...
Alkoi kysymyksellä kuinka monella on Android-puhelin: neljä viittais. Puheen tavoite on että tämän jälkeen on 4 uutta Musubi-appin kyttäjää.
Pilvipalvelujen & sosiaalisen median yleistyminen on heikentänyt tietoturvaamme ("privacy") tuntuvasti. Esim. joku ei saa työpaikkaa koska heidän facebook profiilinsa ei antanut sopivaa kuvaa hakijasta.
Toinen ongelma sosiaalisten verkkojen kanssa on monopoli-asemien syntyminen, joloin yhdellä ainoalla yrityksellä olisi hallussaan koko sosiaalinen verkkokokemuksemme. Esimerkki: Ping palvelu ei koskaan käynnistynyt koska eivät saaneet sopivaa dillia sovittua palvelun facebook-integroinnista. Toinen esimerkki, Facebook ottaa Zynga-palelun luojilta 30% voitosta, koska ovat niin vahvasti kiinni Facebookissa.
Tarkoitus on nyt esitellä sosiaalinen mobiiliappi, jossa monopoliasema olisi mahdoton, kyttäjä omistaisi kaiken datan ja palvelu olisi muutenkin kaikin tavoin avoin.
Termi josta kyse: "Disintermediated Social App" (kuka kääntäis tän?)
Nyt Musubi-demo. Toimii kuin perus-chatti, jossa voi jakaa sijainnin, kuva & statuspäivityksiä kännykällä. Esiteyt uutuudet on että voi suoraan vaikuttaa postauksiin, esim. ottaa jonkun postaaman kuvan, muokata sitä, ja siirtää takaisin ohjelman feediin.
Musubi-Scrabble demo, joss auiden kanssa voi pelata peliä, riippumatta siitä ovatko ne ystäviäsi vai ei, tärkeätä on vain haluavatko muut pelata Scrabblea myös.
Haasteita tämän kehityksessä:
- puhelimilla ei ole julkisia ip-osoitteita
- miten puhelimet vaihtavat tietoa keskenään turvallisesti ja helposti
- (miten seurata tilannetta / pitää tapahtuat ehjinä?)
Ensimmäinen yritys: käytetään RSA-salausta (julkaistu artikkeli käsittelee tätä keissiä). Tämä on mahdollista, toimiva malli, mutta ongelmia mm. laitteiden katoaminen (jos RSA-avain katoaa, katoa amyös sen takana ollut ystävä).
Uusi yritys: nyt yrittävät identiteettiin perustuvaa sosiaalista verkkoa. Perustuu periaatteessa puhelimen yhteystietoihin. Hyvää tässä on se että osoitekirja on jo valmiina sosiaalinen verkosto, joten kys eon vain sen käyttöön otosta.
Jotta tämä olisi mahdollisimman hellpoa, oat kehittäneet APIn kehittäjille, joka tarjoaa valmiina yhteydenpidon ystäviin (viestien lähetys jne. menee sen kautta.) API toimii HTML5 ja Android -alustoilla.
Toiminta on suoraviivaista, otetaan feedi ("keskustelu") ja siihen voi heittää osoitekirjastaan lisää ihmisiä mukaan. Tämän avulla on rakennettu esim. perus-piirustusohjelma, josta sitten tämän APIn kautta tehdään sosiaalinen palvelu.
Musubin vahvuuksia on kutsua keskusteluun mukaan ihmisiä joita ei tunne (oisko tässä avajaispuhee Berners Leen Stretched Friend ratkaisu? )
Toinen keskeinen pointti on että palvelulla on keskupalvelin jonka kautta viestit menee, mutta itse viestien sisällöt eivät kulje sitä kautta eikä niitä tallenneta sinne. Eli yksityisyys säilyy.
Pojektin sivu: http://mobisocial.stanford.edu/musubi/public/
Tämä on myös open source.
Musubi on ladattavissa Google Play Stresta.
(Tämä oli mielenkiintoinen!)
Keskusteuissa kehittäjä luonnehtii palvelua lähemmäksi chat-keskustelua, kuin esim. Facebook.
Zhang Haoqi: Economics of BitTorrent Communities
http://www2012.wwwconference.org/proceedings/proceedings/p221.pdf
Tämä on (toivottavasti) mielenkiintoinen, perustuu torrent-tiedostojen jakoon ja miten BitTorrent -verkossa rakennetaan käyttäjien "uskottavuutta".
