You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Current »

Pakkiprojekti, testi-ikkuna 3 – avoin palaute


 

Tälle sivulle on koottu testi-ikkuna 3:n aikana saadut kehittämisehdotukset. Palautetta on tiivistetty ja siinä on nostettu esiin nimenomaan kehittämistoiveita.

Listassa on lihavoituna kohdat, joita tarkastellaan seuraavassa vaiheessa tarkemmin; samoin esille on nostettu ne bugit tai "epäjohdonmukaisuudet", joita ei jo ole ehditty korjata testauksen aikana. Kaikki palaute siis huomioidaan jatkokehityksessä, ts. boldauksen puuttuminen ei merkitse sitä, että havaittua epäkohtaa ei olisi huomioitu.

 

Toiminnalliset vaatimukset

Hopsin luominen ja selaaminen

OPS on kaadettu "Tarkastelu"-välilehdelle - harhaanjohtava nimi, miksi ei "Esikatselu" on parempi nimi. Yhteensä opintopistemäärät eri kokonaisuuksissa sekä myös kokonaispistemäärä, jotta näen, onko jo esim. 240 opintopistettä suunnitelmassani täyttynyt.
Kohdassa "Valinnainen opintokokonaisuus ja vapaasti valittavat opinnot" HOPS-rakenne ei avaudu, en tiedä onko näin tarkoituskin. Kohdassa "Opinnäytetyö" avautuu kuitenkin valkoisella taustalla alaotsikko "Opinnäytetyö" kohdan ainoana objektina, en siis tiedä, pitäisikö kohdassa "Valinnainen opintokokonaisuus ja vapaasti valittavat opinnot" toiminnallisuuden toimia vastaavalla tavalla.
Osa suuntaavien ammattiopintojen hyvinvointi- ja terv.teknol.  perusteiden opintojaksoista ei sulkeudu otsikon edessä olevaa nuolta klikkaamalla. Näyttävät olevan niitä joissa on opintopisteet.  Koko opsin/hopsin rakenne olisi hyvä saada auki sekä yhdellä kertaa että tutkinnon rakenteen osina. Ärsyttävää napsutella pikku paloina rakenneltua opsia yksi osio kerrallaan, silloin kun haluaa tarkastella kokonaisuutta. Vaikkakin joskus vain jonkun osion aukaisu voi olla tarpellistakin, joten se tulee olla mahdollista.
Ei kuulu tässä vaiheessa testattaviin, mutta laitan jo nyt: suodatusvalinnoissa olisi syytä olla myös opintopolku. Jos on ops, jossa on useita opintopolkuja, opiskelijan pitäisi pystyä tarkastelemaan valitsemansa polun mukaista ops-näkymää. Joissain tutkinto-ohjelmissa opiskelija on jo valittu tietyn polun opiskelijaksi. Jos hän tarkastelee koko isoa opsia, hänelle näyttäytyy pakollisina sellaisetkin opinnot, jotka eivät sitä ole.
Hyvinvointi ja terveysteknologian perusteet ei sulkeutunut (Opiskelija1)
Siltä osin kuin asian/käyttäjätarinan ymmärrän, ainakin rakenteen avaaminen/sulkeminen onnistuu.   Olisiko tarvetta saada toimintoa jolla rakenteen voi sulkea/avata kokonaisuudessaan, ei vain yksittäisiä päätasoja?  Tarkastelu-välilehden opintojaksokokonaisuus-tasot toimivat klikatessa eri tavalla kuin muilla välilehdillä. Tarkastelussa opintojaksokokonaisuuden nimeä klikatessa taso ei avaudu/sulkeudu (vain nuolesta), kun taas muilla välilehdillä aukeaa/sulkeutuu. Pidän itse siitä, että avautuisi (olisi loogisempi, jos nimi ei ole linkki tietoihin).
En ole varma muuttuiko näkymä kun klikkasin vain pakolliset opinnot näkyviin.   Päivitä näkymä - ei tuntunut toimivan vielä lainkaan.
Hopsin perässä oli jokin epämääräinen joukko irrallisia opintojaksoja, jotka eivät mielestäni olleet rakenteessa missään kokonaisuudessa. Mitenhän ne on sinne joutuneet ja miten ne saa sieltä pois.
Testiopetussuunnitelma näkyy, mutta ei opintojen kokonaislaajuutta. Nyt on vaikea hahmottaa kuinka laaja tutkinto on kyseessä ja kuinka monta opintopistettä kukin osio sisältää, esim. perusopinnot. Edeleen ei käy ilmi se, voiko noita pääotsikoita muokata, esim. perusopinnot. Hops-rakenteen pystyy avaamaan ja sulkemaan, mutta edelleen todella hankalaa, kun koko opetussuunnitelman tekstiä ei voi avata kokonaisuutena. Jokainen opintojakso täytyy avata ja sulkea erikseen. Tämä hankaloittaa opiskelijan mahdollisuutta hahmottaa koko tutkinnon kokonaisrakennetta.
En ole varma että tuoko tää suoraan ton OPS:n. koska hirveän hyvää ohjeistusta tähän hommaan ei ollut.
Kyseessä on Media - elokuva ja televisio, esitys- ja teatteritekniikka ja viestintä alan opinnot.
Selkeämpi versio edeltäjäänsä verrattuna siten, että opintokokonaisuudet ja opintojaksot avautuvat eri tavoin. Ts. kokonaisuudet avautuvat ylös- tai alaspäin ja jaksot omiin ikkunoihinsa. Hyvä! Hieman sekavaa tarkastelusta tosin tekee se, että samalla sivulla on ilmeisesti esitetty monen eri koulutusohjelman HOPSit ja niille yhteiset opintokokonaisuudet ja -jaksot - vai onko näin?
Näyttäisi toimivan ihan odotettavasti, mutta toivottavasti lisäätte "Avaa kaikki" ja "Sulje kaikki" -napit. Vaihtoehtoisia kursseja selatessa, hiiri muuttuu avaamis/sulkemisnäppäimen kohdalla samaksi kuin se olisi kirjoitettavan tekstin päällä... Suodatuksen päivittäminen ei toimi.


