Panel |
---|
LUONNOS! |
Table of Contents | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Jaakko Rannila (Omat muokkaukset voi merkitä omalla värillä)
Tiina Kokko (oma muokkausväri)
Riikka Vähätalo (oma muokkausväri)
1. Johdanto
Tämä dokumentti perustuu Peppi-projektin ensimmäisen vaiheen Työ- ja lukujärjestyssuunnittelu -määrittelydokumenttiin. Tässä dokumentissa on karsittu aiemman määrittelyn mukaisia keskitetyn suunnittelun osioita sekä muutamia muita ei-välttämättömiä ominaisuuksia.
Dokumentissa kuvataan sekä luku- ja työjärjestysprosessia että resurssivarausvälineeltä (synonyymit: resurssisuunnitteluväline, työ- ja lukujärjestyssuunnitteluväline, resurssivarauspalvelu, resurssivarausmoduuli) vaadittuja ominaisuuksia.
Jaakko Rannila: Mun mielestä tässä olisi hyvä mainita, että (kommentit kannattaa laitta 'Quote' tyyliä hyödyntäen luvun kohtaan, johon kommentti liittyy)
...
- Henkilökunnalla on oikeus suunnitella omaa opetustaan, toteutuksiaan ja muita varauksia. Henkilökuntaroolissa oleva voi muokata ja poistaa varauksia, jotka ovat hänen tekemiään tai johon hänet on liitetty. Henkilökuntaroolissa olevalle henkilölle tulee käyttöliittymissä tarjota ensisijaisesti mahdollisuutta tehdä varauksia omille toteutuksilleen. Roolissa ei kuitenkaan rajoiteta tekemästä varauksia myös muille toteutuksille, kuitenkin huomioiden ne rajoitukset, jota järjestelmässä voidaan asettaa resurssien varaukselle (esim. lukitukset ajan kohdille valituille tiloille ja välineille + rooleille). Roolissa oleva ei voi tehdä päällekkäisiä varauksia tilaresurssien osalta. Henkilökunta roolissa oleva ei näe niiden varausten osalta varauksen nimeä tai toteutusta, jotka on vielä luonnostilassa. Roolissa olevan on kuitenkin nähtävä, jos johonkin resurssiin on tehty varaus, joka on luonnostilassa (mutta ei sen tarkkaa sisältöä). Ts. suunnittelijan tekemillä varauksilla on tällöin etu, koska he voivat tehdä varauksia aiemmin. Opettaja näkee 'ehdotus' statuksella olevat varaukset täysine tietoineen. Henkilökuntaroolissa tehdyt varaukset ovat oletuksena 'julkaistu' -statusmuodossa mutta käyttäjä voi valita myös tehtävän varauksen myös muotoon "ehdotus", jolloin varaus ei vielä näy opiskelijoille. Statusvalinta tulee siis olla näkyvissä mm. varauslomakkeessa,josta sitä voi muuttaa.
- Kiinteistökohtainen suunnittelija -roolissa oleva henkilö näkee kaikkiin varauksiin liittyvät tiedot (myös luonnostilassa olevat). Suunnittelija voi muokata ja poistaa niitä varauksia, jotka on liitetty roolin mukaiseen kiinteistöön (luokkatila, väline) sekä kaikkia niitä varauksia jotka hän on itse luonut tai johon hänet on merkitty yhdeksi resurssiksi joiden tilaresurssina on muun kiinteistön tila. Suunnittelija voi muokata myös kaikkia niitä varauksia, joihin ei ole merkitty mitään tilaa eikä välinettä. Suunnittelijan tekemät varaukset voidaan tallentaa 'luonnos', 'ehdotus' ja 'julkaistu' statukselle. Tätä roolia käytetään erityisesti osittain hajautetussa mallissa. Lisäksi tätä voidaan käyttää keskitetyn mallin suunnittelussa periodin ollessa käynnissä (muutosten tekeminen jne) tai niissä tapauksissa, joissa suunnittelu tapahtuu keskitetysti mutta ei haluta käyttää muuta suunniteeluvälinettä kuten Untista.
- Kiinteistökohtainen varausmestari = esim. Bulevardi_varausmestari. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilölle määritellään varausmestarirooli tiettyyn toimipisteeseen. Roolilla on oikeus tehdä varauksia sekä muokata niitä, kuten henkilökunta tai suunnittelijaroolissa oleva henkilö. Rooli voi omassa toimipisteessään kuitenkin lisäksi muokata ja poistaa kenen tahansa varauksia. Ko. varauksissa tulee tällöin olla merkittynä tila, joka on liitettynä k. toimipisteeseen. Rooli voi lisäksi asettaa lukituksia/avauksia tiloihin tai välineisiin valittuna aikavälinä valituille rooleille (ks. 5.3.4 Muut palvelut).
- Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä varauksia tiloihin, jotka ovat roolin varattavissa. Opiskelija näkee varaukset, jotka ovat 'julkaistu' tilassa.
- Ulkopuolisella käyttäjällä on oikeus liittää varauksiin tiloja, jotka on eri kiinteistöissä ja tiloissa määritelty tämän roolin varattaviksi.
- Raportoijalla on oikeus laatia raportteja mm. tilojen varausasteista
- Isännöitsijällä on oikeudet kaikkiin tiloihin ja välineisiin. Rooli voi lisäksi asettaa lukituksia/avauksia tiloihin tai välineisiin valittuna aikavälinä valituille rooleille (ks. 5.3.4 Muut palvelut). Tämä tarkoittaa sitä, että ko. tiloihin ja välineisiin lukituksen aikana voi varauksia tehdä vain tässä roolille merkityt henkilö.
- Pääkäyttäjällä on oikeus jakaa roolipohjaisia oikeuksia toimipistekohtaisesti. Rooli voi lisätä, poistaa, muokata ja piilottaa eri resursseja. Roolilla on muutoinkin kaikki oikeudet järjestelmässä. Rooli voi lisäksi asettaa lukituksia/avauksia tiloihin tai välineisiin valittuna aikavälinä valituille rooleille (ks. 5.3.4 Muut palvelut)
- Mahdollisesti tarvitaan myös oma rooli välineiden hallinnointia varten
Käyttäjällä voi olla yksi tai useampi rooli ja käyttäjän oikeudet määrittyvät kaikkien näiden roolien mukaisesti.
Isännöitsijällä ja pääkäyttäjällä on oikeus muokata muiden tekemiä lukituksia. Kiinteistökohtainen varausmestari ei pysty ohittamaan isännöitsijän tai pääkäyttäjän tekemiä lukituksia. Isännöitsijä ja pääkäyttäjä ovat rooleiltaan samanarvoisia ja voivat muokata toistensa tekemiä lukituksia.
Pääkäyttäjällä on oikeus muokata roolimatriisia eli eri rooleille voidaan tarvittaessa antaa lisää oikeuksia tai poistaa niitä.
3 Työ- ja lukujärjestyssuunnittelu prosessilukujärjestyssuunnitteluprosessi
Lukujärjestyssuunnittelu on prosessina hyvin erilainen riippuen koulutusohjelman luonteesta, tämä pätee sekä Metropolia ammattikorkeakouluun että Tampereen ammattikorkeakouluun. Yleisesti ottaen kuitenkin yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi siitä, että opetuksen suunnittelun tietyt vaiheet on suoritettu ennen kuin lukujärjestyssuunnittelu aloitetaan. Näiden aiempien suunnitteluvaiheiden perusteella saadaan tietoja, joita hyödynnetään lukujärjestyssuunnittelussa. Siksi on mahdollista (ja täytyy) asettaa tiettyjä vaatimuksia lukujärjestyssuunnittelua edeltäville vaiheille, jotta varsinainen suunnittelu on mahdollista.
...
Vaatimus: Työkalussa (Resurssien hallinta) on pystyttävä rajaamaan tilojen käyttöä (esim. tilan X käyttö vain klo 18-22). Näitä rajoituksia käytetään suunnittelun tukena eli järjestelmä varoittaa jos rajatulle alueelle ollaan tekemässä resurssivarausta. Seuraavissa kappaleissa on kuvattu tarkemmin erilaisia kalenteriin vaikuttavia rajoitteita.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä: Suunnittelijoilla oltava työkalu, jolla voidaan merkitä järjestelmään mm. pyhäpäivät ja muut vastaavat koko kouluun vaikuttavat ”rajoitukset” sekä koulutusohjelma- ja ryhmäkohtaiset rajaukset.
3.1.1 Prosessin aikana tarvittavat tiedot
...
- Lukuvuoden (opetuksen) ajoitus, periodin ajoitus (pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto) -> Tallennetaan Peppi Pääkäyttäjän asetuksissa (MDS = Peppi)
- Käytettävissä olevat tilat ja ajat (tilaneuvottelut esim. musiikin ko. mitkä tilan ovat käytettävissä ja koska) -> Tallennetaan tähän järjestelmään (MDS = Peppi)
- Valmistumistiedot (kypsyysnäytteet sekä valmistumispäivät eli päivät jolloin tarvitaan tiettyjä tiloja.) -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi)
- Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti (koulutusohjelman kehittämispäivät, kokoukset tms.) -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi)
- Harjoittelujaksot (ryhmäkohtainen) -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi) Tamkissa hoitoalan suunnittelu alkaa harjoittelujen sijoittelusta Ks. Liite
- Tentti- ja kurssisuorituspäivät/viikot -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi)
- projekti- tms. viikot, jolloin rajoitetusti jotakin tiettyä opetusta -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi)
- Tapahtumat (mm. valintakoepäivät, MetroSport, konserttiviikot) -> Resurssivaraukset tallennetaan tähän järjestelmään ja kerrotaan, että tieto tulee näyttää vuosikalenterissa (MDS = Peppi)
- opettajien työaikasuunnitelma (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä) ->Tallennetaan Pepin resurssi & tehtävät palveluun (MDS = Peppi)
- Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä) ja muut opettajan aikataulurajoitukset. -> Tallennetaan Pepin resurssi & tehtävät palveluun (MDS = Peppi)
- Lukuvuoden TES-määritykset vapaajaksoista (tietyssä VES:issä kaikilla samat vapaajaksot) -> Tallennetaan Peppi Pääkäyttäjän asetuksissa (MDS = Peppi)
...
- Luokkatilat ja niiden tiedot (paikkamäärä, tyyppi yms.) sekä mahdolliset aikarajoitteet tilalle -> Tallennetaan tähän järjestelmään (MDS = Peppi)
- Kelluvat lisenssit ym. jotka vaikuttavat mm. ryhmäkokoihin
3.1.1.
...
1 Opetukseen tarvittavat tilat (kapasiteettivaraus)
Opettaja asettaa toteutustenhallintavälineessään (toteutustenhallintaväline kuvattu opettajan palveluissa) jokaiselle omalle toteutukselleen tiedot toteutuksessa tarvittavista tiloista. Opettaja merkitsee
- minkä tyyppisiä tiloja hän tarvitsee (tilatyyppi ja mahdollisesti lisäksi tarkka tilatoive)
- millä aikavälillä (alkaa viikolla X tai päivämäärällä X ja loppuu viikolla Y)
- opetuskertojen määrä (esim. 5 opetuskertaa)
- opetuskerran kesto (esim. 2h per opetuskerta)
- tarvittavat välineet
- lisätieto (avoin tekstikenttä)
Näitä tietoja voi syntyä toteutukselle useita (rivejä) esim. labroille 1 rivi ja luennoille toinen rivi). Kun kaikkiin toteutuksiin on syötetty em. tiedot täydellisinä syntyy tarkka tieto tarvittavasta kapasiteetista joka voidaan suhteuttaa käytettävissä olevaan kapasiteettiin.
3.1.2 Tietolähteet
Alkutietojen kerätään eri lähteistä, Alkutietojen kerätään eri lähteistä, alla kuvataan alkutietojen lähteet
...
Eli jos suunnittelija esim. valitsee toteutuksen sijoittelun kohteeksi niin lähtökohtaisesti hän itse asiassa tekee sijoittelua kaikille toteutukseen liitetyille resursseille mikäli hän ei klikkaile niitä pois tai lisää muita liitettäviä resursseja kuten esimerkiksi tila, uusi henkilö, uusi ryhmä jne. Lisäksi suunnittelutyökalussa tulee olla tiedot saatavilla olevista muista resursseista kuten tilat ja opetusvälineet.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä: Suunnittelijoilla on oltava työkalu, jolla hän voi laittaa nähtäville / tarkastettavaksi että pohjatiedot on kirjattu oikein. Tällä välineellä kysytään opettajilta heidän opetuksen pohjatietojen oikeellisuus ja koulutusohjelmilta kysytään ryhmien pohjatietojen oikeellisuus.
3.2 Prosessin ajankohta ja kesto
...
Keskitetyssä mallissa suunnittelu aloitetaan usein tekemällä mallipohjat, jotka ovat ikään kuin resurssivarauslomakkeita, joita ei ole vielä täydennetty kaikilla tiedoilla. Mallipohjat helpottavat varausten tekemistä ”ryppäinä” ja nopeuttavat työtä kun ollaan tekemässä resurssivarauksia suurelle massalle. Mallipohjiin kirjataan opetustapahtumaan liittyvä kaikki tieto mikä vaikuttaa sen sijoittamiseen. Mallipohjista lisää tietoa kappaleen lopussa.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä: Resurssivarausvälineen ei tarvitse tukea keskitettyä suunnittelumallia kaikilta osin. Esim. mallipohjat. Resurssivaraus / Resurssisuunnitteluväline on tarkoitettu ensisijaisesti hajautettuun tai osittain keskitettyyn malliin.
4.2 Osittain keskitetty malli
...
Tässä mallissa ei ole varsinaisia lukujärjestyssuunnittelijoita vaan opettajat suunnittelevat itse (tai ryhmissä, kollegioissa) opetuksen. Opettajat myös itse resursoivat sopivat tilat. Pop/jazzmusiikissa jazz-musiikissa aineiden sijoittelun lukujärjestykseen aloittaa teoriaopettajien kollegio, seuraavaksi lukujärjestystä täydentää ensembleistä ja workshopeista vastaava kollegio, sitten yksittäisistä aineista vastaavat opettajat, lopuksi yksilöohjaus sovitaan opiskelijan kanssa ja sijoitetaan "lukujärjestykseen". Muodostuneen työjärjestyksen perusteella suunnittelija tekee toteutukset vuosisuunnitteluun (yksilöohjausta lukuun ottamatta). Yksilöohjauksen toteutukset laaditaan erillään työjärjestyssuunnittelusta.
...
Tarkennusta yksilöopetuksen suunnitteluun: Yksilöopetuksessa lähdetään toteutusten joukon suunnittelussa liikkeelle työ- ja lukujärjestyssuunnittelusta. Työ- ja lukujärjestyssuunnittelussa pitää pystyä tekemään varauksia kalenteriin ja tiloihin, ilman, että niihin on liitettynä vielä mitään toteutusta. Toteutusten joukko syntyy vasta myöhemmässä vaiheessa. Tällöin lukujärjestyksen suunnitteluvälineeseen pitää pystyä tekemään varauksia/opetustapahtumia, joita ei ole vielä kiinnitetty mihinkään ryhmään tai toteutukseen. Varauksen/opetustapahtuman lisätiedoissa pitää kuitenkin pystyä kertomaan, mistä opintojaksosta on kyse, jotta tekijä pystyy toteutusjoukon luomisen jälkeen kiinnittämään oikeat toteutukset aikaisemmin tehtyihin varauksiin.
Mikäli yksilöopetuksen varauksen pitää olla kiinnitetty opintojaksoon, yksittäistä opiskelijaa koskevan varauksen täytyy pystyä linkittymään toteutukseen "automaattisesti" tai siten että opiskelija tekee varauksen opettajan varaamasta tuntiblokista. Musiikkien koulutusohjelmien opettajien tai suunnittelijoiden työmäärää ei voi lisätä sillä, että jokaiselle opiskelijalle pitää tehdä erikseen varaukset tilanvarausjärjestelmään. Nyt opettajat varaavat opetusajat blokkeina, joiden sisällä yksilöohjaus toteutuu.