Aluksi kysymykset, ketkä tuntee BitTorrentin, ketkä tietää PirateBayn, kaikki viittasi molempiin. PirateBay on yksi verkon suosituimmista sivustoista. Seuraavaksi verrataan PirateBay DIMEen. Dime on suljettu yksityinen sivusto jonne ihmiset lataavat bootleg-tallenteita (live musakeikkojen tallennuksia). PirateBay on julkinen palvelu, Dime on suljettu, ns. "gated community", vain tietyt saa liittyä.
Nämä suljetut yhteisöt vaihtavat jotain keskenään, Dime vaihtaa talleteita, mutta tällaisia suljettuja tiedostojenjakosaitteja on arvion mukaan n. 800 verkossa.
"Share ratio", eli paljonko jakaa tiedostoja muidne kanssa, on keskeinen arvo suljetuiss ayhteisöissä. Esim. Dimesta joutuu ulos ellei jaa tarpeeksi muiden kanssa. Tämä tekee näistä yhteisöistä talouksia ("economies"). Siksi voimme analysoida näitä saitteja taloustieteen kautta.
Tutkimuksessa Dimeverkkoa on seurattu tarkkaan 6kk:n ajan. Dimen ylläpitäjiä ja moderaattoreita on myös haastateltu. Sen torrentteja on myös seurattu.
Dimestä lisää:
- siinä on n. 100 000 käyttäjää
- jakaa korkealaatuisia konserttitallenteita eli bootleggeja
- share ratio on vain 0.25 = jos lataa 100MB pitää jakaa muille 25MB (suositus on että jakaa enemmän, mutta tuo on minimi ettei lennä ulos)
Periaate on että tiedoston lataaminen palvelusta tuolta on luoton käyttöä, ja palveluun lataaminen ansaitsee lisää luottoa riippuen moniko sitä lataa. Hinta on tiedoston koko, mutta ansaitseminen riippuu siitä paljonko sitä ladataan.
Tämän logiikan verkon logiikka tarkoittaa, että ellei itse lataa paljon uusia tiedostoja jotka kiinostaa muita, voi saada luottoa (krediittiä) levittämällä runsaasti uusia tiedostoja joita muut haluaa (lataa uusia ja jaa niitä muiden kanssa enemmän.)
Hitaiden yhteyksien käyttäjät keräävät luonnollisesti vähemmän varallisuutta yhteisössä. Juuri matala 0.25 share ratio on se mikä mahdollistaa että myös hitaat voivat pysyä yhteisössä. Tätä voi pitää jopa poliittisena valintana palvelun ylläpitäjältä. Tuo ratio on päätetty yhteisesti yhteisössä.
Tutkimuksne ehdotuksia miten raketaa/ylläpitää/parantaa yhteisöä
- kouluta noobeja (newbies), eli uusia tulokkaita
- määrittele hinta kysynnän mukaan! (nyt hinta/arvo on koko ajan sama)
Yhteenveto:
- talouslait vaikuttavat käyttäytymistä BitTorrent -yhteisöissä.
- saitin politiikka vaikuttaa yhteisön moraalia ja poliittista näkemyksiä
- (oli vielä joku)
(Tämäkin oli mielenkiintoinen!)
Ma Haiping: A Habit Mining Approach for Discovering Similar Mobile Users
http://www2012.wwwconference.org/proceedings/proceedings/p231.pdf
(Nyt on niin paksua kiinan murretta etten taida ymmärtää tätä esitystä... pitää lueka paperi. Puhuja on muuten Nokia Research Cenetristä.)
Kyse siitä että käyttäjien käyttäytymistä kerätään / seurataan ja tästä vedetään johtopäätöksiä.
Seuraamalla käyttäjien kännykän käyttöä (lienee helppoa kännykän valmistajalle??) heitä on helpompi segmentoida samanlaisiin ryhmiin. Tutkimuksen tuloksena on kehitetty perinteistä "base line" -statistiikkaa parempi tapa vetää johtopäätöksiä mobiiikkäyttäjien tavoista, tai siis ne saa segmentoitua tarkemmin.
joo enempää ei auennut
loppu / fin