Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Sivun siniset tekstit ovat linkkejä sisältöihin


3. harjoittelu toteutuu keväällä 2025 ajalla 17.3.-5.5.

Harjoittelun INFO 17.1.2025 klo 9-11.30 Myllypuron kampuksella MPA2019


Harjoittelun kokonaisuus on 10 opintopistettä eli 270 opiskelijan työtuntia, harjoittelupäiviä on yhteensä 33. 

Kokonaisuus pitää sisällään toimintaterapeutin työtehtävät ja niihin liittyvän perehtymisen, itsenäisen opiskelun ja harjoitteluun liittyvät oppimistehtävät, ohjauskeskustelut sekä pienryhmäohjaukset.

Harjoittelupäivän pituus on 8h/ 40h viikko. Työskentelyaika harjoittelupaikalla sovitaan harjoittelupaikan kanssa työpaikan luonteen mukaan ja sen ehdoilla.


Harjoittelun opintojakson osaamistavoitteet, sisältö, esitietovaatimukset ja arviointikriteerit opetussuunnitelmassa:

https://opinto-opas.metropolia.fi/88095/fi/108/70325/3186/0/60937


Ohjaus:

Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja.  Ohjaava opettaja informoi sekä opiskelijaa että harjoittelupaikkaa alkukeskustelun ja mahdollisen loppukeskustelun sekä yksilöllisten ohjausaikojen varaamisesta ja pienryhmien toteutuksesta. Opiskelijalla on oikeus ja mahdollisuus hyödyntää ohjaavan opettajan yksilöllistä ohjausta koko harjoittelun ajan.


Harjoitteluun liittyviä tärkeitä asioita eri vaiheissa:

Ennen harjoittelua

Harjoittelupaikan hakeminen ja harjoittelupaikkalomakkeen täyttäminen (linkki toimintaterapian harjoittelujen pääsivulla).

Alustava orientoituminen ja valmistautuminen harjoitteluun: 

  • Harjoittelupaikan ilmoittamat ennakkotiedot ja valmistautuminen

  • Harjoittelupaikan perustehtävään orientoituminen

  • Asiakasryhmään orientoituminen

Pohdinta siitä, mitä harjoittelupaikka mahdollistaa ja mihin koet tarpeelliseksi (peilaten aiempien harjoittelujen itsereflektioon ja ohjaajien palautteisiin) kohdentaa taidollisen ja tiedollisen osaamisesi kehittyminen > teemat ja aiheet  toimintaterapiaosaamiseen liittyviin omiin tavoitteisiin.

Harjoitteluinfo:

Infossa käydään läpi harjoitteluun liittyviä käytännön asioita sekä esimerkiksi omien tavoitteiden laatimista. 

Ensimmäisen harjoitteluviikon loppuun mennessä

Opiskelija valmistelee jakson ajalletavoitteet toimintaterapia-osaamiseensa liittyvälle oppimiselle ja keskustelee niistä työelämäohjaajansa kanssa.

Opiskelija kirjaa omat tavoitteensa ennen alkukeskustelua Workseed-järjestelmään.

Toisen ja kolmannen harjoitteluviikon aikana

Harjoittelun alkukeskustelut työelämäohjaajan ja ohjaavan opettajan kanssa: opiskelijan omat tavoitteet harjoittelulle sekä mm. harjoittelupaikan oppimismahdollisuudet harjoittelujakson aikana. Keskustelut toteutetaan etänä ja ne ovat kestoltaan noin 30min. Keskusteluajat varataan ohjaavan opettajan osoittamasta sähköisestä ajanvarauskalenterista.

Harjoittelun puolivälissä



Pienryhmätapaaminen: Vertaisohjauksen lisäksi opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun. 

Väliarviointi: Opiskelijan ja työelämäohjaajan väliarviointikeskustelu noin puolessa välissä harjoittelua. Ohjaava opettaja osallistuu tarvittaessa.

Harjoittelun viimeinen viikko

Loppukeskustelu opiskelijan tavoitteiden mukaisesta työskentelystä harjoittelujakson aikana työelämäohjaajan ja opiskelijan kesken. Ohjaavan opettajan osallistuminen on suositeltavaa.

Harjoittelun päätöstapaaminen pienryhmissä: Opiskelija osoittaa perehtymisensä oppimistehtävään suullisesti yhteisessä keskustelussa. Vertaisohjaus ja harjoittelukokemusten jakaminen pienryhmissä. Ohjaava opettaja ilmoittaa aikataulun.

Opiskelija toteuttaa itsearvioinnin ja työelämäohjaaja kirjaa palautteensa Workseed-järjestelmään. 

Oppimistehtävä:

Opiskelija osoittaa oppimistehtävään liittyvän perehtymisensä ja osaamisensa harjoittelun aikana toteutuvissa pienryhmätapaamisissa. Oppimistehtävän hyväksytty toteuttaminen edellyttää siis läsnäoloa pienryhmätapaamisissa. 