Hopsin muokkaaminen

Vaihtoehtoiset -nimike pitäisi olla Opintopolut/Vaihtoehtoiset -nimikkeenä.
"vaihtoehtoinen" särähtää korvaan, nyt käytössä olevat Valinnainen opintokokonaisuus ja Vapaasti valittavat opinnot kuulostavat paremmilta  miten opsin muutoksen yhteydessä muuttuneet pakolliset opintojaksot vaihdetaan hopsiin? Mitä jos laajuudet muuttuvat? Miten projektiopinnot (laajuudet vaihtelevat) ym. viedään ja mihin?
Vapaasti valittavien kohdalla vaatimus täyttyy, vaihtoehtoisten kohdalla ei. Vaihtoehtoisten opintojen lisäys päivittyy Tarkastelu-välilehdelle, mutta järjestelmästä valmiina löytyneiden vaihtoehtoisten opintojen poistaminen (raksi pois ruudusta) siten, että ne eivät enää näy Tarkastelu-välilehdellä ei onnistu. Sen sijaan jos lisään Vaihtoehtoiset opinnot-välilehdellä johonkin kategoriaan opinnon, se päivittyy ja poistuu Tarkastelu-välilehdeltä normaalisti lisäämällä tai poistamalla raksin ruutuun/ruudusta.   Tämä saattaa johtua siitä, että kyseisille opinnoille ei ole budjetoitu opintopisteitä, toisin kuin listasta valittaville.  Lisäksi aihtoehtoisten opintojen kohtaan "Suuntaavat ammattiopinnot" ei voi lisätä lainkaan opintoja - valittu opinto ei ilmesty paikoilleen klikattaessa "Vie valitut HOPSiin".
Median koulutuksen opseissa on vaihtoehtoisia opintoja, joita voi sijoittaa joko vaihtoehtoisiin tai vapaasti valittaviin. Opiskelijalla tulisi olla mahdollisuus siirtää opintojakso joko ammattiopintojen vaihtoehtoisiin tai vapaasti valittaviin, ei niin että opintojakso automaattisesti hyppää jompaan kumpaan. Median koulutuksissa ei siis ole erikseen vapaasti valittavien opintojen listaa. Vapaasti valittavia suoritetaan useimmiten vaihtoehtoisista opinnoista,kv-opinnoina tai  muina korkeakouluopintoina.
Vaihtoehtoisten  opintojen välilehdeltä puuttuu toiminto, jolla itse lisätyn opinnon voi poistaa Vaihtoehtoisten ja vapaasti valittavien välilehdellä tulisi olla teksti: Valinnat päivittyvät automaattisesti Tarkastelut -välilehdelle. Valinnaisen opintokokonaisuuden sisällä saattaa olla valinnaisia opintokokonaisuuksia, siksi valinnaisiin opintoihin pitää pystyä hakemaan ja lisäämään myös opintokokonaisuuksia, ei vain opintojaksoja. Opintohaussa pitäisi myös nähdä, mihin opintokokonaisuuteen haluttu opintojakso sisältyy. Valinnaisen opintokokonaisuuden sisällä olevaan opintokokonaisuuteen pitäisi voida valita opintojaksoja. OPS-tasolla valinnainen opintokokonaisuus voi pitää sisällään tarjontakorin, jonne tipahtaa pitkin matkaa opintojaksoja valittavaksi. -> Tarjontakorien käyttöä Pepin OPS-puolella mietittävä/kehitettävä. Opintohakua myös jalostettava.  Myös pakollisiin opintoihin pitäisi pystyä lisäämään/poistamaan opintojakso? Esim. vapautuksen seurauksena ruotsin tilalle suomi toisena kielenä. Vai onko ajateltu, että sen tekee joku muu kuin opiskelija itse, esim. opintosihteeri?
Kuka on tallentanut sivulla valmiina näkyvät vaihtoehtoiset opinnot?   Koulutushaun pitäisi ladata automaattisesti oman alan opintoja, ei toisen alan, tässä tapauksessa sosiaali-alan.
Kokeilin ensin lisätä "Suuntaavat ammattiopinnot" alle mutta ei onnistunut. Ohjelmistotuotannon perusteet moduulin alle onnistui.   Tarkastelu-välilehdellä tulisi näkyä laskurit opintopisteistä eli  kuinka monta OP:tä on moduulissa, perusopinnoissa, koko HOPSissa ym. tällä hetkellä.
Valitsin kolme 5 op:n opintojaksoa, laskuri laski, että niistä tulee 16 op. Tarkastelu-sivulla tulisi olla laskuri, joka kertoo, paljonko opintopisteitä on yhteensä.  Miten moduulit saa lukittua, jotta niihin ei voi viedä liikaa opintoja.
Opintohaussa lukee Tietotekniikan koulutusohjelma, eHopsissa Tieto- ja viestintätekniikka ?  Lisää opintoja tähän -painike listan alimmaisena (vieritettävä) ?  Lisään vaihtoehtoisia - oletusrajauksena vapaasti valittavat?  Miksi vapaasti valittavia lisättäessä oletuksena on haku vapaasti valittavat ? Mikä tahansa koulun opintohan käy tähän? Pitäisikö rohkaista hakemaan opintoja myös muista koulutuksista?
En ymmärrä tätä testauksen kysymyskohtaa. en löydä toimintoa joka päivittyy automaattisesti tarkastelu-välilehdelle vaan löydän vain kysymyslomakkeen 7/12-kuvatun toiminnan.  Vapaasti valittavien välilehti oli tyhjä kun testasin 20.1. - 22.1.2015 Tukhon toimipisteen opettajakoneella (Firefox). Tänään 23.1.2015 kotipäätteen kautta (Firefox) vapaasti valittavien välilehti näkyy.  En silti ymmärrä 4/12 kysymystä.  Testihlö Iiro Opiskelijalla on opsissaan ok: " Valinnainen opintokokonaisuus ja vapaasti valittavat opinnot". Se näkyy tarkastelunäkymässä. Se ei kuitenkaan näy sen enempää valinnaisien kuin VV-opintojen välilehdillä eli ko. opintokokonaisuuteen ei voi hakea sisältöä. Bugi.
En olisi ymmärtänyt checkboxien merkitystä ilman käyttäjätarinaa. Käyttöliittymällisesti ymmärsin niiden merkityksen aivan toisenlaiseksi.   Ajattelin niiden liittyvän jonkinlaiseen massavalintaan esim. vertailuun lisäämiseen jne.  Mielestäni checkboxein käyttäjä voi liian helposti lisätä/poistaa valintoja tietämättä mitä on tekemässä. Olisiko esim. painike tekstillä parempi? (kuten Vapaasti valittavat -välilehdellä)
Ohjelmistotuotannon perusteet -kokonaisuuden alla oli pari jaksoa 0 op, jotka sitkeästi pysyivät tarkasteluvälilehdellä, vaikka ne eivät olleet valittujen jaksojen joukossa.
Pystyy lisäämään, mutta ei pystynyt testaustilanteessa poistamaan. Korkeakouluopiskelijoilla on oikeus olla poissaolevana opiskelijana yhteensä kaksi vuotta. Tänä aikana opetussuunnitelmat voivat muuttua ja opiskelijoille pakollisia opintoja ei ole välttämättä enää samoilla nimillä tai koodeilla tarjolla. Miten voidaan poistaa ja lisätä opiskelijalle pakollisia opintoja? Tämä on keskeinen ominaisuus, jota varmasti kaikissa ammattikorkeakouluissa ainakin terveysalalla tarvitaan. Näin on ainut mahdollisuus ohjata opiskelijaa ilmoittautumaan ja löytämään oikeat opintojaksot niissä tilanteissa, kun opetussuunnitelmat ovat muuttuneet tai opiskelija haluaa esimerkiksi nopeuttaa opintojaan ja ottaa eri opetussuunnitelmasta pakollisia opintoja. Hakutoiminto ei anna hakea eri toteutuksia samasta opintojaksosta. Tämä on keskeinen vaatimus, jotta opiskelija voi suunnitella hopsinsa eli minkä lääkehoidon kuudesta eri toteutuksesta voi valita, jotta se sopii hopsiini.
Tämä toimi mielestäni hyvin.
Valinnat toimivat hyvin, samoin poistaminen. (Saman suorituksen voi valita useampaan otteeseen vertailu ikkunaan vaihtoehtoisissa opiinoissa...)
Välilehdistä plussaa, selkeyttävät ja ovat helppokäyttöisiä. Valinnat myös päivittyvät tarkastelu-välilehdelle kyllä, sekä lisättäessä että poistettaessa valintoja. Erityisesti opintojaksojen poistaminen on helppoa, mutta lisääminen sen sijaan hieman haastavampaa, varsinkin jos ei tiedä etukäteen opintojaksojen nimiä.
Vapaasti valittavia opintoja valitessa pystyy valitsemaan saman/samat kurssit moneen kertaan (Ks. näytönkaappaukset)... Muuten ihan ok... Ohjelman palautetta voisi parantaa hieman, koska poistaessa/valitessa opintoja en ollut varma rekisteröikö alusta ne suunnitelmaani, ennen kuin palasin takaisin Tarkastelu-välilehteen. Voisi vaikka ilmoittaa jotain "valintasi tallennettu" tms.


Opintojen vertailu

Kun pop-up -ikkuna on auki ja rullaa hiirellä ylös alas, niin takana olevan ruudun tiedot rullaavat. Hiirellä ei saa mitenkään kiinnitettyä toimintoa itse pop-up -ikkunaan.
vertailu-ikkunaan voisi lisätä sulje-nappulan tai ruksin jolla se suljetaan.
Oikein hyvä ominaisuua. Vertailu on mahdollista, mutta poista vertailu -nappi ei toimi vertailuikkkunalle. Poistaminen toimii Vertaile opintojaksoja ruksista.
Opintojen vertailu on erittäin hyvin toteutettu, tarpeellinen ja toimiva!  Opintojen vertailunäkymässä nappi "poista valinta" ei poista ko. koulutusta kuten kuvittelisi vaan sulkee koko vertailun. Lienee bugi?
Tässäkin kohtaa aloin tehdä alkuun valintaa checkboxeilla, koska ajattelin niillä voitavan valita useamman kerrallaan vertailuun.  Vertailutoiminnallisuus toimii.  Vertailunäkymässä siniset "Poista valinta" / "Valitse" aiheuttivat termeinä mietintää. Antavat termeinä kuvan, että liittyvät vertailuvalintaan. Kuvaavammat ilmaisut olisivat paremmat.  Klikkasin "Poista valinta" ja ikkuna sulkeutuu > olisi parempi jos ikkuna pysyisi edelleen auki ja valinta poistuisi taustalla.
Tämä toiminto oli erittäin havainnollistava!
Vertailu toimii, jos jaksot sisältävät tekstiä.
Opintoja on mahdollisuus vertailla eri opintojaksojen osalta.  Useimmissa sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa vaihtoehtoisia opintoja on kuitenkin vain vähän, mutta keskeistä on vertailla pakollisten opintojaksojen tulevia toteutuksia. Tämä toiminto olisi erittäin tarpeellinen ja tässä pitäisi olla yhteys myös tulevien toteutusten lukujärjestyksiin, jotta opiskelija voisi valita, mikä toteutus sopii hänen hopsiinsa.
Toimii.
Toimii hyvin, ponnahusikkunan sulkeminen esc näppäimellä toimii myös.
Opintojaksojen sisältöjen tarkastelu on mahdollista, kaikin mainituin tavoin. Helpoimmaksi koen sen omalla kohdallani tarkastelu-tilassa, mutta myös vertailukorin koen hyödylliseksi jos ja kun opintojaksoja pitää vertailla keskenään. Vaihtoehtoisten ja vapaasti valittavien opintojen opintohaun koen vieläkin vähän epäkäytännölliseksi, tai lähinnä vaikeaselkoiseksi rakenteensa puolesta.
Vertailukorin kautta, vapaasti valittavat -välilehdellä ja tarkastelu-välilehdellä voi katsoa opintojaksojen sisältöä, mutta kun sitä yrittää tehdä "vaihtoehtoiset"-välilehdellä, niin ikkuna ei tule ollenkaan esille nimeä klikkaamalla. Minkä tahansa kurssin nimeä klikkaamalla "vaihtoehtoiset"-välilehdellä selain vain vie minut sivun yläosaan ja mitään ei tapahdu. Vertaile -ikkunan sisällä kumminkin kurssien sisältö näkyy... Lisää opintoja tähän -ominaisuuden kurssien sisällön selaus toimii myös.


