Vaatimusmäärittely
Tässä dokumentissa määritellään yhteisölliselle käsikirjoitustyökalulle asetetut vaatimukset. Lyhyesti kuvattuna kyseessä on verkossa tapahtuva käsikirjoituksen laatiminen, jonka tekijöinä ovat koulusta valmistumassa olevat nuoret. Heidän on tarkoitus luoda tietyn aikajakson puitteissa näytelmän käsikirjoitus joka myös toteutetaan. Tämän dokumentin on tarkoitus toimia käsikirjoitustyökalun suunnittelun tukirankana. Hankkeesta on tarkoituksena syntyä myös käsikirjoitustyökalun kouluttajan käyttöopas.
Yleiskuvaus
Käsikirjoitustyökalun on tarkoitus olla Internet-pohjainen, ilmainen sovellus. Käsikirjoitustyökalun pohjana mahdollisesti käytettävä wiki tai muu sovellus ei täten saa aiheuttaa kustannuksia, vaan sen tulee olla ilmaiseksi ladattavissa. Myöskään käsikirjoitustyökalun käyttäjille ei saa aiheutua kustannuksia valmiin sovelluksen käyttämisestä.
Kohderyhmä
Käsikirjoitustyökalu on hankkeen aikana tarkoitettu peruskoulusta, lukiosta tai ammattikoulusta valmistumassa oleville nuorille Uudeltamaalta jotka ovat siirtymässä työelämään. Käsikirjoitustyökalu ei ole ainakaan pilottivaiheessa vapaasti käytettävissä vaan ryhmä tai ryhmät kootaan hakemusten ja mahdollisten haastattelujen kautta. Ryhmä on tarkoitus koota esimerkiksi IRC-Galleriaan laitettavan ilmoituksen kautta. On tarkoitus, etteivät ryhmän jäsenet tunne toisiaan entuudestaan eikä heillä ole aiempaa kokemusta taiteesta mutta ovat kokeneita Internetin käyttäjiä myös sosiaalisissa tarkoituksissa. Jatkossa on tarkoitus että käsikirjoitustyökalua voidaan soveltaa minkä tahansa ryhmän kanssa käsikirjoituksen laatimiseen.
Perustoiminnat
Käyttäjän tulee voida:
- rekisteröityä palveluun ja luoda oma tunnus (admin hyväksyy)
- kirjautua sisään omilla käyttäjätunnuksilla
- vaihtaa salasana
- luoda oma profiili (antaa taustatietoja ja ladata oma kuva)
- luoda uusi sivu
- selata ja kommentoida muiden tekemiä ehdotuksia esimerkiksi näytelmän rakenteesta tai hahmoista, muttei muokata tai poistaa niitä
- nähdä muutokset historiassa ja kuka muutokset on tehnyt
- kommentoida muiden tekemiä muutoksia
- keskustella oman ryhmänsä jäsenten kanssa
Lisäksi adminin tulee voida:
- rajoittaa oikeuksia: ryhmän ulkopuoliset henkilöt eivät voi muokata käsikirjoitusta (oletusasetus)
- hyväksyä uudet käsikirjoittajat projektiin
- poistaa asiaton / vahingossa lähetetty keskusteluviesti
Toiminnallisuuksia
Kirjoituspöytien luominen helppoa, mieluusti jokin lomake (johon pääsee nappia / linkkiä painamalla) jossa voi antaa pöydälle otsikon, klikata mihin vaiheeseen se kuuluu (väri määräytyisi tämän mukaan (vetäjä luo pöytiä liittyen vaiheisiin, taviskirjoittaja vain omiaan, mutta niilläkin on oma värinsä)) sekä kirjoittaa lyhyt kuvaus (jota pitäisi voida muokata myöhemmin). Tämä loisi työskentelytilaan tietyn värisen laatikon jossa lukee kirjoituspöydän nimi ja sen viereen tulisi se lyhyt kuvaus.
Vanhat kirjoituspöydät (eli "käytetyt") olisi hienoa vetäjän voida vain nappia painamalla siityää varastohuoneeseen.
Pöytiä olisi myös hienoa voida lukita, eli silloin sitä ei enää pääsisi muokkaamaan (kirjoittaja).
