Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...


Projektissa on työstetty esiselvitys Uuudenmaan ja Hämeen ammattikorkeakoulujen oppisopimustyyppisistä koulutuksista saduista saaduista kokemuksista ja toimenpide-ehdotuksista. Sen myötä ammattikorkeakouluilla on paremmat tiedot ja lähtökohdat enemmän tietoa siitä, miten millaisia oppisopimustyyppisiä koulutuksia  jatkossa tulisi Etelä-Suomen ammattikorkeakoulut ovat toteuttaneet ja millaista oppisopimuksen kaltaista koulutusta jatkossa tulisi ja voidaan järjestää. Tuottavan työn takaamiseksi on työmarkkinoiden tarpeita vastaavan ammattitaidon saatavuus turvattava sitä vastaavalla koulutuksella. Ammattikorkeakoulutuksen työelämälähtöisyyttä ja sen relevanttiutta työmarkkinoiden kannalta on kehitettävä. Opetushenkilöstön osaaminen on ajantasaistettava ja työvoiman ammattitaitoa ja pätevyyttä on kohennettava. Elinikäiseen oppimiseen pääsyä on parannettava ja uudenlaisia tapoja tehdä opintoja on kehitettävä, jotta saadaan auki väyliä erilaisille oppijoille.

 

Projektin kohderhmänä kohderyhmänä ovat olleet Metropolia Ammattikorkeakoulu ja muutUudenmaan muut Uudenmaan ammattikorkeakoulut, joita ovat Haaga-Helia, Laurea, Diak, Novia, Arcada ja Humak, jotka voivat tulosten perusteella tehdä yhteistyötä oppisopimustyyppisten koulutusten järjestämisessä.Välillisinä hyötyjinä ovat kunnalliset työvoimapalveluiden tuottajat, jotka uutta tietoakoulutusmahdollisuuksista välitettäviksi yhteistyökumppaneilleen ja asiakkailleen. Lisäksi välillisenä kohderyhmänä ovat myös opiskelijat

 

5. PROJEKTIN TOTEUTUS JA YHTEISTYÖ

Osallistujien ja yritysten/organisaatioiden valinta.
Projektin toteutus ja eri tahojen yhteistyö projektissa.Työn- ja vastuunjako yhteistyökumppaneiden kesken. Kansainvälinen yhteistyö.

 Projekti

Opossum-hanke on toteuttanut työpajatoimintaa opettajille ja yrityksille ammattikorkeakoulujen henkilökunnalle projektisuunnitelman mukaisesti lukuun ottamatta alkujaan keväälle suunnitellun ensimmäisen työpajan siirtämistä syksylle  2014.Oppisoppimustyyppistä koulutusta kehittävä  osaajaverkosto yhteistyö on laajentunut hankkeen toimenpiteiden ansiosta. Hankkeen hankkeen myötä laajentunut ja tiivistynyt, ja oppisopimuksen kaltaisen koulutuksen toteuttajien ja hyödyntäjien ympärille on rakentunut toimijaverkosto, joka kehittää yhdessä sisältöjä ja toimintatapoja oppisopimustyyppisen koulutuksen kartoittamiseksi, koulutusmuodon kehittämiseksi ja edistämiseksi. Projektin varsinaiset kohderyhmät ovat kohderyhmän (Uudenmaan alueen ammattikorkeakoulut sekä  välillisenä niiden yhteistyöyritykset. ) Kohderyhmän valinta on onnistunut. Muun kuin koulutuksen kanssa välittömästi toimivan AMK-henkilökunnan tietous kyseisestä koulutusmuodosta ja sen tulevaisuudesta on ollut vähäistä.  Em. syistä sekä henkilökunta että työelämä tarvitsevat koottua tietoa oppisopimustyyppisestä koulutuksesta ja sen erityispiirteistä. Toiminnallaan hanke  on tuonut lisätietoa aiheesta sekä pyrkii pyrknyti edistämään vaihtoehtoisten koulutusmuotojen esiin tuomista.Kaiken kaikkiaan projektin lähtökohta ja kohderyhmien valinta on onnistunut hyvin.

 5. PROJEKTIN TOTEUTUS JA YHTEISTYÖ
Osallistujien ja yritysten/organisaatioiden valinta.
Projektin toteutus ja eri tahojen yhteistyö projektissa.Työn- ja vastuunjako yhteistyökumppaneiden kesken.Kansainvälinen yhteistyö.

 

Projekti on toteuttanut työpajatoimintaa opettajille ja yrityksille projektisuunnitelman mukaisesti lukuun ottamatta alkujaan keväälle suunnitellun ensimmäisen työpajan siirtämistä syksylle  2014. Oppisoppimustyyppistä koulutusta kehittävä  osaajaverkosto on laajentunut hankkeen toimenpiteiden ansiosta. Toiminnan ympärille on rakentunut toimijaverkosto, joka kehittää yhdessä sisältöjä ja toimintatapoja oppisopimustyyppisen koulutuksen kartoittamiseksi, kehittämiseksi ja edistämiseksi.

