...
Veneen aihiona päädyttiin käyttämään Kyosho Sunstorm 1000 GP ready-to-race -pakettia. Paketista jätettiin pois sen mukana normaalisti toimitettava polttomoottori sekä siihen kuuluvat kilkkeet.
Jetiksi valittiin Graupnerin Jet Propulsion Unit 2 :nen (+ siihen kuuluva peruutuskauha sekä alennusvaihde)
...
Vene purettiin alkutekijöihin ja siitä poistettiin pohjaan kitattu potkuriakseli potkuriakselitunneli sekä rumat tarrat kyljistä ja kannelta.
Alamarin-Jetin kanssa pidetyssä alkupalaverissä todettiin ettei jettiveneen pohjassa ole suotavaa olla porrastusta kölilinjassa, jotan joten pohjan muoto joudutaan korjaamaan.
Pohjan muodon korjausta ja muuta rakentamista ja tiivistämistä varten on hankittu n.1mm paksuista muovilevyä, yleisepoksia, muovipakkelia, sikaflexiä, muoviliimaa ja sekä nestemäistä kumia.
Ja homma käyntiin..
Koska veneellä tullaan ajamaan täysiä ja moottori tulee olemaan
...
suljetussa tilassa se tarvitsee erillistä jäähdytystä. Näin ollen moottorille valmistettiin rosteriputkesta vesijäähdytyselementti.
Jettiyksikkö toimitettiin aivan palasina joten sitä on kasattu niin paljon kuin mahdollista. Tarkoittaen imutunnelin liimausta ja tiivistystä sekä staattori-suutin-ohjaussuutin-kauha -yhdistelmän kasausta. Moottorin kiinnitykset eivät ole yksi yhteen alennusvaihteen asennusreikien kanssa, joten moottori joudutaan kiinnittämään hiukan sivuun suunnitellusta kohdasta. Tämän ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla koska voimansiirto tapahtuu hammashihnalla.
...
Pohjan portaat leikattiin Dremelillä pystysuorasta pinnasta auki sekä vähän matkaa kyljissä kyljistä veneen pituussuunnassa. Näin pohjan osat voidaan kevyesti taittaa linjaan keskenään ja vahvistaa sekä täyttää liitokset epoksilla ja pakkelilla. Tulevaa liittämistä varten pohjan pinnat veneen sisäpuolelta myös hiottiin paremman tarttuvuuden saavuttamiseksi.
...
Ennen pohjan duunaamista pitää myös valmistella jetin imuaukon läpivienti, jotta voidaan viimeistellä koko pohja yhdellä kertaa. Imuaukon tarkan sijainni selvittämiseksi piti peräpeiliin puhkaista suuttimen vaatima läpivienti, tämän jälkeen läpivientiin asetettiin suutin suuttimen puolikas hollille ja siihen jetin imukanava jolloin voitin piirtämällä suoraan pohjaan määrittää mihin kohtaan imukanavalle pitää tehdä läpivienti. Samalla mallailtiin hiukan miltä jettikokonaisuus tulee näyttämään.
23.4.2011
Taivuttamalla tehty pohjan muoto oli sen verran arveluttavan näköinen että päätimme tehdä kunnon linjan pohjaan leikkaamalla pohja irti peräpeilistä ja aina puoleen väliin venettä asti. Tämän jälkeen hahmoteltiin uusi muoto käyttämällä apuna jesaria ja pellinpaloja. Hahmottelun jälkeen muoto viimeisteltiin kevlarilla (koska lasikuitua olisi pitänyt ostaa ja kevlaria löyty omasta takaa), myös alumiinilevystä tehty insertti jetin imukanavaa varten tehtiin tässä vaiheessa yhdeksi pohjan muodon kanssa. Kevlarin hartsin kuivutta täysin pohjan muoto viimeisteltiin muovipakkelilla ja siistittiin valkoisella spray-maalilla.
Servoille hommailtiin alumiinilevystä kiinnityspalikat, jotka kiinnitettiin tarkoitukseen sopivalla sikaflexillä. Moottorin kiinnityslevyä/vaihteistoa hetki pyöriteltyä päädyttiin tekemään tämäkin kokonaan alusta itse ja alumiinilevystä, näin saatiin helpommin voimansiirtokokonaisuus kiinnitettyä veneeseen. Hammashihnan välityksellä tapahtuvan voimansiirron pienempi, moottorin akseliin kiinnitettävä, hammaspyörä on tuottanut hieman ärräpäitä sen vaatiman akselipaksuuden ollessa 5mm ja moottorin akselin halkaisijan ollessa 3.2mm. Muutama holkki on itse valmistettu, mutta niiden laatu ei ole läpäissyt vaatimuksia. Toisessa kuvassa kokonaisuuden mallailua, josta tarkemmin kun lopullisia ratkaisuja on tehty.
10.5.2011
Moottori-/vaihteistolevy kiinnitettiin pohjaan sikaflexillä. Vesijäähdytystä varten asennettiin letkunippa jetin ulostulosuuttimeen, josta saadaan jäähdtykseen vesi kiertoon. Ulostulevalle vedelle vedettiin letku peräpeilin läpi. Akku(j)a varten veneen sisäpuolelle vedettiin koko pohjan matkalta velcroa molemmin puolin, jolloin akkujen määrällä ja sijoittelulla voidaan myös vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin.
Tekniikan toimivuus ja veneen tiiveys testattiin "IT-altaassa" ja toimivuuden havaittua veneen kansi maalattiin oranssiksi.
Kun paketti oli kasassa käytiin venettä testaamassa Bodom-järvellä Espoossa.
Testeissä havaittiin veneen uivan ja käyttäytyvän kuten pitääkin, mutta moottori oli valitettavasti liian tehoton tähän käyttöön sopivaksi jetin tarvitessa enemmän vääntöä ja vähemmän kierroksia. Nykyinen n.4000r/V -moottori vaihdettava noin 2000r/V moottoriin, tällöin voidaan myös lisätä akkujännitettä eli akkujen määrää ja saavuttaa suuremmat tehot jolloin koko veneen suorituskyky kasvaa huomattavasti.
Ensimmäiset "allas"testit (YouTube HD)
Toiset allastestit (YouTube HD)
- Paikkana tällä kertaa Eiranranta Helsingissä
- Testattiin olemassaolevien kolmen moottorin ja niiden nopeudensäätimien eri yhdistelmiä
- 17T ORI28175 3200 r/V + ORI65011 nopari
- 14T ORI28170 2990 r/V + ORI65011 nopari
- 14T ORI28170 2990 r/V + ORI65010 nopari ORI65011:n flektillä (paras kombinaatio).