- Created by Petri Silmälä, last modified by Unknown User (sallami) on 16.9.2015
You are viewing an old version of this page. View the current version.
Compare with Current View Page History
« Previous Version 15 Next »
CoINNO Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille on kaksivuotinen Uudenmaan liiton EAKR-hanke.
CoINNO-hankkeessa tuetaan vapaa-aikasektorin (kulttuuri-, hyvinvointi-, liikunta-, matkailu- ja ravitsemusalat) pk-yrityksiä MINNO® innovaatiokonseptin avulla.
Yhteistyötä opiskelijoiden ja yritysten välillä tiivistetään käyttämällä opiskelijoiden innovaatioenergia etsittäessä ja kokeiltaessa ratkaisuja yritysten antamiin haasteisiin. Tavoitteena on myös luoda kansainvälisiä verkostoja innovaatio-opetuksessa.
CoINNO-hankkeen päämääränä on monialainen tuote- ja palvelukehitys Arabianrannan ja Pasilan alueilla. Hankkeella edistetään elinvoimaista, sosiaalisesti eheää ja ekologisesti kestävää kaupunkikulttuuria ja yrittäjyyttä. Hanketta toteuttaa Metropolia AMK yhteistyössä Haaga-Helia AMK: kanssa.
Lisätietoja hanketta edeltäneestä CoINNO esiselvityshankkeesta
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Kimmo Kainulainen
Sähköposti: kimmo.kainulainen@metropolia.fi
puh +358 40 159 7785
Tarkemmat yhteystiedot ja muiden projektihenkilöiden tiedot täältä.
CoINNO-uutisia
Sosiaalisten innovaatioiden elämyksellinen MINNOfest järjestetään perjantaina 6.11.2015 Leppävaaran kampuksella (Vanha maantie 6, Espoo) klo 10 alkaen.
MINNOfest linkittyy CoINNO-hankkeen Demola toiminta-alueeseen.
Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Metropolian opiskelijoiden ja pääkaupunkiseudun yrittäjien yhteisiin innovaatio-projekteihin. Innovaatiot ovat elämyksellisesti esillä opiskelijoiden itse suunnittelemilla ständeillä. Luvassa myös suullisia esityksiä innovaatioprojekteista ja jännittävä kilpailu parhaasta innovaatiosta.
Tule tutustumaan syksyn 2015 aikana kulttuurin ja hyvinvoinnin aloilla syntyneisiin innovaatioihin ja tulevaisuuden tekijöihin niiden takana!
Lisäksi ohjelmassa Yhdysvaltojen entisen Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin puheenvuoro pitchauksesta ja Oreckin live pitchaussparraus opiskelijoille, elävää musiikkia (Adele Sauros Quartet) sekä mahdollisuus vierailla Metropolian Cave -virtuaalimaailmassa.
Tervetuloa nauttimaan opiskelijoiden innostavasta luomisenergiasta! Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille, ei vaadi ennakkoilmoittautumista.
Aikataulu 6.11., Metropolia Leppävaaran kampus (Vanha Maantie 6, Espoo):
10.00 Tapahtuman avaus
10.10 Bruce Oreck: Pitchauksen merkitys (englanniksi)
10.30 Bruce Oreckin pitchaussparraus opiskelijoille (englanniksi). Mahdollisuus oppia parhaat käytännöt pitchauksesta konkreettisten esimerkkien kautta
11.45 Opiskelijoiden innovaatioprojektien esittelyä. Aikaa tutustua projektien ständeihin ja kuulla suullisia esityksiä innovaatioista.
14.15 Parhaiden palkitseminen
Tapahtuman järjestää Metropolia.
