Versions Compared
Key
- This line was added.
- This line was removed.
- Formatting was changed.
Sivun siniset tekstit ovat linkkejä sisältöihin
3. harjoittelu toteutuu keväällä 2025 ajalla 17.3.-5.5.
Harjoittelun INFO 17.1.2025 klo 9-11.30 Myllypuron kampuksella MPA2019
Harjoittelun kokonaisuus on 10 opintopistettä eli 270 opiskelijan työtuntia, harjoittelupäiviä on yhteensä 33. Kokonaisuus pitää sisällään toimintaterapeutin työtehtävät ja niihin liittyvän perehtymisen, itsenäisen opiskelun ja harjoitteluun liittyvät oppimistehtävät, ohjauskeskustelut sekä pienryhmäohjaukset. Harjoittelupäivän pituus on 8h/ 40h viikko. Työskentelyaika harjoittelupaikalla sovitaan harjoittelupaikan kanssa työpaikan luonteen mukaan ja sen ehdoilla. |
---|
Harjoittelun opintojakson osaamistavoitteet, sisältö, esitietovaatimukset ja arviointikriteerit opetussuunnitelmassa:
https://opinto-opas.metropolia.fi/88095/fi/108/70325/3186/0/60937
Ohjaus:
Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja. Ohjaava opettaja informoi sekä opiskelijaa että harjoittelupaikkaa alkukeskustelun ja mahdollisen loppukeskustelun sekä yksilöllisten ohjausaikojen varaamisesta ja pienryhmien toteutuksesta. Opiskelijalla on oikeus ja mahdollisuus hyödyntää ohjaavan opettajan yksilöllistä ohjausta koko harjoittelun ajan.
Harjoitteluun liittyviä tärkeitä asioita eri vaiheissa: | ||
---|---|---|
Ennen harjoittelua | Harjoittelupaikan hakeminen ja harjoittelupaikkalomakkeen täyttäminen (linkki toimintaterapian harjoittelujen pääsivulla). Alustava orientoituminen ja valmistautuminen harjoitteluun:
Pohdinta siitä, mitä harjoittelupaikka mahdollistaa ja mihin koet tarpeelliseksi (peilaten aiempien harjoittelujen itsereflektioon ja ohjaajien palautteisiin) kohdentaa taidollisen ja tiedollisen osaamisesi kehittyminen > teemat ja aiheet toimintaterapiaosaamiseen liittyviin omiin tavoitteisiin. Harjoitteluinfo: Infossa käydään läpi harjoitteluun liittyviä käytännön asioita sekä esimerkiksi omien tavoitteiden laatimista. | |
Ensimmäisen harjoitteluviikon loppuun mennessä | Opiskelija valmistelee jakson ajalletavoitteet toimintaterapia-osaamiseensa liittyvälle oppimiselle ja keskustelee niistä työelämäohjaajansa kanssa. Opiskelija kirjaa omat tavoitteensa ennen alkukeskustelua Workseed-järjestelmään. | |
Toisen ja kolmannen harjoitteluviikon aikana | Harjoittelun alkukeskustelut työelämäohjaajan ja ohjaavan opettajan kanssa: opiskelijan omat tavoitteet harjoittelulle sekä mm. harjoittelupaikan oppimismahdollisuudet harjoittelujakson aikana. Keskustelut toteutetaan etänä ja ne ovat kestoltaan noin 30min. Keskusteluajat varataan ohjaavan opettajan osoittamasta sähköisestä ajanvarauskalenterista. | |
Harjoittelun puolivälissä | Pienryhmätapaaminen: Vertaisohjauksen lisäksi opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun. | |
Väliarviointi: Opiskelijan ja työelämäohjaajan väliarviointikeskustelu noin puolessa välissä harjoittelua. Ohjaava opettaja osallistuu tarvittaessa. | ||
Harjoittelun viimeinen viikko | Loppukeskustelu opiskelijan tavoitteiden mukaisesta työskentelystä harjoittelujakson aikana työelämäohjaajan ja opiskelijan kesken. Ohjaavan opettajan osallistuminen on suositeltavaa. Harjoittelun päätöstapaaminen pienryhmissä: Opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Vertaisohjaus ja harjoittelukokemusten jakaminen pienryhmissä. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun. Opiskelija toteuttaa itsearvioinnin ja työelämäohjaaja kirjaa palautteensa Workseed-järjestelmään. |
Oppimistehtävä:
Opiskelija osoittaa oppimistehtävään liittyvän perehtymisensä ja osaamisensa harjoittelun aikana toteutuvissa pienryhmätapaamisissa. Oppimistehtävän hyväksytty toteuttaminen edellyttää siis läsnäoloa pienryhmätapaamisissa.
