Info |
---|
"Tämän sivun sisältö on tarkoitettu jonkilaiseksi johdannoksi Metropolis Helsingin käytölle työelämän visiointivälineenä. Tämä juttu lähti käyntiin siitä, että Anna-Maria Vilkuna oli yhtydessä yhteydessä Tekesiin ja siellä haluttiin lisätietoa siitä, minkälaisessa Tekes-rahoitteisessa hankkeessa Metropolis Helsinki voisi olla yhteistyömetodina. Tämän pohjalta olen tänne siis tätä juttua kirjoitellut." Juhana Kokkonen |
...
Metropolis Helsinki tähtää luomaan työvälineitä työelämän kehittämisen pitkän aikavälin visiointiin. Usein yritysten toimita toimintamallia, jossa ennakoinnin tueksi koottu tieto siirretään eri toimialojen ja yritysten kehitystyön ja pitkän aikavälin visioinnin käyttöön. Usein eri toimialojen ja yritysten toiminta ja tuotekehitys on realiteettien sanelemana suunnattu vain lähitulevaisuuteen. Kuitenkin yritystoiminnan ja laajemminkin työelämän tulevaisuuden kannalta olisi hyvä, että yrityksille syntyisi myös pitkän aikavälin visioita ja normaalin arjen ylittäviä, innostavia ideoita, joita tavoitella. Metropolis Helsinki antaa metodin irrottautua hetkeksi nykytilanteesta ja pohtia sitä, mihin suuntiin halutaan ja on syytä kehittyä.
Työelämän ja ammattikorkeakoulujen välinen yhteistyö etsii vielä muotoaan. Metropolis Helsinki pyrkii kehittämään ja jalostamaan yhtä mahdollista toimintametodia, joka voisi toimia helposti lähestyttävänä yhteistoiminnan käynnistäjänä työelämän jonka avulla yhteistoiminnan käynnistäminen työelämäkumppanien ja luovien alojen ammattikorkeakoulutoiminnan välillä olisi helppoa ja kaikkia osapuolia palvelevaa. Jatkoajatuksena on, että tätä kautta osapuolten tutustuttua toisiinsa yhteistoiminta voi jatkua kohti monimuotoisempaa tutkimus- ja kehitystoimintaa.
Mitä tehdään?
...
voisi jatkua kohti monimuotoisempaa ja aidosti luovaa tutkimus- ja kehitystoimintaa.
Metropolis Helsinki kehittää uudentyyppisiä työtehtäviä luovan alan toimialalle. Sen omassa kehitysprosessissa syntyy uusia tulevaisuusikkunoita koulutusalojen tulevaisuuden työnkuvista ja -tehtävistä. Näin toiminta myös uudistaa alan toimenkuvia ja toimintakenttää. Metropolis Helsinki toimintamallissa on kyse erikoistuneesta asiakalähtöisestä palvelusta, jossa luovan alan asiantuntijuus ja osaaminen tukee yritystoimintaa ja eri toimialojen tulevaisuuden visiointia. Näin Metropolis Helsinki lisää yritysten osaamista luovien alojen ammattitaidon hyödyntämiseen.
Metropolis Helsinki on myös tapa yhdistää luovan alan eri koulutusohjelmien opetusta ammattikorkeakouluissa. Metodin vahvuutena on se, että siihen on helppo liittää eri alojen ammattitaitoa vaativia osatehtäviä. Riippuen yhteistyöyrityksestä ja kehitellystä tulevaisuusvisiosta mukana voi olla vaikka elokuva- ja televisiotyön, esittävän taiteen, kulttuurituottajien, muotoilun, vaatetussuunnittelun ja viestinnän opiskelijoita ja opettajia. Tällainen koulutusohjelmien välinen yhteistyö vieläpä työelämän rajapinnalla linjaisi ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehitystoimintaa omintaikaiseen, ammattikorkeakoulun toiminta-ajatuksen mahdollistavaan suuntaan.
Mitä tehdään?
Metropolis Helsingissä tehdään lyhyitä scifi-elokuva tulevaisuuden arjesta. Sen ajatuksena on saada opiskelijat pohtimaan omaa toimintaansa ja ammattiansa tulevaisuusorientoituneesti. Vaikka lopputuoteena on lyhytelokuva tai niiden sarja, suuri osa kokonaisprosessista on ennakointi- ja esivalmistelutyötä. Keskeisenä kehitettävänä toimintametodina ennakointitiedon kokoamiseen on ns. ajatuskoe, jonka avulla pohditaan mahdollisia tulevaisuuksia. Ajatuskokeen apuvälineinä tiedonhankinnassa on tarkoitus kokeilla ja käyttää hyvin monimuotoista tiedonkeräämismetodistoa.
Yritysten tulevaisuusvisioinnissa prosessi voisi olla seuraavanlainen.
- Keskeiset yhteistyöosapuolet tapaavat ja kehittävät tulevan visioinnin keskeiset suunnat.
- Prosessissa mukana olevat opiskelijat aloittavat taustatyön. Tässä työssä voidaan käyttää muun muassa seuraavia menetelmiä:
- ryhmähaastattelut (yrityksen sisällä ja/tai muissa ryhmissä)
- crowdsourcing
- asiantuntijahaastattelut
- ideakilpailu / ideointipankit
- benchmarkkaus
- tulevaisuuden historian tutkimus (so. millaisia menneisyyden tulevaisuusvisiot ovat)
- analogioiden käyttö muiden toimialojen kehityksestä tai teknologioista
- esittävän taiteen menetelmät
- visioluonnokset
- heikkojen signaalien pohtiminen
- Taustamateriaalin avulla suoritetaan ajatuskokeita mahdollisista tulevaisuuksista.
- Kiinnostavimmat ja innostavimmat ajatuskokeet valitaan lyhytelokuvien aiheiksi.
- Ajatuskokeista käsikirjoitetaan lyhytelokuvat.
- Elokuvatuotannot.
- Lyhytelokuvat julkistetaan.
- Visioista kerätään palautetta.
Toiminnassa on koko ajan mukana yritysten henkilökuntaa ja ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja opettajia.
Ketkä tekevät?
Ammattikorkeakouluista toiminnassa mukana on luovan alan koulutusohjelmien henkilökuntaa ja opiskelijoita. Yrityksistä sen tarpeellisiksi katsomia henkilöitä. Joihinkin taustatiedonkeruun vaiheisiin saattaa osallistua myös ulkopuolisia ihmisiä.