Lisätietoja salla. mikkonen (a) metropolia. fi
Syksyllä 2015 CoINNO-hankkeen osalta Metropolian kulttuurin ja hyvinvoinnin innovaatioprosessissa olivat mukana Helsingin Yrittäjät Vanhakaupunki ry, Treasure Coahing ja Sisupäiväkodit Oy. Monialaisten opiskelijaryhmien tehtävänä oli innovoida toteuttamiskelpoisia ratkaisuja näiden työelämäkumppaneiden antamiin aitoihin työelämän haasteisiin. Millainen prosessista tuli ja mitä saavutettiin? Miten opiskelijat ja yritykset kokivat yhdessä tekemisen? Lue prosessista lisää.
Sosiaalisten innovaatioiden elämyksellinen MINNOfest järjestetään perjantaina 15.4.2016
Metropolian Tikkurilan kampuksella (Lummetie 2, Vantaa) klo 9 - 12.
Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Metropolian opiskelijoiden ja pääkaupunkiseudun yrittäjien
yhteisiin innovaatio-projekteihin. Innovaatiot ovat elämyksellisesti esillä opiskelijoiden itse
suunnittelemilla ständeillä. Luvassa myös suullisia pitchaus-esityksiä projekteista klo 9.30 alkaen.
Tule tutustumaan kulttuurin ja hyvinvoinnin aloilla syntyneisiin innovaatioihin ja tulevaisuuden tekijöihin
niiden takana!
Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille, ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!
Lisätietoja:
Lehtori Markus Utrio, markus.utrio@metropolia.fi, P. 050-401 3455
CoINNO-hanke päätti kokeilla fasilitoitua innovaatioprosessia pikaversiona osana Metropolia Futures -huippuseminaaria tulevaisuuden trendeistä, innovaatioista, työstä ja yrittäjyydestä. PikaMinno toteutettiin innovaatioprosessin tuntevien opiskelijoiden voimin. Tavoitteena oli tarjota uutta näkökulmaa ja nuorta luomisenergiaa yrityskumppaneille jonkin aidon työelämähaasteen edessä. Mikä oli lopulta prosessin suurin anti?
Tervetuloa tutustumaan Arabian taitelijoihin!
Aika: la 14.5., klo 11-15, Arabian katufestivaalien yhteydessä
Paikka: Arabia, Hämeentie 155 (A, B ja C -raput) ja Hämeentie 135 B.
Ohjatut kävelykierrokset:
klo 11 ja klo 13 Hämeentie 155 edestä.
Kierroksilla taitelijat antavat työnäytteitä ja kertovat töistään.
Ennakkoilmoittautuminen kierroksille 8.4. lähtien (linkki ilmoittautumiseen tulossa).
Työhuoneissa voi myös vierailla omatoimisesti: ovet ovat avoinna klo 11–15 välillä.
Tarkempia tietoja tapahtumasta.
Arabian taiteilijoiden työhuoneet Facebook-tapahtumassa julkaistaan viikolta 15 lähtien "Viikon työhuone" -esittelyjä. Näin taiteilijoihin ja heidän töihinsä voi tutustua jo ennakkoon.
Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi!
Tervetuloa tutustumaan Metropolian opiskelijoiden uusimpiin innovaatioihin!
MINNOfest järjestetään torstaina 29.9.2016 Bulevardin kampuksella (Bulevardi 31, Helsinki) klo 10-16.
Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Metropolian opiskelijoiden ja pääkaupunkiseudun yrittäjien yhteisiin innovaatio-projekteihin. Innovaatiot ovat esillä opiskelijoiden itse suunnittelemilla ständeillä. Luvassa myös key note -puheenvuoroja innovaatioiden merkityksestä yritystoiminnasta ja innovaatioiden jalkauttamisesta. Ohjelma täsmentyy syyskuun alussa.
Tervetuloa nauttimaan opiskelijoiden innostavasta luomisenergiasta!
Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ei vaadi ennakkoilmoittautumista.
Lue lisää edellisen vuoden MINNOfestistä ja Demola toimenpidekokonaisuudesta.
