Keskiviikko 21.4.2010
Workshop-ehdotus jätettiin 27.10.2009. Vahvistettava lopullinen versio kouluttajatietoineen on toimitettava 25.1. mennessä. Tässä pohjana alustava versio, joka lähti 27.10.2009, ja muokataan vielä tässä ennen lopullista lähettämistä:
Sosiaalinen media koulutuksen arjessa - teoriaa ja käytäntöä
Sosiaalinen media on jo jonkin aikaa ollut osa digiajan nuorten arkea, mutta koulutuksen arkeen se on vasta tulossa. Miten vastaamme digiajan natiivien haasteisiin koulutuksessa? Aamupäivän alustukset tutustuttavat oppimisen sulautuviin ympäristöihin, digiajan pedagogiikkaan ja case-esimerkkeihin, jotka tukevat oppimista sosiaalisen median avulla. Iltapäivän työpajoissa rakennamme työtilat käyttäen sosiaalisen median työkaluja. Metropolia Ammattikorkeakoulun e-oppimisen tiimin järjestämässä workshopissa yhdistyy ajankohtainen teoria vankkaan arjen käytäntöön.
Alustava ohjelma, muutoksia saa tehdä suoraan tähän:
Oppimisen sulautuvat ympäristöt ja digiajan pedagogiikka
10:00 - 10:20 Sosiaalinen media ja oppimisen sulautuvat ympäristöt. FT, asiantuntija Terhi-Maija Itkonen-Isakov, Koulutuksen kehittämispalvelut.
Esityksessä tarkastellaan mitä on sulautuva oppiminen, miten sulautuminen vaikuttaa oppimistoimintaan ja miten oppimisen ympäristöjen sulautuminen näkyy koulutuksen arjessa.
10:20 - 10:40 Digiajan pedagogiikkaa. FM, lehtori Maarit Hynninen-Ojala
Esityksessä pohditaan, mitä vaatimuksia digiajan sulautuvat ympäristöt asettavat pedagogiikalle ja miten muutos näkyy opettajan työn arjessa. (Alustava kuvaus)
Case-esimerkit
10:40 - 11.00 Harjoittelun ohjaus verkossa. TtM, lehtori Hannele Virtanen-Vaaranmaa, Terveys- ja hoitoalan klusteri.
Esitys sisältää esimerkkejä virtuaalipotilaasta ja Second Life -ympäristön käytöstä koulutuksessa.
11:00 - 11.20 Opinnäytetyön ohjaus sulautuvassa ympäristössä sosiaalisen median työkalulla FM, lehtori Pertti Vilpas, Liiketoimintaosaamisen klusteri.
11:20 - 11:40 Opiskelijoiden kokemuksia verkossa oppimisesta. FM, lehtori Soile Bergström, Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn klusteri.
11:40 - 12.00 Kansainvälinen yhteistyö verkkoympäristössä. TkL, yliopettaja Päivi Jäväjä, Rakennusalan klusteri.
12:00 - 13:00 Tauko
13:00 - 13:20 Adobe Acrobat Connect Pro ja sosiaalisen median valitut palat Moodle-työskentelyn elävöittäjinä. MuM, lehtori Timo Raatikainen, Kulttuurin ja luovan alan klusteri.
Esitys havainnollistaa, miten Moodlea käytettäessä voi oppimisalustan omien työkalujen ohella hyödyntää Adobe Acrobat Connect Pro -virtuaaliopetushuoneita. Sen lisäksi esitellään miten Connect Pron avulla voidaan ilman varsinaisia videontekotaitoja helposti luoda riittävän havainnollisia opetustallenteita. Sosiaalisen median valittuina paloina esitellään mm. "vapailta markkinoilta" löytyviä Moodleen syötteiden avulla linkitettäviä wiki- ja blogiympäristöjä. Esityksen perustana on kuvata, miten opetuksellisen Moodle-ympäristön kylkeen voidaan liittää myös sen ulkopuolella käytössä olevia sovelluksia opetuksen palvelukseen. Kriteerinä esiteltävien sosiaalisen median välineiden valinnalle on niiden toimivuus ja helppokäyttöisyys.
13:20 - 13:40 Video oppimisen välineenä. TkL, yliopettaja Erkki Rämö ja insinööri(AMK) Antti Laiho, Tieto- ja viestintäteknologian klusteri.
13.40 - 14:00 Tauko
Työpajat
14-15.30 Työpajat perehdyttävät oppimisen järjestelmiin. Kukin työpaja kestää 30 minuuttia. Työpajoihin osallistutaan pienryhmissä.
a) Opiskele Second Lifessa. Ohjaajina hannele Virtanen-Vaaranmaa ja Päivi Jäväjä
b) Tutustu Connect Pron käyttöön. Ohjaajina Timo Raatikainen ja Erkki Rämö
c) Rakenna työtila Wikiin. Ohjaajina Petri Silmälä ja Terhi-Maija Itkonen-Isakov
d) Luo työtila Moodleen ja yhdistä työtila sosiaaliseen mediaan. Ohjaajina Pertti Vilpas ja Soile Bergström
Seminaarin osallistuja saa käyttöönsä työtilat Metropolian Moodleen, Wikiin ja Connect Prohon ja avatar-hahmon Second Lifeen. Seminaarin hintaan sisältyy työtilojen ylläpito puolen vuoden ajan Metropolian palvelimella ja avustaminen aineistojen siirrossa.
15:30 - 16:00 Päivän yhteenveto
Torstai 22.4.2010
Teemaseminaari
Miten sosiaalinen media vaikuttaa koulutusorganisaation kokonaisstrategiseen ajatteluun?
- Case Metropolia Ammattikorkeakoulu
Sosiaalisen median lainalaisuuksista ja vaikutuksista organisaatiossa
Terhi-Maija Itkonen-Isakov, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Korvaavatko Facebook-tyyppiset työkalut koulutusorganisaatioiden intranetit?
Petri Silmälä, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Mikroartikkelit koulutusorganisaation toiminnassa
Juhana Kokkonen, Metropolia Ammattikorkeakoulu