Työskentelytilassa oleva aikajana näyttäisi siis päivät ja siinä olisi jokin osoitin menossa olevan päivän kohdalla. Tässä näkyisivät myös vaiheet sekä kompositio ja valmis käsis; finaalina on esitys.
Kalenteri olisi hienoa saada näkyviin joka sivulle sinne oikeaan yläkulmaan. Ihan siis peruskalenteri mutta jota klikkaamalla pääsisi näkemään kalenterin isompana ja yksityiskohtaisempana sekä sitä pääisi muokkaamaan (vetäjä).
Kirjoituspöydille oli puhetta siitä, että siellä olisi se joku drop-down menu josta voisi valita mihin sivun sisältö kuuluu (henkilö, aihe, kohtaus x). Nämä sitten ilmestyisivät sinne komposition taulukkoon, yhteenvetoon.
Sivukohtaiset kommentoinnit jäävät pois, tilalle aina sivun alaosaan linkki "Keskustele tästä foorumilla" (tms.) joka vie foorumille tätä kyseistä sivua varten avattuun keskusteluun.
Sitä mietimme, että minne versiot sivuista sijoittuvat; missä ne olisivat sievästi esillä mutteivät tiellä? Onko vain linkki, tyyliin jokaisen sivun alareunassa, että "versiot"?
"Käsitekartta" on komposition sisällä oleva tapa työskennellä. Tälle sivulle olisi upeaa saada käsitekartan tekemistä varten oikealle lista kaikista henkilöistä ja kohtauksista jne. (ihan vaan muistilista) ja sivun keskitilassa olisi ns. aloituspohja, eli pari palleroa yhdistetty viivalla ja palleroiden sisällä otsikot. Vetäjä voisi sitten alkaa tämän pohjan päälle luoda omaa käsitekarttaa. Ryhmän jäsenet ja vetäjä sitten keskustelevat tästä, muokkauksen ilmeisesti kuitenkin hoitaa vain vetäjä. Jos ei ole mahdollista luoda tällaista käsitekarttapulikkaa itse, niin mahtaako olla mahdollista embedata jokin olemassa oleva? Esim. CMap, Freemind tms.
Vetäjä rekisteröityy ja luo uuden puhtaan käsistyökalun (meidän rakenne, navigaatio ja ulkoasu), antaa samalla nimen (tosiaan puhuttiin Marian kanssa, että sama vetäjä voi haluta luoda useammankin käsistyökalupohjan, jos ei samanaikaisesti niin myöhemmin) ja kutsuu kirjoittajat mukaan. Kirjoittajien pitää luoda tunnus.
"Liity mukaan" -pulikan sijaintia pitänee vielä miettiä mutta idea on, että siitä voi lähettää vetäjälle pyynnön saada tulla mukaan prosessiin.
Vaatimukset
Prioriteettijärjestyksessä
Saada perusidea toimimaan, eli että työskentelytilassa on värikoodattuja kirjoituspöytiä joissa puolestaan on ylhäällä tekstikenttä jota vain vetäjä voi muokata, ns. tehtävän palautusosio jota kirjoittajat voivat muokata sekä linkki foorumille.
Tärkeää olisi saada työskentelytilassa aina viimeisimmäksi muokattu kirjoituspöytä ylävasemmalle ja muut siitä eteenpäin riveittäin sen mukaan, milloin niitä on muokattu. Tai jollain muulla tavalla näkyviin se, mitkä pöydät nyt ovat niitä aktiivisimpia (esim. tähti tms.)
Tekstinpätkien siirtyminen kirjoituspöydiltä kompositioon (yhteenvetoon); eli mitä kohtauksia esim. on.
Komposiotiossa valittujen tekstinpätkien siirtyminen helposti (napin painallus?) valmiiseen käsikirjoitukseen.
Leivänmurupolku.
Kirjoittajien aktiivisuus; keitä on läsnä (etusivulle) ja linkkejä eri koosteisiin kuten viimeisimmät viestit (ks. kuva tyokalun_etusivu).
Työryhmä sivulla olisi lyhyt esittely vetäjästä ja kustakin kirjoittajasta + pieni kuva. Näistä olisi linkki kunkin varsinaiseen profiiliin jossa olisi enemmän tietoa ja ehkä jotain linkkejä esim. ko. henkilön tekemiin muokkauksiin, viesteihin tms. mutta se ei ole niin tärkeää. Yhteisöllisyyden kannalta tärkeintä on se diidpadaapa-profiili (kuka olen ja mistä tykkään -tyyliin).