Lisätietoja:
Viestintäsuunnittelija Milla Hakkarainen
P. 050 342 0341
etunimi.sukunimi @ metropolia . fi
CoINNO-hanke/ projektituottaja Salla Mikkonen
Osana Livable City Forum – Helsinki Design Picnic -tapahtumaa 09.06.2016 järjestettiin käyttäjäpooli Arabian alueen toiminnan ja yrittäjyyden kehittämiseksi
CoINNO järjestää torstaina 29.9. klo 12-13 infon lokakuussa avautuvasta TEKESin innovaatiosetelihausta ja sen mahdollisuuksista mikro- ja pk-yrityksille. Tilaisuudessa on mukana TEKESistä asiantuntijana tuotepäällikkö Risto Lustila.
Innovaatioseteli-infon sisältö
- Tilaisuuden avaus, TKI-johtaja Anna-Maria Vilkuna, Metropolia
- Infoa innovaatiosetelihausta, tuotepäällikkö Risto Lustila, TEKES
- Esimerkkejä palveluntarjoajista ja palveluista, lehtori Raija Grahn, Metropolia
- Keskustelua yrittäjien tarpeista palveluille ja tuelle haussa
Pyydämme ystävällisesti sinua ilmoittautumaan infotilaisuuteen sähköisellä lomakkeella.Tilaisuuteen on vielä paikkoja, tervetuloa myös ilman ilmoittautumista.
Info pidetään Metropolia Ammattikorkeakoulun MINNOfestin yhteydessä, johon olet niin ikään tervetullut. MINNOfest tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Metropolian opiskelijoiden ja pääkaupunkiseudun yrittäjien yhteisiin innovaatio-projekteihin.
Tervetuloa!
Lisätietoja: Projektipäällikkö Salla Mikkonen
salla.mikkonen@metropolia.fi
gsm +358 40 869 1849
Yhteiskehittämistä CoINNOn hengessä
CoINNO-hanke järjesti marraskuun alussa työpajan yrityksille, jotka olivat aktiivisesti olleet mukana yhteistyössä Metropolian innovaatioprojektissa. Tarkoituksellisesti mukaan haluttiin vain pieni ryhmä, ja paikalle saapuikin lumisena tiistaiaamuna kaikki kutsutut viisi yrittäjää.
CoINNOn tuotteistaja Laura Järveläinen veti työpajaa ja projektipäällikkö Salla Mikkonen avusti häntä. Työpajassa kartoitettiin yrittäjien toiveita sekä heidän tuen tarvettaan yrittäjäarjessa. Lisäksi kysyttiin, mitä yrittäjät toivoisivat Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoavan heille. Tavoitteena oli saada lisätietoa yrityksiltä CoINNO-hankkeessa luotavia uusia yhteistyön toimintamalleja varten. Työpaja pidettiin CoINNOn hengessä, siis todella keksittiin ja kehitettiin “CO”, eli yhdessä yrittäjien kanssa.
Yrittäjien tarpeet lähtökohtana kehittelyssä
Järveläisen käyttämät luovat palvelumuotoilun työtavat innostivat osallistujia täydentämään yrittäjähaastatteluissa kerättyjä tietoja. Haasteet näyttivät olevan hyvin samantyyppisiä kaikilla yrittäjillä siitä huolimatta, että yritykset olivat eri toimialoilta. Työskentelyn lomassa ilmeni, että osallistujiat kaipasivat myös lisätietoa jo olemassa olevasta Metropolian laajasta palvelutarjonnasta yrityksille.
Ilmapiiri työpajassa oli välitön. Osallistujat saavuttivat toistensa luottamuksen ja verkostoituivat jo työpajan aikana: yhteystietoja vaihdettiin ja vinkkejä erilaisista palveluista. Palautekyselyn perusteella työpajasta pidettiin, ja se koettiin hyödyllisenä.