Opintojen sisältöjen tarkastelu

Kun pop-up -ikkuna on auki ja rullaa hiirellä ylös alas, niin takana olevan ruudun tiedot rullaavat. Hiirellä ei saa mitenkään kiinnitettyä toimintoa itse pop-up -ikkunaan. Vapaasti valittavista ja opintohausta palatessa hypätään alkunäkymään => pitäisi päästä samaan näkymään, mistä on lähtenytkin.
Tuleekohan tähän samalle sivulle myös seuraavan opintojaksototeutuksen aika? Ainakin se olisi hyödyllinen tieto tässä kohtaa.
Opintojakson nimestä klikkaamalla ei avaudu ikkunaa. Vertailukorin ja opintohaun kautta opintojaksojen sisällöntarkastelu onnistuu. Myös opintokokonaisuuksien sisältöjä pitäisi pystyä tarkastelemaan.
Kaikista kursseista ei näy arviointitiedot tai näkyy väärät arviointitiedot.
Kuvauksen saa näkyviin klikkaamalla opintojakson nimeä. --> ei onnistunut, klikkauksesta ei tapahtunut mitään.  Muut tavat toimivat.
Vaihtoehtoiset -lehdellä klikattaessa opintojakson nimeä ei tule näkyviin opintojakson kuvausta.
Vertailu on erittäin selkeä.  Vapaasti valittavien välilehdellä olevissa opinnoissa ei ole nuolta "lisää vertailuun" eli VV-sisältöjä ei pysty vertailemaan.  VV ja valinnaisten opinojen vertailun voisi toteuttaa saman välilehden kautta.  VOK:n eli valinnaisen opintokokonaisuuden haku ja vertailu puuttuvat toiminnallisuudesta. Opiskelijan pitäisi voida hakea opintokokonaisuus ja saada näkyviin ok:n tavoitteet ja sisältö ja oj:t, jos ne on jo määritelty.  Metropoliassa on useita opseja, joissa koko opsin läpi on toteutettu rakenne niin, että ops muodostuu pelkistä opintokokonaisuuksista, joiden alla ei ole lainkaan opintojaksoja - vain tarjontakori. Opintojaksot syntyvät kullekin vuodelle vuosisuunnittelun yhteydessä. Jos opiskelija ei vi koota hopsiaan opintokokonaisuuksista, hän ei voi koota hopsia lainkaan.  Lisäksi Metropolialla kaikissa opseissa on oltava valinnainen opintokokonaisuus VOK. Opiskelijan pitää voida hakea kyseiseen hopsin kohtaan tarjonnassa olevia valmiita opintokokonaisuuksia tai hänen on pystyttävä kokoamaan opintokokonaisuus valpaasti valiten tarjolla olevista opintojaksoista.  Tätä toiminnallisuutta eHopsissa ei tällä hetkellä ole.
Sisältökuvaukset aukeavat kaikissa muissa näkymissä, paitsi Vaihtoehtoiset-välilehdellä.
Klikkaamalla tarkastelu -välilehdellä jaksoa, ei tapahtunut yhtään mitään. Vertailun kautta sisältö näkyy. Klikkasin ehkä liian ahkerasti, koska ikkuna meni aivan harmaaksi ja sen jälkeen ei toiminut mikään. Täytyy miettiä miten tästä eteenpäin. Tarvitsee hakea testijuttu varmaan uudelleen! Aikansa nuolella takaisinpäin ja lähtihän se taas toimimaan.
Opintojen sisältöjä voi tarkastella, mutta ohjelmassa tulisi olla mahdollisuus avata koko opetussuunnitelmateksti luettavaksi.
Toimii.
Tarkastelu toimii, samoin hopsiin siirtäminen. Vaikka olen media-alan opinnoissa ja valitsen vapaavalintaista/vaihtoehtoisista opinnoista lisättäviä opintoja ei opintohaku anna minulle automaattisesti oman alani koulutusta vaan joudun etsimään sen tutkintonimikkeen (medianomi) alta, alaspäin osoittava nuoli ei toimi, vaan joudun poistamaan vapaavalinnaisuus hakukriteerin ennenkuin löydän medianomi tutkintonimikkeen.
Perehdyttyäni tarkemmin vapaasti valittavien opintojen opintohakuun se alkoi avautumaan minulle hieman paremmin. Edelleen koen opintojaksojen hakemisen nimellä hankalaksi, ellen tiedä jakson nimeä täydellisesti etukäteen, mutta hakutuloksen suodattaminen eri rajaustekijöillä helpottaa tätä kyllä jonkin verran. Kokeiluvaihtoehtoja ei vain ollut tässä kehitysversiossa vielä paljoa. Hakukori ja opintojen lisääminen HOPSiin toimivat moitteettomasti.
Vaikka samoja kursseja voikin valita monesti peräkkäin, tämä opintojen lisäys tuntuu ja näyttää järkevältä. Tekstihaun tuloksien järjestystä voisi ehkä hieman hioa, koska jos haen sanalla "työharjoittelu", tulee ensimmäisten vaihtoehtojen joukkoon paljon kursseja, joiden nimi ei ole työharjoittelu ja kurssit joiden nimi on työharjoittelu tulevat vasta perässä. Mielestäni haun pitäisi priorisoida kurssin nimeä ennemmin kuin sen kuvausta. En tiedä ovatko hakutulokset oikeastaan missään järjestyksessä...


Vapaasti valittavien opintojen tarkastelu ja valinnat

saako vapaasti valittaviin näkyviin seuraavan toteutuksen ajankohdan?
Tähän kohtaan olisi tarpeen lisätä avoimia kenttiä, joissa opiskelija voisi listata esim. avoimen amkin tai ylipäätään muita korkeakoulutasoisis opintoja, jotka opiskelija suunnittelee suorittavansa osaksi TAMKissa suorittamaansa tutkintoa.  Myös kv-opintoja pitäisi voida lisätä hopsiin vaikkei niitä voi hakea mistään opsista, mutta kenties jonkin avoimen kentän kautta ne saisi mukaan hops-suunnitelmaansa.  Jokainen kv-vaihtoon lähtevä tekee Learning Agreementin, jossa suoritettaviksi aiotut opintojaksot on listattu. Kentässä tuskin voi olla koodeja, mutta jonkinlainen nimen ja arvioidun opintopistemäärän opiskelija voisi hopsiin laittaa.
Opintohaussa pitäisi nähdä, mihin opintokokonaisuuteen haluttu opintojakso sisältyy. Vapaasti valittaviin voidaan valita opintoja toisten opsien pakollisista tai valinnaisista opinnoista.
Miksi vapaasti valittavia ei voi vertailla? (vrt. kohta 4).
22.1.2015: Vapaasti valittavat -välilehti on tyhjä eikä siellä lue "toteutetaan myöhemmin", mutta ilmeisesti on kuitenkin vielä vaiheessa - ei bugi? Vaihtoehtoisten välilehdellä voi hakea ja lisätä opintoja hopsiin. 23.1.2015: Toisella koneella, samalla selaimella VV-välilehti ei ole tyhjä.  Ongelma 1: Kun haluan lisätä hopsiin opintoja, päädyn koulutushakuun. Kirjoitan hakukenttään "valinnainen opintokokonaisuus" ja saan listan jotakin opintoja. Ilmeisesti sanan "valinnainen" mukaan lista on pitkä ja suurin osa opintojaksoja. Pitäisi olla mahdollisuus suodattaa joukosta opintoKOKONAISUUDET.  Ongelma 2: En ymmärrä kuinka fasetit toimivat. Kun en ole valinnut mitään suodatusta, koulutusalan mukaisessa listassa on iskuja: tekniikka 115, kulttuuri 51, sote 16, liiketalous 4. Kun asetan suodatuksen "tekniikan ja...", tekniikan hakutulosten määränä pysyy 115, mutta kulttuuri muuttuu 2ksi, samoin sote, liiketalous(liite). Kun taas valitsen "kulttuuriala", se pysyy 51nä, mutta tekniikan hakutulos muuttuu 2ksi, sote ja liiketalous 1ksi (liite).  Kun on opintohaussa (koulutushaussa) ja klikkaa "back", ei pääse takaisn hopsiin vaan Pakin etusivulle. Jos back-nappula on käytössä, sen pitää palauttaa hops-näkymään.  Koulutushaussa VOK ja VV -opintojen hakunappulan sanaksi ei riitä "vapaavalintainen" vaan siinä pitäisi olla "vaihtoehtoinen tai vapaavalintainen". Näitä opintoja on tod.näk. järkevin hakea samalta välilehdeltä, koska VV-opinnoista voi muodostaa myös VOK-kokonaisuuden. Ja itse asiassa olisi paras käyttää "vapaavalintainen" tilalla termiä: "vapaasti valittava".  Valinnaisten opintokokonaisuuksien haun voisi toteuttaa mm. siten, että ko. välilehdellä/ koulutushaussa olisi tässä kohden tarkentamismahdollisuus, jonka avulla voi hakea tarvitessaan pelkät VOKit eli opintokokonaisuuksiksi pakatut paketit, joista ei voi napsia oj pois, vaan koko ok:n suorittaminen pakettina on pakollista.
"Lisää opintoja tähän" -toiminto on mielestäni vähän outo, ainakin kaikissa muissa listauksissa kuin Vapaasti valittavat-väliehdellä tai Vaihtoehtoisten Valinnainen opintokokonaisuus-kohdassa. Onko ylipäänsä mahdollista lisätä johonkin opintokokonaisuuteen mitä tahansa muita opintoja? Kyse substanssituntemattomuudestani? :)
tekstihaku ei toiminut loogisesti, esim Engl - haulla suodattui kaikkea muuta, mutta ehkä tämä toiminto ei ollut vielä valmis?
Miten opiskelija tietää, että tietyt opinnot käyvät hänen vaihtoehtoisiin opintoihinsa, jos voi valita mitä vaan ja mistä vaan.
Pystyviivoja opintojaksojen edessä en huomannut lainkaan ja tooltipkin ilmestyi vain klikkaamalla opintojaksoa, ei viemällä hiirtä sen päälle. Muutenkaan en löytänyt ollenkaan kohtaa, joka erikseen kertoisi opinnon pakollisuuden, vaihtoehtoisuuden tai vapaasti valittavuuden.
Toimii. Lisätkää ihmeessä eri värikoodit vaihtoehtoisuudelle/pakollisuudelle/valinnaisuudelle, koska ovat kaikki tällä hetkellä sinisiä palloja joiden sisällä on A-kirjain (Mitä tämän A:n pitäisi edes edustaa?).