4.5 Tarkennukset suunnittelumalleihin
Tässä projektissa pyritään tukemaan kaikkia suunnittelumalleja lukuun ottamatta keskitettyä suunnittelua joka ainakin lähitulevaisuudessa tullaan tekemään erillisillä työkaluilla. Erityistä huomiota halutaan kiinnittää hajautetun mallin tukemiseen sekä intuitiiviseen käyttötapaan. Lisäksi yksilöopetuksen suunnitteluun pitää löytää toimintatapa, joka voisi olla esimerkiksi sellainen, että yksilö käsitetään vaikkapa yhtenä yhden hengen pienryhmänä.
Huom. ks. kommenttini yllä opiskelijakohtaisen suunnittelun tai tilavarauksen aiheuttamasta kohtuuttomasta työmäärästä, mikäli jokaiselle opiskelijalle on tehtävä oma toteutus sekä opetusvaraus per yksilöohjausopintojakso! Ehdotukseni on, että opiskelija varaa opettajan antamasta aikabloista oman opetusaikansa ja toteutustiedot kiinnittyisivät lukujärjestykseen sitä kautta.
Lisäksi järjestelmässä tulee olla mahdollista asettaa tapahtumia, joihin ilmoittaudutaan. Tällöin mm. yksilöopetus, tutorajat, ohjausajat, terveydenhuoltajan ajat yms. voidaan hoitaa resurssivarausvälineen tuottamien palveluiden avulla. Palvelun avulla opettaja tai kuka tahansa henkilökuntaan kuuluva henkilö voi asettaa resurssivälineeseen tapahtuman, johon on sidottu eri resursseja (kuten hänet itse ja tila) ja tämä tapahtuma on varattavissa. Tapahtumaan voi syöttää maksimipaikkamäärän ja ilmoittautumisen voi kohdistaa ja/tai rajoittaa tietylle ryhmälle tai henkilöille. Palvelun avulla nähdään myös ketkä ovat ilmoittautuneet ja ilmoittautuneet lisätään automaattisesti tapahtuman/varauksen resurssiksi.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä
Sijoittelua alustava ryhmittely (mallipohjat tai "blokit")
Osa keskitetyn mallin suunnittelijoista aloittaa suunnittelun tekemällä eräänlaisia mallipohjia (Untiksessa blokit). Lähtötietoja hyödyntämällä luodaan yksilöityjä opetustapahtumia siis eräänlaisia varausryppäitä. Tiedot muistuttavat hieman vuosisuunnittelun puolelta tuttuja tehtävärivejä. Mallipohjien tarkoituksena on tuottaa yleensä ryhmään sidottuja opetustapahtumia, joista muodostuu lukujärjestyssuunnittelijan suunnittelualueen sijoitettavien opetustapahtumien joukko. Mallipohjien tarkoitus on helpottaa suunnittelijaa tiedon sijoittamisvaiheessa, sillä siihen kerätty informaatio näyttää/rajoittaa sijoitteluvaiheessa mahdolliset vaihtoehdot. Yleensä mallipohjassa voi kasata yksittäiset varaukset vähän suurempiin ryppäisiin joita on helpompi siirrellä kokonaisuutena sijoittelunäkymissä kuin että aina siirrettäisiin jokaista yksittäistä varausta erikseen.
Mallipohjiin voidaan liittää esim.
- Alku- ja loppupäivämäärä (tehtävälle/toistuvalle varaukselle asetettava päivämääräväli)
§ Lisäksi tulee olla mahdollista lisätä tapahtumaan erillismäärittely alku-loppupäivämäärien sisällä, kuten joka toinen viikko tapahtuva opetus tai tietyn viikon poissulkeva opetus. Tämän määrittely eri paikassa ja vain lisättävissä tässä yhteydessä yhdeksi rajoitteeksi.
- Oppitunnin pituus
§ Jos halutaan tuplatunnit, niin voidaan laittaa esim. 90min
- Toteutuksen koodi ja nimi + toteutuksen numero (tulee automaattisesti järjestelmästä kun haetaan ko. toteutus)
- Ryhmä(t) ja niiden koko (montako opiskelijaa)
- Sallitut viikonpäivät (ma-su)
§ Sallitut opetusajat eri viikonpäivinä/viikoilla jne.
§ Tietty luokkahuone varattu käyttöön ma-ke.
- Opettaja(t)
§ Rajoitteet ja toiveet sijoittelusta esim. tuntien sijoittelujärjestys
§ Ulkopuolisilla luennoitsijoilla tarkat aikataulurajaukset
- Pienryhmä(t), tieto tarkemmasta ryhmän jaottelusta
- Tila(t)
§ pakollinen resurssi tai mahdollinen resurssi
§ Tietty luokkahuone varattu käyttöön ma-ke.
§ myös ulkopuolisten kiinteistöjen käyttö informatiivisena tietona
- Opetusväline(et)
§ opetukseen liitettävä muu resurssi kuten opetusnukke
- Lisätietoa
§ vapaa tekstikenttä mahdollista muuta informaatiota varten kuten kelluvat lisenssit
Lisäksi
- Tietoja pitää myös pystyä kopioimaan/muuttamaan helposti mallipohjanäkymästä.
- Kun toteutukselle tehdään muutos vuosisuunnittelujärjestelmässä tulee siitä lähteä tieto lukujärjestyssuunnittelijalle, jotta jo tehty mallipohja tulee korjatuksi ennen sijoitteluvaihetta.
Mallipohjan tekeminen saattaa lähteä liikkeelle esim. ihan vain ryhmätiedon lisäämisestä ja niitä aletaan sijoittelemaan kalenteriin, myöhemmin voidaan liittää toteutus, jolloin kentät täydentyvät. Samoin tämä malli mahdollistaa sen, että opetus suunnitellaan melkein valmiiksi ilman tiloja (sijoitellaan toteutukset, ryhmät, opettajat jne) ja vasta lopuksi etsitään opetukselle tilat. Mallipohjien suunnittelua varten tarvitaan oma näkymä, joka voi muistuttaa listanäkymiä.
Mallipohjien tärkeä ominaisuus on siinä että ne tuottavat tarkempaa tietoa eri ryhmän, tilan ja opettajien resursseista, joiden tarkastelu on lähtökohta sijoittelutyölle.
Mallipohjat on liitettävä resurssivarauksiin joten jos mallipohjaan tehdään muutoksia sen jälkeen kun siitä on tehty resurssivarauksia - tulee käyttäjältä kysyä aina päivitetäänkö mallipohjan muutokset myös siitä tehtyihin resurssivarauksiin. Jos muutosta ei tehdä aiemmin tehtyihin resurssivarauksiin luodaan tästä muutetusta mallipohjasta itse asiassa uusi mallipohja automaattisesti. Näin säilytetään edelleen se vaihtoehto että muutoksia pystytään tekemään jälkikäteen helposti mallipohjien avulla massamuutoksina.
Sijoittelutyökalun vaatimuksia lyhyesti
- Sijoittelutyötä varten tarvitaan oma sijoittelunäkymä/ -työkalu
- Sijoittelutyökalu näyttää miten mallipohjan/blokin/tapahtuman sijoittaminen onnistuu ja osoittaa jos on sijoittamassa jo varatun resurssin päälle.
- Sijoittelutilanteessa on tarpeen pystyä lukitsemaan tietty sijoitettu tapahtuma.
- Sijoittelutyökalussa on oltava mahdollisuus sijoittaa resursseja päällekkäin.
- Sijoittelutyökalun lisäksi tarvitaan mallinäkymiä joilla seurata sijoittelun etenemistä ryhmän, opettajan sekä tilojen erillisistä näkymistä.
...
Mikäli käyttäjä pyrkii tekemään päällekkäisiä varauksia henkilön, ryhmän tai pienryhmän osalta, käyttäjälle tulee ilmoittaa asiasta ja pyytää varmistus (olisi hyvä jos käyttäjän asetuksissa voisi kytkeä jotkut ilmoitukset tarvittaessa pois päältä). Jos käyttäjä on tekemässä päällekkäistä varausta samaan tilaan, tulee käyttäjältä samoin kysyä varmistus. Tilojen päällekkäisiä varauksia voisi tehdä vain suunnittelija, pääkäyttäjä ja varausmestari roolin omaavat henkilöt.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä
Versiointi
Joissain koulutusohjelmissa (kuten musiikki) lukujärjestyksistä tehdään suunnittelun alussa 2-3 eri luonnosta saapumisryhmittäin (vuosikurssi). Luonnoksiin ei usein tässä vaiheessa ole vielä sidottu toteutuksia ja luonnokset eivät ole riippuvaisia toisistaan (eli vuosikurssille 1 tehdään vaikka 2 luonnosta jotka ovat täysin erilaisia). Luonnokset tehdään yhdelle viikolle ja lopulta kun yksi luonnos valitaan se pyritään toistamaan mahdollisimman samanlaisena koko lukuvuoden ajan (eli kopioidaan viikkolukkari muille viikoille). Samalla lukkareihin kiinnitetään toteutukset (tähän asti ovat olleet ryhmälukkareita ilman toteutuksia). Toteutukset vaihtuvat lukukausittain ja mahdollisesti periodeittain mutta saapumisryhmän kannalta ajoitukset pysyvät jotakuinkin samoina. Järjestelmän olisi hyvä tukea tällaisien luonnoksien tekemistä (jonkinlainen luonnos-moodi).
5.7 Kommenttikierros, korjaukset ja varausten statukset
...
Toteutuksien listanäkymä antaa suunnittelijalle kokonaiskuvan toteutuksista, opettajista tai ryhmistä, joille suunnittelija rakentaa lukujärjestystä. Listanäkymästä tulee päästä suoraan vuosisuunnitteluväliseen muokkaamaan ko. tietoja siinä tapauksessa, että ko. henkilöllä on myös vuosisuunnittelijan käyttöoikeusrooli.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä
Edelleen aiemmin kuvatut mallipohjat on pystyttävä listaaman eri kriteerein (esim. toteutuksen, ryhmän, tilan tai koulutusohjelman mukaan).
6.1.2 Resurssivarausnäkymä - varauksiin liitettyjen resurssien listanäkymä
...
- Yksittäisten opettajien tasolla
- Yksittäisten ryhmien tasolla
- Yksittäisten tilojen tasolla
- Em. resursseja voidaan liittää varaukseen määrittelemätön määrä. Resurssien liittämistä varten pitää olla olemassa hakulomake, jolla resursseja haetaan eri kriteereillä ja klikkaillaan osaksi varausta.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä:
- yleisellä tasolla (koskee kaikkia – pyhäpäivät jne, nämä selvitetty alkutietokappaleessa) koulutusohjelmatasolla (koulutusohjelman opettajat, koulutusohjelman ryhmät),
- resurssivaraus voi koskea esimerkiksi vain opettajia, listaa pitää pystyä tarkentamaan
- resurssivaraus voi koskea vain esim. 4. vuoden ryhmiä, listaa pitää pystyä tarkentamaan
Nämä seikat huomioon ottaen olisi hyvä jos suunnittelija voisi luoda omia "tapahtumia" tai suosikkilistoja sidottavista henkilö/ryhmäresursseista esim. viimeisen vuoden opiskelijaryhmät tai talotekniikan opettajat. Listojen ja raporttien tekemistä varten tarvitaan järjestelmään erilaisia hakutoimintoja.
...
Esimerkki kalenterinäkymästä.
Toinen esimerkki (mallipohjia ei tarvitse huomioida)
Yllä olevassa kalenterinäkymässä ollaan tekemässä varausta toteutukselle. Kalenterinäkymään on kytketty samaan näkymään taustalle ryhmä, opettajan sekä tilan kalenteri -> suunnittelija näkee heti missä kohdin kaikilla resursseilla on vapaata ja pystyy sijoittamaan varauksen tyhjään tilaan. Järkevää olisi näyttää "taustaresurssit" kuten valitun tilan varaukset taustalla ja korostaa nyt tehtävää varausta - tässä tapauksessa siis oletetaan että ollaan tekemässä varausta kahdelle toteutukselle, joihin liittyy ryhmiä, pienryhmiä sekä opettajia. Ajatuksena on se, että resurssivaraukseen liitetään eri resursseja ja liitettävien resurssien varaustilanne näytetään suunnittelijalle reaaliaikaisesti. Suunnittelija pystyy tarvittaessa myös lisäämään näkymään vaihtoehtoisia resursseja joita ei kuitenkaan olla liittämässä varaukseen (esim. halutaan nähdä jonkin toisen tilan kalenteri samaan aikaan kuin ollaan tekemässä varausta toiseen). Eri resurssien kalenterit voidaan myös avata omaan ikkunaansa. Lisäksi näkymiä on voitava tarkastella myös ns. julkaisunäkymänä eli näytetään tarvittaessa vain julkaistut varaukset (rajaus esim. varauksien statuksen mukaan). Tässä voidaan hyödyntää myös värikoodausta.
Varaukset saattavat olla toisiinsa liittyviä eli esimerkiksi toistuva varaus maanantaisin klo 10-12 viikoille 1,3,5,7. Eli toistuvuudet pitää pystyä tallentamaan varauksen yhteydessä. Vastaavasti kun tällaista varausta mennään muuttamaan, niin järjestelmän pitäisi kysyä käyttäjältä haluaako hän muuttaa vain kyseistä instanssia vai kaikkia em. varauksia.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä
Myös sijoittelukappaleessa kuvatut mallipohjat liittyvät olennaisesti aikaan sidottuihin näkymiin ja niitä tulee pystyä hyödyntämään kaikissa aikaan sidotuissa näkymissä. Järjestelmän tulee tukea mallipohjien muodostamien varausryppäiden esittämistä ryhmän, opettajan sekä tilan näkökulmasta. Malli näkymään tarvittavasta esitystavasta löytyy Untiksesta ja kuvat niistä tämän projektin projektitilasta. Mallipohjien poiminta listalta tulee tapahtua esim. hiiren klikkauksella, jolloin aktiivisen mallipohjan tietoja voi lähteä sijoittamaan sijoittelutyökalulla.
Oheinen käyttöliittymäkuva on suuntaa-antava ja sitä on kehitettävä mutta edellä kuvatut toiminnallisuudet tulee toteuttaa järjestelmän yhteydessä.
...
Haasteena taulukkonäkymän toteutuksessa on se, että siinä pitäisi näkyä koko viikon varaukset eri resursseille ja tästä johtuen näkymästä tulee väkisinkin melko leveä (käyttäjän pitää pystyä vierittämään näkymää leveyssuunnassa annetulla aikavälillä). Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja (tai mallipohjia) näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat toteutuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).
7.Muita suunnittelun toimintatapoja ja vaatimuksia
6.3 Näkymien käytöstä
Liikkuminen näkymien välillä tulisi olla mahdollisimman helppoa. Eri resursseja koskevia näkymiä tulee myös pystyä avaamaan eri ikkunoihin jolloin käyttäjä voi halutessaan jättää esimerkiksi ryhmän tai muutaman eri tilan kalenterimuotoisen lukujärjestyksen taustalle auki ja siirtyä niihin myöhemmin. Eri ikkunoissa olevia lukujärjestyksiä pitäisi pystyä myös päivittämään käyttäjän niin halutessaa.
7.Muita suunnittelun toimintatapoja ja vaatimuksia
7.1 7.1 Viestimet
Suunnittelujärjestelmään halutaan sisäinen viestitysominaisuus, jolla esimerkiksi lukujärjestyssuunnittelija voi lähettää järjestelmän sisältä viestejä suoraan esim. opettajalle tai koulutussuunnittelijalle. Tätä tarvitaan mm. tilanteissa joissa halutaan tarkennuksia tuntien jaksottamiseen tai muutoin tietojen tarkentamiseen. Vastaavasti viestitys voisi toimia toisinpäin eli opettaja voi viestittää toiveitaan suunnittelijalle (esim. muutoksista toteutukseen tms.). Avoimet viestit tulee olla selkeästi näkyvillä käyttäjälle esim. heti järjestelmään kirjauduttaessa.
...
