...
Ensimmäinen kokoontuminen.
7.2.2014
Läsnä: Aziz, Juho, Emil, Jyri ja Minna
Ajatuksia nettisivusta:
- Tavoitteemme Tavoitteemme on luoda "palikkamallin" nettisivu sosiaali- ja terveysalan henkilöille yrityksen perustamisesta.
- Tarinoita Tarinoita yrittäjistä: Mikä Mikä oli helppoa, mikä vaikeaa, kompastuskiviä, mitä tekisit toisin?? Mikä vaikeaa? Minkälaisiin kompastuskiviin olet törmännyt? Mitä tekisit toisin? Haluatko, että me kirjoitamme yhteenvedon yrityksestäsi, vai kirjoitatko sen itse? (ts. tarjoa mahdollisuus pieneen mainokseen) Näistä kysymyksistä noin puolikkaan A4-paperin pituinen yhteenveto, muutama sitaatti ja kuva. Yhdestä yrittäjästä video. Muista, että täytyy kirjoittaa soppari.
- Toteutustapa: mukaansatempaava teksti, video,
- Työkaluja yrittäjyyskasvatukseen, hyvinvoinnin palvelumuotoilu
Tästä eteenpäin -> Linkit
- Toimii nykyaikaisilla alustoilla
...
Reitti yrittäjyyteen 1.idea | Tutustu yrittäjiin kokenut yrittäjä perinteisestä yrityksestä spesifin kohderyhmän yrittäjät | Linkkejä jatkoon | Hyrrät-hanke esittäytyy |
---|
Seuraavien tapaamisten DOODLE-kalenteri: http://doodle.com/em7ns5kmzf42xhfu#table
Työstettyä materiaalia
Tarpeet
Yritysidean muotoutuminen on yksi yrityksen perustamisen jännittävimmistä ensiaskelista. Idealla pyritään vastaamaan tarpeeseen, joko olemassa olevaan tai uuteen. Onko tuotteella tai palvelulla sellaista annettavaa asiakkaalle, jota ei ole ennen tehty, tai ainakaan tehty hyvin?
Kun tarve on löydetty, pitää siihen keksiä vastaus. Miten tarve saadaan tyydytettyä? Kenellä tarve on ja miten se vaikuttaa. Millainen ratkaisu edes on tyydyttävä? Tärkeää on myös miettiä, onko tarve tarpeeksi suuri vaatiakseen yritysidean. Hyvin pieneen tarpeeseen tuskin kannattaa yritystä perustaa.
Yrityshautomo
Mikäli sinulla on jo liikeidea ja osaamista, mutta kaipaat tukea ja apua yrityksen eteenpäin viennissä, voit ottaa yhteyttä yrityshautomoon. He tarjoavat sinulle ilmapiirin, jossa verkostoidut, opit ja jaat kokemuksia. Yrityshautomossa voit tutkia ja kehittää ja konsultoida liikeideaasi yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus kouluttautua ja hankkia tarvittavia resursseja. Noin vuoden pituisella hautomosopimuksella tarjotaan muun muassa rahoituspalveluja, toimitiloja ja yhteisöpalveluja.
Yrittäjyys
Yrittäjyys tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuden tehdä ja toteuttaa juuri sitä mikä sinua kiinnostaa. Yrityksen perustaminen vaati tilannetajua ja ajoituksen hyödyntämistä. Pelkkä mahdollisuus ei kuitenkaan riitä, vaan on oltava tarve, halu, ongelma tai haaste johon yritys tarjoaa ratkaisun. Mahdollisuuksien luominen ja niiden havaitseminen on sinulle tärkeää. Ilman mahdollisuutta, on vaikea toimia.
