Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin


*Kokemuksia, havaintoja ja pohdintaa AMK-valmentavan valintilasuudesta Hämeenlinnassa 10.9.2010*

Valintatilaisuutemme Hämeenlinnassa on nyt ohitse ja olemme taas oppineet (toivottavasti) jotain. Tilaisuuteen osallistui 16 maahanmuuttajataustaista hakijaa. Olimme suunnitelleet ohjelman seuraavasti:

  • aloitus klo 10
  • lyhyt orientaatio päivään ja ohjelmaan
  • klo 10.15-12.00 Suomen kielen testi: tekstin tuottaminen, ymmärtäminen, sanasto
  • klo 12.00- 12.45 Lounastauko
  • klo 12.45 Haastattelut (kaksi haastattelijaparia (molemmissa mukana suomen kielen opettaja)
  • haastattelussa tavoitteena selvittää hakijan: motivaatiota, elämäntilannetta ja suomen kielen suullista taitoa
  • kullekin haastateltavalle oli varattu aikaa 15 min + haastattelijoille 5 min. yhteenvetoon
  • haastattelulomake strukturoitu ja arvioinnin kohteet sekä kriteerikuvaukset avattu.
    Kuvaus osallistujista: 6 venäläistaustaista, 3 lähi-idästä , 3 eri Afrikan maista, eri Euroopan maista 2, virolaisia 2
  • osa oli tullut pakolaisina tai turvapaikanhakijoina Suomeen, osa avioliiton kautta
  • hakukelpoisuuskysymykset ovat edelleen auki muutaman valintatilaisuuteen osallistujan kohdalla (tätä asiaa pitäsi yhdessä meidän selvittää)

Kokemukset suomen kielen testistä:

  • kolme maahanmuuttajaa tuli tilaisuuteen hakulomaketta täyttämättä (yllätyksenä), otimme heidät kuitenkin mukaan valitnatilaisuuteen
  • suomen kielen testiin varattua aikaa 1.5 tuntia jatkettiin 15 minuutilla. Usealla osallistujalla oli vaikeuksia saattaa testi loppuun annetussa ajassa
  • suomen kielen opettaja arvioi testin, josta vielä lisää tietoja myöhemmin
    Kokemukset haastatteluista:
  • haastattelussa erottui selvästi kaksi erialaista ryhmää: suomen kieltä hyvin osaavat sekä huonosti suomea osaavat
  • kaikki haastateltvat olivat hyvin motivoituneita AMK-valmentavaan
  • suurimmalla osalla hakijoista oli hyvin selkeät tavoitteet AMKI-valmentavan jälkeisistä jatko-opiskeluista varsinaisissa AMK-tutkintoon johtavissa opinnoissa (liiketalous, sosiaali-terveysala, ATK suosituimmat).
    Pohdintaa:
  • Ryhmä jakauktui selvästi kahtia suomen kielen osaamisen näkökulmasta. Tämä aiheuttaa opiskeluissa järjestelyitä; miten pedagogisesti järjestetään kahden täysin erilaisen ryhmän opetus? Onko mahdollista muodostaa kaksi erillistä ryhmää, toiselle pääsasiassa suomen kielen opetusta ja alakohtaista opetusta, toiselle ryhmälle taas suunnittelemamme OPS.n mukainen toteutus?? > Tämä kysymys on Matille ja tarkoittaa resurssien tarkistamista.
  • Voimmeko ottaa ei-hakukelpoiset mukaan ja valmentavan prosessin aikana selvitellä, miten he voisivat esim. täydentää opintojaan, että tulisivat hakukelpoisiksi. Myös hakukelpoisuus vaatimuksista pitäisi mielestäni keskustella avoimesti aikuisopiskelijoiden kohdalla.
    Tässä tällä hetkellä päällimmäiset pohdintani.
Section
Column
width600px
Panel
borderColor

...

#ff0000
bgColor#ffffff
borderWidth2px

Kaikki merkinnät

Blog Posts
10
10
Column
width350px

Panel
borderColor

...

#ff0000
bgColor#ffffff
borderWidth2px
titleYleistä

Toimin

...

yliopettajana  HAMK Ammatillisella opettajakorkeakoululla

...

.

...


Blogikirjoittamisen  mottona olkoot:
"Mutta yksi vastaus kirjoittajalla on oltava. Jokainen hänen kirjoittamansa sana on matkalla kohti sinää, joka täydentää kirjoitettua ja tekee sen mielekkääksi". -Horace Engdahl

Kiinnostukseni kohteet ovat

...

  • monikulttuurisuus
  • kansainvälisyys
  •  

Panel
borderColor

...

#ff0000
bgColor#ffffff
borderWidth2px
titleOtteita aiemmasta

...

...