Harjoittelu 3 oppimistehtävä.pdf
Poissaolot:
Jos opiskelija sairastuu harjoittelun aikana, niin hän ilmoittaa siitä välittömästi harjoittelupaikan ohjaajalle ja tämän jälkeen harjoittelua ohjaavalle opettajalle. Poissaolon korvauksesta sovitaan yhteistyössä opettajan sekä harjoittelupaikan ohjaajan kanssa. Opiskelija kirjaa poissaolot sekä mahdolliset korvaamiset WorkSeed-järjestelmään kohtaan harjoittelun aikataulu.
Muiden opintojen suunnittelu harjoittelun kanssa päällekkäin ei ole suositeltavaa. Jos näin kuitenkin käy ja opiskelija on poissa harjoittelusta, poissaolot harjoittelusta tulee korvata.
Opiskelija pitää kirjaa toteutuneesta työskentelystä ja toteutuneista tunneista niin, että hän pystyy tarvittaessa osoittamaan, miten harjoittelu on toteutunut ja mihin työtehtäviin tunteja on käytetty.
Jos harjoitteluun liittyy sovitusti joitakin erityisaikatauluja tai poissaoloja, esim. kv-yhteistyön takia, opiskelija informoi asian osalta ohjaavaa opettajaa.
Arviointi:
Harjoittelu arvioidaan Hyväksytty/ Täydennettävä/ Hylätty
Hyväksytty suoritus edellyttää harjoittelun yleisten sekä opiskelijan yksilöllisten tavoitteiden mukaista työskentelyä asiakasrajapinnassa, harjoittelutuntien täyttymistä sekä oppimistehtävän hyväksyttyä toteuttamista.
Yhteystiedot
Kaikki 3. harjoittelua koskevat kysymykset voi osoittaa harjoittelun vastuuopettajalle.
Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja. Kun opettaja on nimetty, hän ottaa yhteyttä opiskelijaan ja harjoittelupaikan ohjaajaan, jonka jälkeen kaikki harjoitteluun liittyvät kysymykset voi osoittaa suoraan hänelle.
Linkit vievät Metropolia Ammattikorkeakoulun People Finder -yhteystieto- ja osaamisrekisteriin.
Sopimuksiin liittyvät kysymykset:
Myllypuron kampus
PL 4000, 00079 Metropolia
Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Image Added
Opintojakson osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yksilö- ja ryhmäterapiaprosesseja. Opiskelija osaa arvioida asiakkaiden ja ryhmän toimintamahdollisuuksiin vaikuttavia tekijöitä opiskelun, työn ja vapaa-ajan osa-alueilla. Opiskelija tuntee psykodynaamiset ilmiöt ja osaa kohdata erilaisissa kriiseissä olevia ihmisiä. Hän osaa ottaa psykodynaamiset tekijät huomioon terapiaprosessin suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa ohjata ryhmiä ja arvioida asiakkaan toimintaa ryhmissä ja verkostoissa. Hän osaa reflektoida ja hyödyntää ammatillista harkintaa terapiatilanteissa. Hän tunnistaa itselleen ominaiset vuorovaikutustyylit ja osaa käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti. Opiskelija osaa reflektoida omia ohjaamis- ja konsultointitaitoja. Opiskelija käsittelee tekemiään havaintoja ja tuloksia vastavuoroisesti asiakkaan kanssa. Opiskelija osaa dokumentoida tekemänsä havainnot ja viestiä ne työryhmässä. Opiskelija kunnioittaa toisten asiantuntijuutta ja ymmärtää kollektiivisen asiantuntijuuden merkityksen kumppanuustoiminnassa. Opiskelija osaa käyttää ohjausta ryhmäprosessin ja ammatillisen kasvunsa tukena.
Toimintaterapeutti terapiasuhteen rakentajana. Harjoittelu 1 Toimintakyvyn arviointi. Toimintakyvyn arviointi ja tutkimus 1 ja 2. Terapeuttinen toiminta opiskelussa, työssä ja vapaa-ajan toiminnassa. Terapeuttinen toiminta ryhmissä.
Lisätiedot: Opintojaksosta on harjoittelua 12 op
Opintojakson sisältö
Terapiasuhdeopinnot
Tyydyttävä
Tietoperusta
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
Ammatillinen taito, toiminta ja kehittäminen
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
Vastuullisuus, yhteistyö ja johtaminen
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Tietoperusta
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
Ammatillinen taito, toiminta ja kehittäminen
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Vastuullisuus, yhteistyö ja johtaminen
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Tietoperusta
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
Ammatillinen taito, toiminta ja kehittäminen
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
Vastuullisuus, yhteistyö ja johtaminen
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Tärkeitä ohjeita ja lomakkeita
Tutustu harjoittelun ohjeeseen!
Harjoittelun tehtävät.pdf
Mikä on alustus?Arviointi- ja tavoitelomake k16.doc
Image Removed
Image Removed