Foorumi.
Uutisosio etusivulle + helppo tapa lisätä sinne uutisia (ja hallinnoida niitä + niille arkisto, ehkä vain uusimmat 5 näkyisi etusivulla, muut automaattisesti arkistoon).
Etusivulle "Nyt työn alla" -kohta jossa olisi pari kolme linkkiä niihin paikkoihin jotka ovat juuri sillä hetkellä ne työn alla olevat. Ehkä tämä olisi mahdollista saada jotenkin sen mukaan mitkä kirjoituspöydät on siellä työskentelytilassa aktiivisimmat. Eli linkit vaikka kolmeen viimeksi muokattuun kirjoituspöytään.
Kalenteri.
Äänestys-pulikka, embedattuna ainakin jos ei ole plugaria tms.
Aikajana. Tämäkin embedattuna jos ei muuten.
"Kokeile tästä" sinne koko homman etusivulle, eli jokin tietty polku jonka voi käydä tekemässä.
Ja siis jatkon kannalta, kun työkalua aletaan jalkauttaa, ovat äärimmäisen tärkeitä se rekisteröityminen eli kopioitavuus; rekisteröityessä pitäisi saada työkalusta puhdas versio itselleen. Rakenne ja navigaatio pitää säilyä, samoin ulkoasu, mutta esim. foorumilla ei ole viestejä eikä työskentelytilassa kirjoituspöytiä.
Toinen jatkon kannalta oleelliseksi nouseva on tulostettavuus. Eli pitäisi voida printata riisuttu versio käsikirjoituksesta, valita mitä siihen haluaa ja mitä ei.
Muut käyttövaatimukset ja käyttäjätestaukset
Käsikirjoitustyökalun tulee olla helposti opittava ja yksinkertainen käyttää. Jotta tähän päästäisiin, on oleellista tehdä riittävästi käytettävyystestauksia ennen työkalun varsinaista käyttöönottoa. Viimeisenä testiryhmänä toimivat Metropolian Esittävän taiteen Teatteri-ilmaisunohjaaja-opiskelijat syksyllä 2009.
Käyttöliittymäkuvaus
Käsikirjoitustyökalussa on etusvun alaisuudessa osiot "Aloitus" jossa esittäydytään ja ideoidaan, "Työpöytä" joka sisältää käsikirjoituksen eri vaiheet sekä "Valmistuva käsikirjoitus" jonne kootaan valmis käsikirjoitus. Kullakin osiolla on alasivuja. Lisäksi on myös oppimateriaalit, vetäjänmateriaali, ohjeet sekä infoa sivustosta. Näihin kolmeen osioon sekä neljälle alasivulle pääsee vasemmasta navigaatiosta. Keskustelualue on erikseen, siihen pääsee ylänavigaatiosta.
Etusivulle rakennetaan mahdollisesti uutis-osio.
Apua-osio ja kahvila-osio ovat keskustelufoorumilla olevia paikkoja joissa voi pyytää apua ongelmiinsa sekä keskustella mukavia.
Käytetään leivänmurupolkua helpottamaan navigointia sekä auttamaan käyttäjää näkemään missä kohtaa palvelua hän liikkuu.
Tällä hetkellä käsikirjoitustyökalun käyttöliittymää ja rakennetta ollaan hahmottamassa Wikidot-palvelussa. Kyseessä on kuitenkin vain kehitysversio, varsinaista alustaa ei olla vielä päätetty.
Tekniset tiedot
Käytettäessä valmista wiki-pohjaa tietokannat ja muu informaatio sijaitsevat kyseisen wikin tarjoajan palvelimilla. Jos valmis wiki-pohja ei riitä, vaan luodaan esimerkiksi jokin uusi ominaisuus, tarvitsee wiki ladata omalle palvelimelle. Tällöin fyysinen sijainti on todennäköisesti Metropolian palvelimilla jolloin varmuuskopioinnista ja palvelimen ylläpidosta tulee sopia Metropolian tietohallinnon kanssa. Käsikirjoitustyökalun ylläpitäjinä toimivat ainakin hankkeen ajan projektisuunnittelija, projektituottaja ja dramaturgiopettaja.