Tukea ideointiin johdanto
Ideoinnissa tulee käyttää apuna kaikkia mahdollisia keinoja: internetiä, kirjastoa, yrityssivustoja sekä, ehkä tärkeimpänä, ystävien apua. Esimerkiksi kahvilassa istuminen ja idean perusteleminen ja arviointi ystäväsi kanssa voi johtaa yllättäviinkin havaintoihin. Olisi myös tärkeä ymmärtää, milloin idea on hyvä ampua alas. Mikäli idea on loistava ja uusi, sinun tulee pyrkiä pitämään se yleisesti salaisuutena ennen kuin yritystä aletaan muodostaa. Hyvät ideat napataan nopeasti muidenkin käyttöön.
Ideoinnissa sinun tulisi arvioida riskejä ja sitä, mitä konkreettista idealla saadaan aikaan. Onko tarpeen tyydyttämisellä mahdollisesti myös yhteiskunnallinen viesti?
Alkupääoma yrittämiseen
Yrityksen perustamista varten tarvitset rahaa, jota voi saada pankista lainana, rahoitusyhtiöstä leasing- tai osamaksurahoituksena, jolloin hankittu kohde toimii vakuutena. Mahdollista on saada myös valtion viranomaisten myöntämää starttirahaa tai tukea. Yritystoimintaa tukevaa apurahaa voi hakea Innovaatiorahoituskeskus Tekesistä. Tekesin nettisivuilta löydät hyvät apuvälineet yritysrahoitustarpeeseesi ja mahdollisuudet sen hakemiseen ja saamiseen.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sivuille on kerätty hyödyllisiä linkkejä yrityksen rahoittamisen järjestämiseen. Yrityksen perustamiseen liittyvät rahoitukset ovat starttiraha, kehitysavustus, valmistelurahoitus ja energiatuki.
Liikeidea
Kun olet pohtimassa yrityksen perustamista on sinun ensimmäiseksi mietittävä yrityksesi liikeideaa. Se on vastattava kysymyksiin mitä, kenelle ja miten. Liikeideassa sinun tulee kuvailla markkinoita, tuotteita tai palveluita ja organisaatiosi toimintatapaa.
Liikeidea kuvaa yrityksesi vahvoja puolia muihin verrattuna. Hyvässä liikeideassa on jotain uutta, jota kilpailijoilla ei ole. Itse liikeidean ei tarvitse olla uusi. Se voi myös olla vanha ja toimiva, jonka aiot yrityksesi kautta toteuttaa uudella ja paremmalla tavalla. Idea voi olla esimerkiksi toisella paikkakunnalla tai ulkomailla toteutettu, jolle voisi olla kysyntää omalla markkina-alueellasi. Ideaa ei voi kukaan suojata, vaan suojaaminen kohdistuu aina toteutukseen.
Kun liikeidea on olemassa, tulee sinun luoda sille liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelmassa arvioit suunnitellun liiketoiminnan kannattavuutta ja menestymismahdollisuuksia.
Kotona seuraavat kohdat; Yrityskummit -Juho, Kohderyhmä -Emil, Markkinointi -Aziz, Haastattelu -Pete, Miehitys -Minna, Prototyypit -Jyri, Ajoitus ja lokaatio - Sara-Sofia.
14.2.2014
Läsnä Sara-Sofia, Aziz, Pete, Jyri ja Minna
Kotona kasattu materiaali
Markkinointi
Markkinoinnin tarkoituksena on aikaansaada myyntiä. Asiakkaan on tiedettävä yrityksestä ja sen tuotteista, jotta he osaavaat käyttää yrityksen tuotteita. Markkinoinnin tarkoituksena on siis luoda suhde asiakkaan ja yrityksen välille. Sen avulla pyritään myös myös luomaan ja kommunikoimaan arvoja koska markkinointi toimii tavallaan yhdyssiteenä asiakkaan ja yrityksen välillä.
Yrityksen miehitys
Yrityksen miehitykseen vaikuttaa yrityksen koko. Yksinkertaisimmillaan yritys voi olla yhden henkilön pyörittämää toimintaa. Jos kyse on laajemmasta toiminnasta, on syytä miettiä työntekijöiden määrää. Lomasijaisuuksia pystytään hoitamaan määräaikaisilla työsopimuksilla, jolloin sijainen otetaan töihin vain tietylle ajanjaksolle. Yrityksen miehitykseen voidaan laskea ulkopuoliset työntekijät joita voivat olla mm. kirjanpitäjät tai muun alan osaajat.
