...
Tämä voidaan välttää etenemällä suunnittelussa tiettyjen vaiheiden läpi. Ensimmäiseksi ideoidaan mahdollisimman vapaasti, jotta kaikki eri ratkaisut saadaan mukaan.
Suunnittelun vaiheet
Määritellään suunnittelustrategia -> Tehdään taustatutkimus -> Kerätään havainnot -> Analysoidaan tulokset -> Johdetaan strukturoidut havainnot
Tämän jälkeen
Ideoidaan -> Määritellään suunnittelun yleiset periaatteet -> Jalostetaan suunnitelmia -> Luodaan prototyyppi
Ideointi
Kun tutkimusvaihe on tehty, alkaa olla selvillä, millaista tuotetta ollaan tekemässä
...
- Ideoiden varastaminen Varasta parhaat ideat muilta palveluilta. Aluksi oma ongelma täytyy abstrahoida: "Ongelma on se, että käyttäjän täytyy löytää pieniä tiedonpaloja saitilta". Tämän jälkeen mietitään, mitkä muut saitit ratkaisevat saman ongelman hyvin, olipa saitin toimiala mikä tahansa.
Konseptien organisointi
Ideointivaiheen jälkeen kannattaa käyttää aikaa ideoiden järjestelyyn. Samantyyppiset ideat klusteroidaan ja nimetään, jolloin niistä on helppoa keskustella.
Anna jokaiselle ideaklusterille ts. konseptille jokin kuvaileva nimi (tai ainakin numero)
Suunnitteluperiaatteiden määrittäminen
Kun kaikki ideat on järjestelty, tarvitaan suunnitteluperiaatteita, jotta tiedetään, mitä ideoita kannattaa kehittää eteenpäin.
Periaatteet voidaan myös nähdä suunnittelun vaatimuksina. Ne ovat yleisiä ohjeita, joiden pitää päteä koko projektissa, ns. suunnittelustrategia
- Esimerkiksi: Olet suunnittelemassa keittiöön näyttöä, josta käyttäjä voi selailla ohjeita ruuanlaittoon. Tällöin yksi suunnittelun periaate on, että laitetta on pystyttävä käyttämään jauhoisilla käsillä, sillä oletettavasti käyttäjät haluavat käyttää laitetta kesken leipomisen ja ruuanlaitoni. Tämä on vaatimus ja periaate, jota on sovellettava eri vaiheissa: kosketusnäyttö, äänellä toimivat komennot, ehkä jopa eleestä toimiva käyttöliittymä toimii paremmin kuin pienet buttonit. Tämä voi myös johtaa siihen, että joudut luopumaan monista ideointivaiheessa esille tulevista ideoista.
Suunnittelun periaatteet nousevat esille seuraavista asioista:
- Mitä tiedetään käyttäjistä, käyttökontekstista ja firman suunnittelustrategiasta?
- Mitkä olivat parhaat ideat, jotka tulivat esille ideointivaiheessa?
- Mikä suunnittelijan mielestä on olennaista projektin läpiviemiseksi menestyksellisesti (perustuu pitkälle suunnittelijoiden omaan kokemukseen aikaisemmista projekteista, vrt. suunnittelijalähtöisyys)
Esimerkiksi: Keittiöön sijoitettavassa näytössä suunnitteluperiaatteet saattavat olla vaikkapa nämä:
- Apua on oltava saatavilla koko huoneesta
- Salli improvisaatio
- Käyttäydy kuin gourmet-kokki
Parhaat suunnittelun periaatteet ovat
- ytimekkäitä, lyhyitä lauseita
- muistettavia
- niitä voi soveltaa koko tuotteeseen, ei vain sen osaan
- tarkkoja, ne antavat oikeasti tukea suunnittelulle (esim. helppokäyttöinen ei ole toimiva periaate)
- erottuvat kilpailijasta
- eivät ole keskenään ristiriidassa. Jotkut suunnittelun periaatteet saattavat olla jossain tilanteessa ristiriitaisia (esim. älä koskaan kysy kysymyksiä vs. anna käyttäjälle täysi vapaus tehdä päätöksiä)
Esimerkki elävästä elämästä: TiVon suunnitteluperiaatteet
TiVon suunnittelijat kehittivät seuraavat suunnitteluperiaatteet itselleen:
- It's entertainment, stupid
- It's TV, stupid
- It's video, dammit
- Everything is smooth and gentle
- No modality or deeper hierarchy
- Respect the viewers privacy
- It's a robust appliance, like TV
Syy suunnitteluperiaatteiden kehittämiseen oli se, että sen avulla haluttiin ohjata suunnittelua ja pitää mielessä se, että suunnittelijat eivät ajattele TiVoa tietokoneohjelmana (mikä se itse asiassa on) vaan televisiona, jota käytetään kotisohvalta käsin.
Kun suunnittelun periaatteet on luotu, niitä voidaan käyttää mittatikkuna ideoille ja konsepteille ja katsoa, mitkä niistä toimivat parhaiten.