Ajatuskokeeni tulevaisuudesta. 2010 - 3010
Teknologia, yhteiskunta, ympäristö.
Teknologia tulee kehittymään jatkossakin kiihtyvällä vauhdilla. Idelistinen ajatus teknologialle on olla ihmisen apuna, mutta todellisuudessa sen tavoite on yksinkertaisesti tuottaa taloudellista voittoa. Teknologian kehityksen katalyysinä toimii jatkossa yhteisöllinen ajattelu jolla saadaan yhä suurempi joukko tehokkaasti toimivia yksiköitä verkottumaan ja muodostamaan kenenkään yksilön älyä huomattavasti suuremman ja vakaamman ns. kollektiivisen älyn. Apuna toimii myös keinoäly (AI) ja alati kasvava suoritusteho tietokoneissa ja tietoverkoissa. Myös tietokoneet verkottuvat mahdollistaen hajautuneen tehon valjastamista keskitetymmin ja järkevämmin. Jossain vaiheessa keksimme keinon myös kasvattaa yksilön älykkyyttä korkeammalle tasolle. Tämä tulee luultavasti hyödyttämään rikkaita länsimaita ja eriyttämään entisestään kehittyneitä teollisuusmaita ja kehitysmaita. Pahimmassa tapauksessa näin voidaan luodaan jopa uusi rotu, joka älyllisesti nousee maailman valtiaaksi kuten cro-magnonin ihminen aikanaan.
Suurimpia ongelmiamme tulee olemaan tilanteemme selviytyä rajallisten resulssien ja tilan alustalla alati kasvavana populaationa. Lieveilmiöt näkyvät jo. Ongelmat tulevat olemaan niin suuria ettei yksilö pysty samaistumaan näihin vaan keskittyy paljon yksinkertaisempiin asioihin kuten vaikkapa kuluttamiseen. Ironistä kyllä, tämä voi juuri olla se suuremman ongelman ydin.
Jatkamme omien itsekkäiden ja lyhytnäköisten asioiden ajamista. Saatamme saastuttaa vähemmän, mutta meitä on enemmän joten hyödyt jäävät pieniksi. Kutsumme ongelmissamme mieluummin apuun teknologiaa kuin muuttaisimme omia elintapojamme. Teknologia osoittautuu kuitenkin kaksiteräiseksi miekaksi.
Intialainen sananlasku:
Mikään ei ole varmaa paitsi muutos.