...
Jokaiselle osallistujalle jaettiin pieni kaukosäädin., jonka avulla tehdään kyselyita (kuten esim. haluatko miljonääriksi?-kilpailussa) ja kysyttiin yleisöltä sukupuolijakaumaa, ikää, taustakoulutusta jne.. Ilmeisesti meidän vastauksia käytetään tutkimuksena paneeliin liittyviin kysymyksiin.
Kysymyksiä voi myös twiitata hashtagilla: #w4a12panel
Paneeliin osallistuvat:
...
- Georges Gouriten (Telecom Paris Tech)
- Paneelin vetää: Ricardo Baeza-Yates (VP of Research for EMEA & LatAm Yahoo! Research);
...
Paneeli alkaa:
1. esittäytyy Chieko Asakawa, jonka ,tutkija ja insinööri IBM:lla, http://researcher.ibm.com/view.php?person=jp-CHIE .Hänen omaa internetin käyttöä rajoittaa sokeus. Tutkija ja insinööri IBM:lla, Hän käyttää chat-palvelua päivittäin omalla pistekirjoitusnäppäimillä ja kuunnella viestit koneelta, myös iphonella voi kuunnella mailit ja viestit. Eli erikoisteknologiaa on mahdollista käyttää päivittäin ja sen eteen tehdään yhä enemmän töitä juuri IBM:lla.
2. esittelee Ricardo Baeza-Yates, Yahoo! Labsista http://www.dcc.uchile.cl/~rbaeza/
Saavutettavuuteen vaikuttaa kieli, kulttuuri, vammat, lukutaito, näkökyky jne.. Maailmassa on yli 200 milj. web-serveri, onko kaikki saavutettavissa? Saavutettavuuteen vaikuttaa myös linkkien rakenne, sosiaaliset verkostot jne.
3. Georges Gouriten (Telecom Paris Tech) antaa näkökulman web-suunnittelijan näkökulmasta. Webin saavutettavuus ei ole suosittu puheenaihe netissä, haulla ei löydy paljon. Asiaan liittyy paljon eri asioita ja on harmaata aluetta, että kenen vastuulla asiat on. Asioiden muuttamiseen menee aikaa ja suunnittelijan pitää miettiä, miten voisi saada paremmin resursseja, jotta voisi tehdä esim. nettisivuista saavutettavampia. Plugineja, mitä voi käytätä netissä jo nyt: adBlock, luettavuus, social accessibility project.
4. Bebo White (Departmental Associate – Emeritus, SLAC National Accelerator Laboratory) http://www.bebowhite.com/ Hänelle saavutettavuus on sitä, että jokainen pääsee siihen lopputulokseen, johon haluaa. Jokaisella on oikeus käyttää internetiä, se on ihmisoikeus. Saavuttetavuus liittyy myös siihen, että kuka minä olen ja minkälainen olen.
5. Ed Chi (Research Scientist, Google+, Google) Nostaa esille saavutettavuuden kielen näkökulmasta. Jokaisella ihmisellä on joskus tilanteita, joissa on jokin rajoite esim. kuulon tai näön suhteen.Esim. Twitter-näkymä, monia eri kieliä ja merkkejä. Twitterissa 51 % tviiteistä on englannista, mitä jos osaisit vain englantia, etkä ymmärtäisi sisällöstä 49%?
6. Mike Paciello (Founder & Principal, TPG) http://www.paciellogroup.com/ keskittyy saavutettavuudessa ihmisiin, joilla on rajoittavia tekijöitä, kuten sokeus, kuurous jne..Yritys tekee apuvälineitä, jotta netti olisi saavutettavampi kaikille, joilla on rajoitteita.
Yleisön kysymykset:
Kritiikkiä panelisteille siitä, että kaikki näkökulmat tulivat pitkälti tutkijoiden näkökulmasta. Itse olen eri mieltä, koska useimmat olivat tehnyt tutkimuksia käyttäjillä. Saavutettavuutta voidaan tutkia juuri käyttäjien avulla ja niiden ihmisten, jotka kokevat, että heillä on haasteita. Toisaalta haasteiden ei pitäisi olla esteenä, vaan ne pitäisi olla huomioita mahdollisimman monessa paikassa. Itseäni nauratti ajatus siitä, että puhutaan saavutettavuudesta ja näkörajoitteista ja silti kaikilla on esitys powerpointina ja sanovat, että katsokaa tästä!
Kommentit ei nyt ihan kohtaa esityksiin, en osaa avata niitä tähän :)
Panelisti Asakawa nostaa esille, että saavutettavuudessa ei puhuta enää ihmisistöä, joilla on rajoitteita. PItää myös miettiä ihmisten ikärakennetta, koska esim. Japanissa on 25 % väestöstä yli 65-vuotiaita. Aika samalla lailla kuin Suomessa ikäluokat kasvavat
Panelisti Paciello nostaa esille sen, että WWW-konferenssissa on ennenkin puhuttu saavutettavuudesta (1997), mutta siitä ei ole saatu papereita ja tutkimuksia. Myös teknologian pitää asiaa eteenpäin vievä, koska lait ja säännökset eivät sitä olemassaolollaan tee automaattomisesti. Yhteiskunnan pitäisi tukea tässä kehitystyössä.
WEB FOR ALL tarkoittaa kaikkia juuri kieleen ja kaikkeen, johon ei voi vaikuttaa, mutta rajoittavat elämää jollain tavalla. Whiten mielestä saavutettavuusasioita ei voi laittaa vain fyysisten vammojen alle. Saavutettavuudessa tulee huomioida muutkin kuin fyysiset elementit, siihen vaikuttaa yhteiskunta, elämä, raha, valtio jne..ja juuri asioita, joihin ei voi paljoa vaikuttaa.
Whiten mielestä ei ole saavutettavuusongelma ei ole semmoinen, että jollekin nettisivulle ei pääse tietystä maasta, esim. Kiinassa ei voi käyttää Twitteriä valtion sensuurin takia. Mielestäni kuitenkin se on myös saavutettavuusongelma, koska saavutettavuusongelma on myös se, jos ei pääse internetiin millään tavalla, He ovat eriarvoisessa asemassa.
Kysymyksiä voi vielä laittaa panelisteille Twitterista, ja niihin vastataan myöhemmin, laitan tänne linkiä!