, että olet ”kirjoittanut siitä ja siitä aiheesta” ilman, että näytät jotain konkreettista. Muista myös aina esityksen alussa muutamalla sanalla kerrata, mistä työssä ja projektissa olikaan kyse. Muut tuskin muistavat jokaista aihetta erikseen. Kerro myös lyhyesti missä vaiheessa olet tällä hetkellä.
Soveltavan/projektiosan/toiminnallisen osan toteutus riippuu tietenkin projektin luonteesta, mutta palautukseen tulee liittää aina kirjallinen raportti siitä, mitä on tehty ja miten tämän vaiheen palautus suhteutuu opinnäytetyön kokonaisuuteen.
- Muistio 18.11. seminaaritapaamisesta ja muistio 25.11. seminaaritapaamisesta (vaihtoehtoisia kertoja)
3. vaihe: työstö (kontaktitapaamiset 3 --> ja itsenäinen työskentely)
Opinnäytettä työstetään seminaarin aikana, ja opiskelijat esittelevät seminaarissa työnsä kulloisenkin vaiheen ja saavat siitä palautetta. Opiskelijat työskentelevät opponenttipareina, niin että opiskelijat saavat myös etukäteen valmisteltua vertaispalautetta toisilta opiskelijoilta.
Kolmas vaihe voi pitää sisällään sekä ryhmä- että yksilöohjaustapaamisia. Seminaarin kolmannen vaiheen alussa (ensimmäinen tapaaminen) valmistellaan yleensä opinnäytetyön kirjallista teoriaosaa. Lähdekirjallisuuden avulla luodaan opinnäytteen teoreettinen tausta.
Palautettavan tekstin eri vaiheiden vähimmäislaajuus määritellään tarkemmin seminaaritapaamisissa. Palautuksessa tulee kolmannesta vaiheesta lähtien olla kansilehti ja sisällysluettelo. Palautettavan tekstin tulee olla itsenäinen, eheä kokonaisuus, joka voidaan myöhemmin (lähes) sellaisenaan sisällyttää opinnäytetyöhön.
Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että tekstin lähdeviitteet on jo tässä vaiheessa tehty oikein. Palautuksessa tulee olla myös lähdeluettelo käytetystä lähdekirjallisuudesta. Palautuksen johdannoksi liitetään lyhyt kuvaus siitä, miten palautettava osio suhteutuu opinnäytetyön kokonaisuuteen. Palautettava osio voi olla mistä tahansa ”kohtaa” opinnäytetyötä.
Sopivasta etenemistavasta keskustellaan tapaamisissa kunkin kohdalla erikseen. Jos työssä on soveltava osio, se on hyvä aloittaa hyvissä ajoin kirjallisen osion työstämisen rinnalla, jotta teoriaosio ei jää irralliseksi kokonaisuudesta.
Kolmannen vaiheen ensimmäisessä tapaamisessa:
- palautettavan tekstin vähimmäislaajuus on noin 10 liuskaa
- aikataulusuunnitelman päivitys työn edistymisestä viikkotasolla viikkoa ennen seuraavaa lähitapaamista
- työn tutkimuskysymyksen/ aiheen "kristallisointi" yhden virkkeen muotoon
- johdanto teksti
- sisällysluettelo/ sisällysluettelon päivitys
Kolmannen vaiheen käynnistyttyä, opiskelijan tulee huolehtia, että seminaaritapaamisissa käsiteltävän versio pitää sisällään:
- vähintään 10 liuskaa uutta tekstiä
- lähdeviitteet merkittynä (päivitettyinä)
- lähdeluettelo mukana
- kansilehti ja sisällysluettelo (päivitettyinä)
4. vaihe: viimeistely
Huomioi, että seminaarin viimeisessä vaiheessa opinnäytetyön tulee jo niin valmis, että se voidaan pienen viimeistelyn jälkeen jättää arvioitavaksi. Kiinnitä siis huomiota opinnäytetyöstä muotoseikkoihin, jotka jokaisen opinnäytetyön tulee täyttää: ulkoasu, lähdeviitteet, lähdeluettelo, liitteet yms.
Muista varata riittävästi viimeistelyvaiheeseen aikaa!
Yleensä tärkeimpiin osioihin ei osata varata riittävästi aikaa.
Muista aikatauluttaa hyvin myös nämä opinnäytetyöskentelyyn kuuluvat osat:
- johtopäätökset ja pohdinta
- prosessin ja lopputuotteen arviointi
- lähteet ja liitteet
+ tietenkin työn oikoluku, rakenteen ja muotoseikkojen tarkistus, kuvien yms. lopulliseen muotoon, tulostus ja nitominen yms. KERTAA VIELÄ Kulttuurialan opn-ohje sekä Viestinnän valmistumisohje!