- Lukujärjestyssuunnittelulle on ominaista että tiettyjä ryhmiä/toteutuksia suunnitellaan pieninä kokonaisuuksina ja näiden kokonaisuuksien (esim. toteutuksien) välillä vaihdellaan näkymää jatkuvasti. Siksi on tarpeellista että järjestelmässä on “pika-historia” -toiminto jolla muutaman äsken käsitellyn resurssin välillä voidaan liikkua nopeasti. Esim. jos suunnittelija suunnittelee yhden ryhmän lukujärjestystä kerrallaan ja hän tekee varauksia vaikka 7 toteutukselle niin hän voi nopeasti vaihdella näkymää em. toteutuksien välillä (ja vaikka muutaman tilan välillä). Aina kun suunnittelija valitsee uuden resurssin niin se “tallentuu” ylimmäksi historialistalla ja on sieltä nopeasti valittavissa myös uudelleen käyttöön.
Poistettu / Ei mukana tässä välineessä
Järjestelmän pitäisi ilmoittaa selkeästi aina jos varauksia ollaan tekemässä esimerkiksi pyhäpäiville, käyttäjän pitää tuolloin valita haluaako todella tehdä varauksen pyhäpäivälle (oletuksena ei tehdä).
Lukujärjestyssuunnittelulle on ominaista että suunnittelija käyttää tiettyjä näkymiä suunnittelutyötä tehdessään. Pitää olla mahdollista tallentaa tiettyjä ikkunanäkymiä ”omiksi työskentelynäkymikseen”. Näkymää on voitava muokata ja siihen on suotava mahdollisuus useampien ikkunoiden yhteiskäyttöön. Pitää olla myös mahdollisuus eri tyyppisien näkymäryhmien tallentamiseen sen mukaan kuin itse näkymiä työn edistyessä tarvitsee. 18.11.2011 lisätty kappale 6.3 jossa käsitellään osittain tätä asiaa (perustuen lukujärjestystyöryhmän palaveriin 17.11).
Järjestelmässä tulee olla kumoa nappi eli on oltava mahdollista kumota muutama aiempi toiminto.
7.4 Sijoiteltujen opetustapahtumien näkyvyys
...
Väline on lähtökohtaisesti jonkin kiinteistön resurssi eli välineen sijoituspaikka on yleensä jossain kiinteistössä ja siksi niitä on järkevää hallinnoida myös kiintiestötasolla. Välineitä voi myös olla eri tyyppisiä kuten ajoneuvo tai opetusnukke.
7.6
...
Tutoroinnin / tapaamisaikojen varaaminen
Välineessä pitää pystyä tallentamaan varauksia/tapahtumia, jotka ovat opiskelija ja/tai henkilökuntaroolien varattavissa. Tällaisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi tutor-tapaamiset, opinnäytetyön ohjaukset, harjoittelun ohjaukset, seminaarit yms. Tapahtuman voi kohdistaa tietylle ryhmälle tai henkilöille ja tapahtumalle voi asettaa maksimimäärän ilmoittautumisia. Opettajan tulee voida merkitä kalenteriinsa aikoja, joita opiskelijat pystyvät varaamaan itselleen. Opettaja myös voi liittää varaukseen esimerkiksi toteutuksen ja tilan (tai ulkopuolisen tilan). Lisäksi opettaja voi kirjoittaa varaukseen lisätietoja. Opiskelijalle puolestaan tarjotaan omassa palvelussaan (esim. eHops-työpöydällä) palvelu, jonka kautta hän voi varata yhden näistä opettajan tarjoamista tapaamisajoista itselleen. Kun joku ilmoittautuu tapahtumaan, liitetään varaukseen ilmoittautunut henkilö.
Tämä toiminto olisi hyvä ottaa käyttöön myös yksilöopetuksen tai -ohjauksen suunnittelussa ja lukujärjestyksen teossa (ks. kohdat 4.4 ja 4.5).
7.7 Asetukset -sivu
Lukujärjestyssuunnittelijoita varten tarvitaan henkilökohtainen asetussivu, jossa on koottuna käyttäjän oletusasetuksia. Näihin vaikuttavat suoraan eri suunnittelunäkymiin ja vastaavasti eri näkymistä voisi linkittää suoraan näkymän asetuksiin (esimerkiksi kalenterinäkymässä voi olla linkki asetukset -sivulle kohtaan kalenteriasetukset tms.).
...
Lukitus voi myös koskea tiettyä kellonaikaa kellonaikaa eli tila esim. ei käytettävissä klo 18 jälkeen.
7.9 Tiedot vuosikelloon
Ei toteuteta tässä vaiheessa
Kaikille tapahtumille voidaan kertoa, että se tulisi näyttää vuosikellossa. Tällöin tapahtumalle tulee syöttää lisätietoja, jota vuosikello tarvitsee tiedon näyttämiseksi. Tämän jälkeen vuosikello kysyä tapahtumat resurssivarausjärjestelmästä, jotka tulisi julkaisussa näyttää.
Aiemmin toimintatapa on ollut, että vuosikelloon kirjataan tapahtumia ja näistä tapahtumista pyritään tekemään rajoitteita työ- ja lukujärjestyssuunnitteluun. Jatkossa osa näistä tapahtumista voidaan tehdä suoraan resurssivarausjärjestelmään ja näyttää ne vuosikellossa, jolloin prosessi etenee erilaisessa järjestyksessä, kuin aiemmin.
7.10 Kustannuspaikkatiedot
...
Huomautus (Heikki Visti): Untis ei operoi toteutuksilla, vaan opintojaksototeutus tunnistetaan Aineet/Kurssit-perustietojen Alias-kenttään laitetun opintojakson Winha-koodin sekä oppituntitietojen Viite-2-kenttään laitetun toteutusnumeron perusteella. Pyysin aikanaan, että toteutusnumero laitettaisiin nimenomaan Viite-2-kenttään siitä syystä, että jos eri toteutuksia opetetaan yhdessä, kuten tänä syksynäkin monessa tapauksessa, niin yhteen kytketyille aineille tulee Untiksessa omat Viite-2-kentät ja niihin voi kirjoittaa omat toteutusnumerot. Nykyisessä Untis-siirrossa tämä kuitenkin skipattiin ja kaikille yhteen kyketyille toteutuksille tulee ensimmäisen toteutusnumero ja siis tulee virheellisiä OJT:ia jos muissa on eri numero. Pitää huolehtia siitä, että tämä asia korjaantuu ainakin uudessa työkalussa, mielellään jo nykyisessäkin.
8.Käyttötapaukset
8.1 Käyttäjätarinat
8.1.1 Lähtötiedot - Työ- ja Lukujärjestys - (Organisatoriset aikarajoitteet)
...
ID
...
Käyttäjäroolissa
...
Haluan (toiminnallisuuden)
...
Jotta
...
Huomioita
...
V1.000
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja syöttää lukuvuoden (opetuksen) ajoituksen (pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto)
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
V1.010
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä periodin ajoituksen
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
Tulee Vuosisuunnittelusta.
...
V1.020
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja syöttää pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
Tulee Vuosikellosta/-kalenterista tms.
...
V1.030
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja syöttää Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
V1.040
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa Harjoittelujaksot
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
V1.050
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa Tentti- ja kurssisuorituspäivät/viikot
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
V1.060
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa projekti- tms. viikot, jolloin rajoitetusti jotakin tiettyä opetusta
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
V1.070
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa Uusintatentit
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
Voidaan viedä vuosikelloon
...
V1.080
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa valmistumistiedot.
...
Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle
...
mm. kypsyysnäytteet sekä valmistumispäivät
...
V1.090
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä Tilarekisterin
...
V1.100
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä Henkilörekisterin
...
V1.110
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Nähdä ja sijoittaa vapaajaksot opettajakohtaisesti (TES-mukaisesti)
...
Opettaja sopii esimiehen kanssa
...
V1.120
...
Suunnittelija
Vahtimestari
...
Sijoittaa tilojen aikarajaukset esim. tila käytettävissä vain klo 18-21
...
Vuokratiloja voidaan hallinnoida
...
Tieto tilahallinnosta tms.
...
V1.130
...
Suunnittelija
Opettaja
Vahtimestari
...
Nähdä tilojen aikarajaukset
...
V1.140
...
Suunnittelija
Vahtimestari
...
Lukita tilat siten, että niitä ei voi varata tiettynä aikana
...
Lukkarinsuunnittelu saadaan tehdä rauhassa “tyhjiin tiloihin”
...
Sovittava kiinteistö-/koulutusohjelmakohtaisesti
7.13 Tietojen siirto sähköpostikalenteriin (Exchange)
Resurssivarausjärjestelmän tulee lähettää resurssivaraukset (kalenterimerkinnät) varaukseen liitettyjen henkilöiden sähköpostikalenteriin. Resurssivaraukseen liitetty henkilö voi olla
- varaaja / erikseen varaukseen liitetty henkilö (mm. opettajat, varaajia voi olla useampi kuten esimerkiksi kokoustilanteessa)
- henkilö joka on ilmoittautunut läsnäolevaksi toteutukselle ja hyväksytty sinne
- henkilö, joka on liitetty varaukseen liitettyyn ryhmään tai pienryhmään
Käyttäjällä tulee olla mahdollisuus valita lähetetäänkö resurssivaraukset automaattisesti hänen sähköpostikalenteriinsa, valittavia vaihtoehtoja ovat: Lähetä varaus kalenteriini
- jos olen suoraan liitetty varaukseen (mm. kokoukset) - muu kuin opetuksen varaus
- jos olen suoraan liitetty varaukseen (mm. opettajat) - opetuksen varaus
- jos olen liitetty varauksen opintojaksototeutukseen
- jos olen liitetty varauksen opiskelijaryhmään
Opetuksen varaukseksi katsotaan varaukset, joihin on liitetty joko opintojaksototeutus tai opiskelijaryhmä. Varaukset lähetetään henkilöiden sähköpostikalenteriin varauksen julkaisun yhteydessä (kun varauksen status ,uuttuu "julkaistu" -muotoon). Vastaavasti opettajapalveluiden puolella aina kun opiskelija lisätään ryhmään tai hyväksytään toteutukselle, tulee järjestelmän päivittää resurssivaraukset ko. henkilön kalentriin. Eli käytännössä esimerkksi kun henkilö hyväksytään toteutukselle niin järjestelmä käy tarkistamassa onko ko. henkilöllä merkittynä että toteutuksen varaukset lähetetään sähköpostikalenteriin - jos on, järjestelmä käy hakemassa ko. toteutuksen julkaistut varaukset ja lähettää ne kyseisen henkilön kalenteriin. Vastaavalla tavalla ryhmien kanssa. Tällä tavalla toimittaessa ei pääse käymään niin että lukujärjestykset on suunniteltu ja julkaistu kesällä ja kun opiskelija ilmoittautuu toteutukselle syksyllä niin aiemmin julkaistut merkinnät päivittyvät hänen kalenteriinsa.
Duplikaattien esto: Sähköpostikalenteriin lähetettyjä varauksia voidaan kontrolloidan varauksien id-numeroilla. Eli jos samaa varausta lähetetään jostain syystä useampaan kertaan (esim. kuuluu sekä ryhmään että on ilmoittautunut toteutukselle), varauksella on sama id-tunniste jonka avulla varaus voidaan vain päivittää henkilön kalenteriin tai vaihtoehtoisesti poistaa vanha ja korvata uudella (toimittaja etsii luontevimman keinon hallita dupllikaatteja).
Pääsääntöisesti varaukset päivittyvät liitetyn henkilön kalenteriin automaattisesti ilman että käyttäjän tarvitsee hyväksyä jokaista varausta errikseen. Poikkeuksena varaukset, joihin ei ole liitetty ryhmää eikä toteutusta (ei opetusksen varaukset). Nämä varaukset käsitellään kokouskutsuina ja niistä lähetetään erillinen kalenterikutsu kaikille.
Sähköpostikalenteriin lähetettävä merkintä sisältää mm. seuraavia resurssivarauksen tietoja:
- resurssivarauksen id (ei tarvitse näkyä käyttäjälle)
- Alkamisaika
- Loppumisaika
- Paikka (luokkatila yleensä)
- Aihe
- Opintojakson koodi ja nimi
- Ryhmätiedot ja pienryhmätiedot
- Lisätiedot (varauslomakkeen avoin tekstikenttä)
- Opettaja(t) / varaaja(t)
8.Käyttötapaukset
8.1 Käyttäjätarinat
...
V1.150
...
Suunnittelija
Opettaja
Vahtimestari
...
Nähdä tilojen lukitukset
8.1.2 Lähtötiedot - Työ- ja lukujärjestys - (Vuosisuunnittelusta tulevat)
...
8.1.1 Lähtötiedot - Työ- ja Lukujärjestys - (Organisatoriset aikarajoitteet)
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita | |||
V2V1.000 | Suunnittelija | Nähdä (syöttää) koulutusohjelman noudattama tuntikehys | Tiedän, mitä tiloja ja milloin on käytettävissä | ja syöttää lukuvuoden (opetuksen) ajoituksen (pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto) | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | Nämä tiedot voi ase | |
V1 V2.010 | Suunnittelija | Nähdä opettajien työaikasuunnitelmat periodin ajoituksen | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta Vuosisuunnittelusta. | |||
V2V1.020 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms | Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta | syöttää pyhäpäivät sekä aattopäivät kuten vappuaatto | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | Tulee Vuosikellosta/-kalenterista tms. | |
V1 V2.030 | Suunnittelija | Nähdä opettajien työaikasuunnitelman/työehtosopimuksen rajoitukset työajalle | esim. ei opetusta klo 18 jälkeen. Tieto tulee työaikasuunnitelmapalvelusta | ja syöttää Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | ||
V1V2.040 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Opinnäytetyöajoitukset Harjoittelujaksot | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | ||||
V1 V2.050 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Aikuiskoulutuksen opetuspäivät Tentti- ja kurssisuorituspäivät/viikot | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | ||||
V1 V2.060 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Koulutusohjelman ryhmätiedot | kaikki ryhmät, montako opiskelijaa/ryhmä | projekti- tms. viikot, jolloin rajoitetusti jotakin tiettyä opetusta | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | ||
V1 V2.070 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Opintojaksot Uusintatentit | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | Voidaan viedä vuosikelloon | |||
V1 V2.080 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa tulevat (pakolliset) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys | Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti | valmistumistiedot. | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | mm. kypsyysnäytteet sekä valmistumispäivät | |
V1 V2.090 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa tulevat (vapaasti valittavat) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys | Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti | Tilarekisterin | |||
V1 V2.100 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa toteutukset kullekin ryhmälle TAI vuosikurssille | edellisten yhdistelmä | Henkilörekisterin | |||
V1 V2.110 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa yksittäisiä toteutuksia koskevat tiedot | Ajoitukset | vapaajaksot opettajakohtaisesti (TES-mukaisesti) | Opettaja sopii esimiehen kanssa | ||
V1 V2.120 | Suunnittelija | Sijoittaa tilojen aikarajaukset esim. tila käytettävissä vain klo 18-21 | Vuokratiloja voidaan hallinnoida | Tieto tilahallinnosta tms. | |||
V1.130 | Suunnittelija | Nähdä tilojen aikarajaukset | |||||
V1.140 | Suunnittelija | Lukita tilat siten, että niitä ei voi varata tiettynä aikana | Lukkarinsuunnittelu saadaan tehdä rauhassa “tyhjiin tiloihin” | Sovittava kiinteistö-/koulutusohjelmakohtaisesti | |||
V1.150 | Suunnittelija | Nähdä tilojen lukitukset | Nähdä Toteutusten edeltävyydet. | Tiedän, on suoritettuna ennen seuraavaa. | Vaikuttaa sijoitteluun |
8.1.
...
2 Lähtötiedot - Työ- ja
...
lukujärjestys - (
...
