You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

ESISELVITYSHANKE: Musiikki elämään - osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke

Osallistavan musiikkitoiminnan opas ilmestynyt

Vapaasti käytettävä opas on tarkoitettu kaikille osallistavan musiikkitoiminnan tuottajille, tilaajille ja kouluttajille. Musiikki elämään -hankkeessa syntyneessä kirjassa kerrotaan tekstien, elävän kuvan sekä valokuvien avulla mm. mitä osallistava musiikkitoiminta on, mitkä ovat sen vaikutukset ja kenelle ja minne sitä voidaan viedä.

Opas löytyy osoitteesta www.musiikkielamaan.fi.

 

Musiikki elämään näkyvillä tiedotusvälineissä

Musiikki elämään -hankkeen uudet toimintamallit ja osatoteutukset ovat saaneet huomiota eri medioissa.

Koululaiset puikoissa

Vuoden 2013 ensimmäisessä Unisono-lehdessä oli juttu Konserttikeskuksen Oppilaat konsertin järjestäjinä -toimintamallin kehittämistyöstä. Alun perin Norjasta kotoisin olevassa mallisssa koululaiset ovat itse järjestämässä koululaiskonserttivierailua. Konserttikeskus kehittäää ja pilotoi Musiikki elämään -hankkeessa Suomen oloihin sopivaa toimintamallia. Juttu on luettavissa täällä.

Suomi sujuvaksi laulaen

Kaleva-lehdessä  kirjoitettiin tammikuussa 2013 Oulun Paulaharjun alakoulun valmentavan opetuksen maahanmuuttajalasten kanssa toteutetusta Suomen musiikin kielellä -pilotista. Oamk ja Diakonia-ammattikorkeakoulu järjestämässä projektissa, jossa kokeiltiin, miten musiikki tukee maahanmuuttajalasten suomen kielen oppimista. Kokeilu alkoi joulukuun puolivälissä 2012 jatkuen tammikuulle 2013. Kalevassa ilmestynyt lehtijuttu on luettavissa täällä.

Opiskelijat tuovat musiikintäyteisen joulun kaupunginsairaalalle

Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatteriopiskelijat veivät 22.12.2012 Lahden kaupunginsairaalan kuudelle pitkäaikaishoidon osastolle soittoa, laulua ja kohtaamisen iloa. Hyvän joulumielen päivän aikana jouluinen musiikkitervehdys vietiin henkilökohtaisesti jokaiselle vanhukselle tämän huoneeseen. Soittimina matkassa mukana olivat kitara, viulu ja huilu.  Tempaus huomioitiin Uusi Lahti -lehden joulunumerossa, juttu on luettavissa täällä.

Uutta virtaa ikäihmisten elämään

Oulussa toteutetut esteettömän tanssin työmuotoja kehittävät Uutta virtaa elämään -pilotit huomioitiiin Kalevassa ja Vanhustyö-lehdessä. Oulun seudun ammattikorkeakoulun musiikin ja tanssin opiskelijat toteuttivat pilotteja Oulun Palvelusäätiön neljässä eri vanhusten palvelukeskuksessa. Uutta virtaa elämään -pilotoinnista on valmistunut  myös videotallenne, joka on nähtävissä täällä (8 min.). Kalevan ja Vanhustyö-lehden jutut luettavissa täällä

 

Kultturalli yhdistää kulttuurin ja urheilun

Lahden kulttuurielämässä kaahaaville suunnattu Kultturalli järjestetään lauantaina 16.2.2013 klo 10-16 Kansanopiston juhlasalissa (Harjukatu 46). Tule paikalle keskustelemaan yhdessä Lahden kaupungin päättäjien, tapahtumajärjestäjien, hanketoimijoiden, freelancereiden, yhdistysten edustajien, luovien yrittäjien, opiskelijoiden ja itse joulupukin kanssa! Täältä löydät myös esiintyjiä tapahtumaasi, saat tietoa vaikka avustuksista kuorollesi, rakennat uusia yhteistyökuviota  ja voit kenties löytää keikkatilaajankin.

