Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

...

Käyttäjätarinan tunnus

Testi

Testin tulos

Huomiot

Y2.000

lisätä opetussuunnitelmaan uuden opintokokonaisuuden

1. <OK>
2. <OK>
3. <OK>
4. <OK>
5. <OK>

  1. opintotyypit ovat tällähetkellä opintokokonaisuuksia ja -jaksoja (opintotyyppi opintokokonaisuus sisältää opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja)
  2. Käyttäjä kirjoittaa opintokokonaisuuden perustiedot. Näitä tietoja ovat nimi, valinnaisuustieto (ks. Valinnaisuus opintokokonaisuuksissa), valinnaisuudesta riippuen laajuus ja mahdollisesti komentti. Nimi ja valinnaisuustieto ovat pakollisia, mutta valinnaisuuksista oletuksena on valittu "Kaikki pakollisia".
  3. opintokokonaisuus lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai opsin juureen, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu
  4. opintokokonaisuus voidaan liittää opetussuunnitelmaan ja mahdollisesti sen sisällä toiseen opintokokonaisuuteen.
  5. Järjestelmä tallentaa uuden opintokokonaisuuden ja liittää sen opetussuunnitelman opintokokonaisuuteen tai opetussuunnitelman juureen, jos mitään kokonaisuutta ei ole valittu.

Y2.010

lisätä vanhan opintokokonaisuuden

1 <KORJAUS>
toiminnallisuutta ei ole toteutettu

  1. Muuten toiminta täsmälleen samalla tavalla kuin käyttötapaus 03.04 Vanhan opintojakson lisääminen (x, ops-vastaava), mutta kokonaisuuden lisäksi lisätään sen sisältämät kokonaisuudet ja opintojaksot. HUOM! Kokonaisuudet kopioidaan kohde-opsiin, kun taas opintojaksoista kopioidaan ainoastaan viitteet.

Y2.020

lisätä uuden opintojaksoluonnoksen opetussuunnitelmaan

1. <OK>
2. <KORJAUS>
- huom. "kokonaisluku" käyttöliittymätasolla; toiminnallisuutta pitää voida muuttaa niin että muutos tehdään vain käyttöliittymätasolle, jos  tarvetta joskus ilmenee

"...joista vain nimi on pakollinen kenttä.."
- jos opintojaksolla ei ole koodia, niin jaksoa ei voi lisätä
- jos opintojaksolla ei ole laajuutta niin laajuus tallentuu 0:na op

- olisin valmis hyväksymään nykyisen toimintalogiikan vaikka se ei vastaa määrittelyä: tunnus jaksolle tulee joka tapauksessa järjestelmään kun sen käyttäjä sen tallentaa. Kyse lienee siitä näytetäänkö tunnus vai ei käyttäjälle. Jos tunnusgeraattori, niin näytetään. Laajuuden kohdalla taas tyhjä tarkoittaa minullekin 0 op; ei null.

3. <OK>
4. <OK>
5. <OK>
- sana "opintojaksoluonnos" viittaa siihen että on opintojaksoja ja opintojaksoluonnoksia; tarvitaanko luonnoksen käsitettä mihinkään

  1. Opintojakson muut tiedot tallennetaan erillisessä käyttötapauksessa.
  2. opintojakson perustiedot (koodi, nimi, laajuus), joista vain nimi on pakollinen kenttä. Laajuuden tulee olla kokonaisluku.
  3. opintojaksoluonnos lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
  4. Huom! Tässä vaiheessa opintojakso voidaan liittää opintojakson tai suuntautumisvaihtoehdon juureen ("kiinnittämätön opintojakso"), vaikka M1-määrittely ei tätä mahdollistakaan. M1:n mukaisuus tarkistetaan, kun opetussuunnitelmaa vahvistetaan (käyttötapaus 07.02 OPSin hyväksyminen).
  5. Järjestelmä tallentaa uuden opintojaksoluonnoksen ja liittää sen opetussuunnitelman opintokokonaisuuteen tai opetussuunnitelman juureen, jos mitään kokonaisuutta ei ole valittu.

Y2.030

lisätä olemassa olevan opintojakson  opetussuunnitelmaan.