Vuosisuunnittelusta tulevat)
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita | ||
V3 V2.000 | Suunnittelija | Nähdä käytettävissä olevat tilat ja ajat | tilaneuvottelut musiikkien ko:ien tilojen haltijan kanssa | (syöttää) koulutusohjelman noudattama tuntikehys | Tiedän, mitä tiloja ja milloin on käytettävissä | |
V2 V3.010 | Suunnittelija | Nähdä luokkatilat ja niiden tiedot sekä mahdolliset aikarajoitteet tilalle - katso V1.120 | paikkamäärä | opettajien työaikasuunnitelmat | Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta | |
V2 V3.020 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa erilliset sovitut tapahtumat | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms | Tulee työaikasuunnitelmapalvelusta | |
V2V3.030 | Suunnittelija | Laittaa haluamilleni henkilöille nähtäville / tarkastettavaksi että Lukujärjestyksen suunniteluun vaikuttavat pohjatiedot on kirjattu oikein. | Annetut tiedot ovat oikein ja ei tapahdu suunnitteluvirheitä. | Tällä välineellä kysytään opettajilta heidän opetuksen pohjatietojen oikeellisuus ja koulutusohjelmilta kysytään ryhmien pohjatietojen oikeellisuus. |
8.1.4 Varausten tekeminen - Työ- ja Lukujärjestys
...
ID
...
Käyttäjäroolissa
...
Haluan (toiminnallisuuden)
...
Jotta
...
Huomioita
...
V4.000
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Tehdä kalenteriin tilavarauksia
...
Voin varata haluamani tilat ko. opetuksen, projektin, neuvottelun yms. käyttöön
...
Opetustapahtumat ja opettajaresurssit suoritetaan tässä tai vasta sijoitteluvaiheessa? vrt V6.000-
...
V4.010
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Tehdä kalenteriin varauksia välineistä.
...
Voin varata tietyn kriittisen välineen tai ohjelmiston ko. opetustapahtumalle
...
Viite 1)
...
V4.020
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Tehdä kalenteriin varauksia , joita ei ole vielä kiinnitetty mihinkään ryhmään tai toteutukseen.
...
Voin varata ko. resurssit etukäteen, koska tiedän, että tätä resurssia tarvitaan myöhemmin. Samoin voisin antaa vapautuvat resurssit muiden käyttöön.
...
Viite 2)
...
V4.030
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Tehdä kalenteriin toistuvia varauksia tietylle aikavälille.
...
Von sijoittaa säännöllisesti toistuvat varaukset kerralla.
...
Viite 3)
...
V4.040
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että järjestelmä ilmoittaa selkeästi aina jos varauksia ollaan tekemässä esimerkiksi pyhäpäiville tai päällekkäisyyksiä muiden resurssien kanssa
...
En tekisi varauksia ajankohtiin, jotka ovat kalenterivuoden merkkipäiviä.
...
Käyttäjän pitää tuolloin valita haluaako todella tehdä varauksen pyhäpäivälle (oletuksena ei tehdä).
...
V4.050
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Liittää työjärjestykseen tunnuksettomia varauksia, jotka kohdennetaan opiskelijoille
...
Viite 4)
...
V4.060
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Muuttaa olemassa olevia resurssivarauksia
...
Muutokset päivittyvät resurssivarauksiin ja opiskelijoille (käytetyillä jakelukanavilla)
...
Myös toistuvat varaukset, käyttäjältä kysytään halutaanko muutoksen koskevan kaikkia toistuvia varauksia
...
V4.070
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Varauksen kopioiminen
...
Varauksen perustietoja ei tarvitse tehdä joka kerta käsin uudestaan
...
Yleisimmässä tapauksessa käyttäjä lisää vain uuden ajan varaukselle, mutta muitakin kenttiä on pystyttävä muokkaamaan
...
V4.080
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Massamuutokset
...
Voin tehdä muutoksia / poistaa varauksia massana
...
Esim. tietyn listan/raportin perustella listattuna ne varaukset joilla muutoksia halutaan tehtävän ja käyttäjä voi valita em. listalta vaikka 15 varausta (tai kaikki) ja muuttaa kaikkiin valittuihin varauksiin haluttuja kenttiä (esim. opettaja, ryhmä, kellonaika jne.)
Nähdä opettajien työaikasuunnitelman/työehtosopimuksen rajoitukset työajalle | esim. ei opetusta klo 18 jälkeen. Tieto tulee työaikasuunnitelmapalvelusta | |||
V2.040 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Opinnäytetyöajoitukset | ||
V2.050 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Aikuiskoulutuksen opetuspäivät | ||
V2.060 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Koulutusohjelman ryhmätiedot | kaikki ryhmät, montako opiskelijaa/ryhmä | |
V2.070 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa Opintojaksot | ||
V2.080 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa tulevat (pakolliset) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys | Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti | |
V2.090 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa tulevat (vapaasti valittavat) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys | Nähtävä vähintään seuraavaksi lukukaudeksi asti | |
V2.100 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa toteutukset kullekin ryhmälle TAI vuosikurssille | edellisten yhdistelmä | |
V2.110 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa yksittäisiä toteutuksia koskevat tiedot | Ajoitukset | |
V2.120 | Suunnittelija | Nähdä Toteutusten edeltävyydet. | Tiedän, on suoritettuna ennen seuraavaa. | Vaikuttaa sijoitteluun |
8.1.3 Lähtötiedot - Työ- ja Lukujärjestys - (Muut)
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita |
V3.000 | Suunnittelija | Nähdä käytettävissä olevat tilat ja ajat | tilaneuvottelut musiikkien ko:ien tilojen haltijan kanssa | |
V3.010 | Suunnittelija | Nähdä luokkatilat ja niiden tiedot sekä mahdolliset aikarajoitteet tilalle - katso V1.120 | paikkamäärä | |
V3.020 | Suunnittelija | Nähdä ja sijoittaa erilliset sovitut tapahtumat | Tiedän rajoitteet suunnittelun sijoitusvaiheelle | |
V3.030 | Suunnittelija | Laittaa haluamilleni henkilöille nähtäville / tarkastettavaksi että Lukujärjestyksen suunniteluun vaikuttavat pohjatiedot on kirjattu oikein. | Annetut tiedot ovat oikein ja ei tapahdu suunnitteluvirheitä. | Tällä välineellä kysytään opettajilta heidän opetuksen pohjatietojen oikeellisuus ja koulutusohjelmilta kysytään ryhmien pohjatietojen oikeellisuus. |
8.1.4 Varausten tekeminen - Työ- ja Lukujärjestys
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita |
V4.000 | Suunnittelija | Tehdä kalenteriin tilavarauksia | Voin varata haluamani tilat ko. opetuksen, projektin, neuvottelun yms. käyttöön | Opetustapahtumat ja opettajaresurssit suoritetaan tässä tai vasta sijoitteluvaiheessa? vrt V6.000- |
V4.010 | Suunnittelija | Tehdä kalenteriin varauksia välineistä. | Voin varata tietyn kriittisen välineen tai ohjelmiston ko. opetustapahtumalle | Viite 1) |
V4.020 | Suunnittelija | Tehdä kalenteriin varauksia , joita ei ole vielä kiinnitetty mihinkään ryhmään tai toteutukseen. | Voin varata ko. resurssit etukäteen, koska tiedän, että tätä resurssia tarvitaan myöhemmin. Samoin voisin antaa vapautuvat resurssit muiden käyttöön. | Viite 2) |
V4.030 | Suunnittelija | Tehdä kalenteriin toistuvia varauksia tietylle aikavälille. | Von sijoittaa säännöllisesti toistuvat varaukset kerralla. | Viite 3) |
V4.040 | Suunnittelija | Että järjestelmä ilmoittaa selkeästi aina jos varauksia ollaan tekemässä esimerkiksi pyhäpäiville tai päällekkäisyyksiä muiden resurssien kanssa | En tekisi varauksia ajankohtiin, jotka ovat kalenterivuoden merkkipäiviä. | Käyttäjän pitää tuolloin valita haluaako todella tehdä varauksen pyhäpäivälle (oletuksena ei tehdä). |
V4.050 | Suunnittelija | Liittää työjärjestykseen tunnuksettomia varauksia, jotka kohdennetaan opiskelijoille | Viite 4) | |
V4.060 | Suunnittelija | Muuttaa olemassa olevia resurssivarauksia | Muutokset päivittyvät resurssivarauksiin ja opiskelijoille (käytetyillä jakelukanavilla) | Myös toistuvat varaukset, käyttäjältä kysytään halutaanko muutoksen koskevan kaikkia toistuvia varauksia |
V4.070 | Suunnittelija | Varauksen kopioiminen | Varauksen perustietoja ei tarvitse tehdä joka kerta käsin uudestaan | Yleisimmässä tapauksessa käyttäjä lisää vain uuden ajan varaukselle, mutta muitakin kenttiä on pystyttävä muokkaamaan |
V4.080 | Suunnittelija | Massamuutokset | Voin tehdä muutoksia / poistaa varauksia massana | Esim. tietyn listan/raportin perustella listattuna ne varaukset joilla muutoksia halutaan tehtävän ja käyttäjä voi valita em. listalta vaikka 15 varausta (tai kaikki) ja muuttaa kaikkiin valittuihin varauksiin haluttuja kenttiä (esim. opettaja, ryhmä, kellonaika jne.) |
Viitteet*:*
1) Järjestelmässä voi tulla tarpeen resursoida tilojen lisäksi myös välineitä kuten opetusnukke. Nämä välineet ovat joskus kriittinen tekijä resursoinnille eli opetustapahtumaa ei voida pitää ilman ko. opetusvälinettä. Järjestelmään tulisi olla mahdollista lisätä resursseiksi tilojen lisäksi myös opetusvälineet, kuten tietyissä opetustiloissa olevat tietokoneohjelmat (musiikeissa esim. Sibelius- nuotinnusohjelma).
2) Varauksen/opetustapahtuman lisätiedoissa pitää kuitenkin pystyä kertomaan, mistä opintojaksosta on kyse, jotta tekijä pystyy toteutusjoukon luomisen jälkeen kiinnittämään oikeat toteutukset aikaisemmin tehtyihin varauksiin.
3) a) valitaan päivämääräväli esim. 1.1 - 1.3 ja klikataan tuo to klo 8-10 niin varaus tehdään tässä tapauksessa kaikille torstaille klo 8-10 päivämäärävälillä 1.1 - 1.3.
b) Toistuva varaus joka toinen viikko. Voisi mennä samoin kuin edellisessä mutta edellä mainitulla systeemillä voisi järjestelmä antaa vielä varmistuksen että tehdään varaukset to 1.1, to 8.1, to 15.1 jne. ja käyttäjä voisi vielä rastia pois osan varauksista esimerkiksi joka toisen.
4) Yksittäinen opetustapahtuma voi olla myös esim. opettajavierailu, joka saattaa liittyä moneen opintojaksototeutukseen. Opettajille ja suunnittelijoille mahdollisuus liittää opetustapahtumaan useiden eri opintojaksojen tunnuksia. Esim. joillekin opiskelijoille vieraileva opetus on osa pedagogiikkaopintoja, toisille ensemble-opintoja, toisille workshop-opintoja ym.
8.1.5 Mallipohjat - Työ- ja Lukujärjestys
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita |
V5.000 | Suunnittelija | Laatia suunnittelun mallipohjia. | Voin kerätä sijoitteluun liittyviä, aiemmin käsiteltyjä alkutietoja tarkempia lähtötietoja. Näitä lähtötietoja hyödyntämällä luon eräänlaisia varausryppäitä (kuten toistuva varaus). | Viite 1) |
V5.010 | Suunnittelija | Lajitella Mallipohjan tietoja haluamallani tavalla | kts. V5.000 | Pitää pystyä lajittelemaan, sorttaamaan usealla eri tavalla |
V5.020 | Suunnittelija | Muokata Mallipohjan tietoja | kts. V5.000 | |
V5.030 | Suunnittelija | Kopioida Mallipohjan tietoja | kts. V5.000 | |
V5.040 | Suunnittelija | Että Vuosisuunnittelusta tapahtuneista (tehdyistä) muutoksista tulee tieto lukujärjestyssuunnittelijalla (suunnittelijoille) | Tiedän, jos toteutukselle tehdään muutos vuosisuunnittelujärjestelmässä, jotta jo tehty mallipohja tulee korjatuksi ennen sijoitteluvaihetta. | |
V5.050 | Suunnittelija | Että Mallipohjien suunnittelua varten on oma näkymä. | Voi muistuttaa listanäkymiä (tarkastettava, onko näin?). | |
V5.060 | Suunnittelija | Laatia lukujärjestykseen kaksi tai useamman luonnoksen saapumisryhmittäin (vuosikurssi) | Viite 2) |
Viitteet:
1) (Ns. Keskitetyssä mallissa sijoittelun tekee yksi tai vain muutama lukujärjestyssuunnittelija.)
Mallipohjiin kirjataan opetustapahtumaan liittyvä kaikki tieto mikä vaikuttaa sen sijoittamiseen.
Mallipohjien tarkoituksena on kasata yksittäiset varaukset vähän suurempiin ryppäisiin, joita on helpompi siirrellä sijoittelunäkymissä.
Mallipohjiin voidaan liittää esim.
* Alku pvm. (tehtävälle/toistuvalle varaukselle asetettava päivämääräväli)
* Loppu pvm.
* Sallitut viikonpäivät (ma-su)
* Toteutus, jonka päivittämällä myös seuraavat kentät täydentyvät automaattisesti
* Aihe (toteutuksen nimi)
* Opettaja(t)
* Ryhmä(t)
* Pienryhmä(t)
* Kesto (esim. jos halutaan näistä tuplatunteja niin voidaan laittaa esim. 90min
* Tila(t)
* Opetusväline(et)
* Mallipohjan tekeminen saattaa lähteä liikkeelle esim. ihan vain ryhmätiedon lisäämisestä ja niitä aletaan sijoittelemaan kalenteriin, myöhemmin voidaan liittää toteutus, jolloin kentät täydentyvät. Samoin tämä malli mahdollistaa sen, että opetus suunnitellaan melkein valmiiksi ilman tiloja (sijoitellaan toteutukset, ryhmät, opettajat jne) ja vasta lopuksi etsitään opetukselle tilat. Mallipohjien suunnittelua varten tarvitaan oma näkymä, joka voi muistuttaa listanäkymiä
2) Luonnoksiin ei usein tässä vaiheessa ole vielä sidottu toteutuksia ja luonnokset eivät ole riippuvaisia toisistaan (eli vuosikurssille 1 tehdään vaikka 2 luonnosta jotka ovat täysin erilaisia). Luonnokset tehdään yhdelle viikolle ja lopulta kun yksi luonnos valitaan se pyritään toistamaan mahdollisimman samanlaisena koko lukuvuoden ajan (eli kopioidaan viikkolukkari muille viikoille). Samalla lukkareihin kiinnitetään toteutukset (tähän asti ovat olleet ryhmälukkareita ilman toteutuksia). Toteutukset vaihtuvat lukukausittain ja mahdollisesti periodeittain mutta saapumisryhmän kannalta ajoitukset pysyvät jotakuinkin samoina.
8.1.6 Sijoittelu - Työ- ja Lukujärjestys
Viitteet*:*
1) Järjestelmässä voi tulla tarpeen resursoida tilojen lisäksi myös välineitä kuten opetusnukke. Nämä välineet ovat joskus kriittinen tekijä resursoinnille eli opetustapahtumaa ei voida pitää ilman ko. opetusvälinettä. Järjestelmään tulisi olla mahdollista lisätä resursseiksi tilojen lisäksi myös opetusvälineet, kuten tietyissä opetustiloissa olevat tietokoneohjelmat (musiikeissa esim. Sibelius- nuotinnusohjelma).
2) Varauksen/opetustapahtuman lisätiedoissa pitää kuitenkin pystyä kertomaan, mistä opintojaksosta on kyse, jotta tekijä pystyy toteutusjoukon luomisen jälkeen kiinnittämään oikeat toteutukset aikaisemmin tehtyihin varauksiin.