Aamupäivän etapit:

  • lastenkulttuuri
  • vanhuspalveluihin ja sairaaloihin kulttuuria ja taidetta
  • yleisötyö
  • taide työelämän kehittäjänä
  • luovien alojen yrittäjyys
  • taide&tiede

Iltapäivän erikoiskokeet:

  • urheilutapahtumat ja kulttuuritapahtumat kohtaavat

Kahvia ja pullaa tarjolla  koko päivän klo 16 saakka. Päivään voi osallistua oman aikataulun puitteissa 10 ja 16 välissä.

Ilmoittaudu heti Lyyti-palvelun kautta: https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Kultturalli_1163

Kultturallin järjestävät Lahden kaupungin kulttuurikeskus, Lahden kaupungin tapahtumayksikkö ja IDEAL –hanke sekä Musiikki elämään -hanke.

Uutiskirjeestä uusimmat kuulumiset!

Musiikki elämään -hankkeen kerran kuukaudessa ilmestyvästä uutiskirjeestä kuulet osatoteutusten tuoreimmat uutiset. Uutiskirjeen voit tilata suoraan sähköpostiisi tästä.

Hankkeen facebook-sivuilla pääset lukemaan hankehenkilöstön kuulumisia sekä itse kommentoimaan. Facebook-sivuille pääset tästä!

Musiikki elämään -hankkeen lähtölaukauskonsertti Marja-Vantaalla

Pääkaupunkiseudun osatoteutuksen urheiluaiheinen lähtölaukauskonsertti järjestettiin 14.2.2012 Kanniston koululla Vantaalla ystävänpäivänä. Koululaiset esiintyivät Suuressa urheilukonsertissa yhdessä Metropolian musiikin opiskelijoiden kanssa. Koululaistyöpajojen antia ja opiskelijoiden omia urheiluaiheisia esityksiä oli seuraamassa satakunta kuulijaa vauvasta vaariin. Konsertti järjestettiin Metropolian, Konserttikeskuksen, Kivistön vanhempainyhdistys KiVa ry:n ja MarjaSarjan yhteistyönä.

Oulun aloitusseminaari pidettiin 20.1.2012

Musiikki elämään -hankkeen Oulun alueen osatoteutuksen aloitusseminaari keräsi alueen hanketoimijoita kuulemaan, miten musiikkia ja tanssia voidaan hyödyntää hyvinvointipalveluissa ja ikäihmisten hoitotyössä. Seminaari järjestettiin pe  20.1.2012 klo 13-15 OAMK:in Konserttisalissa. Kiitos kaikille osallistuneille innostavasta päivästä!

Seminaarin puhujina olivat geriatri Petter Viramo Oulun diakonissalaitokselta, lehtori Teija Ravelin Kajaanin ammattikorkeakoulusta, erikoissuunnittelija Tytti Tuulos Pohjois-Suomen Aluehallintovirastosta ja muusikko Mari Kätkä Konserttikeskuksesta.

Seminaarimateriaalit ladattavissa täältä!

Musiikki elämään laulatti senioreja Musiikkitalossa

Musiikki elämään -hanke järjesti Koululaulujen aarteet -yhteislaulutilaisuuden Suomalaisen musiikin päivässä 8.12.2011. Vanhoja koululauluja laulamassa oli noin sata senioria. Metropolian opiskelijat toimivat laulattajina. Kiitos kaikille osallistuneille!

Musiikki elämään mukana Luovuus syttyy -seminaarissa

Hanke osallistui Metropolian Kulttuuri ja luovan alan TKI-toiminnan Luovuus syttyy -seminaariin 17.10.2011. Musiikki elämään -hankkeen työpajassa esiteltiin toiminnallisesti osallistavaa musiikkitoimintaa. Vetäjinä olivat projektikoordinaattori Mari Kätkä Konserttikeskuksesta ja hankkeen tuottaja-tiedottaja Sonja Munter-Mäkeläinen Metropoliasta. Kiitos työpajaan osallistuneille antoisasta iltapäivästä!

