Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Aistimista ja monialaista sparrausta Suomenlinnan esteettömän vierailijakokemuksen parantamiseksi

Tammikuun 2016 lopussa Metropolian Bulevardin toimipisteen juhlasaliin oli kerääntynyt parisataa opiskelijaa kuulemaan innovaatioprojektin haasteet. Mikä innovaatioenergia pakkautuneena yhteen tilaan! Tästä se purkautuisi ja tiivistyisi pienryhmissä, jotka työstäisivät seuraavat kaksi ja puoli kuukautta innovaatiota työelämän toimeksiantajalle. Mutta ensin kunkin opiskelijan tuli valita se haaste, mikä kiinnosti eniten.

...

Pientä jännitystä oli ilmassa myös Suomenlinnan hoitokunnan edustajalla Milla Öystilällä ennen omaa vuoroaan. Milla oli antamassa opiskelijoiden ratkottavaksi haastetta, joka oli tiivistetty muotoon: ”How to develop visitor experience in Suomenlinna from the view point of accessability?” Millan esitys oli napakka ja hyvä. Siinä esitettiin konkreettisesti tarpeet kehittää Suomenlinnan vierailijakokemusta elämykselliseksi esteettömyyden ja eri vuodenaikoina löydettävyyden näkökulmasta. Innovaatioita kehitettäessä oli kuitenkin huomioitava maailmanperintökohteen vaaliminen. Kuulijakunta tavoitettiin, sillä lopputuloksena jopa 17 Metropolian opiskelijaa innostui tästä haasteesta. Mukana taisi olla viittä eri kansalaisuutta ja opiskelualat vaihtelivat toimintaterapiasta musiikkiin.


Ryhmäytyminen ja tiivis yhteistyö toimeksiantajan kanssa avainasemassa

Ryhmäläisten innostumisen lisäksi innovaatioprojektin onnistumisessa avainasemassa on ryhmäytyminen. Mikäli ryhmäytyminen jää prosessin alkuvaiheessa puolitiehen, monialaista osaamista ja ryhmän eri jäsenten vahvuuksia ei osata välttämättä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Innovaatioprojektin onnistuminen vaatii tietynlaisen ”me”-hengen nostattamista ja uusiin työkavereihin tutustumista. Tämä oli selvästi tapahtunut innovaatiolehtori Marja Amgwerdin ohjauksessa kun opiskelijat vierailivat Suomenlinnassa helmikuun alussa aistimassa kehityskohdetta ja esittämässä lisäkysymyksiä tilaajalle. Opiskelijat olivat tässä vaiheessa jakautuneet kolmeen pienryhmään alustavan ideoinnin pohjalta. Lopullinen ryhmäytyminen oli tarkoitus tehdä vasta tämän käynnin jälkeen kun ideoiden toteutusmahdollisuudet alkaisivat avautua.

...

Suomenlinnan hoitokunta oli järjestänyt opiskelijoille mahdollisuuden esittää tarkentavia kysymyksiä innovaation jatkotyöstämiseksi saaren historiallisissa tiloissa. Tuokion jälkeen opiskelijat saivat kiitosta – annettu haaste oli ymmärretty hyvin ja esitetyistä kysymyksistä näki, että suunta oli oikea. Aistintamatka saarelle antoi siis uusia virikkeitä ja omakohtaista kokemusta saaresta, mutta myös varmuutta prosessin suunnasta opiskelijoille ja haasteen antajalle.


Monialaista sparrausta korkeakoulujen välillä

CoINNO-hankkeen avulla toteutettiin Suomenlinnan innovaatiohaasteessa uudentyyppisen monialaisen sparraussessio Metropolian ja Haaga-Helian välillä. Leena Grönroosin johdolla samantyyliset kehittämisideat Metropoliasta ja Haaga-Heliasta sparrasivat toisiaan yhden aamupäivän ajan. Metropolian opiskelijat olivat loppujen lopuksi jakautuneet kolmeen lopulliseen aiheryhmään. Myös Haaga-Heliassa kolme opiskelijapienryhmiää työsti kehittämissuunnitelmia Suomenlinnan antamaan innovaatiohaasteeseen. 

...

Sparrauksen lopuksi opiskelijoilla teetettiin lyhyt anonyymi kyselysiitä, oliko sessio ollut mielekäs. Kaikki arvioivat työpajan olleen hyödyllinen ja uusia ajatuksia herättävä. Kehittämiskohteena toivottiin vieläkin pidempikestoista ja ryhmiä enemmän sekoittavaa työpajaa, jotta olisi mahdollista tutustua toisen oppilaitoksen tekijöihin.


Yhtenä tuloksena Suomenlinna Sense Experience, jonka käyttöönottoa suunnitellaan

Metropolian osalta innovaatioprojektin lopputulokset esiteltiin 15.4. järjestetyssä MINNOFestissä Tikkurilan kampuksella. Suomenlinnan haasteen osalta valmiit ideat olivat tiivistyneet seuraaviksi:

...