Yhteistyön pohjana luottamus
CoINNOn tehomoottorit Salla Mikkonen ja Laura Järveläinen vetivät työpajan päätyttyä lankoja yhteen ja totesivat työpajan onnistuneen hyvin. Yrittäjien tarpeisiin ja kysymyksiin vastaten päätettiin myös heti koostaa yrittäjiä varten sopivia valikoima Metropolian laajasta palvelutarjonnasta hankkeen verkkosivulle. Ks. Tapahtumat ja palvelut -sivu.
Työpajan ilmapiiriä sivusta seuranneena ehkä yksi asia nousi yhteiskehittelyn ja yhteistyön ydinasiaksi. Yksi yrittäjistä nostikin tämän esiin työpajassa käytetylle empatiakartalle. Mikään nimittäin ei ole niin tärkeää kuin luottamus. Luottamus synnyttää aitoa yhteistyötä ja verkostoja, myös hanketyössä tämä näkyy. Yrittäjien avoimuus ja yhteiset keskustelut, jossa pyrittiin antamaan tilaa erilaisille näkemyksille, ovat synnyttäneet luottamuksen, joka kantaa yhteistyötä eteenpäin.
Yrittäjien näkökulmat ja panos yhteiskehittelyyn on hankkeelle todella arvokas. Tästä on hyvä jatkaa mallien kehittelyä eteenpäin.
Teksti ja kuvat: Kaisu Kiventaus
Laura Järveläinen oli pukeutunut osuvasti kysymysmerkkipuseroon. Hän kuunteli ja antoi osallistujien puhua inspiroiden välillä osallistujia tarkentavilla kysymyksillä.
Työtavat olivat luovia ja se innosti osallistujia ideointiin.
Ideoita kerättiin lämpömittarille sen mukaisesti, kuinka tärkeitä ja innostavia ne olivat kullekin osallistujalle.
Joulukuisena aamuna Haaga-Helian yliopettajat Vesa Heikkinen ja Teemu Moilanen toivottivat 32 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijaa tervetulleeksi päivään, jossa esiteltiin kurssilla tuotettuja palveluinnovaatioita. Mukana oli myös Hotel Haagan toimitusjohtaja Päivi Laine kuuntelemassa hotellille ja siellä oleville palveluntarjoajille ideoituja uusia palveluita. Hotellin johtaja antoi myös palautetta opiskelijoille heidän suunnitelmistaan.
Opiskelijaryhmät olivat lähestyneet kehittämistehtävää kahta reittiä, toisaalta Hotel Haagan kannalta ja toisaalta valiten vertailukohdaksi Lapin matkailukohteen. Näkökulmaksi oli ohjattu ottamaan rajattu asiakassegmentti. Esitykset olivat lennokkaita ja niissä oli monia toteuttamiskelpoisia ideoita. Yksi ryhmistä oli esimerkiksi ideoinut kolme suomalaisuutta korostavaa tuotetta: Escape Lapland, Suomi-päivä ja Turvallisesti korvessa. Suomi-päivänä tarjolla oli jopa halonhakkuuta elämyksenä matkailijalle!
Kokemuksia palvelukehittämisestä ja yhteistyöstä
Opiskelijat kertoivat tehtävän olleen innostava käytännönläheisyydessään. On motivoivaa työskennellä yritysten todellisten haasteiden parissa ja yritysten edustajien antama palaute on opiskelijoille erityisen arvokasta. Paras kiitos olisi tietysti, jos jokin heidän palveluinnovaatioistaan toteutettaisiin.
Verkostojen rakentaminen on opiskeluaikana tärkeää ja yritysten kanssa työskennellessä se konkretisoituu parhaalla mahdollisella tavalla. Opiskelijat pystyvät lisäämään näitä myös referenssiksi CV:hen, mikä on kullanarvoista tänä päivänä.
Hotel Haagan toimitusjohtaja Päivi Laine kertoo, että työskentely opiskelijoiden kanssa on ollut hyvin inspiroivaa. Hän piti erittäin hyvänä, että projektissa opiskelijoilla oli vapaat kädet innovoida niin, ettei ideointia liikaa kahlittu. Laine kiteyttää yhteistyön hyvät puolet: “Aina saa uutta!”
