You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Metropolia digitaalisen viestinnän koulutusohjelman opiskelijat osallistuivat Helsingin kaupungin ja nuorisoasiankeskuksen järjestämälle kulttuurifestivaaleille omalla työpajallaan. Alkuperäisenä ajatuksena oli tarjota nuorille mahdollisuutta osallistua lokaviikkojen dokumentointiin syyslomallaan. Yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen kanssa yritettiin saada nuoria mukaan työpajaan. Työpajasta tehtiin juliste sekä flyereita, joita jaettiin kaikille nuorisotaloille. Nuorisotaloille tehtiin myös infokäyntejä, joissa kerrottiin pajasta tarkemmin.

Työpajan suunnittelussa keskityttiin ensimmäisenä selvittämään millaiset käytännön edellytykset vaadittaisiin onnistuneelle läpiviennille. Perusajatuksena oli luoda kevyt ja nopeasti liikkuva toimitusryhmä, jossa pystyttäisiin hyödyntämään parvimuotoista oppimista. Alustavissa suunnitelmissa jokaiseen ryhmään päätettiin sijoittaa sekä nuoria että vähän vanhempia osallistujia toimimaan yhden koulumme oppilaan ohjauksessa. Osanottajien olisi myös mahdollista olla yhteydessä muihin ryhmiin ja saada apua mahdollisissa teknisissä ongelmatilanteissa.

Pieniä ongelmia kuitenkin ilmeni festivaalijärjestäjien oman nettisivuston päivityksessä ja siten työpajastamme tiedottamisessa. Useissa kouluissa syyslomaa oli kuitenkin vain torstai ja perjantai ja työpajan kesto koko viikko. Näin ollen nuoria ei saatu mukaan. Tämä näkyi myös monissa kohteissa joissa kävimme kuvaamassa. On siis toivottavaa, että kun nuorille järjestetään tällainen viikon mittainen kulttuurifestivaali kaupungissa ja siihen panostetaan, saataisiin myös koulujen syysloma ajoitettua myös tälle ajalle. Ehkä tässä on kehitettävää Lokaviikkojen organisaation ja opetusviraston kanssa.

Työpaja vietiin kuitenkin suunnitelmien mukaan läpi. Se päätettiin suunnata koulumme ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Mukaan saatiin koulumme juuri aloittaneita ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Siinä pystyttiin onnistuneesti testaamaan tämänhetkisen tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia ja kokeilemaan nopeatempoista kevyellä kalustolla tapahtuvaa dokumentointia ja videoiden verkkoeditointia. Kaikkia kokemuksia, joita työpajan aikana kartutettiin, hyödynettiin: teimme Wikiversityyn kevyen mediatuotannon oppaan, jossa koko työpajan idea ja prosessit tulevat selkeästi esille. Tätä opasta ja omia kokemuksiani työpajan läpiviennistä olen myös itse hyödyntänyt suunnitellessani mobiilivideokursseja, jotka toetutin keväällä. (http://beta.wikiversity.org/wiki/Kevyen_mediatuotannon_opas)

Työpaja oli kokonaisuus, jossa tallennettiin pienissä ryhmissä Lokaviikkojen tapahtumia. Kaikki kuvattiin kännykkäkameroilla ja pyrittiin editoimaan jo paikanpäällä internetistä löytyvällä online- videoeditorilla. Editoinnin jälkeen valmiit videot julkaistiin työpajan omassa blogissa.

Kalustona tässä projektissa oli käytettävissä Nokian N-sarjan puhelimia joihin saatiin Elisalta rajattomat datasiirtoyhteydet sekä Acerin miniläppärit. Nokian puhelimia käytettiin kuvaamisen lisäksi myös modeemeina kannettaville läppäreille. Koko projektin ajan testattiin Shozu-nimistä ohjelmaa, jolla tiedonsiirto onnistuikin melko hyvin. Online-videoeditorina käytettiin JayCut editoria, joka oli vielä beta-vaiheessa, mutta tuntui jo kaikista kokeilluista editoreista toimivimmalta. Itse käytännön työpajaviikolla videoiden lataus JayCutiin osoittautui joskus hyvinkin vaikeaksi, luultavasti JayCutin omien servereiden riittämättömyyden vuoksi. Myöskään langaton 3G ei ollut vielä ehkä riittävä kaista videoiden editoimiseen, koska liikuteltavat tiedostot voivat olla melko suuriakin ja näin ollen käytettävyys ja nopeus kärsivät. Siksi monissa tapauksissa oli järkevämpää käyttää kaupungilta esimerkiksi kirjastoista löytyneitä ilmaisia ja nopeampia langattomia verkkoja. Projekti oli kokonaisuudessaan onnistunut ja kiintoisa kokonaisuus joka tarjosi hyödyllisiä kehitysmahdollisuuksia.

  • No labels
You must log in to comment.