You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

AIKA            14.12.2009 KLO 14-16

PAIKKA       Ravintola Kappeli

LÄSNÄ         Saija Heinonen (pj/sihteeri), Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen, Hanna Sinkkanen, Maria Repo


Kokous alkoi kl.14.10

1.       ESITYSLISTAN TARKISTAMINEN

Ei muutoksia

2.       TILANTEEN PÄIVITYS

Saija kertoi että digitarinasta on tilattu esitteitä, A6-kokoisia. Niitä saa jakoon kirjastoihin ym. ainakin aluksi. Jatkossa, varsinkin jos tarvitsee suuria määriä, katsotaan erikseen kenelle painokustannukset kuuluvat.

Esitteitä menee jakoon myös ITK 2010-päivillä (Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa), jonne Medios ja Digitarina-menetelmä hyväksyttiin; sekä foorumille että avoimien sisältöjen torille.

Anne kertoi että opettajien teettämät oppilastyöt(-digitarinat) eivät olleet kovin korkeatasoisia. Jokaisella opettajalla oli useampi digitarina mukanaan esittelyissä, sillä luokka oli tehnyt työt ryhmissä ja teemat vaihtelivat. Opettajien palaute oli kuitenkin hyvää ja pitivät koko digitarina-prosessista yleisesti. Anne totesi, että valmistavat tehtävät puuttuivat oppilaiden kanssa tehdessä, joten pedagoginen tavoite voi jäädä helposti saavuttamatta. Valmistavien tehtävien lisääminen saattaisi syventää oppimiskokemusta, nyt prosessi tällaisenaan ei riitä. Puhuttiin että olisi hyvä saada siitä useamman aineen kokonaisuus, esim. äidinkielen opettaja voisi ottaa aiheeksi käsikirjoittamisen, tarinan kertomisen, draaman kaaren tms. ja kuvaamataidon opettaja kuvien käytön kerronnassa. Tähän täytyy keksiä jotain seuraavalle syksylle, jolloin uusi työpaja järjestetään.

Hanna kertoi Pihliksessä tehdyistä digitarinoista, joita heidän harjoittelijansa olivat teettäneet vaikeasti työllistyvien ryhmän kanssa. Palaute oli kuulemma ollut, että vaikeaa tehdä kovin henkilökohtaista työtä, kun harjoittelu kestää vain 2kk eikä siinä ajassa oikein ehdi tutustua eikä henk.koht.suhdetta syntyä. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen voisi paremmin toimia teemana; osallistuminen yhteiskunnan jäsenenä. Sinänsä digitarinoiden tekeminen oli onnistunut hyvin.

Kirjastojen työntekijöille on nyt ensimmäinen työpaja vedetty. Kaksi on vielä tulossa 2010 alkupuolella.

Havurastin asiakkaat ovat tehneet digitarinoita yhdessä Tikkurilan lukion IB-luokkalaisten kanssa. Mari kertoi että työt ovat nyt oletettavasti valmiit, mutta ei ole nähnyt niitä vielä. Yhteistyö vanhusten ja lukiolaisten välillä on sujunut hyvin, eivät ole tarvinneet apua vaan ovat hyvin itsenäisesti toimineet. Vanhukset itse ovat hyvin tyytyväisiä myös, että hyvin on mennyt. Ainoa pieni miinuspuoli on se, että lukiolaiset eivät ilmeisesti oikein ymmärtäneet, että heidän työnsä ei lopu siihen kun editointi on suoritettu, vaan pitää myös tehdä kopiot digitarinoista ja toimittaa vanhuksille. Mari totesi että asian esittely ei suju kovin nopeasti, pitää katsoa paljon esimerkkejä ja selittää tarkkaan mistä on kyse alkuvaiheessa. Mutta onneksi itse tekeminen sujuu kuitenkin sitten hyvin. Havurastissa kävi myös toimittaja ja Tesso-lehden kuvaaja, lehden helmikuun numeroon tulee yhteistyöstä juttu.

3.       ENSI VUODEN SUUNNITELMAT / OPETUSVIDEO( ?)

Koulujen työpajojen osalta Hanna sanoi että tällä hetkellä ei ole ollut montaakaan kiinnostunutta vapaaehtoiseen työpajaan, näyttää siltä että kaikki mikä on ylimääräistä jätetään pois lukujärjestyksestä. Tosin sen jälkeen kun heidän opiskelijansa on saanut lopputyön digitarinasta tehtyä voi innokkaita olla tulossa lisää, jos se motivoisi.

Mediakeskuksessa opettajien koulutukset jatkuvat taas syksyllä 2010 ja tällä kertaa kaikki tekeminen sijoitetaan samaan syksyyn eikä pilkota kahdelle eri lukukaudelle.

Mari sanoi että tammikuussa pidetään kokous, jossa suunnitellaan sosiaalialan päivien työpajan ohjelmaa. Samassa kokouksessa voidaan suunnitella myös ensi vuoden toimintaa, millaista yhteistyötä jne. Mari sanoi myös että hän haluaisi tehdä asiakkaiden kanssa yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmasta digitarinan, kunhan sopiva aihe ilmaantuu.

Saija esitteli idean tehdä esittelyvideo digitarinasta. Operatiivisessa kokouksessa on jo välillä nostettu esiin kysymystä, että teemmekö jonkun tuotteen projektin lopuksi, jonkun julkaisun tms. Saija ehdotti että digitarinan osalta se voisi olla video, esim. dvd, jossa olisi ainakin tekniset ohjeet digitarinan tekoon ja ideoita mitä kaikkea sillä voi tehdä. Näin myös projektin jälkeen ihmiset voisivat tehdä digitarinoita omatoimisesti. Anne ja Mari ehdottivat että siinä kannattaisi olla kommentteja myös tekijöiltä, eri kohderyhmien kertomukset siitä mitä tekemisestä on opittu, miten se on sujunut jne. eli myös kaikki se oppi mitä on tullut kahden vuoden aikana tallentuisi mukaan ja näin muut tekijät voisivat välttää samat ongelmat. Saija ehdotti että dvd:llä voi olla erilaisia osioita, tekninen apu yksi osio, kohderyhmien kommentit toinen osio jne. Jos koko projektilta tulee jokin julkaisu niin paperiversioon voi laittaa yhteenvetoa vielä. DVD voisi olla myös projektin portaalissa saatavilla ja katsottavissa.

4.       ARVIOINTITAPAAMINEN

Saija kyseli mitä arviointitapaamisessa muiden mielestä pitäisi käsitellä, jotta nämä toiveet voitaisiin ottaa huomioon jo nyt. Saija ehdotti työpajoja, Mari yhteistyö-asioita (myös työyhteisön keskinäinen yhteistyö, ovatko muut mukana toiminnassa vai jättäytyvätkö sivuun, kannustavatko jne). Hanna totesi että siitäkin pitäisi puhua miten digitarinat saataisiin oppilaitosten rakenteisiin (välillä tulee palautetta että ei oikein onnistu). Tapaamisessa voisi puhua myös siitä toteutuuko voimaantumista/vaikuttamista ym. asioita joita pitäisi tapahtua digitarinan tekoprosessissa.

5.       MUUT ESILLETULEVAT ASIAT

Ei muita esilletulevia asioita

6.       SEURAAVA KOKOUS

29.1.2010. kl.13.00 (Arviointikokous 13.1.2010 kl.9 Agricolankadula)

Kokous päättyi kl.16

JAKELU

Saija Heinonen, Michael Hutchinson-Reis, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää, Maria Repo, Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen

  • No labels
You must log in to comment.