You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Current »

METROPOLIS

Täytyy myöntää, etteivät odotukseen olleet kovin korkeat tätä Fritz Langin vuonna 1927 ohjaamaa mykkää tieteiselokuvaa kohtaan.. Elokuva kuitenkin osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Varsinkin erikoistehosteet olivat suorastaan vaikuttavat noin vanhaksi elokuvaksi. Päänäyttelijöiden (mies ja nainen) överiksi vedetty ylinäytteleminen häiritsi välillä. Myös juonen seuraaminen oli välillä hankalaa, sillä versio jonka näin, oli raavittu kasaan alkuperäisestä elokuvasta sekä myöhemmin löydetyistä kohtauksista.

Vaikka ei elokuvasta itse välittäisikään, ei ole kiistämistä sen vaikutuksesta populaarikulttuuriin. Monet ohjaajat, taiteilijat ja muusikot ovat ottaneet vaikutteita elokuvasta. Esimerkiksi Teräsmiehen kotikaupunki on nimetty elokuvan mukaan ja Tähtien Sodan C-3PO robotti on saanut vaikutteita Metropolis elokuvan robotista.

  

BLADE RUNNER

Olen katsonut jo aikaisemmin monta kertaa tämän Ridley Scottin vuonna 1982 (hyvä vuosi) ohjaaman "uraauurtavan" tieteiselokuvan. Täytyy myöntää, että ainakin omissa silmissä aika on kullannut muistot. Elokuvan yltiörauhallinen ja laahaava tahti eivät enää vedonneet minuun. Lisäksi elokuvan erittäin kasari painotteinen musiikki ei kolahtanut. Elokuvaa katsoessa tuli mieleeni Luc Bessonin vuonna  1997 ohjaaman Fifth Element -elokuvan. Uskaltaisin väittää, että Fifth Elementin alussa kuvaama urbaani kaupunkimaailma on ottanut vahvasti vaikutteita Blade Runnerista. 

Blade Runnerissa herätti tällä kertaa ajatuksia elokuvan "pahikset" - Nexus-6-replikantit. Vaikka replikanteilla ei ole omaatuntoa, eivät ne mielestäni ole sen takia ilkeitä, vaan siksi koska heidät on luotu ihmisten orjiksi. Esimerkiksi Daryl Hannahin esittämä hahmo on luotu "viihdyttäjäksi" sotajoukoille. Kyllä sitä varmaan vähemmästäkin hermostuu. Toisekseen heidän elinikänsä on rajoitettu vain neljään vuoteen. Tämä saattaa rohkaista ns. elämään täysillä ja ottamaan elämästä kaiken irti.

  

OMA (HULLU) TULEVAISUUDEN VISIO

Minun tulevaisuuden visioni on yleisestä linjasta poiketen iloinen ja onnellinen... ainakin aluksi. Miksi tulevaisuutta kuvataan yleensä synkkänä? Tänään (3.3.2009) oppitunnilla opettaja heitti ilmoille yksinkertaisen tulevaisuuden vision. Tämä visio toimi inspiraationa omalleni, joka menee näin:

On vuosi 2028 ja Matti Vanhanen on kolmannella (luit oikein) kaudella Suomen tasavallan presidenttinä. Suomen valtion bruttokansan tuote on huipussaan ja ihmiset ovat onnellisia. Matti on tuonut maaseudun kaupunkiin, kukkaset ja puut kasvavat kaikkialla sekä ihmiset ajelevat saasteettomasti sähkökäyttöisillä city-traktoreilla. Kasvihuoneilmiön ansiosta Suomessakin on ikuinen kesä ja auringonpaiste. Ei enää synkkää talvea, kaamosta ja kylmyyttä. Kaupunkien keskustoissa ei ole ruuhkia ja ilma on saasteeton sekä raikas, kuin maaseudulla konsanaan.

Vaikka kaupungeista on kasvanut todellisia metropoleja, ovat niiden ympärillä reheviä peltoja, joista ihmiset saavat terveellistä luomuruokaa. Kansalaiset rakastavat Mattia niin paljon, että he ovat vapaaehtoisesti pystyttäneet patsaita ja muistomerkkejä häntä varten. Ihmiset tulevat hyvin toimeen keskenään, kun kaikki vähänkin epäterveelliset tuotteet ovat kielletty ja tuhottu (nakkikioskit, alkoholi, tupakka, kahvi, tee jne..). Tämän takia ihmiset myös elävät pidempään, kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa. Päällisin puolin Matin luoma uusi ja uljas yhteiskunta näyttää täydelliseltä, silti se alkaa pikku hiljaa luisua enemmän ja enemmän muiden totalitääristen diktatuurien suuntaan (Neuvostoliitto, Pohjois-Korea, Natsi-Saksa jne...). Sillä aina jonkun käsitys paratiisista on toisen henkilökohtainen helvetti.

Elokuvana "Matti - Hieno mies!" olisi kronologinen kuvaus uudesta ja mahtavasta Suomesta sekä sen vahvasta ja karismaattisesta johtajasta: Matti Vanhasesta. Elokuva alkaisi Matin valinnasta Suomen tasavallan presidentiksi vuonna 2012. Matti voittaisi vaalit jo ensimmäisellä kierroksella äänivyöryllä. Matti laittaisi nopeasti hösseliksi ja alkaisi kehittämään Suomesta suur-valtaa maailmankartalle. Elokuvan lopussa tulisi hermoja raastava loppukliimaksi, joka sinetöisi elokuvan alun, keskivaiheen ja lopun nätisti yhteen. Vähän samaan tapaan kuin 2001: Avaruusseikkailussa. En halua spoilata loppua, mutta se tulisi olemaan ikimuistoinen kohtaus vailla vertaansa.

  • No labels
You must log in to comment.