Teksti ja kuvat: Sakariina Heikkanen ja Kaisu Kiventaus
Hotel Haagan toimitusjohtaja Päivi Laineen mukaan opiskelijoiden kanssa työskentely on inspiroivaa ja antoisaa.
Haaga-Helian Luova toimisto Krean opiskelijat, valmentajat sekä joukko avainalumneja kokoontuivat torstai-iltana 8.12. Haaga-Helian Pasilan kampukselle juhlistamaan syyslukukauden päätöstä. Tilaisuudessa oli yli 50 osallistujaa, mukaan oli kutsuttu liiketalouden, journalismin ja tietojenkäsittelyn opiskelijoita ja opettajia sekä näiden koulutusalojen alumneja. Juhlavassa päätöstilaisuudessa esiteltiin opiskelijoiden innovointiprojektin tuotoksia, joihin paikalla ollut alumniraati antoi palautetta työelämänäkökulmasta.
Innovaatioprojekti tuotti tapahtuma- ja markkinointikonsepteja
CoINNO-hankkeen osana toteutetulle KreaINNO-opintojaksolle osallistui mainonnan, yritysviestinnän, journalismin ja tietojenkäsittelyn opiskelijoita. Innovaatioprojekti toteutettiin kahdelle vapaa-aika- ja hyvinvointipalveluita tuottavalle toimeksiantajalle, Pink Eminencelle ja Lapinlahden Lähteelle. Monialaiset 4–6 opiskelijan tiimit - joita oli yhteensä peräti 10 tiimiä - työskentelivät kehittäen ja innovoiden Pink Eminencelle ja Lapinlahden Lähteelle tapahtuma- ja markkinointikonsepteja. Opiskelijatiimit laativat myös innovoimistaan konsepteista esittelyvideon ja posterin, jotka esiteltiin Metropolian järjestämässä Minnofest-tapahtumassa. Lisäksi innovaatioideat pitchattiin myös molemmille toimeksiantajille (ks. ideoiden pitchaukset Youtubessa: MinnoFest 2016).
KreaINNO-opintojaksolla valmentajina toimivat lehtori Kaarina Järventaus (journalismi), yliopettaja Merja Drake (journalismi), lehtori Johanna Mäkeläinen (liiketalous), lehtori Hanna Tattari (liiketalous), yliopettaja Tanja Vesala-Varttala (liiketalous) ja yliopettaja Jarmo Sarkkinen (tietojenkäsittely).
Monialaisen opettaja- ja opiskelijajoukon yhteensovittamisessa ja innovointiprojektin toteuttamisessa riitti käytännön haasteita. Kokemus oli kuitenkin palkitseva ja uusii vastaava monialainen innovaatioprojekti onkin suunnitteilla toteuttaa syksyllä 2017.
Lisätietoja
Tanja Vesala-Varttala
Mainonnan ja yritysviestinnän yliopettaja, Krea-valmentaja
tanja.vesala-varttala@haaga-helia.fi
gsm 050 3100 715
Teksti: Sakariina Heikkanen
Kuvat: Tanja Vesala-Varttala
Lue opiskelijoiden kokemuksia innovaatioprojekteista (Krean blogi)
- KreaINNO: Minnofestistä valmiiseen pitchiin
- KreaINNO: ideasta innovaatioon
- The Innovative Nine videotyöskentelyn pauloissa
- Krean Uusi Vahvistus: The Fantastic Four
- Vakuuta kuin Trump
- Innovointia monialaisessa työryhmässä
Katso MINNO-festin innovaatioideoiden pitchaukset Youtubesta
Hyvää Joulua & Onnellista Uutta Vuotta!