3) a) valitaan päivämääräväli esim. 1.1 - 1.3 ja klikataan tuo to klo 8-10 niin varaus tehdään tässä tapauksessa kaikille torstaille klo 8-10 päivämäärävälillä 1.1 - 1.3.
b) Toistuva varaus joka toinen viikko. Voisi mennä samoin kuin edellisessä mutta edellä mainitulla systeemillä voisi järjestelmä antaa vielä varmistuksen että tehdään varaukset to 1.1, to 8.1, to 15.1 jne. ja käyttäjä voisi vielä rastia pois osan varauksista esimerkiksi joka toisen.
4) Yksittäinen opetustapahtuma voi olla myös esim. opettajavierailu, joka saattaa liittyä moneen opintojaksototeutukseen. Opettajille ja suunnittelijoille mahdollisuus liittää opetustapahtumaan useiden eri opintojaksojen tunnuksia. Esim. joillekin opiskelijoille vieraileva opetus on osa pedagogiikkaopintoja, toisille ensemble-opintoja, toisille workshop-opintoja ym.
8.1.5 Mallipohjat - Työ- ja Lukujärjestys
...
ID
...
Käyttäjäroolissa
...
Haluan (toiminnallisuuden)
...
Jotta
...
Huomioita
...
V5.000
...
Suunnittelija
...
Laatia suunnittelun mallipohjia.
...
Voin kerätä sijoitteluun liittyviä, aiemmin käsiteltyjä alkutietoja tarkempia lähtötietoja. Näitä lähtötietoja hyödyntämällä luon eräänlaisia varausryppäitä (kuten toistuva varaus).
...
Viite 1)
...
V5.010
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Lajitella Mallipohjan tietoja haluamallani tavalla
...
kts. V5.000
...
Pitää pystyä lajittelemaan, sorttaamaan usealla eri tavalla
...
V5.020
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Muokata Mallipohjan tietoja
...
kts. V5.000
...
V5.030
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Kopioida Mallipohjan tietoja
...
kts. V5.000
...
V5.040
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että Vuosisuunnittelusta tapahtuneista (tehdyistä) muutoksista tulee tieto lukujärjestyssuunnittelijalla (suunnittelijoille)
...
Tiedän, jos toteutukselle tehdään muutos vuosisuunnittelujärjestelmässä, jotta jo tehty mallipohja tulee korjatuksi ennen sijoitteluvaihetta.
...
V5.050
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että Mallipohjien suunnittelua varten on oma näkymä.
...
V5.060
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Laatia lukujärjestykseen kaksi tai useamman luonnoksen saapumisryhmittäin (vuosikurssi)
...
Viite 2)
Viitteet:
1) (Ns. Keskitetyssä mallissa sijoittelun tekee yksi tai vain muutama lukujärjestyssuunnittelija.)
Mallipohjiin kirjataan opetustapahtumaan liittyvä kaikki tieto mikä vaikuttaa sen sijoittamiseen.
Mallipohjien tarkoituksena on kasata yksittäiset varaukset vähän suurempiin ryppäisiin, joita on helpompi siirrellä sijoittelunäkymissä.
Mallipohjiin voidaan liittää esim.
* Alku pvm. (tehtävälle/toistuvalle varaukselle asetettava päivämääräväli)
* Loppu pvm.
* Sallitut viikonpäivät (ma-su)
* Toteutus, jonka päivittämällä myös seuraavat kentät täydentyvät automaattisesti
* Aihe (toteutuksen nimi)
* Opettaja(t)
* Ryhmä(t)
* Pienryhmä(t)
* Kesto (esim. jos halutaan näistä tuplatunteja niin voidaan laittaa esim. 90min
* Tila(t)
* Opetusväline(et)
* Mallipohjan tekeminen saattaa lähteä liikkeelle esim. ihan vain ryhmätiedon lisäämisestä ja niitä aletaan sijoittelemaan kalenteriin, myöhemmin voidaan liittää toteutus, jolloin kentät täydentyvät. Samoin tämä malli mahdollistaa sen, että opetus suunnitellaan melkein valmiiksi ilman tiloja (sijoitellaan toteutukset, ryhmät, opettajat jne) ja vasta lopuksi etsitään opetukselle tilat. Mallipohjien suunnittelua varten tarvitaan oma näkymä, joka voi muistuttaa listanäkymiä
2) Luonnoksiin ei usein tässä vaiheessa ole vielä sidottu toteutuksia ja luonnokset eivät ole riippuvaisia toisistaan (eli vuosikurssille 1 tehdään vaikka 2 luonnosta jotka ovat täysin erilaisia). Luonnokset tehdään yhdelle viikolle ja lopulta kun yksi luonnos valitaan se pyritään toistamaan mahdollisimman samanlaisena koko lukuvuoden ajan (eli kopioidaan viikkolukkari muille viikoille). Samalla lukkareihin kiinnitetään toteutukset (tähän asti ovat olleet ryhmälukkareita ilman toteutuksia). Toteutukset vaihtuvat lukukausittain ja mahdollisesti periodeittain mutta saapumisryhmän kannalta ajoitukset pysyvät jotakuinkin samoina.
8.1.6 Sijoittelu - Työ- ja Lukujärjestys
...
ID
...
Käyttäjäroolissa
...
Haluan (toiminnallisuuden)
...
Jotta
...
Huomioita
...
V6.000
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että Sijoittelutyötä varten on omia sijoittelunäkymiä (tai työkaluja). Näistä mainittu Kalenterinäkymä, Gantt-tyyppinen näkymä sekä listanäkymä.
...
Sijoittelutyökalu näyttää miten mallipohjan/blokin/tapahtuman sijoittaminen onnistuu ja osoittaa jos on sijoittamassa jo varatun resurssin päälle.
...
V6.010
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Lukita tietyn sijoitetun tapahtuman.
...
sen sijoittelu ei muuttuisi
...
V6.020
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Sijoittaa Sijoittelutilanteessa resursseja päällekkäin.
...
Järjestelmän varmistettava käyttäjältä haluaako tehdä päällekkäisyyden. Varoitukset kytkettävissä pois niin haluttaessa. Tilojen osalta Henkilökunta ei voi tehdä päällekkäistä varausta.
...
V6.030
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Valita näkymiä, joilla seuraan sijoittelun etenemistä.
...
Näkymiä voisi olla
ryhmä-näkymä
opettaja-näkymä
tila-näkymä. RAPORTTI
...
V6.040
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Sijoittaa/sitoa opetustapahtuman useampaan
- opettajaan / muuhun henkilöön
- toteutukseen, eli yhteen opetustapahtumaan voi sisältyä useampi toteutus
- tilaan, eli voi olla esim. väliverholla eritelty tila joka tila tunnukset mukaan esitetään kahtena tilana, mutta joskus tila yhdistetään yhdeksi isommaksi tilaksi
...
Viite 1)
...
V6.050
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Laatia priorisointilistoja
...
Voin tehdä muutoksia suurelle massalla, sijoittelen ensin kaikkein hankalimmat tapaukset.
...
Viite 2)
Viitteet:
1) Tässä yhteydessä opetustapahtumalla tarkoitetaan yksittäistä opetustapahtumaa kuten yhden luentotunnin tai harjoitustunnin pitämistä.* Opetustapahtuma pitää pystyä tekemään ulkopuoliseen tilaan tai paikkaan* Opetustapahtuma pitää pystyä sitomaan toisiinsa esim. toistuvuuden perusteella, joten jälkeenpäin muutoksia pystytään kohdistamaan suoraan toistuviin opetustapahtumiin* Opetustapahtumat eivät aina ole sidottavissa edes ulkopuoliseen tilaan esim. harjoittelujaksot jne. kuitenkin niitä pitää pystyä merkitsemään ryhmien/opettajien kalenteriin koska ne ovat samalla tavalla aikaa rajoittavia tekijöitä kuin normaalit opetustapahtumat.
2) Priorisointiin vaikuttavia tekijöitä:
- Harjoittelun ajankohta, tarkemmin harjoitteluviikot (terveysala)
- Erityisluokat, jotka ovat käytettävissä vain tiettyinä päivinä. Esim. 1a ryhmä voi käyttää harjoitusluokkia vain maanantai-iltapäiväisin.*
- Tuntiopettajien pakolliset varaukset* Luokkahuoneeseen sijoitettavien tuntien iso määrä.
- Opettaja opettaa useassa yksikössä, jolloin pitää huomioida siirtymisiin varattava aika.
- Iltaryhmien sijoittelu ja siitä johtuva opettajien tuntien päiväsijoittelu kohtuulliseen alkamisaikaan* Usealle vuosikurssille/ryhmälle yhtä aikaa suunnattu opetus: yhteisen ajan löytämisen vaikeus
- Opettajalla on runsaasti tunteja ja käytössä vain tietyt luokkahuoneet.
...
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita | ||||||||
V7 V6.000 | Suunnittelija | Että Sijoittelutyötä varten on omia sijoittelunäkymiä (tai työkaluja). Näistä mainittu Kalenterinäkymä, Gantt-tyyppinen näkymä sekä listanäkymä. | Sijoittelutyökalu näyttää miten mallipohjan/blokin/tapahtuman sijoittaminen onnistuu ja osoittaa jos on sijoittamassa jo varatun resurssin päälle. | |||||||||
V6 | Saada Työ- ja lukujärjestyksistä erilaisia listanäkymiä | Saan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle. | Viite 1) | V7.010 | Suunnittelija | Saada koulutuspäällikön hyväksymän listan tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista. | Viite 2) | Lukita tietyn sijoitetun tapahtuman. | sen sijoittelu ei muuttuisi | |||
V6 V7.020 | Suunnittelija | Saada listanäkymän Resurssivarauksista | Jotta voin listata haluamani resursseja, jolloin listauksen perusteena voi olla esim. | Viite 3) | V7.030 | Suunnittelija | Saada listanäkymän aikaan sidotuista resursseista | Viite 4) | V7.040 | Suunnittelija | Saada tiedoista kalenterinäkymän | Viite 5) |
V7.050 | Suunnittelija | Saada tiedoista taulukkonäkymän (Gantt-näkymä) | Voin helposti visualisoida useamman resurssin varaustilannetta yhtäaikaisesti (enemmän kuin kalenterinäkymässä). | Viite 6) |
Viitteet:
1) Listanäkymillä saadaan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle. Listanäkymät voivat olla raporttimuotoisia hakuja tai listanäkymää voidaan käyttää työkaluna muokkaamaan listattuja tietoja. Esimerkkejä eri listauksista voi olla
- Listaus jonkin kiinteistön tiloista (voi olla myös tilatyypin mukaan
- Listaus koulutusohjelman tai opettajan toteutuksista tietyllä aikavälillä
- Listaus toteutuksista hakusanalla
- Tietyn koulutusohjelman opettajat
- Listauksia voidaan lisäksi tarkentaa lisäämällä näkymään mm. resurssivarauksia. Esim. 1. hae toteutukset, joissa esiintyy sana ”matematiikka” -> tuloksena lista toteutuksista (joissa eri sarakkeissa tarkempia tietoja toteutuksesta) 2. äskeisestä listasta klikataan yhden toteutuksen kohdalta ”näytä resurssivaraukset toteutukselle” -ikonia, jolloin listassa näytetään kaikki resurssivaraukset ko. toteutukselle eli käytännössä toteutuksen lukujärjestys. Alla on tarkennettuja esimerkkejä listanäkymien käytöstä.
2) Toteutuksien listanäkymä sisältää kaikki kyseisen koulutusohjelman tulevat/meneillään olevat toteutukset, tässä näkymässä suunnittelijan tulee pystyä rajaamaan alkavien toteutusten ajanjakso eli halutessaan suunnittelija pystyy listaamaan vaikkapa meneillään oleva toteutukset tai elokuussa alkavat toteutukset. Listaa pitää pystyä myös lajittelemaan kaikkien sarakkeiden mukaan: koulutusohjelma, alku- tai loppupäivämäärä, opettaja, ryhmä, vuosikurssi, eri suuntautumisten opinnot, ops-jäsentely (esim. onko kyse teoria- tai pedagogiikkaopinnosta musiikissa). Listanäkymä vastaa joiltain osin nykyisiä Toisusta saatavia Excel-listoja.
3) Resursoinnin listanäkymässä tulee näkyä sarakkeina ainakin* Alku- ja loppupäivämäärä + viikonpäivä (selkeä erottelu jos kyseessä toistuva varaus)* Kellonaika alkaa/loppuu* Tila (myös jos tilaa ei ole vielä resursoitu)* Henkilö(t) (yleensä opettaja)* Käytettävissä olevat tuntiresurssit (lähiopetus)* Ryhmä(t) (ryhmän nimeä klikkaamalla näkyy ryhmän tarkemmat tiedot kuten koko)* Pienryhmät* Toteutuskoodi* Toteutuksen nimi (sillä kielellä millä toteutus pidetään)* Varauksen lisätieto opiskelijalle* Suunnittelija (joka resursoinut varauksen)* Tallennusaika. Listaa pitää pystyä myös lajittelemaan em. ehtojen avu
4) Aikaan sidotuilla näkymillä tarkoitetaan tässä yhteydessä resurssien näkymiä, joihin on liitetty päivämäärä ja kellonaika tai niitä ollaan liittämässä ko. resursseihin. Näitä näkymiä käytetään siis resurssien ajoittamiseen. Näkymät voivat olla esimerkiksi kalenterinäkymiä tai taulukkomuotoisia Gantt-näkymiä. Resursseja ovat mm.* Tila* Henkilö (yleensä opettajat, joilla rajauksena voi olla paitsi kalenteriin sopivuus, myös työaikasuunnitelma)
- Tila
- Henkilö (yleensä opettajat, joilla rajauksena voi olla paitsi kalenteriin sopivuus, myös työaikasuunnitelma)
- Ryhmä (tai vuosikurssi tai yksittäinen opiskelija)
- Pienryhmä
- Väline
- Toteutus
Sidottuja näkymiä kutsutaan myös sijoittelunäkymiksi. Sijoittelunäkymien avulla resursseja sidotaan johonkin aikaan ja mahdollisesti paikkaan (paikkatieto voi olla myös tyhjä). Resursseja pitää pystyä varaamaan mm. alkutietoja varten samoin kuin sellaisia toteutuksia varten, joiden paikkaa ei tiedetä. Alkutietoja varten resursseja pitää pystyä varaamaan mm.
- yleisellä tasolla (koskee kaikkia – pyhäpäivät jne., nämä selvitetty alkutietokappaleessa
- koulutusohjelmatasolla (koulutusohjelman opettajat, koulutusohjelman ryhmät),* resurssivaraus voi koskea esimerkiksi vain opettajia, listaa pitää pystyä tarkentamaan* resurssivaraus voi koskea vain esim. 4. vuoden ryhmiä, listaa pitää pystyä tarkentamaan
- Yksittäisten opettajien tasolla
- Yksittäisten ryhmien tasolla* Yksittäisten tilojen tasolla
Nämä seikat huomioon ottaen olisi hyvä jos suunnittelija voisi luoda omia "tapahtumia" tai suosikkilistoja sidottavista henkilö/ryhmäresursseista esim. viimeisen vuoden opiskelijaryhmät tai talotekniikan opettajat. Listojen ja raporttien tekemistä varten tarvitaan järjestelmään erilaisia hakutoimintoja.
5) Kalenterinäkymillä visualisoidaan vapaiden ja varattujen aikojen yhdistelmiä kalenterimuodossa (esim. viikkokalenteri). Yhdistelmällä tarkoitetaan sitä, että samassa kalenterinäkymässä voi olla useita aikaan sidottuja resursseja, joita voidaan näyttää yhdessä näkymässä päällekkäin esim. ryhmän näkymä, toteutuksen näkymä, henkilön/opettajan näkymä ja tietyn tilan näkymä.
- Näkymästä on pystyttävä tarvittaessa myös erottamaan jokin tietty resurssi omaksi näkymäkseen omaan ikkunaan (eri resurssit eri ikkunoissa).
- Näkymästä on pystyttävä säätämään valittua ajanjaksoa (sekä päivämäärä että kellonaikaväliä ja lisäksi näytetäänkö viikonloppu). Jos varauksia on tehty valituille resursseille esim. lauantaille - näkymän tulee tuolloin automaattisesti näyttää myös viikonloppu.
