Hyvää alkanutta vuotta 2010 kaikille.
Olen ollut sairauslomalla, myös siksi tällä HAMK:n rintamalla on ollut hiljaista. Jatkamme HAMK:n opettajien kanssa AMK-valmentavan suunnittelua. Yritämme saada suunnitelman valmiiksi helmikuun alkuun mennessä. Tavoitteena meillä niin kuin olen ymmärtänyt,että myös Metropoliassa, on aloittaa valmentava ensi syyslukukaudella. Opiskelijoiden rekrytointi tulisi tapahtumaan keväällä. Mielenkiintoista nähdä miten suunnitelmat käytännössä toimivat? Onko valmentavaan kiinnostusta? Ja miten tulevaisuudessa valmentavat kehittyvät?
Olen lukemassa ajatuksiaherättävää ja uutta tulokulmaa monikulttuurisuuteen tuovaa kirjaa "Identiteetti ja väkivalta" (2009), jonka on kirjoittanut Amartya Sen. Hän on Nobel-palkittu taloustieteilijä. Kirjassaan Sen pohtii mm. monikulttuurisuus-käsitettä, tradition säilyttämistä, kulttuurista identiteettiä. Kaikki nämä ovat meidän projektissamme esilläolevia teemoja. Kirjasta oli arvioi Hesarissa 4.1.2010.
Sain joululahjaksi myös Kari Hotakaisen "Ihmisen osa"-kirjan. Suosittelen. Hotakainen on humanisti, teoksessaan hän sivuaa maahanmuuttaja-asiaakin.
Tapaamme kuukausikokouksen merkeissä Hämeenlinnassa 26.1. Tervetuloa!
HAMK:n opettajien AMK-vamentavan kehittämistoiminta ja koulutus alkoi syyskuussa. Kehittämis- ja koulutustoiminta on koostunut lähiopetus puolipäivistä sekä etäjakson wiki- ja Moodletyöskentelystä. Lähiopetuspäivien teemojen kautta olemme luoneet tieto- ja orientaatioperustaa valmentavan koulutuksen suunnitteluun. Teemat ovat olleet mm. opettajan monikulttuurinen osaaminen, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen- ja tunnustaminen (AHOT), valmentavan koulutuksen reunaehdot ja pedagoginen suunnittelu.
Olemme HAMK:n opettajien kanssa sopineet seuraavista AMK-valma HAMK:n toteutuksen reuanehdoista:
- laajuus max 30 op, koulutus moduloidaan, ja henkilökohtaistetaan
- yhteiset opinnot kaikkien koulutusohjelmien maahanmuuttajille, sekä eriytyvä osuus koulutusohjelmittain
- yhteisiä opintoja: opiskeluun liittyvä osaaminen (mm.oppimiskäsitykset, opettajan- ja opiskelijan roolit, itseohjautuvuus, opiskelu tekniikka, tietotekniset taidot), suomen kieli, kulttuuriin- ja yhteiskuntaan liittyvä osaaminen ja työelämäosaaminen
- koulutusohjelmakohtaisia opintoja: tutustuminen ko. alan opintoihin sekä työelämään
Selvitettäviä asoita: - miten valma linkitetään varsinaisiin opintoihin?
- miten opiskelijavalinnassa huomioidaan valma-opinnot?
- miten opintososiaaliset edut järjestetään esim. VOIMAA-projektin pilotoimassa AMK-valmassa?
- miten kuratiivinen toiminta ja opinto-ohjaus järjestetään?
Paljon on vielä avoimia kysymyksiä, ja niihin varmasti vastaukset löytyvät prosessin aikana.
Seuraava lähiopetus päivä HAMK:n opettajaryhmälle järjestetään 10.12. klo 10 alkaen. Tervetuloa Metropolian opettajat mukaan kuulemaan meidän suunnitelmistamme ja keskustelemaan tärkeästä aiheesta.
Palataan asiaan viimeistään parin viikon päästä, kunhan palaan kuntoutuksesta.
Terveisin Riitta
Viime viikkojen aikana olemme valmistelleet AMK-valman hakulomaketta. Infotilaisuus, joka järjestettiin 15.3. on aktivoinut hakijoita, tiedusteluja valmasta on tullut jo muutamia. Olemme myös rekrytoineet S2 opettajaksi FM Jenni Valmun. Hän opettaa Tampereen ammattiopistossa maahanmuuttajanuoria ja tulee sivutoimiseksi meille. Suomen kielen opetus toteutetaan tiistaisin integroituna muihin sisältöihin.
Valman aikataulussa edetään niin, että hakulomake saadaan sähköisessä ja paperimuodossa ensi viikolla valmiiksi. Hakulomake laitetaan AOKK:n sivuille, jossa on informaatiota VOIMAA-projektista. HAMK:n portaaliin tulee uutinen ja linkki AMK-valman hakulomakkeeseen.
Valmistelemme myös valintatilaisuuden suomen kielen arvointiin liittyviä tehtäviä yhdessä suomen kielen opettajan kanssa.
Toivottavasti saamme paljon hakukelpoisia valintatilaisuuteen osallistujia.
Aurinkoista helatorstaita Tampereelta!
Riitta
Maaliskuu ja aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä. Yritän taas kirjoittaa tätä blogia. Mielenkiinnolla odotan, että saankohan tämän osoitettua oikeaan paikkaan.