Opintojen pakollisuustiedon havainnollistaminen

Miksi kaksi erilaista? Toisessa havainnollistamistavassa väri (pystyviiva) ja toisessa havainnostamistavassa A-tooltip.  Voisiko eka olla pois ja A-tooltipissä olla suoraan ne värit?
En saa näkyviin viivoja, kaikkien opintojen edessä on vain A-kirjain sinisellä pohjalla. Toolpit toimii.
Opintojen pakollisuutta, vaihtoehtoisuutta tai vapaavalintaisuutta ei missään nimessä kannata indikoida minimaalisen kapeilla ja lähes huomaamattomilla pystyviivoilla, vaan ehdottomasti a) edessä olevan A-kirjaimen b) pystyviivan tilalle laitetun riittävän kokoisen neliön/ympyrän c) koko palkin värillä.  Vapaavalintaisten opintojen värikoodi voisi myöskin olla selkeämpi kuin pelkkä haalea sininen. Miten olisi vihreä väri?  Värikoodi-idea on periaatteessa hyvä, mutta pystyviivat jäävät lähes täysin huomaamatta selatessa, koska ovat niin kapeat.
Onko ajateltu sitä, että yhdessä tutkinnon rakenteen opintokokonaisuudessa kaikki opinnot eivät ehkä ole pakollisia vaan osa opinnoista voi olla valinnaisia. Esim. osa ammattiopinnoista voi on pakollisia ja osa valinnaisia. Tuli mieleen, kun tässä tieto- ja viestintätekniikan testausopsissa aina koko kokonaisuus on joko pakollista tai vaihtoehtoista.
vaihtoehtoisen ja vapaavalintaisen siniset värit on aika lähellä toisiaan. Kannattaisi vaihtaa paremmin eroavaisiksi
Tooltip ilmestyy, kun vie hiiren opintojakson nimen edessä olevaan A-kirjain pampulaan. Mikä on pampulan merkitys?
Pystyviivaa näyttää vain sivun laidalta eli sitä ei ymmärrä pakollisuutta indikoivaksi. Pakollisuus-vaihtoehtoisuus pitäisi merkitä selvemmin.
Ohutta pystyviivaa ei tunnista eikä näe eikä ymmärrä. Voisiko esim. A-kirjaimen tilalla olla kirjaimet, jotka merkkaa pakollisuutta taivalinnaisuutta, esim P= pakollinen V=valinnainen.  Tai sitten viiva ainakin paksummaksi ja selitykset johonkin mitä viiva tarkoittaa!
Pystyviiva näyttää ihan vain sivun laidalta, sitä ei huomaa. Väritys ilmeisesti indikoi pakollisuutta/vapaaehtoisuutta (oranssi=pakollinen, sininen=vaihtoehtoinen/valinnainen). Innovaatio-opinnot eivät näy tässä pakollisina, vaikka ne ovat kaikille pakollisia Metropoliassa.
Vapaasti valittavien ja vaihtoehtoisten palkin väri lähes sama
tooltip ei ilmesty silloin kun hiiri on opintpjakson päällä vaan silloin kun hiiri on tasan pystyviivan päällä. On sattumanvaraista osuuko opiskelija hiirellä väriviiruun vai ei. Pitäisi toteuttaa kuten on yllä kuvattu: kun on opintojakson päällä, ilmestyy laatikkoon pakollisuudesta kertova laatikko. Myös väriviiru on hyvä tapa ilmaista valinnaisuutta ja pakollisuutta: käyttäjä oppii nopeasti värikoodin merkityksen.
Tooltip aukeaa väri-indikaattoriin nähden vähän epäloogisessa kohdassa. Ikoni itsessään ei kuvasta pakollisuutta. Tooltip aukeaa hoveroidessa ikonia ja tämän perusteella pitäisi tajuta tooltipin alimmaisen tekstin kertovan selityksen värikoodille.  Mikäli ei käy katsomassa värien/ikonien selitystekstejä ohjeesta, värin merkitys voi jäädä arvoitukseksi.  Värikoodin esitystavasta pidän kyllä, mutta en tiedä olisiko ohjetta jotenkin syytä selkeyttää.
Opintojakson edessä olevan kirjaímen päälle vietynä näkyy pakollisuus, mutta ei jos vie hiiren itse oopintojakson nimen päälle.
Opintojen pakollisuutta voi tarkastella. Edelleen kysymyksenä, kuka voi poistaa ja lisätä hopsiin pakollisia opintoja. Opintojen pakollisuus hahmottuu hankalasti - ohut väripalkki vasemmalla.
Vaihtoehtoisia opintoja selatessa, opintojen tiedot eivät tule näkyviin kun kursori on opinnon päällä tai sitä klikatessa, ainoa keino on lisätä opinnot tarkasteluun.
Merkintöjen tekemismahdollisuus on ylipäätänsä hyvä lisä oman HOPSin seuraamiseen. Se, että merkintöjen tarkastelu on mahdollista suoraan rakenteesta tarkastelu-sivulla on iso plussa, mutta on myös käyttäjäystävällistä, että niitä voi käydä selaamassa koottuina viestit-välilehdellä. Tosin sivun yläpalkit, kuten esimerkiksi "HOPS-tehtävät" ja "HOPS-hyväksynnät", eivät ainakaan vielä itselläni toimineet, mutta tämä johtunee kehitysversiosta.
Ilmeisesti merkintöjen maksimimäärä per kurssi on 10, mutta uuden merkinnän pystyy näennäisesti vielä luomaan, mutta se ei tallennu, eikä tule mitään ilmoitusta. Merkintöjen tarkastelusta: merkintään voi sisällyttää enemmän tekstiä kuin mitä siitä voi tarkastella merkinnän jälkeen. Kokeilin kirjoittaa pari riviä pelkkää "aaaaaaaa":ta ja koko tekstiä en pystynyt merkinnän teon jälkeen selaamaan. Vaihtoehtoisille opinnoille ei näytä olevan järkevää ylärajaa: pystyin valitsemaan yli 130 op:n edestä kursseja fiktiotuotannon perusteille. Viestit-osiosta pystyi selaamaan merkintöjä, mutta mitkään suodatukset tai järjestysasetukset eivät toimineet.


