Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

...

Elokuvassa on paljon suuria visioita tulevaisuudesta, kuten itse Metropolis kaupunki, yhteiskuntamalli ja maanalaisen tehtaan koneet.

Kaupunki on suuri betoniviidakko valtavine Art Deco -tyylisine pilvenpiirtäjineen, joiden välissä kiemurtelee monorail -ratoja ja rakennuksia pujottelevia lentäviä kulkuneuvoja.

Valtavia ovat paitsi rakennukset, myös maan alla sijaitsevat koneet, joiden vipujen vääntämiseen menee raavaankin miehen voimat kymmentuntisen työvuoron aikana.

Robotti, jonka kaupungin johtaja teettää omalla keksijällään tuntuu vielä tänäkin päivänä melko kaukaiselta kokonaisuudelta. Aluksi robotti on tutun turvallinen ihmistä muodoiltaan muistuttava peltiluomus, mutta liittäessään Marian kiinni koneeseen, tiedemies saa kloonattua tämän koko olemuksen robotille. Paitsi että robotti omaa näin täysin ihmisen ulkomuodon, se pystyy myös liikkumaan ja puhumaan kuten ihminen.

Blade Runner (1982)

Ridley Scottin elokuva sijoittuu vuoden 2019 Los Angelesiin. Maailma on synkkä paikka ja suuryritys Tyrell Corporation tarjoaa varakkaille mahdollisuutta jättää kaiken taakseen ja lähteä Maan siirtokuntiin kohti parempaa tulevaisuutta. Vaarallisiin töihin Maan siirtokunnissa Tyrell Corporation on kehittänyt geneettisesti tuotettuja replikantteja, jotka ovat identtisiä ihmisiin verrattuna, sillä erotuksella, ettei niillä ole tunteita.

Replikantit julistetaan laittomiksi näiden kapinan jälkeen. Karanneita replikantteja varten poliisilla on erikoisyksiköitä, joita kutsutaan Blade Runnereiksi.

Eläkkeellä olevaa Blade Runner Rick Deckardia tarvitaan jälleen, kun Maassa havaitaan uusi replikanttien kapina.

Vaikutteita ja uusia näkemyksiä

Elokuvassa oli paljon samankaltaisuuksia Metropolis -elokuvaan. Kummankin elokuvan kaupunkimaisema on täynnä jättimäisiä pilvenpiirtäjiä ja lentäviä kulkuneuvoja. Kummassakin elokuvassa on myös selkeä yhteiskunnallinen luokkajako köyhiin ja varakkaisiin. Tyrell Corporationin voisi rinnastaa Metropolis -elokuvan kaupungin hallitsijaan, Frederseniin. Geneettisesti tuotetut replikantit puolestaan ovat kuin Fredersenin teettämä robotti, joka on myös ulkomuodoltaan identtinen ihmisen kanssa. Tulevaisuuden visiot eivät siis ole muuttuneet tämän lähes 60 vuoden aikana juurikaan.

Kuten Metropoliksessa, myös Blade Runnerissa on elementtejä, jotka tänä päivänä katsottuna on selvästi peräisin omalta aikakaudeltaan, eikä suinkaan tulevaisuudesta. Blade Runnerin sisätilojen sisustus on vanhanaikaista ja kaupunkia peittää suuret, sateenkaaren kaikissa väreissä loistavat neonkyltit.

Ajatuskoe

Maailma vuonna 2200.

...