Mistä on kyse? Yksi Cultural Policy Research Award Ceremonyn osallistujista voittaa 10 000€, jonka avulla on mahdollista toteuttaa hänen esittelemänsä innovatiivinen tutkimusehdotus kulttuuripolitiikan alalla.
Presentaatiot alkavat suunnilleen puoli tuntia myöhässä, osallistujat hörppivät rauhallisina kahvia odotellessa. Seminaarin avaava henkilö kertoo, että tänään puhujia on 6 henkeä, joilla on kaikilla yhteensä 10 minuuttia aikaa esitellä omat projektinsa. Eturivissä istuu lautakunta, joka päättää, mikä projekteista voittaa.Mistä on kyse? One of the culminating research events will be the 9th Cultural Policy Research Award Ceremony held on the evening of 12 September to publically announce the 10,000 EUR Award winner for his or her innovative research proposal in the field of cultural policy. A joint initiative of the European Cultural Foundation and the Riksbankens Jubileumsfond in partnerships with ENCATC, the CPRA is embedding the Young Cultural Policy Researchers Forum (YCPRF) which will bring together for the 6th time over 35 young cultural policy researchers from Europe and beyond from 11-12 September.
Sigrid van der Auwera, University of Antwerp, Belgium
Van der Auwera on ensimmäinen puhuja, hänen aiheenaan ovat konfliktit ja UNESCOkulttuuriperimä konfliktien aikana kehittyvissä maissa. Aluksi hän avaa tutkimuksensa taustoja - hänelle oli selvinnyt, että usein konfliktien taustalla oli kulttuurista pääomaa, kulttuuriomaisuutta (cultural property) ja sen puolustminen. Hänen mukaansa UNESCO on kiinnostunut kehittämään cultural heritagen suojelua, mutta kehitys on todella hidasta.
...
- Osa 1: Linkit perinteen ja kehityksen välillä otetaan itsestäänselvyytenä. Kuinka tätä keskustelua kehitetään ja kuinka se kehittyy? Kesto suunnilleen 3 kuukautta.
- Osa 2: UNESCON käytäntöjen arviointi. Kesto suunnilleen 6 kuukautta
Tekijän motivaatio tähän tutkimukseen kehittyi hänen tohtorintutkintonsa teon aikana. Hänen lähtökohtinaan on usko siihen, että kulttuurinen perintö voi edesauttaa kehitystä (kehittyvissä maissa).
Arne Saeys, University of Southampton, United Kingdom
Saeysin aiheena on Imag(in)ed Diversity in European contemporary cinema. Hänen mukaansa kulttuuri ja taide on liikkuvampaa ja muuttuvampaa kuin koskaan. Hänen tutkimusehdotuksensa keskittyy ei-länsimaalaisten maahanmuuttajien aktiiviseen osallistumiseen eurooppalaisessa elokuvassa.
Yhtenäisyys monimuotoisuudessa.
Kuinka me käsitämme monimuotoisuuden? Puhuja esittää lyhyen videoklipin, joka on Eu:n tuottama. Videolla eri kulttuurien edustajat hyökkäävät kung fu -henkisessä kohtauksessa valkoisen naisen, keltaisessa Kill Bill-henkisessä asussa, kimppuun, kunnes tämä monistaa itsensä. Kaikki rauhoittuvat ja nainen muuttuu EU:n tähtiringiksi. Huh. Puhuja osoittaa videon ilmiselvän rasismin ja naurettavuuden.
Monimuotoisuuden paradoksi -otsikon alla hän esittää seuraavan kaavion: Kulttuurien monimuotoisuuden puolustaminen -> erilaisuuksien alleviivaaminen-> stereotyyppinen representaatio-> Kulttuurien konfliktit -> takaisin alkuun
Elokuva ja kulttuurinen identiteetti
- Elokuvat nähdään kansan kultuurisen identiteetin kuvana
- Eurooppalaisissa elokuvissa eri vähemmistöjä ei kuvata, tämä on rakenteellista. Kuitenkin eri Euroopan maista nousee elokuvia, joissa kuullaan eri multikulttuurisia ääniä
- Voidaanko elokuva nähdä edelleen kansallisen identiteetin rakentajana, kun suositut elokuvat käsittelevät maahanmuuttajien tarinoita ja ovat multikulttuurisia
Tutkimuksen kysymyksiä: Kuinka voimme päästä yli etnokeskeisyydestä kulttuuripolitiikassa? Kuinka voimme promotoida kulttuurista monimuotoisuutta ilman, että jämähdämme stereotyyppeihin?
Tässä vaiheessa tietokoneeni akku loppuu, enkä näe missään pistorasiaa. Eikä mukanani ole joka tapauksessa brittiläistä laturipäätä, eli palataan asiaan muutaman tunnin kuluttua.
Otin vihkoon parahultaisia muistareita:
Francesca Cominelli, University of Paris I Pantheon-Sorbonne, France
- Kulttuuripolitiikan uudelleenajattelu, ICH
- Mitä on historiallisten rakennusten ja kulttuurimonumenttien takana? Ihmiset jotka ovat tehneet ne ja jotka pitävät niitä yllä
- Taiteiden takana on taitoja ja tietoa (ihmisiä)
- Uskonnollisten paikkojen takana on käytäntöjä
- (työn) tärkeys: ekonominen kehitys, kulttuurinen ja sosiaalinen kehitys, kestävä kehitys
- ICH:n piirteitä: abstraktius, jaettu yhteisöissä, elävää perintöä, ruumiillistuu ihmisissä
- Tutkimus on ihmislähtöinen ja keskittyy siihen, kuinka yhteisöt organisoituvat
- Metodit: 5 maata, tapaustutkimus: tanssi, musiikki ja seinävaatteiden teko
Matina Magkou, Panteion University, Greece
Ei muistiinpanoja
Christiaan de Beukelaer, University of Leeds, United Kingdom
- Kulttuuriteollisuuden kehittäminen
- Teema: kriittinen analyysi, joka tarkkailee sitä, kuinka kulttuurin teollisuus linkittyy inhimilliseen kehitykseen
- Kenttätyö keskittyy ARPEM - musiikkiteollisuuden tukiohjelmaan Länsi-Afrikassa
- Teoriaosuus keskittyy inhimilliseen kehitykseen ja kykyihin
- Kesto: 18 kuukauttaDeniz Ikiz, Oxford Brookes University, United Kingdom
- Managing complexity of cultural world heritage sites in European Global cities
- Glabalisaatio -> kulttuuriperimä, globaalien kaupunkien ilmaantuminen (ekonomiset, poliittiset, sosiaaliset ja kulttuuriset muutokset)
- Tapaustutkims: kaksi kaupunkia, Pariisi ja Istanbul. Keskittyy tiettyihin projekteihin vesialueiden varrella