Yhteydenotto ja merkinnät

En tiedä mistä johtui, mutta en päässyt tekemään mitään näistä.
vastaaottajan kohdalla ruksi, voiko käyttäjä lisätä kuvan?
Jos opettaja on tehnyt merkinnän opiskelijan hopsiin, lähteekö viestimerkinnästä tieto opiskelijalle esim. sähköpostiin, jotta opiskelija tietää mennä lukemaan viestiä? Lähteekö tieto viestistä myös opolle tai opetuutorille, mikäli tarvetta. Saako merkintöjä poistettua/arkistoitua sitten kun esim. asia on tullut hoidettua, jotta viesteistä erottuvat ajankohtaiset.  Tässä voisi olla lisäksi sellainen toiminnallisuus,(yksi sarake lisää) että opiskelija voisi joko itse tai opon/opetuutorin kanssa kirjoitella jokaisen opintojakson perään itselleen muistiinpanoja. Esim.  - tämä oj jäi kesken, pitäisi ottaa yht. opettajaan - puuttuvia esseitä, kirjallisia tehtäviä, oppimispäiväkirja tai raportti tekemättä ym, teen ne pvkkvv - tämän suoritan kv-vaihdossa ppkkvv - tämän opintojakson hyväksiluen aikaisemmilla kork.kouluopinnoilla jne  Tämä siksi, että opiskelija voisi muodostaa kokonaisnäkemuksen esim. tutkinnosta puuttuvista. Toisaalta oipskelija voisi aikatauluttaa koko tutkinnon opintosuoritukset ja niissä etenemistä esim. poissaolojen tai kv-vaihdon tai nopeamman valmistumisen vuoksi. Ennen kaikkea oman suunnittelusarakkeen avulla kukin opiskelija voisi jäsentää kuhunkin lukukauteen/lukuvuoteen/opiskeluaikaan kuuluvat opintonsa ja niiden suoritusaikataulut. Ja joka tapauksessa opiskelijan hops tulisi voida kopioida/siirtää kätevästi exceliin tarkempaa suunnittelua varten.
Onko mahdollista, että opiskelija lähettää viestin itselleen, jolloin tämä toimisi myös muistiinpanovälineenä?
- Lisää merkintä ikkunassa pitäisi lukea mihin opintojaksoon merkintää ollaan tekemässä. - Onko Merkintä= jollekin suunnattu viesti? Jos on, voisiko merkintä termin muuttaa viesti termiksi? - Viestin koonti sivulla pitää näkyä myös mihin kurssin merkintä/viesti liittyy - Tuleeko merkinnät ohjaajan meiliin?
Onko merkintä siis viesti joka lähetetään aina jollekin toiselle hlölle vai onko se oma muistiinpano? Vai molempia? Jos se aina lähetetään jollekin, eikö silloin se ole viesti? Termit ovat nyt vähän sekavia...
Kun tekee merkinnän, ikkunassa pitäisi näkyä, mihin opintojaksoon on merkinnän tekemässä. Tämä pitäisi näkyä myös Viestit-välilehdellä. Onko merkintä yhtä kuin viesti? Lähteekö se jollekulle, sähköpostiin?
Miten Viestit -lehdellä näkee, mihin opintojaksoon merkintä liittyy?  Miten voin poistaa merkinnän? Entä miten käsitelty merkintä näkyy?
Välilehdellä on mielestäni väärä nimi "viestit". Sen pitäisi olla "merkinnät".  "Merkinnät" -termiä on käytetty opintojaksojen kohdalla. Ko. on toiminnallisuus on erinomaisesti keksitty: samaa portlettia voi käyttää omana muistilappuna ja/tai viestinä. Hopsiin on useinkin tarvetta tehdä muistiinpanoja/ kommentteja, joihin pitäisi muistaa palata. Mustaksi muuttunut puhekupla-ikoni muistuttaa tästä hyvin. On tylsää, jos toiminnallisuus latistetaan pelkäksi viestiksi! Kun välilehden nimi korjataan (Merkinnät),toiminnallisuuden monikäyttöisyys palaa.  Viestien/ Merkintöjen kootussa tarkastelunäkymässä pitäisi näkyä miltä opintojaksolta ko. merkintä on kotoisin. On paljon opiskelijoita, joilla useimmilta oj:lta on aihetta merkitä muistiin esim. "tehtävänpalautuksia puuttuu" ja toisilta "liikaa poissaoloja"... koottu tarkastelu ilman oj-nimeä ei tuo paljon lisäarvoa katselijalleen...  Jos tällainen muistiinmerkintätoiminto on suunniteltu toisaalle, edellisen ehdotuksen voi unohtaa. Kuitenkin toiminnallisuus pitäisi merkitä johdonmukaisesti joka paikassa samoin, joko: "viestit" tai "merkinnät".
TOIMINNALLISUUS  Toimii  IKONIT  (+) -ikoni tuo tarkoitukseensa nähden hiukan poikkeavan mielleyhtymän. Koska hoveroidessa koko rivi korostuu (harmaa), niin kuvittelin aluksi, että kyse on: - opinnon valinnasta TAI - rivin lisäämisestä TAI  - opintokokonaisuuden laajennuksesta tms  > ei merkinnän lisäämisestä. Tämä etenkin opintojaksokokonaisuuksissa, joiden alla ei ole opintojaksoja (kuin alle voisi lisätä rivejä tuosta painikkeesta).  Kun merkintä on lisätty, ikoniksi tulee kuvaavampi puhekupla. Voisiko nämä jollainlailla yhtenäistää? Merkinnän lisääminen esim. puhekupla, jossa +merkki? Vaikka hailummalla värillä?  Kun merkintöjä lisätty, puhekuplassa näkyisi merkintöjen lukumäärä? Määrä kiinnostaisi ainakin itseäni.  MERKINNÄN LISÄÄMINEN  Liikkuessani tabulaattorilla kenttien välillä, vastaanottaja-kenttä hypätään yli. Väliaikaista, kun vastaanottajan lisääminen ei ole vielä mahdollista?   VIESTIT-VÄLILEHTI  Välilehden järjestys epälooginen (todnäk vielä keskeneräinen)
Voiko merkintöjä poistaa/päivittää, kun opintojakson status muuttuu opiskelijalla?
Viestit välilehdellä on nippu viestejä, joista ei kuitenkaan selviä, mihin opintoon viestit ovat liittyneet.
Tähän on vaikea kommentoida. Miten onnistuu viestin lähettäminen kahdelle henkilölle. Pystyykö laittamaan viestin myös opiskelijatoverille.  Vaikea hahmottaa, miten merkintöjen tarkastelu onnistuu suoraan rakenteesta, jos merkintään on esimerkiksi vastattu ja miten näkee, että merkintään on vastattu. Kootusti ei pysty tarkastelemaan.



Ilmoittautuminen opintojakson toteutukselle

En tiedä mistä johtui, mutta en päässyt tekemään mitään ilmoittautumista.
tuleeko ilmoitusnäytölle vain Pepissä opiskelijan ryhmälle määritellyt toteutukset vai pelkän opinnon mukaiset?
Verrattuna oman oppilaitokseni Laurean ilmoittautumisjärjestelmään vaikea uskoa, että opintojaksoille ilmoittautuminen voi olla näin helppoa. Täyden kympin toiminnallisuus, ilmoittautuminen on poikkeuksellisen hienosti toteutettu!
Käykö jostain ilmi toteutuksen ryhmän max.koko, jotta opiskelija voi arvioida sitä mahtuuko hän kenties mukaan vai ei, jotta osaa tehdä varasuunnitelman?
Ilmoittautumiset välilehdellä näkyi kursseja, mutta en päässyt tekemään niihin ilmoittautumista. Merkki kurssin alussa oli joko "ilmoittauduttu" tai "ilmoittautuminen hyväksytty". Ilmoittautumisen poistaminen sen sijaan onnistui.
Ilmoittautumiset -välilehden klikkauksesta ei tapahtunut mitään eli ei tullut toteutuksia ja ilmoittautumispainikkeita näkyviin. Pitäisikö ne tulla oikean reunaan vai minne? Jos samasta opintojaksosta on useampi toteutus, onko samanlainen vertailumahdollisuus kuin opintojaksoilla?
Ilmoittautumiset ikkunalla ei näy kuursseja joissa ilm. menossa vaan Tarkastelu sivu jolla olin ed. kerran.
Ei pysty avaaamaan koko välilehteä
Ilmoittautuminen ei toimi. Se näyttää aina sen kohdan, missä olet aiemmin käynyt.
Ilmoittautumiset -lehdellä näkyvissä sama lista kuin Viestit -lehdellä
Ilmottautumiset-välilehti ei toimi 22.1.klo 14.45 Metropolian hlökuntakoneella (Firefox). 23.1. samalla selaimella, eri koneella Ilmoittautumiset-välilehti on edelleen täysin tyhjä.
Pitäisikö toimia? Klikatessa Ilmoittautumiset-välilehteä, mitään ei tapahdu
Ilmoittautumis-painike ei toiminut
Ilmoittautumiset -välilehdellä ei ollut mitään.
Opintojaksoille ei päässyt ilmoittautumaan. Ilmoittautumisissa pitäisi olla ilmoittautumisen este, jos opintojaksolla on edeltävien opintojen vaatimuksia ja opiskelija ei ole edeltäviä opintoja suorittanut. Lisäksi ilmoittautumisissa tulisi olla lisätiedot kenttä, johon opiskelija voisi laittaa viestin opintojakson opettajalle, esimerkiksi tiedon lisäajan tarpeesta tentissä. Tähän kohtaan opiskelija voisi kirjata myös muistutuksen ahot-päätöksestä, jos opiskelija tekee jakson pedagogisena ratkaisuna. Opettaja näkisi näin opintojaksolle ilmoittautuneiden opiskelijoiden kohdalta kaikki oleelliset tiedot.
Olikohan, etten vain hoksannut jotain?
Ilmoittautuminen toimii ilmoittautumis ikkunassa, mutta olisi helpompaa jos kursseille voisi ilmoittautua suoraan tarkastelu-ikkunassa jolloin kokonaisuuksien hahmoittaminen helpoittuisi eikä yksittäisiä opintoja olisi pakko etsiä Hae toiminnon kautta.
En edelleenkään saanut näkyviin opintojaksojen pakollisuutta indikoivaa pystyviivaa tai tooltipiä, joten en osaa kommentoida yllä olevaa väittämää. Sitä vastoin toteutuksille ilmoittautuminen vaikuttaa suhteellisen helpolta, pienryhmistä en osaa sanoa myöskään.
Tässä on sama kuvaus kuin kahdeksannessa osiossa... Erittäin hämäävää. EH029: "Oppijana haluan ilmoittautua opintojakson toteutukseen, jotta opintoni etenevät suunnitelmieni mukaisesti." Miten tämä käyttäjätarina liittyy pakollisuuden tarkasteluun? Anyway...  Ainakin vapaasti valittavia opintoja pystyy valita helposti ja selkeästi. Pienryhmistä en tiedä. Mielestäni käyttäjätarina täyttyy. Valitsin kumminkin "en tiedä", koska kysymys on vähän hämärä ja siinä taitaa olla virhe.