Linkit:



Column

{column

Terveiset Romanian EduWorld-konferenssista ja muuta ajankohtaista lyhyesti

EduWorld-konferenssi Romaniassa oli aihepiiriltään hyvin laaja. Konferenssin teemana oli ajankohtaiset haasteet koulutuksen ja kasvatuksen kentällä. Konferenssiin osallistujat tulivat eri Euroopan maista (pääasiassa Balkanilta), Suomesta osallistujia oli minun lisäkseni yksi.
Konferenssin pääpuhujana ja kunniapuheenjohtajana toimi professori (emeritus) Peter Jarvis. Hänen mukaansa elinikäisen oppimisen hyödyt ovat konkreettisia. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan opiskelu lisää terveyttä. Opiskelevat työtekijät pysyvätt pitempään työelämässä kuin ne jotka eivät opiskele.
Palaan vielä myöhemmin Romanian konferenssin antiin.
Nyt on kova kiire päällä, AMK-valma vie hirveästi aikaa. Organisaatiossa uuden toiminnan aloittaminen näyttäytyy välillä melko haastavalta.

...

Tällaisia mietteitä, vielä kiireen keskeltä. Kesäiset ja sateiset terveiset Hämeenlinnasta.
Loppuun vielä Anna-Mari Kaskisen runo meille kaikille:

"Ei kukaan meistä kanna
tulta itsessään.
Ei kukaan omin voimin
loista hämärään.

Jos liekkiä ei ole,
ei ole kynttilää,
me loistamme kun toinen
meidät sytyttää."Kevätlukukausi on oppilaitoksissa perinteisesti hyvin kiireellistä aikaa. Kaikki keskeneräisetkin työt täytyy saada jonkinlaiseen muotoonsa ennen lomille lähtöä.
VOIMAA-projektissa työskentely on tuonut minulle uuden näkökulman työntekoon. Olen sellaisen sukupolven kasvatti, jolle korostetusti opetettiin, ettei keskeneräisiä töitä saa näyttää kenellekään. Siitä on oma sanontansakin, jota nyt en viitsi julkisesti toistaa. Joka tapauksessa tämä läpinäkyvyys ja julkisuus on sitä, mihin minun pitää oppia ja sitä oikein tietoisesti opetella.
Pedagogisesti sosiaalisen median käyttö on haastavaa, mm. tiedon ja materiaalin valtavan määrän vuoksi. Mietin, että miten löytää olennaisen asioista ja ilmiöistä, kun on niin paljon kaikkea pientä ja kivaa, suurta ja vaikeaa?
Tämäkin varmasti selviää prosessin aikana tai ainakin oppii suhteuttamaan tiedon määrää ja laatua.
Kuvaan tiivistetysti oman työkorini toimintaa kevään 09 aikana.
Kevään aikana olemme työstäneet Anjan kanssa yhteistyössä työnantajakyselyä. Yhteistyö on sujunut hyvin ja sen aikana on taas tullut opituksi erilaisia asioita. Mielenkiinnolla odotan kyselyn vastauksia ja raporttia.
Jussin kanssa olemme tehneet hyvässä hengessä yhteistyötä Itellan työntekijöiden kanssa. Mukana on ollut myös Thomas Rotweder Metropoliasta. Yhteisesti toteutettu workshop Itellassa tuntui innostavalta ja projektin tavoitteiden mukaiselta.Jatkamme kehittämisohjelmaa vielä 11.6. toteutettavalla koulutuspäivällä, jonka aiheet ovat: kulttuurien välinen viestintä ja esimiehen yhteistyötaidot.
Myös AMK-korin yhteistyö on käynnistynyt. Mielenkiintoista on minkälaisen vastaanoton erilaiset toteutukset (AMK-valmentavan suunnittelusta)saavat opettajilta. Kiinnostavaa on myös pilotin toteuttaminen maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kanssa.
Lueskelin DIAK:ssa tehtyä raporttia maahanmuuttajataustaisten orientoivista opinnoista joita on DIAK:ssa toteutettu pitkään. Kokemuksista voi ottaa tässäkin tilanteessa opiksi. Raportissa tuodaan esille valmentavan koulutuksen suuri keskeyttämisprosentti, sekä korostetaan erityisesti suomen kielen taidon realistista arviointia. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden AMK-opintojen valintaprosessiin, tämän raportin mukaan, tulee kiinnittää erityistä huomiota. Valinnoissa tulisi selvittää motivaatiota, soveltuvuutta (koulutusohjelmasta riippuen) sekä suomen kielen taitoa. Tässä meillä haastetta tulevien valmentavien koulutusten suunnitteluun.

Tällaisia mietteitä, vielä kiireen keskeltä. Kesäiset ja sateiset terveiset Hämeenlinnasta.
Loppuun vielä Anna-Mari Kaskisen runo meille kaikille:

"Ei kukaan meistä kanna
tulta itsessään.
Ei kukaan omin voimin
loista hämärään.

Jos liekkiä ei ole,
ei ole kynttilää,
me loistamme kun toinen
meidät sytyttää."