Aaeon IP-65, 8.4" Multi-Purpose & Water-Proof Panel PC
Valmistajan kotisivu: Aaeon Fox-80
Windows XP
USB-Tikun valmistelu
Paneeli PC:ssä ei ole cd/dvd-asemaa, joten käyttöjärjestelmän asennusmediana täytyy käyttää esimerkiksi ulkoista dvd asemaa tai muistitikkua. Seuraavassa ohjemaisessa dokumentaatiossa on käytetty windowsin asennukseen muistitikkua (8gb Kingston DataTraveller).
PC:ssä on sisäänasennettuna 8gb flashmuisti, jolle Windows XP mahtuu asentumaan kokonaisuudessaan. Mikäli olisi tarvetta pienentää windowsin asennusta, siihen tarjoaa käyttäjäystävällisen mahdollisuuden ilmainen nLite ohjelma (http://www.nliteos.com/).
Ensimmäinen vaihe käyttöjärjestelmää asennettaessa on formatoida usb-tikku boottaavaksi mediaksi. Tähän tarkoitukseen sopii ilmainen RMPrepUSB ohjelma (Ainoa ohjelma, joka suostui tekemään yli 2 gigatavun tikusta (FAT32) toimivan. Muut kokeilemani ohjelmat yrittivät väistämättä käyttää FAT16 tiedostojärjestelmää ja tämän takia isommilla tikuilla tulee ongelmia http://www.boot-land.net/forums/index.php?noref=1&showtopic=7739).
Ohjelma lähtee käyntiin RMPrepUSB.exellä, joka käynnistää yllä olevan kuvan mukaisen GUI:n. Asetuksista valitaan FAT32, Boot as HDD (2PTNS) ja XP bootable (NTLDR). Volume label kohdassa annetaan tikulle nimi. Tämän jälkeen alustus suoritetaan Prepare Drive nappia painamalla. Ohjelma suorittaa alustuksen komentokehoiteikkunassa, josta formatoinnin etenemistä voi seurata. Käytetylle tikulle ohjelma antoi tiedon, että sen luokka on USB-ZIP. Tämä täytyy ottaa huomioon asetettaessa paneelin bios-asetuksia.
Tikun formatoinnin jälkeen se varustetaan asennustiedostoilla. Tämä käy suhteellisen yksinkertaisesti esimerkiksi USB multiboot ohjelmalla (http://shared.siginetsoftware.com/wimb/USB_MultiBoot_10.zip) Ohjelma käynnistyy USB_Multiboot_10.cmd tiedostosta.
Komentokehoiteikkunan auetessa ensimmäisenä painetaan mitä tahansa näppäintä.
Seuraavasta ikkunasta valitaan vaihtoehto N. (USB-tikku on formatoitu valmiiksi)
Tässä vaiheessa asetetaan ohjelman asetukset (kohdat 1 ja 2.)
Kohtaan yksi asetetaan Windows cd:n sijainti. Painetaan näppäintä 1 ja ohjelma aukaisee ikkunan, josta selataan cd-aseman kirjaimeen (tai vaihtoehtoisesti nLite:llä tehdyn asennuskansion polkuun) luonnollisesti CD:n tulee olla sisällä asemassa. Valinnan jälkeen ohjelma kysyy tehdäänkö "Unattendented install", tähän vastataan kyllä ja täytetään ohjelman kyselemät tiedot, kuten halutaan ne tulevassa asennuksessa olevan.
Kohtaan kaksi selataan vastaavalla tavalla muistitikun asema, esim. E:
Kun asetukset on onnistuneesti tehty, tiedostojen siirto voidaan aloittaa valitsemalla komentoikkunasta vaihtoehto 3. Siirto kestää useita minuutteja. Ohjelma kysyy toimenpiteen aikana kaksi kysymystä, joihin molempiin vastataan YES.
Lopuksi DOS-ikkuna voidaan sulkea painamalla mitä tahansa näppäintä. Näiden suoritusten jälkeen tikku on valmis boottaavaksi mediaksi.
Paneeli PC:n valmistelu
Paneeli PC:n käyttöjännite on välillä 9-30V. Tikku kiinnitetään normaalisti USB-porttiin. Asennuksesta ei selviä ilman näppäimistöä, joten se tulee kiinnittää toiseen vapaana olevaan USB-porttiin. Windowsin asennuksen yhteydessä PC täytyy asettaa boottaamaan oikeasta paikasta, tässä tapauksessa se on USB massamuisti. Asetukset tehdään koneen biosiin.
Käynnistyksen jälkeen Biosin asetuksiin pääsee painamalla del näppäintä heti ensimmäisessä näyttöön ilmestyvässä kohdassa. Biosista valitaan Advanced BIOS features ja sieltä First boot deviceksi asetetaan USB-ZIP. Tallennetaan asetukset ja poistutaan painamalla F10. Tämän jälkeen koneen voidaan antaa bootata rauhassa. Ensimmäisen bootin aikana tulevasta valikosta tulee valita kohta 1. "TXT mode setup jne.".
Asennus
Windowsin asennus alkaa tämän jälkeen pyöriä normaalisti. Valittaessa levyn osiota kannattaa formatoida "tuntematon" alue ja valita se asennuspaikaksi (koneen oma flashlevy). Valikossa näkyy myös USB-tikku, mutta itse jätin sen rauhaan. Ehkä tästä syystä asennuksen jälkeen koneen oma levy on D: ja asennusmediana toiminut usb-tikku C:.
Koneen bootatessa windowsin asennuksen aikana saattaa ilmetä ongelma, jossa kone kertoo puuttuvasta hal.dll tiedostosta. Tämä ongelma poistui sillä, että asennuksen ensimmäisen osion (TXT setup) jälkeen biosin asetuksista muutettiin first boot deviceksi USB-HDD, second boot deviceksi USB-ZIP ja third boot deviceksi HDD-2. En ole varma onko yleispätevä ratkaisu, mutta toimi tässä tapauksessa.
TXT-setupin bootin jälkeen ilmestyvästä käynnistysvalikosta pitää valita vaihtoehto 2, "GUI setup jne.".
Kun asennus on edennyt windowsin työpöydälle asti, täytyy boot.ini tiedostoa käydä muokkaamassa, jotta kone osaa ladata windowsin jatkossa omalta kiintolevyltään. Boot.ini löytyy Windowsin osion juuresta (tässä tapauksessa D) . HUOM! kansioasetuksista (tools->folder options->view) tulee olla poistettuna täppä kohdasta "hide protected operating system files (recommended)", jotta tiedosto näkyy. Tiedoston voi ovata notepadilla ja sen tulee näyttää tältä.
[boot loader]
timeout=1
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partiton(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partiton(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Tiedoston voi tallentaa normaalisti file->save. Nyt Usb-tikun voi nyt irrottaa portista ja koneen pitäisi lähteä käyntiin ihan omin avuin.
Ohjelmien ja ajureiden asennus
Paneelin asennettavat ohjelmat on helppo siirtää koneelle kopioimalla ensin asennustiedostot muistitikulle ja asentamalla ohjelmat sitä kautta PC:n käyttöjärjestelmään. Ensimmäisenä kannattaa asentaa ohjelmisto cd:llä tulleet ajurit näyttösovittimelle, kosketusnäytölle jne.