Opiskelijan tulee itse varata hyvissä ajoin mm. kielentarkistusasiat (kts. valmistumisohje)
- tarkistuslista
- valmistumisohje
5. vaihe: valmiin työn jättäminen ja arviointiseminaari/ julkistamistilaisuus
Muista sopia hyvissä ajoin opinnäytetyön ohjaajan kanssa työn palautuksesta. Ohjaaja arvioi, onko työ palautettavassa kunnossa ja pyytää mahdollisia korjauksia. Sovi ohjaajan kanssa henkilökohtaisesti, miten, mihin ja milloin palautat työn.
Valmistumispäiviä on useita vuodessa, mutta valmistumisilmoitus tulee tehdä jo viimeistään neljä viikkoa ennen valmistumispäivää. Opinnäytteen voi jättää arvioitavaksi viimeistään (3-) 4 viikkoa ennen valmistumista (huomioithan mahdolliset viikonloput yms. ennakoiden). Olkaa tarkkoja ilmoittautumisesta, koska jälkeenpäin ei ilmoittautuminen onnistu. Vain sähköinen ilmoittautuminen käynnistää valmistumisprosessin ja sen perusteella tieto menee valmistumiseen liittyville tahoille.
Kansitettu ja kansittamaton opinnäyte opintotoimistoon ja tiivistelmien tallennus Theseus-tietokantaan tulee tehdä viimeistään noin (3-)4 viikkoa ennen valmistumista. Käytännössä tällöin on myös hyvä toimittaa samalla opinnäyte opettajille arvioitavaksi.
Varaa aikaa valmistumiskäytänteiden hoitamiseen!
- valmistumisilmoituksen jättö
- kypsyyskoe
- työn esittely arviointiseminaarissa
- Opala-palautteen teko
- esteettömyystodistus
- työn tallennus Theseus-tietokantaan
- työn tulostaminen, kansittaminen ja sidonta (vrt. valmistumisohje)
Ohjaajalle tulee toimittaa ennakkoon (viimeistään viikkoa ennen) arviointitilaisuutta varten kaksi kpl (2) lopullisia versioita kirjallisesta osioista sekä vähintään yksi näyte mahdollisesta soveltavasta projektiosuudesta. Mikäli soveltava projektiosuus on esim. graafinen tuote, tulee työ palauttaa mahdollisimman hyvin esillepantuna (esim. pohjustettuna ammattimaisesti).
Katso myös tarkemmat ohjeet valmistumisohjeista Metropolian Tuubista > Prosessit > Valmistuminen
Arviointiseminaari/ julkistamistilaisuus
Arviointiseminaarissa/ julkistamistilaisuudessa opiskelijat esittelevät valmiit työnsä. Seminaarissa ovat läsnä ainakin työn ohjaaja ja toinen arvioija. Opiskelija esittelee oman työnsä ja sen keskeiset tulokset. Työn arvioija, ohjaaja ja yleisö antavat työstä palautetta. Aikaa kaikkiaan puoli tuntia opinnäytetyötä kohti.
Arviointiseminaarissa opiskelijat esittelevät valmiit työnsä. Seminaarissa ovat läsnä ainakin työn ohjaaja ja toinen arvioija sekä muita opiskelijoita ja opettajia. Opiskelija esittelee oman työnsä ja sen keskeiset tulokset esimerkiksi noin 15 minuutin presentaatiossa. Työn arvioija, ohjaaja ja yleisö antavat työstä palautetta. Aikaa varataan puoli tuntia opinnäytetyötä kohti.
Arviointiseminaarit ovat suva-kohtaisesti. Arviointiseminaarien järjestelyistä vastaavat seuraavat henkilöt:
- Pauli Laine (digitaalinen viestintä, Tikkurila)
- Matti Rantala (digitaalinen viestintä, Hämeentie)
- Pasi Kaarto (3D)
- Viktor Kaltala (graafinen suunnittelu)
Arviointiseminaarit/ julkistamistilaisuudet ovat avoimia kaikille, ja niistä tiedotetaan koko koulutusohjelmalle Tuubi-työtilan kautta. On suositeltavaa (ellei ole jo aiempien kurssien puitteissa toteutunut) käydä seuraamassa arviointiseminaari-/julkistamistilaisuuksia ennen oman opinnäytetyön arviointitilaisuutta.