Esituotannollinen yritys (todella alustavaa pohdintaa)
Tutkin esituotannollisen yrityksen mahdollisuutta nykyisessä mediavirrassa. Eli olisiko yrityksellä joka tarjoaa palveluitaan tapahtuma järjestäjille, yrityksille ja erinäisille yhdistyksille ja seuroille tilausta. Perus ideana minulla tässä on selvittää miten ja millaisia palveluita ja hyötyjä voisi esituotannollinen yritys tarjota tapahtuma järjestäjille. Esituotannollinen yritys voisi tuoda lisäarvoa ja jatkuvuutta monille tapahtumille. Toimiminen itse järjestävän tahon ja kävijöiden sekä median välissä tarjoaa monia mahdollisuuksia. Palveluiden tuottaminen antaisi lisäarvoa itse tapahtumalle ja nostaisi sitä paremmin esiin suuremmalle yleisölle.
ROI
Mitä organisaatio saa? Mitä se joutuu antamaan? Se mitä yritys lähtee tavoittelemaan vaihtelee eli se return voi olla erilainen eri tilanteissa samalla se mitä se joutuu antamaan muutuu.
Mahdolliset palvelut joita yritys voisi tarjota.
- streem
- asiantuntijat, blogaajat
- kuvapalvelut
- nettivideo palvelut
- taustatietojenkeruu
- infopakettien tekoa
- tiedon välitystä ja tieto kokonaisuuksien hallinnointia
- tiedottamista muille medioille
- hakukone optimointi (SEO)
- henkilöstövuokraus / välitys
- kalustovuokrausta
Tutkittavia ja huomioitavia asioita kehittelyssä:
yhteisöllisyys
Hajautettu mediatuotanto
Parvimainen rakenne
Nettivideon mahdollisuudet
Holoptisuus
Erilaiset yhtiömallit
Perinteisesti toimiva yritys
Yritys joka tuottaa tapahtumajärjestäjille palveluita omalla palkatulla henkilökunnallaan.
Yritys jossa hyödynnetään freelance ihmisiä (ns.hekilöstövuokraus)
Yritys joka ensin esimerkiksi tuottaa sivuston joka välittää ihmisiä toteuttamaan asiakkailleen videostreamejä. Palveluita voidaan lisätä tarjontaan kun saadaan tarvittava määrä työntekijä kontakteja. Voidaan hyödyntää hajautetun mediatuotannon etuja. Yksittäisen asiakasprojektin toteuttamiseen voidaan käyttää ihmisiä useilta paikkakunnilta.
Yleishyödyllinen yritys / Sosiaalinen yritys
Yritys joka voisi osaltaan toimia julkisensektorin tuella. Työntekijöikseen voitaisiin rekrytoida nuoria joilla olisi kiinnostus alaa kohtaan ja tarvittavia mediataitoja. Yrityksessä yhdistettäisiin työpajamainen rakenne joissa nuoria koulutetaan ja opastetaan laitteiden käyttöä varten ja heille annettaisiin mahdollisuus tehdä työtä yrityksessä. Asiakkaina voisivat toimia esimerkiksi kaupungin monet eri toimijat. Streamattavia tapahtumia voisi olla opetuksesta kulttuuritapahtumiin.
Järjestökentän yritys
Yritys joka toimisi vapaaehtoisvoimin ja tuottaisi oman valitsemansa kohteen esimerkiksi luontojärjestöjen tapahtumille palveluita. Muita mahdollisia kohteita voisi olla urheiluseurat, uskonnolliset järjestöt, yhteiskunnalliset järjestöt (puolueet) ja miltei mitkä tahansa omalle alalleen uskoutuneet järjestöihmiset. Uskonnollisen järjestön esimerkkinä voidaan pitää Nokia Mission näkyvyys netissä. http://www.nokiamissio.com/ Tarjolla on videoita, rukous pyyntöjä tekstarilla, streem lähetyksiä ja kaikenlaista. Omasta puolesta sisältö on aika jäykkää shittiä mutta verkon mahdollisuudet on käytetty hyvin ja monipuolisesti hyväksi.
ROI
(ROI pohdintaa hyvinkin abstraktisti eli ei puhtaasti taloudellisten perjaatteiden pohjalta)
Mitä organisaatio saa? Mitä se joutuu antamaan? Se mitä yritys lähtee tavoittelemaan eli return voi olla hyvinkin erilainen eri projektissa ja samalla se mitä yritys joutuu antamaan eli investment muuttuu tavoitteiden mukaan.
Mistä saatava hyöty koostuu, eli mikä on return? Mitä yritys joutuu antamaan eli mikä on investment että tavoitteeseen päästään? Kuinka voimakkaasti nämä liittyvät toisiinsa? Millainen riippuvuussuhde niillä on?
return = Saavutettava hyöty, tavoite, päämäärä, näkyvyys, raha, eettiset perijaatteet
Investment = Panostus, työhön käytettävät resurssit, raha, eettiset perijaatteet
Kuinka voidaan arvottaa projektien hyötyjä verrattuna panostuksiin? Miten ja millä voidaan perustella esituotannollisen palveluntarjoajan tuomat hyödyt asiakkaalle? Onko saavutettava lisäarvo tapahtumalle mahdollista muuttaa myös rahalliseksi hyödyksi, vai ovatko tarjottavat palvelut ja...
Miksi yritykset käyttäisivät esituotannollisen yrityksen palveluita ja yrityksen tavoitteiden asettelua..
Mitä esituotannollinen yritys voi tarjota yritykselle jotta panostukset ja hyödyt kohtaisivat? Miten yritykset eroavat yhdistyksistä, tapahtumajärjestäjistä, urheiluseuroista? Määrittääkö siis asiakkaan status kuten edellä mainittiin sen minkälaisia hyötyjä projekteissa lähdetään tavoittelemaan? Vai ovatko tavoitteet saman suuntaisia asiakkaan statuksesta riippumatta? Jos tavoiteet ovat samanlaisia erillaisilla asiakkailla ovatko myös vaadittavat panostukset yhdenmukaisia niiden kesken?
Hyöty mitä yritys lähtee hakemaan määrittelee myös sitä mitä yritys joutuu antamaan. Tavoitteeksi asetetun hyödyn saavuttaminen vaatii myös panostusta. Karkeana esimerkkinä voidaan antaa yrityksen eetisten perjaatteiden vastaista toimintaa joka on voi olla toimimista maassa jossa ihmisoikeuksia/työntekijöiden oikeuksia loukataan tämä on huonoa PR-mainosta mutta saavutettava rahallinen hyöty voi olla niin merkittävä että yritys toteuttaa sitä kuitenkin.
Innovatiivisia käytännön sovelluksia
Erillaisia käytännön sovelluksia joita voitaisiin toteuttaa luomalla tapahtumakävijöille mahdollisuuksia osallistua ja tuottaa erillaista digitaalista materiaalia tapahtumista uudella tavalla. Seuraavassa muutamia esimerkkejä.
Beastie Boys toteutti konserttitaltioinnin jakamalla 50 pientä videokameraa kilpailuun osallistuneille ihmisille. Voittaneet ihmiset kuvasivat yleisön seassa konsertti kokemuksensa. Ainoana ohjeena oli kuvata kaiken sen mitä he itse näkivät ja katsoivat sekä
http://en.wikipedia.org/wiki/Awesome%3B_I_Fuckin%27_Shot_That!