6) Taulukkonäkymillä tarkoitetaan näkymää, jossa X-akselilla on aikajana ja Y-akselilla listana eri resursseja sekä niiden varauksia aikajanalla.
Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja (tai mallipohjia) näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat toteutuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).
8.1.8 Asetukset - Työ- ja Lukujärjestys
...
ID
...
Käyttäjäroolissa
...
Haluan (toiminnallisuuden)
...
Jotta
...
Huomioita
...
V8.000
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Asetussivulla määritellä omat Suosikkilistani
...
Hyödynnetään näitä suunnittelunäkymissä
-> suosikit esim. suoraan pudotusnäkymissä.
...
Suosikkilistoja ovat
Toteutukset -suosikkilista
Opettajat -suosikkilista
Ryhmät -suosikkilista
Tila- ja opetusvälineet -suosikkilista
Koulutusohjelmat -suosikkilista
...
V8.010
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä oman/omat Oletuskoulutusohjelmani, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän.
...
Listattaessa esimerkiksi toteutuksia, suunnittelija ei useinkaan tarvitse kuin tietyn koulutusohjelman toteutuslistauksia
...
V8.020
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä oman/omat Oletuskiinteistöni, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän.
...
Suunnittelija ei aina sijoitta tunteja vain yhteen kiinteistöön: suunnittelijan pitäisi voida valita mitkä kiinteistöt ja tilat näkee (turha näyttää aina koko koulun kaikkia tiloja listoissa).
...
V8.030
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä oletussuunnitteluaikavälini
...
Voin tehdä kokonaisvaltaista suunnittelua haluamallani ajanjaksolla
...
Käyttäjä voi määritellä esim. 1. periodi tai periodit 1-2. Käyttäjän on pystyttävä määrittelemään aikaväli sellaiseksi kuin itse haluaa.
...
V8.040
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä aikavälin, joka näkyy kalenterissani suunnitteluni ajan.
...
Voin suunnitella haluamilleni kellonajoille tiettyjä tapahtumia.
...
Käyttäjän on voitava määritellä että oletuksena kalenterissa/taulukkonäkymässä näytetään esimerkiksi aikaväli 8-16 tai 8-20, käyttäjän itse määriteltävissä
...
V8.050
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä viikonpäivät, jotka näkyvät suunnittelunäkymässäni
...
Voin halutessani lisätä varauksia esim. viikonloppuihin
...
Käyttäjän määriteltävissä näytettäänkö suunnittelunäkymissä oletuksena la ja su. Tämä voisi olla valittavissa myös sijoittelunäkymissä.. Yleisesti: jos näytettäville resursseille tehty varauksia la-su niin voisi siinä tapauksessa tulla la-su näkyviin automaattisesti.
...
V8.060
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Määritellä, mitä sarakkeita halutaan näkyviin eri listauksissa
...
Voin nähdä esim. tilalistauksissa koodin tai nimen tai molemmat.
...
Sama juttu kun listataan toteutukselle suunniteltuja opetustapahtuma (yleensä tilavarauksia) jne.
Kts. V7.000-
...
V8.070
...
Suunnittelija
...
Määritellä, mitkä tilat lukitaan kiinteistö-/ tilakohtaisesti aina siihen asti kunnes lukujärjestykset on julkaistu.
...
Jotta ei tule päällekkäisvarauksia tai joku toinen tekisi ko. tilaan varauksia.
...
Käytännössä siis vain suunnittelijat (ja vahtimestarit) pystyvät varaamaan tiloja ennen lukituksen avaamista. Kaikissa kiinteistöissä/tiloissa ei tarvita lukitusta joten sen on oltava kiinteistötasolla (avaa/lukitse kiinteistö) ja tilatasolla (esim. neuvottelutiloja ei välttämättä tarvitse lukita koskaan).
...
V8.080
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että jokaisella merkinnällä on Statustaso. Ja että niitä vuo vaihtaa massana esim. julkaistuksi (tietyn hakuehdon mukaan lista, varauksista, jotka julkaistaan)
...
Voin eri käyttöliittymissä hallita tietojen näkyvyyttä.
...
Viite 1)
...
V8.090
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Tallentaa (ja muokata) tiettyjä ikkunanäkymiä ”omiksi työskentelynäkymiksi”
...
Voin käyttää joustavasti tiettyjä näkymiä suunnittelutyötä tehdessäni.
...
Viite 2)
...
V8.100
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että järjestelmällä on sisäinen viestijärjestelmä.
...
Pystyn kommunikoimaan opettajien kanssasujuvasti ja kommunikointi tallentuu.
...
Viite 3)
Sijoittaa Sijoittelutilanteessa resursseja päällekkäin. | Järjestelmän varmistettava käyttäjältä haluaako tehdä päällekkäisyyden. Varoitukset kytkettävissä pois niin haluttaessa. Tilojen osalta Henkilökunta ei voi tehdä päällekkäistä varausta. | |||
V6.030 | Suunnittelija | Valita näkymiä, joilla seuraan sijoittelun etenemistä. | Näkymiä voisi olla | |
V6.040 | Suunnittelija | Sijoittaa/sitoa opetustapahtuman useampaan | Viite 1) | |
V6.050 | Suunnittelija | Laatia priorisointilistoja | Voin tehdä muutoksia suurelle massalla, sijoittelen ensin kaikkein hankalimmat tapaukset. | Viite 2) |
Viitteet:
1) Tässä yhteydessä opetustapahtumalla tarkoitetaan yksittäistä opetustapahtumaa kuten yhden luentotunnin tai harjoitustunnin pitämistä.* Opetustapahtuma pitää pystyä tekemään ulkopuoliseen tilaan tai paikkaan* Opetustapahtuma pitää pystyä sitomaan toisiinsa esim. toistuvuuden perusteella, joten jälkeenpäin muutoksia pystytään kohdistamaan suoraan toistuviin opetustapahtumiin* Opetustapahtumat eivät aina ole sidottavissa edes ulkopuoliseen tilaan esim. harjoittelujaksot jne. kuitenkin niitä pitää pystyä merkitsemään ryhmien/opettajien kalenteriin koska ne ovat samalla tavalla aikaa rajoittavia tekijöitä kuin normaalit opetustapahtumat.
2) Priorisointiin vaikuttavia tekijöitä:
- Harjoittelun ajankohta, tarkemmin harjoitteluviikot (terveysala)
- Erityisluokat, jotka ovat käytettävissä vain tiettyinä päivinä. Esim. 1a ryhmä voi käyttää harjoitusluokkia vain maanantai-iltapäiväisin.*
- Tuntiopettajien pakolliset varaukset* Luokkahuoneeseen sijoitettavien tuntien iso määrä.
- Opettaja opettaa useassa yksikössä, jolloin pitää huomioida siirtymisiin varattava aika.
- Iltaryhmien sijoittelu ja siitä johtuva opettajien tuntien päiväsijoittelu kohtuulliseen alkamisaikaan* Usealle vuosikurssille/ryhmälle yhtä aikaa suunnattu opetus: yhteisen ajan löytämisen vaikeus
- Opettajalla on runsaasti tunteja ja käytössä vain tietyt luokkahuoneet.
8.1.7 Tiedon listaukset - Työ- ja Lukujärjestys
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita |
V7.000 | Suunnittelija | Saada Työ- ja lukujärjestyksistä erilaisia listanäkymiä | Saan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle. | Viite 1) |
V7.010 | Suunnittelija | Saada koulutuspäällikön hyväksymän listan tulevan lukukauden toteutuksista sisältäen toteutukseen liittyvistä erityisehdoista. | Viite 2) | |
V7.020 | Suunnittelija | Saada listanäkymän Resurssivarauksista | Jotta voin listata haluamani resursseja, jolloin listauksen perusteena voi olla esim. | Viite 3) |
V7.030 | Suunnittelija | Saada listanäkymän aikaan sidotuista resursseista | Viite 4) | |
V7.040 | Suunnittelija | Saada tiedoista kalenterinäkymän | Viite 5) | |
V7.050 | Suunnittelija | Saada tiedoista taulukkonäkymän (Gantt-näkymä) | Voin helposti visualisoida useamman resurssin varaustilannetta yhtäaikaisesti (enemmän kuin kalenterinäkymässä). | Viite 6) |
Viitteet:
1) Listanäkymillä saadaan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle. Listanäkymät voivat olla raporttimuotoisia hakuja tai listanäkymää voidaan käyttää työkaluna muokkaamaan listattuja tietoja. Esimerkkejä eri listauksista voi olla
- Listaus jonkin kiinteistön tiloista (voi olla myös tilatyypin mukaan
- Listaus koulutusohjelman tai opettajan toteutuksista tietyllä aikavälillä
- Listaus toteutuksista hakusanalla
- Tietyn koulutusohjelman opettajat
- Listauksia voidaan lisäksi tarkentaa lisäämällä näkymään mm. resurssivarauksia. Esim. 1. hae toteutukset, joissa esiintyy sana ”matematiikka” -> tuloksena lista toteutuksista (joissa eri sarakkeissa tarkempia tietoja toteutuksesta) 2. äskeisestä listasta klikataan yhden toteutuksen kohdalta ”näytä resurssivaraukset toteutukselle” -ikonia, jolloin listassa näytetään kaikki resurssivaraukset ko. toteutukselle eli käytännössä toteutuksen lukujärjestys. Alla on tarkennettuja esimerkkejä listanäkymien käytöstä.
2) Toteutuksien listanäkymä sisältää kaikki kyseisen koulutusohjelman tulevat/meneillään olevat toteutukset, tässä näkymässä suunnittelijan tulee pystyä rajaamaan alkavien toteutusten ajanjakso eli halutessaan suunnittelija pystyy listaamaan vaikkapa meneillään oleva toteutukset tai elokuussa alkavat toteutukset. Listaa pitää pystyä myös lajittelemaan kaikkien sarakkeiden mukaan: koulutusohjelma, alku- tai loppupäivämäärä, opettaja, ryhmä, vuosikurssi, eri suuntautumisten opinnot, ops-jäsentely (esim. onko kyse teoria- tai pedagogiikkaopinnosta musiikissa). Listanäkymä vastaa joiltain osin nykyisiä Toisusta saatavia Excel-listoja.
3) Resursoinnin listanäkymässä tulee näkyä sarakkeina ainakin* Alku- ja loppupäivämäärä + viikonpäivä (selkeä erottelu jos kyseessä toistuva varaus)* Kellonaika alkaa/loppuu* Tila (myös jos tilaa ei ole vielä resursoitu)* Henkilö(t) (yleensä opettaja)* Käytettävissä olevat tuntiresurssit (lähiopetus)* Ryhmä(t) (ryhmän nimeä klikkaamalla näkyy ryhmän tarkemmat tiedot kuten koko)* Pienryhmät* Toteutuskoodi* Toteutuksen nimi (sillä kielellä millä toteutus pidetään)* Varauksen lisätieto opiskelijalle* Suunnittelija (joka resursoinut varauksen)* Tallennusaika. Listaa pitää pystyä myös lajittelemaan em. ehtojen avu
4) Aikaan sidotuilla näkymillä tarkoitetaan tässä yhteydessä resurssien näkymiä, joihin on liitetty päivämäärä ja kellonaika tai niitä ollaan liittämässä ko. resursseihin. Näitä näkymiä käytetään siis resurssien ajoittamiseen. Näkymät voivat olla esimerkiksi kalenterinäkymiä tai taulukkomuotoisia Gantt-näkymiä. Resursseja ovat mm.* Tila* Henkilö (yleensä opettajat, joilla rajauksena voi olla paitsi kalenteriin sopivuus, myös työaikasuunnitelma)
- Tila
- Henkilö (yleensä opettajat, joilla rajauksena voi olla paitsi kalenteriin sopivuus, myös työaikasuunnitelma)
- Ryhmä (tai vuosikurssi tai yksittäinen opiskelija)
- Pienryhmä
- Väline
- Toteutus
Sidottuja näkymiä kutsutaan myös sijoittelunäkymiksi. Sijoittelunäkymien avulla resursseja sidotaan johonkin aikaan ja mahdollisesti paikkaan (paikkatieto voi olla myös tyhjä). Resursseja pitää pystyä varaamaan mm. alkutietoja varten samoin kuin sellaisia toteutuksia varten, joiden paikkaa ei tiedetä. Alkutietoja varten resursseja pitää pystyä varaamaan mm.
- yleisellä tasolla (koskee kaikkia – pyhäpäivät jne., nämä selvitetty alkutietokappaleessa
- koulutusohjelmatasolla (koulutusohjelman opettajat, koulutusohjelman ryhmät),* resurssivaraus voi koskea esimerkiksi vain opettajia, listaa pitää pystyä tarkentamaan* resurssivaraus voi koskea vain esim. 4. vuoden ryhmiä, listaa pitää pystyä tarkentamaan
- Yksittäisten opettajien tasolla
- Yksittäisten ryhmien tasolla* Yksittäisten tilojen tasolla
Nämä seikat huomioon ottaen olisi hyvä jos suunnittelija voisi luoda omia "tapahtumia" tai suosikkilistoja sidottavista henkilö/ryhmäresursseista esim. viimeisen vuoden opiskelijaryhmät tai talotekniikan opettajat. Listojen ja raporttien tekemistä varten tarvitaan järjestelmään erilaisia hakutoimintoja.
5) Kalenterinäkymillä visualisoidaan vapaiden ja varattujen aikojen yhdistelmiä kalenterimuodossa (esim. viikkokalenteri). Yhdistelmällä tarkoitetaan sitä, että samassa kalenterinäkymässä voi olla useita aikaan sidottuja resursseja, joita voidaan näyttää yhdessä näkymässä päällekkäin esim. ryhmän näkymä, toteutuksen näkymä, henkilön/opettajan näkymä ja tietyn tilan näkymä.
- Näkymästä on pystyttävä tarvittaessa myös erottamaan jokin tietty resurssi omaksi näkymäkseen omaan ikkunaan (eri resurssit eri ikkunoissa).
- Näkymästä on pystyttävä säätämään valittua ajanjaksoa (sekä päivämäärä että kellonaikaväliä ja lisäksi näytetäänkö viikonloppu). Jos varauksia on tehty valituille resursseille esim. lauantaille - näkymän tulee tuolloin automaattisesti näyttää myös viikonloppu.
6) Taulukkonäkymillä tarkoitetaan näkymää, jossa X-akselilla on aikajana ja Y-akselilla listana eri resursseja sekä niiden varauksia aikajanalla.
Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja (tai mallipohjia) näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat toteutuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).
