Kevään 2012 toiminta ja aikataulut
...
Ehdotus hanke-esityksestä Helsingin kaupungin innovaatiorahastolle
Taustaa
Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoiminta on ennen kaikkea kehittävää hanketoimintaa, jolloin yhdessä Helsingin kaupungin toimijoiden kanssa olemme tunnistaneet ja kehittäneet kaupungille strategisesti tärkeitä kohteita.
Hankeidea
HSPACE-hankkeen lähtöajatuksena on, että tulevaisuuden oppiminen ja koulutusorganisaation toiminta on lähtökohtaisesti avointa ja yhteistoiminnallisuuteen pohjautuvaa. HSPACE tutkii, suunnittelee ja toteuttaa yksilö- ja yhteistoiminnallisia oppimistilamalleja. Hankkeessa keskitytään tulevaisuuden kouluorganisaation käyttöön soveltuviin ja helposti eri käyttötarkoituksiin muokattaviin työtiloihin ja välineisiin. Hankkeessa toteutettavissa pilottitiloissa kokeillaan erilaisten päällekkäisten toiminnallisuuksien yhdistämistä samassa fyysisessä tilassa. Tiloissa kokeillaan muun muassa maantieteellisesti hajautetun yhteistyön helppokäyttöistä upottamista osaksi fyysistä tilaa (so. digitaalinen todellisuuskerros osana fyysistä todellisuutta).
Hankkeessa luodaan avoimeen toimintamalliin soveltuvia tiloja ja testataan, opitaan ja jatkokehitetään niiden toimivuutta, muokattavuutta ja kestävyyttä osana alati muuttuvaa tietointensiivistä opetus-, oppimis-, tutkimus- ja kehitystoimintaa. HSPACE pyrkii käytännöllisiin ja kohtuuhintaisiin ratkaisuihin ja näin monipuolistamaan koululaitosten toimintaa. Vaikka erilaista monityötilakehittelyä on tehty paljon yritysmaailmassa on varsinainen implementointi koulutusmaailmassa jäänyt pieneksi. Tämän hankkeen tavoitteena on löytää kouluorganisaatioille toimivia tulevaisuuden hybriditilaratkaisuja.
Sekä Vuosaaren yläasteella että Metropolia Ammattikorkeakoulussa valitaan hankkeen teemaan soveltuva tila, jonka toiminnallisuutta kehitellään yhdessä tilan käyttäjien kanssa.
Hankkeen lopputuloksia on tarkoitus esitellä vuonna 2012 osana Maailman design-pääkaupunki ohjelmaa.
Hanketoimijat ja yhteistyökumppanit
Metropolia Ammattikorkeakoulusta hankkeeseen osallistuvat muotoilun (teollinen muotoilu, sisustussuunnittelu) ja viestinnän (digitaalinen viestintä) koulutusohjelmat. Muotoilun koulutusohjelman vahvuuksia ovat Design for All-ajattelu, ergonomia-, käytettävyys- ja materiaaliosaaminen sekä hahmo-, testaus- ja nollasarjamallit. Metropolian digitaalisen viestinnän tutkimus- ja kehitystyön painopisteitä ovat maantieteellisesti hajautettu yhteistoiminnallisuus, sosiaalisen median soveltava käyttö sekä digitaalisen ja fyysisen ulottuvuuden yhteiskäyttömallit.
Yhteistyökumppanina hankkeessa on Vuosaaren yläaste, jonka perusparannustyö ajoittuu hankkeen ajalle. Hankkeen suunnitteluvaiheessa ollaan oltu myös yhteydessä Opetusviraston Tila- ja hankintapalveluihin, jonka toimijat suhtautuivat hankkeeseen postitiivisesti. Hanke voidaan siis toteuttaa yhteistyössä perusparannustyön kanssa.
Aikataulu
- 2012 - aikataulu
- Lainattavat tarvikkeet
- Facebook-ryhmä (laita kutsu jäsenyydestä)
- Aloituspäivän esitykset ja materiaalit
- Ensimmäiset yksityisen tilan demot
- Ensimmäiset julkisen tilan demot
- Protojen havainnointi ja jatkokehitys (tehtävän palautus alasivulle)
- Designthinking bootcamp
- Lopulliset ryhmät
Valmiit konseptit
Kevään 2011 toiminta ja aikataulut
- Ryhmien projektisivut ja mikropäiväkirjat
- Kevään 2011 teemat
- Tehtävät opiskelijoille ennen 4.3.2011
- Linkkejä - tulevaisuuden opetustilat ja pedagogiikka
- 18.2. starttipäivä - Maijan slidet, Reettan slidet (ks. loput Reettan materiaalit starttipäivän ohjelmasta
- Aikataulut kevät 2011
- Projektiperjantaiden rakenne
Materiaalit
Hankehallinto
Muuta
Widget Connector | ||
---|---|---|
|
Muuta
- DISPLAX, http://www.displax.com/index.php
- Tulevaisuuden opetustiloja pohditaan Utalla: http://www.uta.fi/tietohallinto/strategia/tvtope/valmistelu/tilat/index.html
...