Kohderyhmä
Kohderyhmän valinta eli segmentointi on oleellinen osa yrityksen perustamista ja markkinointia. Hyvinvointialan palveluita tuotettaessa markkinoinnin kohteena ei kuitenkaan aina ole palvelua käyttävät henkilöt; esimerkiksi yksityisen päiväkodin markkinointi kohdistetaan lasten sijasta heidän vanhempiinsa. Kohderyhmävalinta on yrityksen menestymisen kannalta tärkeä päätös. Kohderyhmäksi kannattaa valita ryhmä, jonka tarpeet yritys tyydyttää paremmin kuin kilpailijat. Yrityksellä tulee olla asiakkaistaan selkeä käsitys.
Prototyyppi
Prototyypillä tarkoitetaan mallia tai koekappaletta. Sen avulla voit kokeilla tuotteen tai palvelun toimivuutta ja tutkia asiakkaiden reaktioita. Pitkälle kehitetty prototyyppi muotoutuu julkaistavaksi tuotteeksi. On olemassa yrityksiä, jotka luovat prototyypit puolestasi. He testaavat ja arvioivat tuotteen kustannuksia. He myös kertovat, mikäli hanke ei saa menestystä.
Ajoitus ja lokaatio
Kun olet perustamassa yritystä, ajoitus on tärkeää. Jotta toiminta on kannattavaa, tuotteelle, palvelulle, toiminnalle täytyy löytyä tarve ja kohderyhmä.
Sijainnilla on myös suuri merkitys. Toiminnan tulee olla helposti saatavilla. Sijaintia pohtiessa kannattaa ottaa huomioon liikenneyhteydet, markkinoiden läheisyys, muiden palveluiden sijaitseminen alueella sekä alueen profiili. Kannattaa myös huomioida alueen kilpailukyky, sillä kilpailukykyinen alue ylläpitää ja houkuttelee toimintaa, joka lisää alueen taloudellista hyvinvointia.
Alueen kilpailukyvyllä tarkoitetaan alueiden kykyä ylläpitää alueella jo sijaitsevien yritysten toimintaedellytyksiä ja houkutella alueelle sekä uusia yrityksiä että työvoimaa yritysten käyttöön.
Haastettelumateriaalia nettisivulle
Minnan tekemät kysymykset:
- Mikä sai sinut perustamaan oman yrityksen? Minkälaiset asiat sinua pelotti yrityksen perustamisessa?
- Mikä yrityksen perustamisessa oli helppoa? Mikä vaikeaa?
- Minkälaisiin kompastuskiviin olet törmännyt? Mitä tekisit toisin?
- Onko mielestäsi yrityksen perustamisessa edellytys, että on tehnyt ko alan töitä aiemmin vai voisitko suositella yrityksen perustamista vastavalmistuneelle?
- Oletko katunut yrittäjäksi ryhtymistä? Jos olet, miksi?
Mies, 43, psykoterapeutti:
”Tehtyäni lastensuojelutyötä halusin täydentää osaamistani ja päädyin kouluttautumaan psykoterapeutiksi. Käsi kädessä koulutukseni kanssa alkoi kasvamaan ajatus oman vastaanoton perustamisesta ja aloin kehittämään ideaa. Hyvin nopeasti päätin, että tulen pitämään vastaanottoa päivätyöni ohella, jolloin yritysmuodoksi valitsin toiminimen. Halusin aloittaa pienesti, muutamalla asiakkaalla, jolloin jaksaisin tehdä työtä ja pystyisin keskittymään asiakkaisiin paremmin. Tulevaisuudessa tarkoitukseni on kasvattaa toimintaani ja tehdä siitä päivätyöni.