8.1.8 Asetukset - Työ- ja Lukujärjestys
ID | Käyttäjäroolissa | Haluan (toiminnallisuuden) | Jotta | Huomioita |
V8.000 | Suunnittelija | Asetussivulla määritellä omat Suosikkilistani | Hyödynnetään näitä suunnittelunäkymissä | Suosikkilistoja ovat |
V8.010 | Suunnittelija | Määritellä oman/omat Oletuskoulutusohjelmani, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän. | Listattaessa esimerkiksi toteutuksia, suunnittelija ei useinkaan tarvitse kuin tietyn koulutusohjelman toteutuslistauksia | |
V8.020 | Suunnittelija | Määritellä oman/omat Oletuskiinteistöni, jonka Luku- ja Työjärjestyksiä työstän. | Suunnittelija ei aina sijoitta tunteja vain yhteen kiinteistöön: suunnittelijan pitäisi voida valita mitkä kiinteistöt ja tilat näkee (turha näyttää aina koko koulun kaikkia tiloja listoissa). | |
V8.030 | Suunnittelija | Määritellä oletussuunnitteluaikavälini | Voin tehdä kokonaisvaltaista suunnittelua haluamallani ajanjaksolla | Käyttäjä voi määritellä esim. 1. periodi tai periodit 1-2. Käyttäjän on pystyttävä määrittelemään aikaväli sellaiseksi kuin itse haluaa. |
V8.040 | Suunnittelija | Määritellä aikavälin, joka näkyy kalenterissani suunnitteluni ajan. | Voin suunnitella haluamilleni kellonajoille tiettyjä tapahtumia. | Käyttäjän on voitava määritellä että oletuksena kalenterissa/taulukkonäkymässä näytetään esimerkiksi aikaväli 8-16 tai 8-20, käyttäjän itse määriteltävissä |
V8.050 | Suunnittelija | Määritellä viikonpäivät, jotka näkyvät suunnittelunäkymässäni | Voin halutessani lisätä varauksia esim. viikonloppuihin | Käyttäjän määriteltävissä näytettäänkö suunnittelunäkymissä oletuksena la ja su. Tämä voisi olla valittavissa myös sijoittelunäkymissä.. Yleisesti: jos näytettäville resursseille tehty varauksia la-su niin voisi siinä tapauksessa tulla la-su näkyviin automaattisesti. |
V8.060 | Suunnittelija | Määritellä, mitä sarakkeita halutaan näkyviin eri listauksissa | Voin nähdä esim. tilalistauksissa koodin tai nimen tai molemmat. | Sama juttu kun listataan toteutukselle suunniteltuja opetustapahtuma (yleensä tilavarauksia) jne. |
V8.070 | Suunnittelija | Määritellä, mitkä tilat lukitaan kiinteistö-/ tilakohtaisesti aina siihen asti kunnes lukujärjestykset on julkaistu. | Jotta ei tule päällekkäisvarauksia tai joku toinen tekisi ko. tilaan varauksia. | Käytännössä siis vain suunnittelijat (ja vahtimestarit) pystyvät varaamaan tiloja ennen lukituksen avaamista. Kaikissa kiinteistöissä/tiloissa ei tarvita lukitusta joten sen on oltava kiinteistötasolla (avaa/lukitse kiinteistö) ja tilatasolla (esim. neuvottelutiloja ei välttämättä tarvitse lukita koskaan). |
V8.080 | Suunnittelija | Että jokaisella merkinnällä on Statustaso. Ja että niitä vuo vaihtaa massana esim. julkaistuksi (tietyn hakuehdon mukaan lista, varauksista, jotka julkaistaan) | Voin eri käyttöliittymissä hallita tietojen näkyvyyttä. | Viite 1) |
V8.090 | Suunnittelija | Tallentaa (ja muokata) tiettyjä ikkunanäkymiä ”omiksi työskentelynäkymiksi” | Voin käyttää joustavasti tiettyjä näkymiä suunnittelutyötä tehdessäni. | Viite 2) |
V8.100 | Suunnittelija | Että järjestelmällä on sisäinen viestijärjestelmä. | Pystyn kommunikoimaan opettajien kanssasujuvasti ja kommunikointi tallentuu. | Viite 3) |
V8.110 | Suunnittelija | Että järjestelmässä on eri käyttäjärooleja
| Viite 4) |
Viitteet:
1) Tämä siksi että suunnittelun alkuvaiheessa merkintöjen ei välttämättä haluta näkyvän kaikille koska suunnittelu on vaikkapa pahasti kesken. Eli esim. opettaja ei näe varauksia joiden status on 1 joka voisi tarkoittaa samaa kuin "luonnos" tms. Tässä järjestelmässä niin suunnitellut kuin julkaistutkin varaukset on hyvä tallentaa yhteen paikkaan ja työkaluissa/julkaisujärjestelmässä yms. kontrolloidaan noiden statuksien ja muiden sääntöjen avulla sitä kuka niitä pääsee katsomaan/muokkaamaan. Säännöillä tarkoitan esim. päivämääräsääntöjä eli päivän X jälkeen voidaan olettaa että suunnittelu on tehty ja muillakin on oikeus mennä muuttamaan/tekemään varauksia vaikkapa toimipisteessä Y. Näissä tulee tosin se ongelma että kuka ne päivämäärät milloinkin määrittää (ja muistaako/osaako määrittää kaikissa toimipisteissä).
Statuksia on pystyttävä muuttamaan massamuutoksina eri ehdoilla (esim. tietyn toteutuksen varaukset, opettajan tai ryhmän varaukset tai vaikkapa koulutusohjelman varaukset). Varauksia tehtäessä on pystyttävä lisäksi valitsemaan mille statukselle varaus tehdään eli halutessaan varauksen voi tallentaa suoraan julkaistuna ilman kommentointikierroksia. Tämä voi olla esim. normaaliopettajilla oletusasetuksena.
2) Näkymää on voitava muokata ja siihen on suotava mahdollisuus useampien ikkunoiden yhteiskäyttöön. Pitää olla myös mahdollisuus eri tyyppisten näkymäryhmien tallentamiseen sen mukaan kuin itse näkymiä työn edistyessä tarvitsee.
Järjestelmässä tulee olla kumoa nappi eli on oltava mahdollista kumota muutama aiempi toiminto.
3) Suunnittelujärjestelmään halutaan sisäinen viestitysominaisuus, jolla esimerkiksi lukujärjestyssuunnittelija voi lähettää järjestelmän sisältä viestejä suoraan esim. opettajalle tai koulutussuunnittelijalle. Tätä tarvitaan mm. tilanteissa joissa halutaan tarkennuksia tuntien jaksottamiseen tai muutoin tietojen tarkentamiseen. Vastaavasti viestitys voisi toimia toisinpäin eli opettaja voi viestittää toiveitaan suunnittelijalle (esim. muutoksista toteutukseen tms.). Avoimet viestit tulee olla selkeästi näkyvillä käyttäjälle esim. heti järjestelmään kirjauduttaessa.
4) Käyttäjäroolit (ks. rooli matriisi )
8.2 Tilavarausjärjestelmien vertailua toiminnoittain (Reska, TVJ, Peppi)
Alla olevassa taulukossa on listattuna tilavarausjärjestelmien toimintoja sekä merkittynä miten näitä toimintoja löytyy nykyisin Metropoliassa ja TAMKissa olevista tilavarausjärjestelmistä sekä mitesn vastaavat toiminnot löytyvät Peppi-järjestelmästä.
8.2.1 Perustoiminnot
Toiminto/ominaisuus | Reska | Tvj | Peppi | Tarkenne (Reska) | Tarkenne (TVJ) | Tarkenne (Peppi) |
|
|
|
|
|
|
|
Resurssihaku (määrittele hakuehdot) | X | X | X | Tilavaraus aloitetaan etsimällä vapaana olevia tiloja |
|
|
Valitse resursssin tyyppi | X | X | X | Tila tai kulkuneuvo |
|
|
a. tila | X | X | X |
|
|
|
b. kulkuneuvo | X | X | X |
|
|
|
c. henkilö |
| X | X |
|
|
|
d. ryhmä |
| X | X |
|
|
|
e. toteutus |
| X | X |
|
|
|
f. väline |
| X | X |
|
|
|
g. totetuksen pienryhmä |
|
| X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hakuehdot: | X | X |
|
|
| Pepissä haetaan nämä tiedot pääsääntöisesti dynaamisesti suunnittelun yhteydessä |
a. Toimipiste | X | X | X | Pakollinen. Oletuksena kaikki/all. Alasvetovalikosta voi valita rakennuksittain |
| |
b. Tilatyyppi | X | X | X | Pakollinen. Oletuksena kaikki/all. Alasvetovalikosta voi valita esim. ATK-luokka, teorialuokka | ||
c. Henkilöitä vähintään | X | X* | X | Kuinka monta pöytää/Tietokonetta luokasta löytyy | Osassa hakuja | Tarvitaanko Peppiin? Auttaa suunnittelussa/RV |
d. Tietokoneita vähintään | X |
| X | Lähinnä ATK-luokkia koskeva tieto. Kaikista luokista löytyy 1 kone ja projektori | Tarvitaanko Peppiin? Auttaa suunnittelussa /RV | |
e. Haluttu ohjelmisto | X |
| X | ATK-luokat. Opetuskoneista löytyvät ohjelmat. |
| Tarvitaanko Peppiin? Auttaa suunnittelussa/RV |
f. Listausjärjestys | X |
| X | Tilahaun tulos resurssin, toimipisteen tai tilatyypin mukaan järjesetettynä |
| |
g. Halutut henkilöt |
| X | X |
|
|
|
h. Opiskelijaryhmät |
| X | X |
|
|
|
i. Halutun varauksen kesto |
| X | X |
|
|
|
j.Näytä vain vapaat ajat/ näytä kaikki |
| X |
|
|
| Näytä vain vapaat ajat |
Lisää/poista esineitä hakuehdoista | X |
| X | Erikoislaitteet kuten televisio, episkooppi |
|
|
Aikavälihaku | X | X | X | Resurssihaku tietyllä aikavälillä. Tulostaa vapaana olevat tilat annetuilla rajauksilla tietyllä aikavälillä | ||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tilavarauksen tekeminen | X | X | X | Resurssihaun määrittelyn jälkeen painikkeella "Tee haku" aukeaa kalenterinäkymä, jossa listaus mahdollisista tiloista | Pepissä tehdään varauksia, joihin liitetään resursseja. Varausta ei siis suoraan tehdä tilaan, vaan tila liitetään johonkin varaukseen. | |
Tilan koodi | X | X | X | Tilan nimi, esim A1-13. Linkki josta saa tarkemmat tiedot |
|
|
Tilan tarkenne | X | X | X | Sähkötekniikan projektiluokka, suurjännitelaboratorio tmv |
|
|
Tyyppi | X | X | X | Laboratorio, teorialuokka tmv |
|
|
Ulkopuolinen tila |
| X | X |
| Vaihtoehtona edellisille |
|
Varauksen aihe |
| X | X | Reskassa "Otsikko" |
|
|
Opintojaksototeutus |
| X | X |
| Mihin toteutuksiin varaus liitetään |
|
Varauksen päivämäärä |
| X | X |
|
|
|
Alkamis- ja loppumisaika |
| X | X |
|
|
|
Opiskelijaryhmät | x | X | X | Otsikon vieressä painike: "Poimi ryhmät". | Tuodaan automaattisesti mikäli OJT valittu |
|
Toteutuksen pienryhmä(t) |
|
| X |
|
|
|
Varauksen tekijä |
| X | X |
|
|
|
Varauksen vastuuhenkilö |
| X | X | Reskassa omistajuus. Automaattisesti varauksen tekijällä, | Varauksen vastuuhenkilö esim. opettaja | Varauksen vastuuhenkilö esim. opettaja |
Liitä muita henkilöitä |
| X | X |
|
|
|
Varauksen / Tapahtuman kuvaus / Lisätietoa (näkyy kaikille) |
| X | X |
| Näkyy lukkareissa | Näkyy lukkareissa |
Opettajan muistiinpanot tapahtumasta (näkyy vain opettajalle) |
|
| X |
|
|
|
www-linkki |
| X |
|
|
|
|
Tapahtuma on varattavissa (kyllä / ei) |
|
| X |
|
| Esim. ohjausaikojen asettaminen, johon opiskelijat voivat varata aikoja |
Varattavissa olevan tapahtuman maksimiosallistujamäärä |
|
| X |
|
| Kuinka monta ohjattavaa yhteen tapahtumaan esim. opettaja haluaa |
Osallistujamäärä |
| X | X |
|
|
|
Kustannuspaikka | x | X | X | Reskassa nimellä vastuualue. | Pakollinen tieto mikäli ei saada toteutuksen perusteella |
|
Liitetiedostot |
| X | X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toiminnot | X | X | X |
|
|
|
a. Varaa | X | X | X | Linkki suoraan tilavarukseen kyseisessä tilassa |
|
|
b. Kalenteri | X | X | X | Linkki kalenterinäkymään kyseisessä tilassa |
|
|
c. Toistuva varaus |
| X | X |
|
|
|
d. Sarjavaraus |
| X |
|
|
| Onko mitään eroa aikaisempaan? |
Varauksen omistajuus | X |
|
| Varauksen tekijä voi antaa omistajuuden muille. |
| Varauksen tekijä ja varauksen vastuuhenkilö ovat eri kenttiä, joten tätä ominaisuutta ei silloin enään tarvita. Se toteutuu toisella tavalla. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Varausten etsiminen | X | X |
| Etsitään olemassa olevia varauksia määritellyin hakuehdoin |
| |
a. Kaikki varaukset | X | X |
|
|
|
|
Tila vai kulkuneuvo | X |
|
|
|
| Ei tarvita. Katso seuraavat rivit |
Tila |
| X | X |
|
|
|
Kulkuneuvo |
| X | X |
|
|
|
Väline |
|
| X |
|
|
|
Henkilö |
| X | X |
|
|
|
Ryhmä |
| X | X |
|
|
|
Toteutus |
| X | X |
|
|
|
Toteutusen pienryhmä |
|
| X |
|
|
|
Kiinteistö, johon resurssi kuuluu |
| X | X |
|
|
|
Resurssin nimi | X | X | X |
|
|
|
Resurssin koodi |
| X | X |
|
|
|
Otsikko / Aihe | X | X | X |
|
|
|
Järjestäjä / Varaaja | X | X | X |
|
|
|
Aikaväli | X | X | X |
|
|
|
Opiskelijaryhmä |
| X | X |
|
|
|
Opintojaksototeutus |
| X | X |
|
|
|
Tulosjärjestys | X | X | X | Pvm, nouseva, laskeva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b. Omat varaukset | X |
|
|
|
|
|
Tila vai kulkuneuvo | X |
|
|
|
| ei tarvita. ks. seuraavat |
Tila |
| X | X |
|
|
|
Kulkuneuvo |
|
| X |
|
|
|
Väline |
|
| X |
|
|
|
Henkilö (varauksen vastuuhenkilö) |
| X | X |
|
|
|
Ryhmä |
|
| X |
|
|
|
Toteutus |
| X | X |
|
|
|
Toteutusen pienryhmä |
|
| X |
|
|
|
Varausten tyyppi (lukuj., itse tehty, muiden tekemät) | X |
|
|
|
| ei tarvita |
Varausten tilanne (vahvistettu, ehdotus, hylätty, poistettu) | X | X | X |
|
| lisäksi peruutettu |
Resurssin nimi | X | X | X |
|
|
|
Hakusana otsikosta | X |
|
|
|
|
|
Aikaväli | X | X | X |
|
|
|
Päivämäärä |
| X | X |
|
|
|
Kellonaika alkaa/päättyy |
| X | X |
|
|
|
Tulostusjärjestys | X | X | X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jonovaraus | X | X |
| Periodilukitusten vuoksi opetuksen tiloja ei voi varata kovin pitkälle tulevaisuuteen, mutta varauksen voi laittaa jonoon. | TVJ:ssä toimii periaatteella alustava varaus joka näkyy kaikille. Varaukset vahvistetaan X viikkoa ennen periodin alkua. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ylläpito | X | X | X | Tiloille voidaan määritellä ylläpitäjät joiden tehtävä on vahvistaa/hylätä tehdyt varausehdotukset. | TVJ:ssä vastaava toiminto on kiinteistön varausmestari |
|
8.2.2 Pääkäyttäjän toiminnot
| Reska | TVJ | Peppi | Kommentit (Reska) | Kommentit (TVJ) | Kommentit (Peppi) |
|
|
|
|
|
|
|
Tilatietojen ylläpito tietokannassa (SQL) |
|
|
|
|
|
|
Tilojen lisääminen tietokantaan | X | (X) | (X) |
| Erillinen web-käyttöliittymä | Erillinen web-käyttöliittymä |
Tilojen poistaminen tietokannasta | X | (X) | (X) |
| Erillinen web-käyttöliittymä | Erillinen web-käyttöliittymä |
Tilatietojen muutokset (esim. tilan nimi tai käyttötarkoitus) | X | (X) | (X) |
| Erillinen web-käyttöliittymä | Erillinen web-käyttöliittymä |
Tilojen piilottaminen |
| (X) | (X) |
| Erillinen web-käyttöliittymä | Erillinen web-käyttöliittymä |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Softatietojen ylläpito tietokannassa |
|
|
|
|
|
|
Luokkien ylläpitäjiltä saatujen luokkakohtaisten softatietojen vieminen tietokantaan massa-ajona | X |
|
| Softatieto = koneille asennetut ohjelmat |
|
|
Luokkatietojen vieminen manuaalisesti |
| X | X |
| Käytetään oikeastaan vain paikkamäärää vaikka luokkatietoihin mahdollista lisätä esim. kasettisoittmia jne. | Tarvitaan käyttöliittymä näiden hallitsemiseen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oikeuksien antaminen (oikeusmatriisi) |
|
|
|
|
|
|
Varausjärjestelmän oikeuksia | X | X | X |
|
|
|
a. Ylläpito | X | X | X |
|
|
|
b. Varaus | X |
|
|
|
|
|
c. Varausehdotus | X |
|
|
|
|
|
d. Opiskelija | X | X | X |
|
|
|
e, Henkilökunta |
| X | X |
|
|
|
f. Kiinteistökohtainen varausmestari |
| X | X |
|
|
|
g. Raportoija |
| X | X |
|
|
|
h. ulkopuolinen käyttäjä |
| X | X |
| Kumppaniorganisaatiot joilla oikeus tehdä varauksia tiettyihin tiloihin |
|
i. Isännöitsijä |
| X | X |
|
|
|
j. Kiintieistökohtainen suunnittelija |
|
| X |
|
|
|
Tilojen lisääminen/poistaminen matriisissa | X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukitusten hallinta |
|
|
|
|
|
|
Opetusluokkien lukitseminen periodeittain | X |
| X |
|
|
|
Lukitusten poistaminen massa-ajon jälkeen | X |
| X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Opetuksen massavaraukset |
|
|
|
|
|
|
Periodeittain ajettava massa-ajo. Opetuksen tilavaraukset. | X | X | X | Untis-ajo | Untis-ajo | Untis-ajo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raportit (SQL) |
|
|
|
|
|
|
Tilastot ja raportit tilojen käytöstä ja käyttöasteesta | X |
|
|
|
| ei voida mitata käyttöastetta, ellei kaikille tiloja käyttäville annetaa kulkukorttia, jota ilman sisään ei pääse ilman... (huoh) |
Tilastot ja raportit varausasteesta eri kriteerein |
| X | X |
|
| Valittavissa mm. aikaväli, kellonajat (8-16 esim.), resurssityyppi, kiinteistö, kustannuspaikka, organisaatioyksikkö jne... |
|
|
|
|
|
|
|
Vahvistustoiminto |
|
|
|
|
|
|
Varauksien vahvistaminen (kiinteistökohtainen) |
| X | (X) |
|
| statuksen muuttaminen |
Varauksien yhdistäminen |
| X | X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Varauksien siirtäminen sähköpostikalenteriin itse valittavien vaihtoehtojen perusteella |
|
|
| |||
Jos on varauksen vastuuhenkilö (opetuksen varaus) |
| X | X |
|
|
|
Jos on varauksen vastuuhenkilö (ei opetuksen varaus) |
| X | X |
|
|
|
Jos on erikseen liitetty varaukseen |
| X | X |
|
|
|
Jos kuuluu varaukseen liitettyyn opiskelijaryhmään |
| X | X |
|
|
|
Jos kuuluu varaukseen liitettyyn toteutukseen |
| X | X |
|
|
|
Lähetä tietyn toteutuksen varaukset |
| X | X |
| Haetaan tietty toteutus -> lähetä tämän toteutuksen varaukset sähköpostikalenteriin |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaksojen hallinta |
|
|
|
|
|
|
Periodit / hyväksymisjaksot jne. |
| X | X |
| TVJ:ssä käytetään triggerinä koska aletaan hyväksymään varauksia | Pepissä voidaan tarvittaessa käyttää triggereinä koska tiettyjen varauksien status voidaan muuttaa julkaistuksi |
9. Raportointi, tieto ja seuranta
Järjestelmän omat raportit tuotetaan yhtenäisellä tavalla siten, että sama raportti saadaan ulos erilaisissa muodoissa niin paperitulosteena kuin tiedostoina. Tiedostomuodoista pitää olla tuettuina vähintään PDF/A, XML/HTML, CSV, REST/json ja Excel. Raportit tuotetaan palveluväylän kautta, ei suoraan tietokannoista tai tietovarastosta. Jokainen raportti käyttää tietolähteenään joko palveluväylään määriteltyjä palveluita tai erikseen tiettyä raporttityyppiä varten määriteltyjä palveluita. Raportointiin voidaan lisäksi käyttää tarvittaessa valmista raportointiohjelmistotuotetta, joka kykenee hyödyntämään palvelukerroksen rajapintoja.