Käytettävyysvaatimukset

Koko opsin rakenne on hyvä saada kerralla tai osissa auki tai kiinni.
Selkeät yläpalkit, muutaman kerran jälkeen tulee varmasti tutuksi. Alkuun vaatii ohjeet toiminnallisuuksista
tosi simppeli
Välilehdillä oikeaan reunaan jää paljon tyhjää tilaa. Voisiko siinä olla muistilappu-tyyppinen palvelu, esim. opiskelijan itselleen lähettämät merkinnät. Halutessaan opiskelija voisi ne palauttaa puhekuplaan piiloon.
Hieman sekava vielä. Ehkä tää tästä selkiytyy...
Hieman sekava käyttää.
Tarkastelu -lehden tiedot muodostavat helposti pitkän vieritettävän listan. Tiivistäminen (tyhjät pois, pienempi fontti jne.) tai mahdollisuus painikkeesta nähdä esim. pdf -muodossa, jolloin myös rakenne / sisältö näkyisi kokonaisuutena?
Palvelu on lähes kokonaan erittäin helppo käyttää. Muutama nappi on epäloogisessa paikassa (esim. vie valitut hopsiin), mutta niitäkään ei ole paljon.  Värimaailmaa en ihan ymmärrä. Merkitseviä värejä on nyt vähän liikaa / ne ovat epäloogisia: Hopsin tarkastelussa vaohtoehtoisen opinnon sivuviiva on sininen. Olisi loogista, että jos tarkastelunäkymän värimaailmaa muuttuu - kuten se muuttuu - vaihtoehtoiset-välilehdellä, niin näkymä olisi sininen, mutta se onkin vihreä! Vapaasti valittavien värejä en näe, koska välilehti on tyhjä. VV ja VOK voisivat olla samalla välilehdellä ja samalla värillä.  Pakollinen / valinnainen -ilmaisemiseksi riittää mielestäni värillinen sivuviiva ja pop-up -laatikko. Hops-näkymän ok-palkkien värit ovat jo liikaa - etenkin kkun valinnaisuus siinä on ilmeisesti kooditettu vihreällä värillä. Sekavaa. Sivuviiva voisi olla hiukan paksumpi, jotta herättää huomion + ymmärryksen, että värillä on jokin merkitys.
Ylhäällä mainittuja toiminnallisia tai käyttöliittymällisiä asioita lukuunottamatta käyttö vaikuttaisi olevan kohtuullisen helppoa. Substanssituntemuksen puute haitannee joidenkin osioiden käytön ymmärrystä.
Kaikki tieto on hierarkisessa ja jäsentyneessä muodossa. Kokonaistarkastelussa on mahdollista vähentää alarakenteitapiiloon, mikä on tärkeää. HOPS on linkitetty opsista, ja kaiken tarvitsemansa tiedon saa yhdellä klikkauksella näkyviin. Vertailu on hieno toiminto. Ilmoittautumiset ja viestintä on nyt keskitetty yhteen systeemiin, mikä on hyvä.
Osa toiminnoista ei toimi tai ole vielä käytössä, joten on vaikea arvioida ohjelman käytettävyyttä.  Periodeista puuttuu kokonaan kesälukukausi. Metropoliassa ja useimmissa muissakin ammattikorkeakouluissa tarjotaan erikseen kesäopintoja ja siten periodeissa tulisi olla mahdollisuus hakea myös kesäopinnot. Lisäksi tarvitaan kokonaisopintojen laajuussa ja pakollisten opintojen laajuudet näkyvviin. Näkyykö miten ja missä opiskelijalle jo suoritetut opinnot, esim. 20/ 25 opintopistettä suoritettu.
Käytettävyys tuntui intuitiiviselta, mutta viimeisessä kohdassa eli Ilmoittautumis-kohdassa luulen, etten vain hoksannut jotain.
Tarvitsee huomattavasti lisäohjeistusta, mutta pienen harjoittelun jälkeen alkaa varmasti sujua
Ottaen huomioon palvelun keskeneräisyyden ja verraten nykyiseen winha järjestelmään pidän pakkia huomattavasi käyttäjä ystävällisempänä jo tässä vaiheessa.
Jos ei oteta huomioon jo aiemmin mainitsemaani tarkastelu-välilehden selkeää näkymää (opintokokonaisuudet vs. opintojaksot), niin harmikseni joudun sanomaan, että en saanut tästä HOPS-puusta aivan yhtä hyvää koppia kuin edeltäjästään. Juurikin opintojen pakollisuus, vaihtoehtoisuus ja vapaasti valittavuus tuottavat ongelmia sekä erityisesti varsinainen opintohaku opintojakson nimellä. Välilehdet ovat hyvä idea, mutta ne tulisi toteuttaa yhtäläisemmin. Tällä hetkellä ne tuntuvat kolmelta aivan erilaiselta kokonaisuudelta. Ehkäpä pakollisillakin opintojaksoilla voisi olla oma välilehtensä tarkastelu-sivun sijaan? Ja ensimmäisellä sivulla voisi olla jotain aivan muuta?
Lisää opintoja tähän -ominaisuus näyttää tällä hetkellä parhaimmalta lisäämältänne ominaisuudelta. Ehdottaisin tosiaan vielä joidenkin infolaatikoiden tms. ilmestymistä valintoja tehdessä / niitä poistettaessa. Ja eri värisiä palluroita kurssien eteen pakollisuuden mukaan Tarkastelu-välilehdessä (enkä ymmärrä vieläkään kirjaimen 'A' merkitystä).
Tuntui aivan loogiselta käyttää.
Vaatii harjoittelua, mutta vaikuttaa loogiselta
Välilehtien nimiä voisi vielä miettiä: vaihtoehtoiset ja vapaasti valittavat eivät ole samaa perhettä muiden kanssa. Vaihtoehtoisten valinta tms. Nimistä tulee ehkä pitkiä, mutta tilaahan on.
Pääosin loogisesti. Muutama epäloogikseksi havaittu kohta kommentoitu aiemmin.
Ylhäällä mainittuja toiminnallisia tai käyttöliittymällisiä asioita lukuunottamatta palvelu vaikuttaisi toimivan kohtuullisen loogisesti. Substanssituntemuksen puute haitannee joidenkin osioiden käytön ymmärrystä.
Osasta toiminnoista ei selviä, mitä niillä voi tehdä, esim. vaihtoehtoisissa opinnoissa, mitä opintojakson edessä oleva laatikko tarkoittaa.  Viestit välilehdellä näkyy vain viestit, mutta niitä ei voi avata ollenkaan. Miten ohjelmassa näkyy se, jos opiskelija saa uuden viestin tai vastauksen lähettämäänsä viestiin.
Tarvitsee tottua paremmin järjestelmään.
Palvelun rakenne on mielestäni erittäin looginen ja helpostilähestyttävä.
Se, että etusivuna avautuu tarkastelu-välilehti toimii. Kuitenkin sen tarkoitus on minulle edelleen hieman epäselvä - onko siihen kerättynä useamman vai vain yhden koulutusohjelman kurssitarjontaa? Lisäksi opintojaksojen perässä oleva plus-merkki saattaa harhauttaa luulemaan, että ko. opintojakso lisätään siitä omaan HOPSiin. Tarkastelu-välilehden jälkeen tulevat vaihtoehtoisten ja vapaasti valittavien opintojen välilehdet, joka on myös loogista. (Huomasin muuten vasta tässä vaiheessa, että opintojaksojen edessä oleva A-kirjain indikoi pakollisuutta, ei siis pystyviiva tai värikäs pallo. Tässä tullut ehkä virheellistä tehtävänantoa? Lisäksi haluaisin tietää, että miksi juuri A-kirjain ilmaisee opinnon pakollisuutta?) Järjestely-, ajoitus- ja ilmoittautumiset-välilehtiä en saanut auki vielä lainkaan. Viestit ok.
Palvelun luulisi yrittävän kertoa minulle, jos kirjoitan liian pitkän merkinnän kurssille tai merkintöjä on liikaa enkä voi luoda enempää. Tällä hetkellä oikeassa yläkulmassa oleva "nimi" ja merkinnän oletustekijä eivät täsmää.
ilme ei ole kovin raikas, jonkinlainen edistymisen seuranta-palkki tm olisi kiva olla, tyyliin 55 op-välein olevan palkki, joka täyttyy sitä mukaan kun opinnot etenem
Yksinkertaisuus on kaunista. Yläreunan ankeahko vihreä ja vanhanaikaiset kuvakkeet voisivat olla vähän pirteämpiä - tulee hieman mieleen 90-luku ja Windows 95-käyttöjärjestelmä.
Rauhallinen, muttei kuitenkaan väritön.
Tässä asia tärkein, hyvä pitää yksinkertaisena
Väri ja sävymaailma ok. Käyttöliittymän elementit pakkautuvat liiaksi vasemmalle ja oikealle jää tyhjää tilaa.
Liian valjut värit. Kaikki on yhtä pötköä.
Värimaailmassa epäloogisuutta. Kommentit yllä. Muuten selkeä ja miellyttävä.
Eri osiot noudattavat erilaista visuaalista ilmettä, mutta kyse varmaankin vielä keskeneräisyydestä.   Tarkastelu-välilehden selkeyks miellyttää silmää, muilla välilehdillä erilainen muotokieli ja väritys. Nämä yhtenäisiksi.
Miellyttävä, mutta visuaalisesti voisi olla vielä jäsentyneempi.
Ei se välttämättä kauhean silmää hivelevän ihana ole. Mutta kunhan toimii.
Hieman "pliisu".
Väriteema voisi olla muokattava ja osassa kentistä teksti menee edellisen rivin alle, jolloin kirjainten yläosat saattavat kadota.
Kaipaisin enemmän yhteneväisempää linjaa kautta koko HOPS-sivuston. Jotkin toiminnot ja värit eivät jatku kaikkialla johdonmukaisesti samoina, lähinnä välilehdillä. Muuten värit ja fontit selkeitä, ulkoasu ok. Ehkä vähän vielä modernimpi voisi olla :)
Tarkastelu- ja Lisää opintoja tähän -osiot olivat hienon näköisiä, mutta muita pitäisi parantaa. Lisää värejä! Ja erotelkaa kurssien tietojen teksti muutenkin kuin rivinvaihdolla (hienoja valikkopalkinomaisia kohtia väliin).
Yhteenlasketut opintopisteet pitää ryhmissä ja kokonaisuudessa näkyä.
edistymisen seurantaa varten olisi hops hyvä jaotella osioihin, joista opiskelija näkisi edistymisen. Esim. yhteiset perusopinnot 25 op, suoritettu 20 op siten, että reaaliaikaisesti päivittyvä loppusumma on tutkinnon laajuus esim. 20 op/210 op. Tutkinnon ylimenevät vapaaehtoisesti suoritetut poislaskettaisiin summasta. Tämä voisi näkyä erikseen siten, että yhdellä silmäyksellä näkisi kuinka monta pistettä mitäkin osiota puuttuu, ja vaikka aukiklikkaamalla näkisi, mistä opintojaksoista on kysymys.
Sitten kun voi joko kerralla tai osissa aukaista ja sulkea hopsin se toimii hyvin.  Nyt yhden opintokokonaisuuden alta osa opintojaksoista jäi auki.
Voisi olla painike avaa kaikki/ sulje kaikki
Pitäisikö valintojen päivittyä Tarkastelu-välilehdelle, josta voi tallentaa hops-versioksi?
OP-laskurit puuttuu ei näe kokonaislaajuutta
Tarkastelu -lehti:  HOPSin supistaminen/avaaminen kokonaisuuksien tasolle yhdellä painikkeella.  HOPS -supistettuna pitäisi näkyä vaadittava määrä, valittu määrä, suoritettu määrä?  Missä näkyy montako pistettä on esim. kokonaisuus Orientaatio tieto-ja viestintekniikkaan -kokonaisuus?  Missä on nähtävissä, montako pistettä pitäisi koko HOPSin olla?
Värikoodiston päällekkäisyys/ epäloogisuus sekoittaa. Muuten hyvä.
Tarkastelu-välilehden opintojaksokokonaisuus-tasot toimivat klikatessa eri tavalla kuin muilla välilehdillä. Tarkastelu-välilehdellä opintojaksokokonaisuuden nimeä klikatessa taso ei avaudu/sulkeudu (vain nuolesta), kun taas muilla välilehdillä aukeaa/sulkeutuu. Pidän itse siitä, että avautuisi (olisi loogisempi, jos nimi ei ole linkki tietoihin). Joka tapauksessa, yhtenäinen käytäntö kaikkiin näkymiin.  Jos opintojaksokokonaisuuden alla (Tarkastelu-välilehti) ei ole opintojaksoja, edessä oleva nuoli hämää. Nuoli ylös/alas antaa ymmärtää että alta löytyy jotain. Voisiko tuollaisilta riveiltä nuolen jättää kokonaan pois siihen asti, että alle lisätään opintojaksoja? Otsikko olisi joka tapauksessa samassa kohdassa sisennettynä kuin nuolellisissakin kohdissa.