CoINNO-hankkeen väki
Tekesin 5000 € arvoisella (5 000 € + alv, 6200 €) innovaatiosetelillä voi ostaa uutta tietoa ja osaamista yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen.
Setelin kohderyhmänä ovat olleet erityisesti yritykset, jotka hakevat ensimmäistä kertaa innovaatiorahoitusta ja hyödyntävät ensimmäisen kerran innovaatiopalveluja. Innovaatiosetelillä yritys voi ostaa palveluita esimerkiksi yliopistoilta, ammattikorkeakouluilta ja tutkimusorganisaatioilta. Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ovat TEKESin hyväksymä Innovaatiosetelin palveluntarjoajia, jotka tarjoavat asiantuntijapalveluja mikro- tai pk-yritykselle.
Halusimme antaa uusia työkaluja vapaa-aikasektorin yrittäjille arkeen ja rohkaista opiskelijoita yrittämiseen. Teimme "Yritä edes!" -podcastin, jossa oivalletaan asiapitoisesti ja realistisesti yrittämistä. Podcastin tuottivat Metropolian ja Haaga-Helian opiskelijat CoINNO-hankkeen yrittäjyyden ja toimittajatyön asiantuntijoiden fasilitoimana.
Kuuntele podcastit soundcloud.com/yritaedes ja luen täältä lisää podcastien tuotannosta.
Teksti: Maria Alanko
Kuva: Sanna Leporanta
Järjestimme Sakariina Heikkasen kanssa CoINNO-hankkeessa 5.4.2017 kansainvälistä verkostoitumisen tavoitteita tukevan verkostoseminaarin Companies, students and teachers: co-creating service innovations, joka toteutettiin webinaarimuodossa. Webinaarin tehtävä oli osaltaan vahvistaa kansainvälistä yhteistyöverkostoa, jota voisi hyödyntää myös hankkeen päättymisen jälkeen. Webinaariprojekti osoittautui yllättävän laajaksi ja vei enemmän aikaa kuin osasimme ennakoida. Pienistä palasista kuitenkin syntyi lopulta tapahtumapäivään mennessä kokonaisuus, johon olimme tyytyväisiä.
Verkostoseminaarin valmisteluvaihe
Webinaarin järjestelyn alkuvaiheessa lähdimme kartoittamaan mahdollisuuksia tekniikan kanssa. Meille tuli yllätyksenä, kuinka monenlaisia vaihtoehtoja toteutukseen oli ja olimme aluksi hieman hukassa nähtyämme studion kamerat, esityskoneet ja vimpaimet. Olimme ajatelleet, että tekniikka hoitaa webinaarin avaimet käteen -ratkaisuna. Pian kävi kuitenkin ilmi, että meidän oli myös itse ymmärrettävä melko tarkkaan, mitä suoran lähetyksen aikana tapahtuu ja osattava valita erilaisista toteutustavoista. Webinaarin teknisen toteutuksen periaatteista oppi väkisinkin paljon matkan varrella.
Halusimme rohkaista lähetyksen katsojia keskustelemaan, joten otimme käyttöön chat-mahdollisuuden. Keskustelua seuraamaan ja viestejä käsittelemään tarvittiin osaava moderoija ja tässä kohtaa pyysimme apua viestinnästä. Moderointi oli yksi niistä taustalla tapahtuvista asioista, joita ei järjestelyn alussa osannut ajatella.
Yksi prosessi, joka kulki taustalla koko kevättalven ajan, oli webinaarin aiheen ja ohjelman suunnittelu. Ideoita oli hauska pallotella ja oli mukavaa päästä tekemään suunnittelutyötä vapaasti. Toisaalta tuntui haastavalta löytää aihe, joka olisi samaan aikaan tarpeeksi kiinnostava ja hankkeen teeman kannalta keskeinen - ja näiden lisäksi riittävän laaja-alainen ja monenlaisille puhujille sopiva. Pohdintojen jälkeen webinaarin lopulliseksi teemaksi valikoitui Companies, students and teachers: co-creating service innovations. Aihetta olisi voinut vielä tarkentaa, sillä lopulta webinaarin puheenvuoroissa käsiteltiin jonkin verran sosiaalisia innovaatioita ja näkökulma laajeni paikoin koulumaailman ulkopuolelle.