TESTAAMATTA:
- olemassaolevan opintojakson haku ei toiminut tätä testattessa
Virhekoodi lv-1328615056316

  1. opintojakson etsiminen kaikista opetussuunnitelmista ja tarjontakoreista nimen tai koodin avulla
  2. opintojakso lisätään rakenteeseen valitun opintokokonaisuuden sisään tai kiinnittämättömäksi opintojaksoksi, jos mitään opintokokonaisuutta ei ole valittu.
  3. lisäämisen jälkeen käyttäjä saa tyhjän lomakkeen uuden opintojakson lisäämistä varten
  4. Jos käyttäjä yrittää lisätä opintojaksoa, joka on jo liitetty opetussuunnitelmaan, annetaan virheilmoitus. POIKKEUS: Jos opintojakso on jonkin suuntautumisen alla, se voidaan liittää vielä muihin suuntautumisiin.

Y2.040

siirtää ja järjestää rakenne-elementtejä, eli opintosuuntia, opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja

1. <KORJAUS>
- raahaaminen ei toimi riittävän hyvin
2. <KORJAUS>
- raahaaminen ei toimi riittävän hyvin
3. <KORJAUS>
- raahaaminen ei toimi riittävän hyvin
4. <?>
- koska suuntautuminen on "filtteri" niin määritelmä on epätäsmällinen
5. <OK>

  1. Käyttäjä voi siirtää opintojakson tai opintokokonaisuuden toiseen kohtaan OPSin rakenteessa
  2. Käyttäjä voi vaihtaa opintosuuntien, opintokokonaisuuksien tai opintojaksojen järjestystä rakenteessa
  3. opintojaksoa tai opintokokonaisuutta ei voi siirtää toisen opintojakson sisään tai itsensä sisään
  4. suuntautuminen on aina opsin juuressa
  5. opintojakson tai -kokonaisuuden siirtyessä uuden isäntäelementin alle, siirtyvät myös mahdolliset lapsielementit

Y1.050

poistaa opetussuunnitelmasta opintojakson tai -kokonaisuuden

1. <KORJAUS>
- poistamistapaan ei voi vaikuttaa; jää käsitys että poistaa vain OPS:ta?

2. <KORJAUS>
- ks. kohtaa 1

3. <KORJAUS>
- ks. kohtaa 1

"Jos elementti oli opintokokonaisuus ja sisälsi lapsielementtejä, nämä siirretään OPSin loppuun juureen"
- ei toimi näin vaan poistaa koko OPS:ta
- valintakysymys miten pitäisi toimia; itse valitsisin määrittelyssä kirjoitetun tavan, jossa opintojaksot on poistettava erikseen. Toinen vaihtoehto on kysyä mitä tehdään "poistetaanko opintokokonaisuus vai opintokokonaisuus ja sen sisältämät opintojaksot"

  1. Opintojakson tai -kokonaisuuden poistamisessa kysytään varmistus, jolloin käyttäjä valitsee poistamistavan (poistataan vain liitos tai poistetaan koko elementti järjestelmästä) ja vahvistaa poistamisen
  2. Jos poistettava opintojakso on liitetty myös johonkin muuhun opsiin, poistetaan ainoastaan liitos. Jos opintojaksoa ei ole muissa opseissa, kysytään käyttäjältä, haluaako hän ainoastaan poistaa liitoksen vai koko elementin. Opintokokonaisuus poistetaan samalla kun se poistetaan opsista.
  3. Elementti poistetaan opetussuunnitelmasta ja jos käyttäjä niin valitsi, myös koko järjestelmästä. Jos elementti oli opintokokonaisuus ja sisälsi lapsielementtejä, nämä siirretään OPSin loppuun juureen.

Y2.060

lisätä suuntautumisen opetussuunnitelmaan

1. <OK>
2. <OK>
- ei toteutettu määrittelyn mukaisesti, mutta nykyinen toteutus lienee parempi

  1. suuntautumiselle annetaan nimi ja halutessa tunnus
  2. suuntautuminen lisätään opetussuunnitelman juureen. Lomake tyhjennetään, jolloin käyttäjä voi halutessaan lisätä uuden suuntautumisen

...

Käyttäjätarinan tunnus

Testi

Testin tulos

Huomiot

Y8.000

etsiä opetussuunnitelman ja siirtyä opetussuunnitelmaan

1. <KORJAUS>
- jos siirrytään hakuun "hae opetussuunnitelma" niin oletusarvoisesti valintanappi "hae opetussuunnitelmista" on valittuna, ei "hae kaikista"; haku "hae kaikista" on toinen haku.
2. <OK>
3. <OK>
4. <OK>

  1.  Käyttäjä syöttää hakukenttiin OPSin nimen ja/tai tunnuksen tai osan niistä ja painaa Hae. Jos hakukentät ovat tyhjiä, ei suoriteta hakua.
  2. Jos hakutuloksena on yksi OPS, järjestelmä siirtyy suoraan sen etusivulle. Järjestelmä on siirtynyt OPSin etusivulle .
  3. Jos hakutuloksena on monta OPSia, järjestelmä listaa ne. Jos ei löytynyt yhtään OPSia, järjestelmä ilmoittaa "ei hakuehtoja vastaavia opetussuunnitelmia".
  4. Käyttäjä siirtyy OPSiin valitsemalla sen hakutuloksista tai käyttäjä suorittaa uuden haun eri hakuehdoilla.