Yritysideaa kehittäessäni sain apua yrittäjä-isältäni ja kollegoiltani. Verkostoiduin psykiatrien kanssa. Vastaanottotilojen löytyminen oli suurin haaste, koska tilojen tulee olla rauhalliset. Alkupääoman yritykseni aloittamiseen sain päivätyöni palkkatuloista – en käyttänyt ulkoisia rahoituksia.
Yritysideaa miettiville haluan sanoa, ettei yrityksen perustamista tarvitse jännittää, kunhan pitää tavoitteet realistisina. Terveydenhuoltoalalla pitää kuitenkin jaksaa ottaa haltuun alaa säätelevä juridiikka.”
Kirjoitettiin ylös projektisuunnitelma, ja julkaistiin se wiki-alustalla.
Nettisivun prototyyppejä:
|
---|
Kotiin: Emil ja Juho tekevät molemmat nettisivujen visuaaliset prototyypit pohjamalliin. Jyri puhtaaksikirjoittaa Maaritin haastattelun. Pete viimeistelee oman haastattelunsa ja huolehtii luvista. Aziz huolehtii alustavasta linkkisivusta. Muut suunnittelee erilaisia yrityspolkuja.
28.2.2014
Läsnä: Aziz, Emil, Pete, Jyri, Sara-Sofia, Katja, Marika, Minna ja Silja
Ryhmäämme liittyi kolme uutta jäsentä: Marika Hoikkanen, Katja Majuri ja Silja Leväinen.
Aloitettiin posterien työstäminen.
Haastateltiin lisää hyvinvointialan yrittäjiä sähköpostin välityksellä.
Ensi perjantaiksi: Marika ja Katja mahdollisesti haastattelevat yrittäjiä. Sara-Sofia luo uuden yrityspolun. Muut hankkivat lihaa luiden ympärille
Yrittäjyys
Yrittäjyys tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuden tehdä ja toteuttaa juuri sitä mikä sinua kiinnostaa. Yrityksen perustaminen vaati tilannetajua ja ajoituksen hyödyntämistä. Pelkkä mahdollisuus ei kuitenkaan riitä, vaan on oltava tarve, halu, ongelma tai haaste johon yritys tarjoaa ratkaisun. Mahdollisuuksien luominen ja niiden havaitseminen on sinulle tärkeää. Ilman mahdollisuutta, on vaikea toimia.
Yrittäjyys tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuden tehdä ja toteuttaa juuri sitä mikä sinua kiinnostaa. Oman itsesi pomona voit sanella työajat ja tekemäsi työn määrän. Lisäksi voit keskittyä juuri siihen hyvinvointialan kenttään mikä sinua kiinnostaa. Yrittäjänä sinulla on lisäksi mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisella tasolla ongelmallisiin asioihin. Yrityksen perustaminen vaati tilannetajua ja ajoituksen hyödyntämistä. Sinulla on oltava tarkka suunnitelma siitä, mitä alat yrittäjänä tekemään. Osa sitä suunnitelmaa ja ideaa on myös ajoitus. Jos palvelusi tai tuotteesi ei tule markkinoille oikeaan aikaan, saattaa yrittämisestä tulla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Pelkkä mahdollisuus ei kuitenkaan riitä, vaan on oltava tarve, halu, ongelma tai haaste johon yritys tarjoaa ratkaisun. Yrittäjänä sinun on osattava kohdentaa tuotteesi tai palvelusi oikeanlaiselle yleisölle. Yrittäjyydestä on pohjimmiltaan kyse aina ratkaisun tuottamisesta ongelmaan. Ilman ongelmaa ja tarvetta ratkaista sitä ei yrittäjyydestä tule mitään. Mahdollisuuksien luominen ja niiden havaitseminen on sinulle tärkeää. Ilman mahdollisuutta, on vaikea toimia. Idean ja ajoituksen jälkeen mahdollisuuteen tarraaminen on seuraava askel yrittäjyyteen. Sen takia sinun tulisi olla tarkkana, ettet kadota momenttia yritystä perustaessa.
