Miksi olen päätynyt käyttämään sanaa kludge tästä projektista? Yritin aiemmin epäonnistuen kirjoittaa projektista raporttia sellaisista lähtökohdista, että lähestymistapoja, tekniikoita ja suunnittelua on etukäteen jollakin tavalla perinpohjaisesti harkittu. Todellisuudessa näin ei ole ollut missään vaiheessa. Projektin alkuunsaaneet olosuhteet olivat sattumaa ja niin ovat myös monella tavalla sen piiriin kuuluvat osaset ja tekijät.
Ajateltuani asiaa pitkään, uskoin ymmärtäneeni, mikä on projektin yleinen luonne ja millaista suunnittelu- ja toteutustyyliä se edustaa.
Projekti on kokoelma erilaisista lähteistä, täysin eri lähtökohdilla, tuotettua materiaalia, jonka osien integraatio on luotu käyttämällä karkeita ja epäharmonisia menetelmiä. Mutta se toimii.
Mikäli jokin asia reaalimaailmassa täyttää täysin jonkin konseptin sanallisen määritelmän, on todennäköistä, että tämä reaalimaailman asia edustaa ko. sanallista määritelmää. Luettuani kludgen määritelmän, sekä siitä löytyneitä vähälukuisia artikkeleita, minusta tuntui kuin Microjournal-projektin toteutuslogiikkaa olisi selostettu auki.