Y8.010

hakea opintojaksoja

1. <KORJAUS>
- jos siirrytään hakuun "hae opintojakso" niin oletusarvoisesti valintanappi "hae opetussuunnitelmista" on valittuna, ei "hae kaikista"; haku "hae kaikista" on toinen haku.
2. <OK>
3. <OK>
"...sekä tooltip-tekstinä vastuuhenkilö"
- opintojaksoilla ei ole vastuuhenkilöä, tätä ei toteuteta
4. <OK>

  1. Käyttäjä syöttää hakukenttiin Opintojakson nimen, tunnuksen ja/tai vastuuhenkilön tai osan niistä ja painaa Hae. Jos hakukentät ovat tyhjiä, ei suoriteta hakua.
  2. Jos hakutuloksena on yksi opintojakso, järjestelmä siirtyy suoraan sen etusivulle. Käyttäjä siirtyy opintojakson muokkaukseen valitsemalla opintojakson hakutuloksista tai käyttäjä suorittaa uuden haun eri hakuehdoilla.
  3. Jos hakutuloksena on monta opintojaksoa, järjestelmä listaa ne. Hakutulosessa näkyy tunnus, nimi ja laajuus, sekä tooltip-tekstinä vastuuhenkilö, OPSit, joihin opintojakso on liitetty yms. Käyttäjä siirtyy opintojakson muokkaukseen valitsemalla opintojakson hakutuloksista tai käyttäjä suorittaa uuden haun eri hakuehdoilla. Jos ei löytynyt yhtään opintojaksoa, järjestelmä ilmoittaa "ei hakuehtoja vastaavia opintojaksoja".
  4. Käyttäjä siirtyy opintojakson muokkaukseen valitsemalla opintojakson hakutuloksista tai käyttäjä suorittaa uuden haun eri hakuehdoilla.

Opsin työnkulku

Tämä toteutetaan sääntömoottori-moduulin yhteydessä

Käyttäjätarinan tunnus

Testi

Testin tulos

Huomiot

Y6.000

tehdä hyväksymisehdotuksen

 

  •  Tällöin järjestelmä tarkastaa, että OPSin muodollisuusvaatimukset täyttyvät.
  • OPS-vastaava painaa "Ehdota hyväksymistä"
  • Järjestelmä tarkistaa, että OPS on mahdollista siirtää ehdotus-tilaan. Jos tarkistuksessa ilmenee virheitä, järjestelmä ei muuta OPSin tilaa, vaan näyttää käyttäjälle virheilmoituksen, jossa kerrotaan mitkä virheet estivät tilan muuttamisen. Järjestelmä tarkistaa, että:
    • kaikki opintojaksot kuuluvat jonkin opintokokonaisuuden alle
    • kaikilla OPSiin kuuluvilla opintojaksoilla on tallennettuna koodi, laajuus ja nimi
    • kaikki OPSin opintojaksojen esitietovaatimuksiksi merkityt opintojaksot ovat myös OPSin opintojaksoja* Järjestelmä vaihtaa OPSin tilaksi "ehdotus" ja lukitsee OPSin rakenteen, perustiedot ja ajoitussuunnitelman sekä OPSin omistamien opintojaksojen koodit, nimet ja laajuudet. OPSin tilana on "ehdotus" ja käyttäjä on edelleen OPSin etusivulla.

Y6.010

hyväksyä opsin

 

  • tehdään yleensä sen jälkeen, kun opetussuunnitelmat on virallisesti hyväksytty ammattikorkeakoulun määrittämällä tavalla.
  • OPS-koordinaattori näkee listan opetussuunnitelmista, jotka ovat tilassa "ehdotus", ja painamalla kyseistä OPSia käyttäjä pääsee katsomaan sitä.
  • Käyttäjä valitsee ne opetussuunnitelmat, jotka haluaa hyväksyä.
  • Käyttäjä painaa "Hyväksy valitut opetussuunnitelmat". Valitut opetussuunnitelmat ovat tilassa "hyväksytty".