Opintojen kokonaislaajuus puuttuu ja miten tässä näkyy jo suoritetut opinnot tai puuttuvat opinnot. Yleensä kokonaisuus olisi hyvä nähdä.
Näyttää helppolukuiselta ja saa kyllä selvää.
Havainnollisuutta ja helpommin lähestyttävyyttä voisi lisätä jos puussa näkyisi lukukausikohtaisesti opintosuunnitelmaan kuuluvat opinnot, sekä suoraan myös vaihtoehtoiset samaan lukujärjestykseen vielä mahtuvat opinnot.
Kts. aiemmat kommenttini.
Sen havainnollisuus riippuu paljolti kurssien selauksen helppoudesta, ja väittäisin että sitä on hieman hidasta selata tässä muodossaan (ilman "sulje kaikki", "avaa kaikki" -nappuloita ja koska kurssien pakollisuus ei näy suoraan Tarkastelu-osiossa ilman, että siirtää hiiren kurssin 'A':n päälle).
Kyllä, sisältöjen tarkastelu on helppoa, tosin kaipasin tietoa toteutuksen ajoituksesta ja opettajan nimeä. Opintojen suunnittelun kannalta ajoitus on tarpeellinen ja lisätietoa tarvitsee joskus kysyä opettajalta.
Kaikista kursseista ei näy arviointikriteerit.
Erinomaisesti toteutettu kohta! Hops-tarkastelusta opintojakso klikkaamalla avautuvat sisältölaatikko ilmestyy nopeasti ja sisältää keskeisen tiedon (tavoitteet - sisältö - arviointi).  Myös opintojen vertailussa sisältöjen tarkatselu on helppoa ja selkeää!  Opiskelijan olisi kuitenkin hyvä päästä suoraan sisältönäkymästä oj:n "kotisivuille". Toimisiko esim. niin, että sisältölaatikosta olisi linkki oj:n käyttämään oppimisalustaan: Tuubin, Moodlen tms. minkä opettaja on merkinnyt käytettäväksi Pepin toteutuksen "oppimisympäristöt" -välilehdellä. Ko. välilehden täyttäminen pitäisi olla opettajalle pakollista. Nythän ko. välilehdelle voi Pepissä linkittää oppimisympäristönsä, mutta ymmärtääkseni se ei näy kenellekään.  Jos kaikille oj:lle ei ole määrätty sähköisen alustan "minimivaatimusta" (on käytettävä ainakin Tuubin työtilaa, jossa perustiedot), hops-näkymään avautuvassa sisältö-laatikossa pitäisi olla myös Pepin toteutukselta poimittu kaikki tiedot "Opetus ja arviointi" -kohdasta. On hölmöä etteivät ne nyt näy oikein missään - Tuubin työtilassa kai osa. Tiedot "arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet", "opetusmenetelmät", "oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus", "lisätiedot opiskelijalle" + kaikki muut toteutuksen tiedot ovat opiskelijalle tärkeitä asioita, jotka pitäisi saada kätevästi hopsin suunnittelun yhteydessä näkyviin.  "Opintojakson tiedot" -laatikossa voisi olla lisälinkki, jossa lukisi "Opetus ja arviointi" ja sen takaa löytyisivät kaikki toteutussuunnitelmassa ko. kohdassa olevat tiedot + pienryhmät + linkki kalenterinäkymään. Vaikka kalenteri tulisi toisaallekin, tässä voisi olla yksi reitti.
Helppoa on niillä välilehdillä missä toimii. Vaihtoehtoisissa linkit eivät avaa sisältökuvauksia.
Aiemmin laitoin, että en saanut klikkaamalla auki opintoa, mutta nyt uudelleen katsellessani ja eri jaksoja, niin aukesihan se sisältö. Olikohan jonkin jakson kohdalla jokin vika.
Erittäin hankalaa, kun opetussuunnitelmaa ei voi lukea kokonaisena dokumenttina. Näin opiskelija voisi hahmottaa helpommin eri opintojaksojen välisiä yhteyksiä.
Kursorin vieminen opinnon päälle ja vertailu tekee sisällön tarkastelusta vaivatonta ja nopeaa.
Tämä toimii hyvin, kiva! Opintojaksojen tavoitteet ja sisällöt löytyvät heti ensimmäiseltä sivulta ja ne aukeavat mutkattomasti. Plussaa myös siitä, että niin monia kuvauksia on saatu tuotua jo Peppi-palvelusta. Vaihtoehtoisten opintojen välilehdellä kuvaukset eivät harmikseni enää auenneetkaan, mutta sitä vastoin vapaasti valittavilla kyllä. Myös perusopinnoista voisi olla mukavaa saada jotain vastaavaa koontia, esimerkiksi, että mitä perusopinnot, vaihtoehtoiset ja vapaasti valittavat oikein ovat ja mistä ne koostuvat.
Kurssin sisällän tekstin jäsentelyssä voisi olla toivomisen varaa. En myöskään tiedä muokataanko jo olemassa olevia tekstejä vielä tämän palautteen perusteella, mutta esimerkiksi Opiskelu- ja viestintätaidot -kurssin selitystekstin melkein jokainen lause alkaa sanalla "Opiskelija". Selityksillä ei näytä olevan selkeää teemaa - joissain käytetään ranskalaisia viivoja, joissain rivit alkaa pienellä mustalla palluralla, toiset hyviä, toiset raskaita/inhottavia lukea (kuten edellä mainitsemani Opiskelu- ja viestintätaidot -kurssin tavoitteiden selitys).
Vaatimus täyttyy aina, kun toiminnallisuudet vain toimivat oikein. Muutamista ongelmista kirjoitin jo ylempänä.  Vaihtoehtoisten opintojen kohdalla muutakin ratkaisua, kuin rasti ruutuun-periaatetta voisi harkita vapaaehtoisten opintojen tapaan.
Opintoja pitää voida opiskelijan tai opon/opetuutorin siirrellä vaihtoehtoisten ja vapaasti valittaviin kokonaisuuksiin.
Lisääminen oli helppoa, mutta poistamiskohtaa en löytänyt.
Lisääminen/poistaminen on helppoa, mutta käyttöliittymällisesti hankala/epälooginen (checkboxit) > Ks. Osio 4/12  Lisäksi lisääminen/poistaminen tapahtuu eri tavalla Vaihtoehtoiset ja Vapaasti valittavat -välilehdillä (jonkinlainen yhtenäistys) > painikkeet?
Siellä on pitkä jono opintojaksoja, jotka eivät selkeästi kuulu mihinkään kokonaisuuteen. Millä ihmeellä ne saa pois. Voisiko jaksot saada poistettua jo tarkasteluikkunassa, ettei tarvitse mennä valinnaisiin tai vapaasti valittaviin listoihin niitä poistamaan.
Pakollisille opinnoille ei voínut tehdä mitään. Tässä pitäisi olla oikeus opettajatutorilla ja opinto-ohjaajalla oikeus vaihtaa pakollisia opintoja. Lisäksi tulisi olla mahdollisuus valita tietyt toteutukset.
Ohjeita noudattaen lisääminen ja poistaminen on helppoa, mutta toivoisin vielä yksinkertaisempaa tapaa lisätä vapaavalinnaisia opintoja.
Vaihtoehtoisten ja vapaasti valittavien opintojen välillä on eroavaisuuksia niitä lisättäessä ja poistettaessa, niiden toiminnot olisi mielestäni hyvä yhtenäistää. Toisessa valitseminen/poistaminen tapahtuu opintojakson edessä olevaa neliötä, toisessa taas punaista suorakulmiota klikkaamalla. Itse en oikein ymmärrä, että mitä kautta pakollisia pystyy lisäämään ja poistamaan, vai ovatko ne jo automaattisesti valmiina HOPSissa, eikä niiden ajoituksia voi muuttaa mitenkään? Opintohaku toimii, mikäli vain tietää mitä sieltä etsiä. Opinnon koriin lisääminen ja siitä eteenpäin HOPSiin vieminen on helppoa. Tällä hetkellä tosin sekä vaihtoehtoisten että vapaasti valittavien opintojen välilehdiltä pääsee etsimään vain vapaasti valittavia kursseja.
Erittäin helppoa, mutta en saa valintoja tehdessäni minkäänlaista palautetta siitä että se oikeasti tapahtui. Puolet ajasta mietin, että tallentuivatko muutokseni ollenkaan?
Vertailu itsessään on, vertailuun lisäämisessä käyttöliittymällisiä aspekteja. (ks. osio 5/12)
vapaasti valittavia ei saa vertailtua vierekkäin, kuten valinnaisia. Miksi?
Ehdottomasti tulee olla mahdollisuus vertailla eri toteutuksia, esim. aikataulullisesti (lukujärjestykseen yhteys), mutta myös toteutustavoiltaan, esim. virtuaalitoteutus tai lähiopetus.
Värikoodi toimii hyvin ja vertailu on tehty helpoksi, en jostain syystä voinut kuitenkaan valita vertailuun samanaikaisesti kuin 2 opintototeutusta.
Tämä toiminto näyttää toimivan ainoastaan vaihtoehtoisten opintojen kohdalla? Ja niiden kohdalla hyvin toimiikin, mutta eikö myös vapaasti valittaviakin opintojaksoja olisi mielenkiintoista ja tarpeellista vertailla keskenään?
Vaihtoehtoisten valintojen kohdalla sisällön vertailu on hyvin toteutettu, mutta sitä ei voi ollenkaan tehdä Vapaasti valittavat -osiossa, jonka takia kaikki vertailu on pakko tehdä ensin vaihtoehtoisten valintojen puolella ja niiden perusteella muistettava tulokset Vapaasti valittavat -osion puolelle.
Tarkastelu-otsikko hämää, se voisi olla "hops" tai "kaikki opinnot"
Kuten sanottua, värikoodit pitäisi ohuiden palkkien sijaan saada mieluiten näkyviin A-kirjaimeen tai koko palkkiin. Lisäksi värikoodit voisivat olla havainnollisempia - punainen pakollinen, keltainen vaihtoehtoinen, vihreä vapaasti valittava.
Mukavasti käy ilmi väripalkilla (näkeeköhän värisokea nämä värikoodit oikein, asiasta en sen enempää tiedä, mutta tulipahan mieleeni).
Palkin väri opintojakson edessä auttaa ja selkiyttää
siniset sävyt liian lähellä toisiaan
Väripalkit (oikeastaan viivat) ovat turhan huomaamattomat. Pampula voisi olla parempi.
Sivuviiva ei toimi!
Sivupalkki on epäselvä.
Värivalinnat: sivupalkkien ja otsikkopalkkien värien yhteneväisyys  Yksi väri: sama merkitys eri tilanteissa
Liikaa epäloogisia värikoodeja.
Kaksi indikaattoria: ohut väripalkki ja klikkauksen takana oleva status eivät mielestäni toimi halutulla tavalla. Mikäli halutaan, että opiskelija hahmottaa pakolliset, vaihtoehtoiset ja vapaavalintaiset opinnot eriytyneesti, ehdottaisin pelkästään yhtä indikaattoria: väripystypalkki leveämmäksi, värin jatkuu pallon alle.
Opintojen pakollisuus ja vaihtoehtoisuus näkyy ohuena väripalkkina vasemmalla ja tätä on vaikea hahmottaa. Lisäksi lisätietona tulisi näkyä opintopistelaajuudet.
Tämä oli toteuttettu hyvin
Värikoodi toimii hyvänä havainnollistajana, mutta lisänä voisi olla vielä opintojakson osan kohdalla vaihtoehto myöhemmällä/aikaisemmalle suortiusajankohdalle mikäli se on mahdollista.
Itselläni tässä kesti kyllä hävettävän kauan, en tiedä syyttääkö kehitysversiota vai itseäni. Tässäkin tilanteessa olisi mielestäni hyvä, että kaikenlaiset opintojaksot ja niiden ns. pakollisuusasteet ilmoitettaisiin samoin tavoin sekaannuksien välttämiseksi. Kts. lisäksi aiempi kommenttini tähän liittyen.
Tästä mainitsinkin jo vaikka kuinka monesti aikaisemmin. Värikoodit! Ja en löytänyt "Lisää opintoja tähän" -osiosta minkäänlaista indikaatiota kurssien pakollisuudelle tai mille koulutusohjelmalle kurssi on pakollinen/vaihtoehtoinen.