Ohjelman suunnittelu webinaariin oli yllättävän tarkkaa työtä, sillä aikataulu piti saada laadittua minuutilleen. Toki tositilanteessa aikataulu aina hieman elää, mutta siitä huolimatta esitysten ja väliaikojen pituus ja ajoitus oli mietittävä huolellisesti. Seuraavalla kerralla väliaikojen ohjelmaa voisi pohtia enemmän, sillä myös esitysten välisellä keskustelulla on hyvä olla omia aiheitaan ja oma fokuksensa. Vapaa jutustelu ei aina lähde luonnollisesti käyntiin esitysten väliajoilla ja siksi myös väliajoilla puhuvalle juontajalle olisi tärkeää tarjota joitakin valmiita puheenaiheita, joista juontaja voi alustaa pientä keskustelua yleisön ja esiintyjien kanssa.
Puhujien houkuttelu osoittautui haastavaksi ja aikaa vieväksi tehtäväksi. Sähköposteja tuli lähetettyä matkan varrella lukuisia. Webinaari tuntuu vielä ilmeisesti monesta vähän vieraalta tavalta toteuttaa seminaareja. Jälkikäteen ajateltuna olisimme voineet rajata aiheen tarkemmin jo ennen kuin aloimme kysellä puhujia paikalle, sillä moni puhujaehdokas koki aiheemme hieman epäselväksi. Puhujia paikalle kutsuessa huomasimme, että monille nauhoitettu tallenne oli live-puheenvuoroa mieluisempi vaihtoehto. Varmasti suora lähetys jännitti monia, sillä kameralle puhuminen on tavallisesta esityksestä poikkeava kokemus. Saimme webinaariin kaksi mielenkiintoista nauhoitettua puheenvuoroa Haaga-Helian yliopettaja Vesa Heikkiseltä ja Metropolian tutkija Heikki Rannikolta. Olimme hyvin tyytyväisiä, että saimme mukaan webinaariimme myös kaksi erittäin hyvää ja asiantuntevaa live-puhujaa: yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäen MIND-verkostosta ja asiantuntija Riina Pulkkisen Sitrasta. Webinaarin sujuvuuden ja tunnelman kannalta oli tärkeää, että paikalla oli asiantuntevia puhujia ja kokeneita esiintyjiä.
Kutsulistojen kerääminen sekä kutsujen teko ja lähettäminen olivat oma prosessinsa, johon kului webinaariprojektimme loppuvaiheessa paljon työtunteja. Kutsujen lähetyslistoille haluttiin saada mahdollisimman kattava ja kansainvälinen yhteistyöverkosto, joten kokosimme listat yhteistyönä Metropolia ammattikorkeakoulun CoINNO-projektitiimin kanssa. Lopulliselle kutsulistalle tuli hieman yli 80 henkilöä. Kutsun suunnitteluvaiheessa tarkensimme myös webinaarin lopullista ohjelmaa useita kertoja ja puhujien aiheiden varmistuessa myös tilaisuuden otsikko tarkentui. Pyrimme saamaan tehtyä mahdollisimman selkeän kutsun, mutta lopulta kutsussa taisi olla vähän liikaakin tekstiä ja linkkejä. Kutsun pelkistämiseen voisi jatkossa panostaa enemmän, sillä pitkä ja moniosainen kutsu jää monelta lukematta loppuun. Kutsun ilmettä voisi myös kehittää houkuttelevammaksi.