 

Työnjako projektia toteuttavien tahojen kanssa on toiminut hyvin. Projektissa on pidetty säännöllisiä tiimipalavereja, joissa vastuut ja tehtävät on jaettu. Ohjausryhmä on kokoontunut säännöllisesti hankkeen aikana ja sen jäsenen ovat sitoutunet toimintaan ja antaneet siihen arvokkaan panoksensa toimintaan.

 




6. JULKISUUS JA TIEDOTTAMINEN 

Julkisuuden ja tiedotuksen toteutuminen suunnitelmaan verrattuna. Miten ja kenelle projektista, sen sisällöstä ja tuloksista on tiedotettu? Mitä välineitä tiedottamisessa on käytetty? Onko projektia tai sen tuloksia muutoin esitelty julkisuudessa - miten?

 

Viestinnän varsinaisena kohderyhmänä ovat olleet Uudenmaan ammattikorkeakoulut ‒ Metropolia, Haaga-Helia, Laurea, Diak, Novia, Arcada ja Humak sekä niiden yritysyhteistyökumppanit. Välillistä Välilliseen kohderyhmään ovat kuuluneet muut ammattikorkeakoulut (erityisen aktiivisessa rooleissa olleet Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu) ja oppilaitokset, kunnalliset työvoimapalveluiden tuottajat sekä Uudenmaan alueen yrittäjät.

...

  • Tiedotteet hankkeesta ja työpajoista on toimitettu kohderyhmien suoralle sähköpostilistalle sekä tiedotusvastaaville jaettavaksi
  • Sidosryhmälehdet: Oppisopimustyyppisestä koulutuksesta ja Opossum-proejktista kertovaa asiantuntija-artikkeli ilmestynyt joulukuun 2014 AMK-lehden numerossa
  • Metropolian intranetissä on julkaistu tiedote hankkeen alkamisesta ja sen sisällöstä, tapahtumakutsut työpajoihin, uutisartikkeli oppisopimustyyppisestä koulutuksesta sekä tiedote selvitysraportin ilmestymisestä ja sitä kautta hankkeen tuloksista. Muiden Uudenmaan ammattikorkeakoulujen tiedotusvastaaville on lähetetty tiedot työpajoista ja hankkeesta, jotka on julkaistu kunkin oppilaitoksen intranetissä.
  • Sosiaalinen media: Metropolia Ammattikorkeakoulun Facebook- ja Twitter-tilejä on hyödynnetty projektin työpajojen markkinointiin.Esittelyt yksiköiden kokouksissa ja tilaisuuksissa Ari, kerrotko siitä, jossa olit?
  • Hanke-esittelyt kokouksissa: Viimeisen ryhmähaastattelun jälkeen Ari Markkula esitteli tekemänsä ensimmäisen version yhteenvedosta Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian rehtorien kehittämisvelvoitekokouksessa 13.10.2014. Tulokset kiinnostivat.
  •  

    Loppujulkaisu: ”Oppisopimustyyppinen koulutus  -  kokemuksia Etelä-Suomen ammattikorkeakouluista” julkaistiin 15.12.2014. Tilaisuuteen osallistui noin 15 kiinnostunutta Metropoliasta ja muualta. Oppisopimustyyppisen koulutuksen kehittämisestä käytiin vilkas keskustelu. Toivottiin tutkimisen jatkamista keskeisten kehittämiskohteiden ympärillä.

     

 

6.1 Projektin mahdollinen internet-osoite 
http://opossum.metropolia.fi

...

Haasteena on ennen kaikkea ollut kohderyhmän tavoittaminen. Opppisopimustyyppistä koulutusta on toteuttanut melko pieni joukko ammattikorkeakoukujen henkilökuntaa, minkä vuoksi mielenkiinnon herättäminen muissa ammattikorkeakoulutoimijoissa on vaatinut paljon työtä ja markkinointia.

 

8. PROJEKTIN TULOKSET 

 

Yleinen arvio tavoitteiden toteutumisesta ja tärkeimmistä tuloksista. Vaikutukset eri kohderyhmiin, esimerkiksi
- työttömiin
- työssä oleviin
- muihin välittömiin kohderyhmiin
- välillisiin kohderyhmiin.

 

 

 

 

 

9. PROJEKTIN INNOVATIIVISUUS Uudet menetelmät ja sisällöt projektin toimeenpanossa, uudet yhteistyörakenteet jne. Mitä uutta on kehitetty, esim. tuotteet, toimintatavat, palvelut?

...