Vapaa palaute

Hienosti edennyt.
"Testausympäristö" ei avautunut Mozilla Firefoxin versiolla 34.0.5. Internet Explorerin versiolla 11.0.9600.17501 kaikki toimi hyvin.  Muutamia ongelmia oli, mutta ne jäivät kokonaisuutena katsoen melko vähäisiksi. Värikoodien näkyvyyteen ja loogisuuteen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota!  Opintojaksoille ilmoittautuminen oli toteutettu poikkeuksellisen ansiokkaasti - moni AMK varmasti tarvitsisi tämän kaltaisia, yksinkertaisen tehokkaita työkaluja.
Hienolta näyttää, ei kun tsemppiä vaan.
Ei hassumpi. Jostain syystä toteutukselle ilmoittautuminen ei minulla toiminut, vaikka tiedän sen jollain muulla testaajalla toimineen. Valinnaisten opintokokonaisuuksien hallinnointi nousee useassa kohdassa esiin ja sitä täytyy miettiä ja kehittää myös Pepissä ja koulutushaussa (opintohaussa).  Tulevaisuuden haave: opiskelijoiden ehops-suunnittelu on input vuosisuunnittelulle eli kun opiskelija valitsee opintojaksoja ja kokonaisuuksia, niistä välittyisi tieto tutkinto-ohjelmiin, jotka tekisivät valinnaisten toteutuksia ja resursointeja sen mukaan.
Koulutushaussa opintojen lisäämisen näkymä on liian haalea ja vähän kontrastoitu: kun edessä on omien kriteerien mukaan saatu opintolista ja pitää valita "lisää koriin", kyseisen rivi muuttuu tummemmaksi, mutta liian vähän. On vaikea nähdä millä rivillä oikeastaan on. "Lisää koriin" on myös hiukan ongelmallinen termi. "Kori" on tietysti tuttu käsite nettikaupan puolelta, mutta sattaa sekaantua koulutusten haussa tarjontakoriin. Parempi: "lisää opinto".  Kun koulutuksia on valittu "koriin", nappi "vie valitut hopsiin" pitäisi olla napin "tyhjennä kori" paikalla. Nyt se on liian kaukana. Todennäköisemmin opiskelija haluaa viedä valitsemansa opinnot hopsiin kuin roskiin - siksihän hän on ne valinnut.
Selkeä parannus, ulkoasussa vielä mahdollisuus kirkastaa hahmottamista.
Ohjeistusta lisää. Käyttäjätarinat voisi kirjoittaa auki myös tähän lomakkeeseen jokaisen kohdan otsikkoon että olisi helpompi katsoa mitä halutaan tehtävän
Parannettavaa löytyy yhä, mutta suurin osa parannuksista syntyy varmasti vasta kun sivustoa massa testataan. Toivoisin että palvelusta tulee mahdollisimman käyttäjä ystävällinen ja helposti omaksuttava. Itse parantaisin vielä hakutoimintojen automaatio asetuksia koulutusohjelma kohtaisesti ja aikaisempien opiskelijoiden preferenssien mukaiseksi.
Joitakin parannuksia on huomattavissa, mutta tällä hetkellä opintojen pakollisuudet, vaihtoehtoisuudet ja valinnaisuudet ovat kyllä aika epäselvästi ja liian monin eri tavoin ilmoitettuja :C Enemmän selkeyttä ja yhteneväisyyttä koko palveluun, niin kyllä hyvä tulee :)
Opintojen vertailusta lyhyesti: oli hienoa, että olette lisänneet siihen maksimirajan verrattaville kursseille, mutta saman kurssin voi vieläkin valita monta kertaa vertailtaviksi itsensä kanssa... Opintojen vaihtoehtoisuuden havaitsemisesta: kaikki kurssit mitä lisättiin "Lisää opintoja tähän" -kohdasta sekoittuivat koulutusohjelman kurssien kanssa niin, etten erottanut niitä toisistaan. Opintojen mahdollinen lisäys vaihtoehtoisten joukkoon ei varmaankaan ole toiminto, mikä jää opiskelijalle käytettäväksi, vai onko?
  • No labels
You must log in to comment.