...
Samuel Abramovich and Christian Schunn. From: university of Pittsburgh, LRDC (LEarning Reasearch & development center)
Julkaistu paperi: http://eductice.ens-lyon.fr/EducTice/ressources/journees-scientifiques/EWFE2012/EWFE_004
Perinteinen tapa: opettaja luo jonkin oman tavan jakaa tietoaan (esim. kopionivaska jossain) jonka jakoivat oppilailleen ja mahdollisesti jonkin kollegan kanssa. Nyt internet ja digiaika on tehnyt tiedonjakamisen uudenlaiseksi. Nyt opettajat voivat jakaa resursseja keskenään, sinne tänne, ristiin ja rastiin. Tämä tuottaa uuden ongelman: Miten opettaja löytäälähteen joka on itselle paras ja muutenkin korkealaatuinen?
...
Joidenkin ennusteiden mukaan tulemme 10-15 vuodessa tarvitsemaan lisää opettajia moneen paikkaan jotka nyt ovat kehitysmaita. Yliopistot siirtävät opetuksensa verkkoon koska niin moni niistä ovat rahavaikeuksia. Online opetuksen tulee todennäköisetsi olemaan hyvin keskeisä tulevaisuudessa. Suurin osa online opetuksesta on tällä hetkellä asynkronista. Tällä on hyvät puolensa, voi osallistua kun haluaa jne. Huonoja puolia ovat mm. kurssisuunnittelun ongelmat, laatuepäilyt, tekijänoikeuskysymykset. Monelle yliopistolel laaduka sonline opetus on kuitenkin liian kallista toteuttaa.
Siksi tarvitsemme online opetusyhteisöjä jotka aktivoivat sekä oppilaat että opettajat. (Minä ihmettelen että entä oppilaitos?) Esitys: meidän on ajateltava globaalisti ja rakennettava maailmanlaajuisia MA-opintoja. Mm. tällaista rittävät saada käyntiin täällä: http://bold-research.org/
Yleisön kysymyksiä ja yleistä keskustelua. Väitteitä kuten tarvitsemme parempia käyttöliittymiä ja ohimenevien teknologiaratkaisujen pikakokeilut eivät ole ratkaisu vaan verkkopedagogiikka ratkaisuja pitää tutkia lisää. Myös hiljaisen tiedon siirtymisestä keskusteltiin, parhaiten oppii mestari-kisälli mallilla
Tässäkin keskustelussa tuli sellaien olo että me ollaan pedagogisesti ja teknologisesti aika hyvin kartalla. Täällä ollaan teknisesti hyvin kartalla ja osittain pedagogisestikin, mutta jokin keskeinen näitä yhdistävä ahaa-elämys monen puheesta tuntuu puuttuvan. Ja meiltä se ei puutu.