Yhdessä olemme enemmän -aloitusseminaari pidettiin Lahdessa 26.9.2011

Lahden ammattikorkeakoulun Musiikin laitoksen tiloissa järjestetty aloitusseminaari kokosi yhteen Musiikki elämään -hankkeen toimijoita ja yhteistyökumppaneita. "Yhdessä olemme enemmän" -teemalla järjestetty seminaarissa esiteltiin hankkeen sisältöä ja tavoitteita sekä osallistavaa konserttitoimintaa, saatiin näkökulmia kunnan ja kolmannnen sektorin yhteistyöhön kulttuuripalveluiden järjestämisessä, kuultiin kokemuksia kolmannen sektorin pilottiprojekteista sekä tutustuttiin toiminnallisesti Lahden alueen osatoteutukseen.

Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille!

Seminaarin materiaalit ovat ladattavissa täältä.

Musiikki elämään -hanke on käynnistynyt!

Musiikki elämään -hanke on saanut Lapin ELY-keskukselta rahoituspäätöksen vuosille 2011-2013. Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on edistää taiteen käyttöä sosiaalisen hyvinvoinnin välineenä vahvistamalla osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellista osaamista. Pilottihankkeessa testataan uudenlaista palvelumallia, jossa kolmas sektori toimii osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön palveluiden tuottajana ja kunta tilaajana. Ammattikorkeakoulut tarjoavat hankkeessa pedagogista ja tuotannollista koulutusta kolmannen sektorin toimijoille ja musiikin opiskelijoille eli kulttuurialan tuleville ammattilaisille.

Hanke koostuu pääkaupunkiseudulla, Päijät-Hämeessä, Kokkolassa ja Oulussa toteutettavista alueellisista osaprojekteista. Projekteissa musiikin opiskelijat toteuttavat osallistavia konsertteja ja työpajoja ammattilaisten ohjauksessa. Osaprojektien sisältö rakentuu alueellisten painotusten, vahvuuksien ja tarpeiden mukaan.

Musiikki elämään -hankkeen päätoteuttajana on Metropolian Kulttuuri ja luova ala. Osatoteuttajina hankkeessa ovat Konserttikeskus ry, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Oulun seudun ammattikorkeakoulu sekä Vantaan ja Kokkolan kaupungit. Rahoituksensa hanke saa Euroopan sosiaalirahaston valtakunnallisesta kehittämisohjelmasta ”Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana”.

Hankkeen kuvaus

Esiselvityksessa kartoitetaan valtakunnallisia ja paikallisia käytänteitä, tarpeita, yhteistyökumppaneita ja mahdollisuuksia alueellisesti tavoittavamman ja vaikuttavamman konserttitoiminnan toteuttamiseksi. Osallistavalla, kuulijalle tärkeällä konserttikokemuksella voidaan lisätä hyvinvointia koululaisten, ikäihmisten tai päiväkotilasten arjessa ja elämässä. Taiteen ja taidetyöskentelyn merkitys korostuu juuri ilon, yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemusten kautta. Tämän potentiaalin käyttäminen kunnan asukkaiden hyödyksi vaatii osaavan ammattitaitoisen pedagogi- ja taiteilijajoukon lisäksi suunnittelua ja mallia palvelurakenteen ja yhteistyön järjestämiseksi. Palvelumallin tarkoitus on tukea kolmannen sektorin toimijoiden verkottumista ja kouluttautumista, mikä lisää heidän mahdollisuuksisaan tuottaa hyvinvointia lisääviä palveluja kuntien palvelurakenteeseen.

Kouluissa lapsille ja nuorille tarjottavan taidekasvatuksen vähäisyys on herättänyt julkisuudessa paljon keskustelua ja synnyttänyt aiheellista huolta. Koulu- tai päiväkoti-ikäisten mahdollisuudet päästä kokemaan elävien musiikkiesitysten tarjoamia elämyksiä ovat varsin vähäiset erityisesti syrjäisemmillä paikkakunnilla. Kouluissa tehtävällä taidekasvatus- ja yleisöyhteistyöllä on mahdollisuus vahvistaa sekä lasten ja nuorten että opettajien hyvinvointia ja kouluviihtyvyyttä. Myös vanhustenhuollon ja kulttuurisektorin yhteistyötä on syytä vahvistaa, sillä taidetyöskentely vaikuttaa tutkitusti terveyteen.



Lisätietoja hankkeesta

Projektipäällikkö
Sonja Munter-Mäkeläinen
sonja.munter-makelainen@metropolia.fi
+358 20 783 5498

              

  • No labels
You must log in to comment.