You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

1.1 Miten idea kehittämishankkeesta syntyi?

Henkilökohtainen urapolkuni on kuljettanut minut Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta valmistumiseni jälkeen Metropolia ammattikorkeakoulun sisällä tutkimus- ja kehittämishankkeiden pariin vuoden 2009 alusta.

Työskentelen tällä hetkellä Metropolian viestinnän koulutusohjelman digitaalisen viestinnän suuntautumisvaihtoehdon VOIMAA-voimavaroja maahanmuuttajista -projektissa, joka on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama. Projektissa toimin tiedottaja/tuottajana. Olen tämän työn kautta tutustunut ensimmäistä kertaa sosiaalisen median käsitteeseen ja wiki-työskentelytapaan.

Projektin kaikki toimenpiteet pyritään tekemään avoimesti ja läpinäkyvästi verkon kautta wikissä. Olen innostunut sosiaalisen median ja sen mukanaan tuoman avoimuuden ajatuksesta. Lisäksi olen nähnyt lyhyen ajan sisällä, kuinka wikiympäristö parhaimmillaan toimii verkkoyhteisöllisen viestinvälityksen, viestinnän ja keskustelujen alustana.
Vuoden 2009 alusta saakka olen törmännyt sekä onnistumisen että epäonnistumisen tunteisiin liittyen niihin odotuksiin, joita itselläni on ollut sosiaalisen median käyttämisestä työvälineenä. Oma osaamiseni on kasvanut, olen saanut vapaat kädet toteuttaa ajatuksiani ja kehityn päivittäin työssäni. Samalla olen havainnut, että uusien työskentelyperiaatteiden omaksuminen on henkilökohtainen ratkaisu. Toisten kohdalla prosessi on nopeampi, toisten kohdalla hitaampi.
Johtuen uuden työvälineen ja uudenlaisen työskentelykulttuurin aiheuttamasta epävarmuudesta niin käyttäjien tietoteknisessä osaamisessa kuin (asenteellisissa) valmiuksissa omaksua uusi työskentely-viestinvälitysalusta, olen joutunut tähän saakka arvuuttelemaan, kuinka projekti voi onnistua, mikäli uusia toimintatapoja eivät kaikki projektissa toimivat henkilöt kykene omaksumaan.

Projekti jakautuu useisiin alaprojekteihin. Tällä hetkellä aktiivisimmat wikinkäyttäjät ovat projektiryhmä ja sen sisällä toimiva hallintotiimi, jonka muodostavat tiedottaja/tuottaja, projektisuunnittelijat ja projektipäällikkö (jonka osallistuminen wikityöskentelyyn ei ole aktiivista).

Suurin työ hankkeen viestinnässä tulee olemaan työn tuloksista kertominen, eli valtavirtaistaminen ja lopulta hyvien käytäntöjen juurruttaminen. Nämä toimenpiteet tulevat sijoittumaan syyslukukaudelle 2010 ja kevät-kesäkaudelle 2011.

Toivon kehittämistehtäväni myötä pystyväni ennakoimaan wikinkäyttäjien näkemyksiä kuunnellen, miten viestintä (sisäinen ja ulkoinen tiedotus) sosiaalisen median keinoin voisi onnistua. Kysymyksiä ovat muun muassa, ovatko käytettävät ohjelmat liian monimutkaisia, onko työskentelykulttuurin muuttaminen suurin kompastuskivi vai kuinka paljon kyseessä on asenteellisuus sosiaalisen median ominaispiirteiden mahdollisesti uhkina nähtäviä ominaisuuksia kohtaan.

  • No labels
You must log in to comment.