14.3.2014
Läsnä: Minna, Juho, Emil Sara-Sofia, Silja, Katja ja Jyri
Kokoonnuimme ensikertaa Sofianlehdonkadulla.
Jatkoimme posterin tekoa.
Ulla Vehkaperä saapui luoksemme pitämään innopajaa klo 13.00 - 15.00.
21.3.2014
Kasaantaputtelukerta
Läsnä: Minna, Silja, Katja, Jyri, Marika, Emil ja Aziz
Luvat (kuka saa tehdä ja mitä?) - Silja, Katja & Marika
Etiikka - Aziz
Linkit - Minna
Lista referenssisivuille- Emil
Postitetaan lupasopimukset - Jyri
Juliste - Jyri
Linkkilista:
- Ilmoittautuminen kaupparekisteriin
- Y-tunnus
- ennakkoperintärekisteri
- työnantajarekisteri
- www.vero.fi
2. Aluehallintovirastoon lupahakemus yksityisen sosiaali- tai terveydenhuollon palvelujen antamiseen
- sisältää potilasrekisteriseloste
- www.tietosuoja.fi
- omavalvontasuunnitelma
- www.valvira.fi
- yksityiset terveyspalvelut
- www.avi.fi
Tietoa, millaista apua yrittäjä voi saada yrityksen perustamiseen, kasvattamiseen ja kehittämiseen:
Neuvontapalveluja yrityksen perustajille:
Palvelusivusto uuden yrityksen liiketoiminnan suunnitteluun:
www.liiketoimintasuunnitelma.fi
Yritysten neuvonta-, rahoitus- ja kehittämispalvelut:
Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä; patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä:
Patentti- ja rekisterihallitus; yritysten rekisteröinti, neuvontapalvelu:
Maailmanlaajuinen asiantuntijajärjestö; edistää suomalaisten yritysten kasvua ja kilpailukykyä kansainvälisyyden kautta:
Kattava tietopaketti yrityksen perustamisesta ja yrittäjyydestä:
Starttirahan hakeminen, tietoa yrittäjäksi aikovien koulutusmahdollisuuksista:
Rahoitusta ja asiantuntijaneuvontaa:
Erityisrahoitusyhtiö:
Työttömyysturva:
Ostopalveluja:
Referenssisivuja:
http://mtwellingtonchallenge.com.au/
http://archie-wilkinson.co.uk/
http://www.brandvillage.com.au/
http://www.columnfivemedia.com/
http://www.utrechtdownunder.nl/
http://www.annapurnarecruitment.com/
http://www.quovadissoho.co.uk/
http://wholedesignstudios.com/
http://hasanpartners.fi/homepage.html
http://www.mediataivas.com/index.php
Yrittäjyys ja etiikka
Yrittäjänä on huomioitava eettinen näkökulma yritystä perustettaessa. Sinun on otettava omat voimavarat huomioon jotta pystyt pyörittämään yritystä niin, että asiakkaan kunnioittaminen ja itsemääräämisoikeus toteutuvat. On pyrittävä siihen, että työn lähtökohtana on asiakas, ei asiakkaan tuoma rahallinen hyöty. Etiikka ja sosiaalinen vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja yrittäjyydessä, sillä ne ohjaavat hyvin vahvasti päätöksentekoa.
Jos päätät perustaa sosiaalialan yrityksen, tee se eettisestä näkökulmasta. Kehitä tulevaisuudessakin tietotaitoasi ja kouluttaudu lisää. Ja kun sinulla on vihdoin idea ja suunnitelma yrityksen perustamisesta, pyri ottamaan huomioon miten ihmisoikeudet ja -arvot toteutuvat tulevassa yrityksessäsi. Kunnioita asiakasta ja ole rehellinen heille sekä itsellesi. Samat arvot koskevat niin yksityisyrittäjää kuin kunnallista toimijaa.
Pakataan siistiin kuntoon materiaali