Verkostoseminaaripäivä ja palautteen keruu
Webinaaripäivänä meitä molempia jännitti, sillä kokemus oli uusi ja yhteen sovitettavia palasia paljon. Viime hetken järjestelyissä tuli lopulta kiire ja tuoleja siirrellessä, koneita kytkiessä, käytännön kysymyksiä kysellessä ja roll upeja pystytellessä meinasi iskeä pieni paniikki. Tämän olisi voinut ehkä välttää, jos olisimme tajunneet kutsua esiintyjät, juontajan, tiedottajan ja tekniikan väen paikalle jo tuntia ennen webinaarin alkua ja saaneet pienen kenraaliharjoituksen vedettyä läpi koko porukalla. Suora lähetys kuitenkin sujui hyvin omalla painollaan ja olimme tyytyväisiä lopputulokseen. Webinaaria katseli keskimäärin 15 ihmistä kerrallaan ja katsojissa oli myös jonkin verran vaihtuvuutta. Vasta lähetystä katsellessa huomasi, kuinka tärkeä juontaja oli kokonaisuuden sujuvuuden kannalta. Anssi Tuulenmäki oli osuva valinta juontajaksi, sillä hän veti lähetyksen läpi varmalla otteella ja pyrki myös herättämään keskustelua.
Chatissa esitettiin suoran lähetyksen aikana jonkin verran kysymyksiä liittyen innovaatioihin koulumaailmassa ja yritysmaailmassa, mutta vuorovaikutteisuutta olisi voinut olla enemmänkin. Tähän olisimme voineet panostaa itse vielä enemmän aloittamalla keskusteluja ja myös juontaja olisi voinut itse alkaa keskustella chatissa yleisön kanssa jostain hänelle läheisestä teemasta. Webinaaria paikan päältä katsellessa huomasimme, että kiinnostavimpia kuunnella ja katsella olivat ne osuudet, joissa livepuhujat keskustelivat keskenään tai vastailivat heille esitettyihin kysymyksiin. Tällaisia keskusteluosuuksia voisi lisätä seuraavalla kerralla ottamalla mukaan useamman esiintyjän ryhmiä tai vaikkapa pitämällä paneelikeskustelun jostakin webinaarin ydinkysymyksestä.
Webinaarin jälkeen lähetimme kiitosviestit ja keräsimme palautetta. Palautteen antamisen ajankohta juuri ennen pääsiäistä oli ilmeisesti hiukan huono, sillä emme saaneet ollenkaan palautetta. Seuraavalla kerralla palautelomakkeesta voisi yrittää tehdä mahdollisimman yksinkertaisen, jotta vastaaminen olisi nopeampaa. Nyt palautelomakkeessa oli ehkä liikaa kysymyksiä ja vastaajat jättivät siksi vastaamisen kesken.
Kokonaisuutena webinaarin järjestäminen oli meille oivallinen oppimiskokemus. Oli kiinnostavaa päästä itse näkemään, miten webinaari käytännössä toteutetaan ja mitä kaikkea matkan varrella pitää ottaa huomioon. Webinaarin kasaan saaminen edellytti paljon taustalla tehtävää näkymätöntä työtä, jota ei ole aikaisemmin muiden webinaareja katsellessaan edes tullut ajatelleeksi. Matkan varrelle mahtui paljon pienten palasten kokoamista ja käytännön järjestelyä, mutta toisaalta myös luovaa työtä, kuten tapahtumakutsujen sisällön suunnittelua. Seuraavalla kerralla kaikki sujuisi varmaankin jouhevammin, kun yksittäisiä asioita ei enää tarvitsisi pohtia yhtä pitkään kuin ensikertalaisena.
CoINNO-hankkeen verkostoseminaari - Companies, students and teachers: co-creating service innovations
|
---|
Tunnelmia webinaarista. Sitran asiantuntija Riina Pulkkinen piti puheenvuoron. Kuvassa myös webinaarin juontanut MINDin innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki.
KUTSU JA WEBINAARIN OHJELMA
Tuoreet muutokset
- No labels