AMK-valmentavan koulutuksen prosessi etenee ja konkretisoituu. Järjestämme Hämeenlinnassa 15.3., klo 13-16 4AMK:n yhteistyönä (HERA C-projektin rahoituksella) informaatiotilaisuuden AMK-opinnoista maahanmuuttajataustaisille. Samalla esittelemme valmentavaa koulutusta.
Työstämisvaiheessa on valmentavan koulutuksen hakulomake. Hakuhan toteutetaan erillishakuna, koska kyse ei ole tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Haku ajoittuu elokuussa, ja valintatilaisuuden pidämme syyskuun puolella.
Valmentavan koulutuksen järjestämisessä on monenlaisia vaiheita, sellaisia, joita ei riviopettajana ole edes tullut mieleen, mm. kaikki hallinnon kuviot. Erityisesesti täytyy varata aikaa ja resursseja ulkomailla suoritettujen tutkintojen (lukiotutkinto) todistusten tarkastamiseen.Pyrimme tekemään kaikki prosessit läpinäkyviksi ja mallintamaan prosessin eri vaiheet.
Tervetuloa infotilaisuuteemme 15.3. klo 13-16 Hämeenlinnaan, osoite on Raatihuoneenkatu 11 (Kastelli).
Kevätlukukausi on oppilaitoksissa perinteisesti hyvin kiireellistä aikaa. Kaikki keskeneräisetkin työt täytyy saada jonkinlaiseen muotoonsa ennen lomille lähtöä.
VOIMAA-projektissa työskentely on tuonut minulle uuden näkökulman työntekoon. Olen sellaisen sukupolven kasvatti, jolle korostetusti opetettiin, ettei keskeneräisiä töitä saa näyttää kenellekään. Siitä on oma sanontansakin, jota nyt en viitsi julkisesti toistaa. Joka tapauksessa tämä läpinäkyvyys ja julkisuus on sitä, mihin minun pitää oppia ja sitä oikein tietoisesti opetella.
Pedagogisesti sosiaalisen median käyttö on haastavaa, mm. tiedon ja materiaalin valtavan määrän vuoksi. Mietin, että miten löytää olennaisen asioista ja ilmiöistä, kun on niin paljon kaikkea pientä ja kivaa, suurta ja vaikeaa? Tämäkin varmasti selviää prosessin aikana tai ainakin oppii suhteuttamaan tiedon määrää ja laatua.
Kuvaan tiivistetysti oman työkorini toimintaa kevään 09 aikana.
Kevään aikana olemme työstäneet Anjan kanssa yhteistyössä työnantajakyselyä. Yhteistyö on sujunut hyvin ja sen aikana on taas tullut opituksi erilaisia asioita. Mielenkiinnolla odotan kyselyn vastauksia ja raporttia.
Jussin kanssa olemme tehneet hyvässä hengessä yhteistyötä Itellan työntekijöiden kanssa. Mukana on ollut myös Thomas Rotweder Metropoliasta. Yhteisesti toteutettu workshop Itellassa tuntui innostavalta ja projektin tavoitteiden mukaiselta.Jatkamme kehittämisohjelmaa vielä 11.6. toteutettavalla koulutuspäivällä, jonka aiheet ovat: kulttuurien välinen viestintä ja esimiehen yhteistyötaidot.
Myös AMK-korin yhteistyö on käynnistynyt. Mielenkiintoista on minkälaisen vastaanoton erilaiset toteutukset (AMK-valmentavan suunnittelusta)saavat opettajilta. Kiinnostavaa on myös pilotin toteuttaminen maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kanssa.
Lueskelin DIAK:ssa tehtyä raporttia maahanmuuttajataustaisten orientoivista opinnoista joita on DIAK:ssa toteutettu pitkään. Kokemuksista voi ottaa tässäkin tilanteessa opiksi. Raportissa tuodaan esille valmentavan koulutuksen suuri keskeyttämisprosentti, sekä korostetaan erityisesti suomen kielen taidon realistista arviointia. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden AMK-opintojen valintaprosessiin, tämän raportin mukaan, tulee kiinnittää erityistä huomiota. Valinnoissa tulisi selvittää motivaatiota, soveltuvuutta (koulutusohjelmasta riippuen) sekä suomen kielen taitoa. Tässä meillä haastetta tulevien valmentavien koulutusten suunnitteluun.
Tällaisia mietteitä, vielä kiireen keskeltä. Kesäiset ja sateiset terveiset Hämeenlinnasta.
Loppuun vielä Anna-Mari Kaskisen runo meille kaikille:
"Ei kukaan meistä kanna
tulta itsessään.
Ei kukaan omin voimin
loista hämärään.
Jos liekkiä ei ole,
ei ole kynttilää,
me loistamme kun toinen
meidät sytyttää."
Olen tässä vähän fundeerannut, että mikä olisi sellaista asiaa, jota haluaisin näin julkisesti jakaa tai edes julkisesti pohdiskella.
Kun olemme tämän monikulttuurisuus asian äärellä olleet ja tulemme lähiaikoina olemaan, täytyy näitä omia ajatukisaankin selitellä kulttuurisesti. Suomalaiseen kulttuurin (siihen, johon itse olen kasvanut ja jonka sisäistänyt varhaisina vuosina) on kuulunut se, ettei tee numeroa omista ajatukistaan. Siksi tämä julkisuus ja wikeily tuntuu hieman vaikealta.