Harjoittelu 3 oppimistehtävä.pdf

Poissaolot:

Jos opiskelija sairastuu harjoittelun aikana, niin hän ilmoittaa siitä välittömästi harjoittelupaikan ohjaajalle ja tämän jälkeen harjoittelua ohjaavalle opettajalle. Poissaolon korvauksesta sovitaan yhteistyössä opettajan sekä harjoittelupaikan ohjaajan kanssa. Opiskelija kirjaa poissaolot sekä mahdolliset korvaamiset WorkSeed-järjestelmään kohtaan harjoittelun aikataulu.

Muiden opintojen suunnittelu harjoittelun kanssa päällekkäin ei ole suositeltavaa. Jos näin kuitenkin käy ja opiskelija on poissa harjoittelusta, poissaolot harjoittelusta tulee korvata.

Opiskelija pitää kirjaa toteutuneesta työskentelystä ja toteutuneista tunneista niin, että hän pystyy tarvittaessa osoittamaan, miten harjoittelu on toteutunut ja mihin työtehtäviin tunteja on käytetty. 

Jos harjoitteluun liittyy sovitusti joitakin erityisaikatauluja tai poissaoloja, esim. kv-yhteistyön takia, opiskelija informoi asian osalta ohjaavaa opettajaa.


Arviointi:

Harjoittelu arvioidaan Hyväksytty/ Täydennettävä/  Hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää harjoittelun yleisten sekä opiskelijan yksilöllisten tavoitteiden mukaista työskentelyä asiakasrajapinnassa, harjoittelutuntien täyttymistä sekä oppimistehtävän hyväksyttyä toteuttamista.












Yhteystiedot

Kaikki 3. harjoittelua koskevat kysymykset voi osoittaa harjoittelun vastuuopettajalle.

Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja.  Kun opettaja on nimetty, hän ottaa yhteyttä opiskelijaan ja harjoittelupaikan ohjaajaan, jonka jälkeen kaikki harjoitteluun liittyvät kysymykset voi osoittaa suoraan hänelle.

Linkit vievät Metropolia Ammattikorkeakoulun People Finder -yhteystieto- ja osaamisrekisteriin.

Sopimuksiin liittyvät kysymykset:

Assistentti Arja Puura


Myllypuron kampus

PL 4000, 00079 Metropolia

Myllypurontie 1, 00920 Helsinki


Image Added

Opintojakson osaamistavoitteet

Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa yksilö- ja ryhmäterapiaprosesseja. Opiskelija arvioi asiakkaiden ja ryhmän toimintamahdollisuuksiin vaikuttavia tekijöitä ja muuttaa omaa toimintaansa tarvittavaan suuntaan. Opiskelija arvioi asiakkaan toimintaa ryhmissä ja verkostoissa. Hän hyödyntää arviointitietoa toimintaterapian suunnittelussa ja ohjaamisessa. Opiskelija soveltaa ryhmätilanteissa ja työskentelee moniammatillisissa työryhmissä. Hän muuttaa tarvittaessa omaa tapaansa ohjata ja konsultoida. Opiskelija dokumentoi ryhmäprosesseja. Hän käyttää ohjausta ja muuttaa tarvittaessa omaa tapaansa ohjata ryhmää.

Edeltävät opinnot
Terapeuttinen toiminta itsestä huolehtimisessa, kotielämässä, asioinnissa ja leikissä tai Terapeuttinen toiminta opiskelussa, työssä ja vapaa-ajan toiminnassa
Terapiasuhteen keskeiset tekijät
Suositeltavat muut opinnot
Opintoihin liittyvät muut suositeltavat opinnot käydään läpi opiskelijan ja opintojen ohjaajan kanssa HOPS keskustelujen aikana.

Opintojakson sisältö

• asiakas ryhmissä ja sosiaalisissa verkostoissa (perhe, harrastusryhmät, terapiaryhmät, kaveriporukat, sosiaalisen median ryhmät jne)
• ryhmätilanteiden suunnittelu, havainnointi ja ohjaaminen
• toiminnanmuodot
• toiminnan analyysi ja synteesi
• toimintaterapiaprosessien suunnittelu, toteuttaminen ja dokumentointi
• vuorovaikutusmallien tunnistaminen
• oman ammatillisen kasvun ja terapeuttina työskentelyn tarkastelu
Arviointikriteerit  

Tyydyttävä

  • Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
  • Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
  • Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.
Hyvä
  • Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
  • Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttäen työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
  • Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii joustavasti ryhmän jäsenenä.
Kiitettävä
  • Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
  • Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä aloitteellisesti ja tavoitteiden suunnassa sekä soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
  • Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii ryhmän toimintaa edistäen.
Tutustu harjoittelukohtaiseen ohjeeseen!Harjoittelu 3 harjoittelun ohje.doc

Image Removed

Image Removed