Järjestelmään tuotavia ulkopuolisia raportteja varten tulee tehdä rakenteet, joilla voidaan käsitellä raportteja niin valmiina tulosteina kuin tietovaraston kautta tuotettavina raportteina. Rakenteiden avulla tulee pystyä käsittelemään jakeluun liittyvät kysymykset kuten raporttien käyttöoikeudet.
On huomattava, että historia- tai seurantatietoa vaativat raportit ja mittarit tulee tuottaa pääasiassa tietovaraston kautta. Peppiin ei tule rakentaa muista tietojärjestelmistä tuotavalle trenditiedolle tietokantaa muuten kuin erityisen painavista syistä.
9.1 Tuotettavat tiedon listaukset, raportit, mittarit ja seuranta
Peppi järjestelmän eri osissa tuotettavien listauksien, raporttien ja mittareiden määrittelyt ovat kerrottu ao. osan määrittelyissä:
http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=30249123
Koulutuksen suunnittelun raportteja on listattu täällä
9.2 Tiedon omistajuus ja tietolähteet
Tiedon omistajuuden pääasiallisena määrittäjänä on ao. tiedon lähdejärjestelmä: tiedon omistaa tiedon lähdejärjestelmän omistajaprosessi. Tiedon omistajuuksia on määritelty Palvelut - Tiedot matriisissa:
9.3 Esimerkkejä resurssivarausjärjestelmässä tarvittavista raporteista:
Varauksien listaukset
• Päivämäärän mukaan
• Kiinteistön mukaan (tarkentavana tietona tilatyyppien mukaan)
• resurssin mukaan
• Listaus myös kalenterinäkymänä -> tulostettavuus, päivän tilavaraukset paperille ja seinälle
• yms.
Varausasteen listaukset
• Kiinteistön mukaan
• Kustannuspaikan mukaan
• Päivämääräväli
• Kellonaikaväli (esim 8-16)
• Tilatyyppi
Raportoinnissa huomioitava se, että välitunteja ei lasketa vapaaksi ajaksi. Ne väärentävät muuten käyttöasteraportointia. Voiko tehdä esimerkiksi niin että yli 15 minuuttia pidemmät tauot määritellään raporteissa tyhjäksi käyttöasteen osalta.
Raportti Untis-suunnittelua varten
Excel-esimerkki tarvittavasta raportista
Riikka voisitko laittaa lyhyen kuvauksen raportista:
Ajatus on, että Pepistä voisi ottaa listauksen siten että sinne tehdyt muutokset voi paikallistaa tietyn halutun päivämäärän jälkeen. Eli jos olen jo vienyt tietoja Untikseen niin voisin tulostaa uuden edellisen listauksen jälkeiset muuttuneet tiedot kuitenkin siten että se alkuperäinenkin tieto näkyy. Oleellisia ovat ryhmän tunteihin tai opetustapaan liittyvät tietojen muutokset sekä tietysti opettajamuutokset. Alkuperäisen tiedon näkyminen on tärkeää jotta osaa korjata muutoksen, sillä jos alkuperäistä ei olisi niin muuttuneen tiedon hahmottaminen on hankalaa.Listauksessa tulee olla kaikki perustiedot kuten ryhmä, alkupvm, loppupvm, muutostiedon pvm, muutostiedon tekijä, opintokoodi + toteutusnumero, selväkielinen nimi, opetustyyppi kuten luento, laboratorio jne, tuntimäärä per opetustyypin opetustapa, opintopistemäärä, opettajan nimi (koodi), lisätietosarake, (suunnittelutuntien määrä = ei pakollinen) sekä julkaisutieto.
Tamkin RESKAN kehitys kevät 2012
Määrittelyyn otetaan huomioon Tamkin ja Eduixin sopimat muutostarpeet nyky-reskaan (joulukuu 2011), jotka muutokset toteutetaan jo ensi keväänä.
Tarkennuksia tulee rooleihin sekä ns. kapasiteettilaskentaan
...
V8.110
...
Suunnittelija
Opettaja
...
Että järjestelmässä on eri käyttäjärooleja
- Suunnittelija
- Opettaja
- Henkilökunta
...
Viite 4)
Viitteet:
1) Tämä siksi että suunnittelun alkuvaiheessa merkintöjen ei välttämättä haluta näkyvän kaikille koska suunnittelu on vaikkapa pahasti kesken. Eli esim. opettaja ei näe varauksia joiden status on 1 joka voisi tarkoittaa samaa kuin "luonnos" tms. Tässä järjestelmässä niin suunnitellut kuin julkaistutkin varaukset on hyvä tallentaa yhteen paikkaan ja työkaluissa/julkaisujärjestelmässä yms. kontrolloidaan noiden statuksien ja muiden sääntöjen avulla sitä kuka niitä pääsee katsomaan/muokkaamaan. Säännöillä tarkoitan esim. päivämääräsääntöjä eli päivän X jälkeen voidaan olettaa että suunnittelu on tehty ja muillakin on oikeus mennä muuttamaan/tekemään varauksia vaikkapa toimipisteessä Y. Näissä tulee tosin se ongelma että kuka ne päivämäärät milloinkin määrittää (ja muistaako/osaako määrittää kaikissa toimipisteissä).
Statuksia on pystyttävä muuttamaan massamuutoksina eri ehdoilla (esim. tietyn toteutuksen varaukset, opettajan tai ryhmän varaukset tai vaikkapa koulutusohjelman varaukset). Varauksia tehtäessä on pystyttävä lisäksi valitsemaan mille statukselle varaus tehdään eli halutessaan varauksen voi tallentaa suoraan julkaistuna ilman kommentointikierroksia. Tämä voi olla esim. normaaliopettajilla oletusasetuksena.
2) Näkymää on voitava muokata ja siihen on suotava mahdollisuus useampien ikkunoiden yhteiskäyttöön. Pitää olla myös mahdollisuus eri tyyppisten näkymäryhmien tallentamiseen sen mukaan kuin itse näkymiä työn edistyessä tarvitsee.
Järjestelmässä tulee olla kumoa nappi eli on oltava mahdollista kumota muutama aiempi toiminto.
3) Suunnittelujärjestelmään halutaan sisäinen viestitysominaisuus, jolla esimerkiksi lukujärjestyssuunnittelija voi lähettää järjestelmän sisältä viestejä suoraan esim. opettajalle tai koulutussuunnittelijalle. Tätä tarvitaan mm. tilanteissa joissa halutaan tarkennuksia tuntien jaksottamiseen tai muutoin tietojen tarkentamiseen. Vastaavasti viestitys voisi toimia toisinpäin eli opettaja voi viestittää toiveitaan suunnittelijalle (esim. muutoksista toteutukseen tms.). Avoimet viestit tulee olla selkeästi näkyvillä käyttäjälle esim. heti järjestelmään kirjauduttaessa.
4) Käyttäjäroolit (ks. rooli matriisi )
9. Raportointi, tieto ja seuranta
Järjestelmän omat raportit tuotetaan yhtenäisellä tavalla siten, että sama raportti saadaan ulos erilaisissa muodoissa niin paperitulosteena kuin tiedostoina. Tiedostomuodoista pitää olla tuettuina vähintään PDF/A, XML/HTML, CSV, REST/json ja Excel. Raportit tuotetaan palveluväylän kautta, ei suoraan tietokannoista tai tietovarastosta. Jokainen raportti käyttää tietolähteenään joko palveluväylään määriteltyjä palveluita tai erikseen tiettyä raporttityyppiä varten määriteltyjä palveluita. Raportointiin voidaan lisäksi käyttää tarvittaessa valmista raportointiohjelmistotuotetta, joka kykenee hyödyntämään palvelukerroksen rajapintoja.
Järjestelmään tuotavia ulkopuolisia raportteja varten tulee tehdä rakenteet, joilla voidaan käsitellä raportteja niin valmiina tulosteina kuin tietovaraston kautta tuotettavina raportteina. Rakenteiden avulla tulee pystyä käsittelemään jakeluun liittyvät kysymykset kuten raporttien käyttöoikeudet.
On huomattava, että historia- tai seurantatietoa vaativat raportit ja mittarit tulee tuottaa pääasiassa tietovaraston kautta. Peppiin ei tule rakentaa muista tietojärjestelmistä tuotavalle trenditiedolle tietokantaa muuten kuin erityisen painavista syistä.
9.1 Tuotettavat tiedon listaukset, raportit, mittarit ja seuranta
Peppi järjestelmän eri osissa tuotettavien listauksien, raporttien ja mittareiden määrittelyt ovat kerrottu ao. osan määrittelyissä:
http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=30249123
9.2 Tiedon omistajuus ja tietolähteet
Tiedon omistajuuden pääasiallisena määrittäjänä on ao. tiedon lähdejärjestelmä: tiedon omistaa tiedon lähdejärjestelmän omistajaprosessi. Tiedon omistajuuksia on määritelty Palvelut - Tiedot matriisissa:
Siirto Untiksesta
Resurssivarausjärjestelmässä tulee olla toiminto jolla tiedot voidaan tuoda gp-Untis järjestelmästä. Siirto tehdään eräajopohjaisesti CSV-tiedostosta. Untiksesta tuoduista riveistä pitää jäädä jälki resurssivarausjärjestelmään (siirron päivämäärä ja kellonaika, kuka siirtänyt, untis-id) jotta tarvittaessa epäonnistunut siirto on mahdollista kumota.
Tuettavat CSV-muodot (nämä nykyisin käytössä):
1. Untiksen “Vie oppitunnit --tiedosto” jossa CSV:n kentät
a. Opettajalyhenne
b. vuosi
c. kuukausi
d. päivä
e. tuntipaikka
f. kurssitunniste
g. ryhmät (eroteltuna ”~” merkillä, tätä ei löydy Untiksen speksistä mutta tiedostossa tämä kenttä on.
h. tilalyhenne
i. tyhjä
j. tyhjä
k. onro (Untis ID, joka voi olla eri kouluilla/eri siirroissa samanlainen eli ei täysin yksilöivä)
l. alkuaika HHMM
m. oppitunnin pituus HHMM
Käytännössä siirtovaiheessa tunnistettava eri riveiltä peräkkäiset saman oppituntinumeron omaavat varaukset ja yhdistettävä (esimerkiksi klo 8-10 kestävä tuplatunti näkyy tässä tiedostossa kahtena rivinä eli klo 8-9 ja klo 9-10 on omat rivinsä). Samoin usean opettajan resurssivaraukset näkyvät omina riveinään.
2. Metropolian käyttämä siirtotiedosto joka muokattu edellisestä
a. Oppituntinumero (Untiksen oppitunti ID joka ei täysin yksilöivä koska sama ID voi olla eri lukujärjestysversioissa ja kouluissa – esim. seuraavana vuonna samassa koulussa)
b. Ryhmät eroteltuna ”|” merkillä
c. Opettajan Winha-tunnus
d. Opintojaksototeutus muodossa opintojakson tunnus/toteutusnumero
e. Luokkatila
f. Viikonpäivä 1-7 esim. 1=ma 5=pe
g. Alkamisaika HH.mm
h. Loppumisaika HH.mm
i. Alkamispäivämäärä (käytetään toistuvissa varauksissa)
j. Loppumispäivämäärä (jos alkamispäivämäärä ja loppumispäivämäärä sama niin kyseessä ei ole toistuva varaus)
Jos varaukseen liitetty useita opettajia niin jokaisesta tulee oma rivinsä ja siirrossa tämä on tunnistettava. Voidaan hyödyntää oppituntinumeroa siten että ryhmitellään samaan alkamis-/loppumispäivämäärään+kellonaikaan ja samassa luokkatilassa olevat varaukset, joissa sama oppitunti-ID ja luetaan niistä opettajat tähän varaukseen liitettäviksi resursseiksi.