You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 36 Next »

HAKEMISTO

Liiketalouden ja hallinnon koulutusala

Metropolia - Liiketoimintaosaaminen

Kysymykset
  • Missä muut kuin toteutuksiin liittyvät tehtävät suunnitellaan
  • Koska syntyy tieto läsnäolevista opiskelijoista (ryhmäkoot ja toteutusten määrä)

Läsnäolevat opiskelijat saadaan tietoon tarkalla tasolla vasta, kun heidän läsnäoloilmoittautumisensa päättyy - Metropoliatasoinen päivämäärä. Ennen tätä varmaa tietoa käytetään about ryhmäkokoja. Liiketaloudessa ryhmäkoot suuria, joten parin kolmen heitto ei hankaloita elämää.

Olisi hyvä, että läsnäoloilmoittautuminen lukuvuodelle - ennen kaikkea jo talossa olevilla opiskelijoilla - määriteltäisiin tapahtuvaksi reilusti ennen lukuvuoden alkua, ehkä jo edellisen lukvuoden lopussa, kun seuraavaa ollaan suunnittelemassa. Uusien opiskelijoiden läsnäoloon emme valitettavasti voi vaikuttaa yhteisvalinnan takia.

  • Aloituksessa kohta "kerää": mistä tiedot saadaan

Tiedot saadaan eri koulutusohjelmien opetussuunnitelmista. Kerään tiedot sieltä katsoen mitä tarjontaa kullekin vuosiryhmälle kussakin koulutusohjelmassa tulisi olla tulevana lukuvuotena.

  • Puuttuu prosessin ajoituksen ja periaatteiden määrittely klusteritasolla

Karkealla tasolla tämä kyllä näkyy lähettämässäni "OPS, VUOSI- JA TOTETUTUSSUUNNITTELLU - karkea lukuvuosiaikataulutus.xls" asiakirjassa, mutta kuinka tarkalla tasolla tämä halutaan?

  • Toteutusten määrässä, yhdistämisessä on selvästi sääntöjä - mitä ne ovat

Pyrimme liiketaloudessa kustannustehokkuuteen eli suunnittelemme toteutukset hyvin huolella. Pyrimme välttämään pieniä toteutusryhmiä yhdistelemällä pieniä opiskelurtyhmiä jo suunnitteluvaiheessa.

Vapaasti valittavien opintojen kohdalla perumme opintojakson, jos ilmoittautuneita ei ole minimissään 15 opiskelijaa, harvinaisissa kielissä minimimäärä on 10 opiskelijaa.

Pakollisissa opinnoissa toteutuksia ei voida peruuttaa juuri ennen opintojsen alkamista, mutta käytämme tapauskohtaista harkintaa eli toteutuksia voidaan toteuttaa pienemmälläkin opiskelijamäärällä, mutta silloin opettajan resurssia pienennetään ja opetus toteutetaan intensiivisemmin.

Toteutusten sisällä taas opetusta saatetaan jakaa vielä pienempiin ryhmiin opiskelijoiden pääluvun mukaan esim. 40 hengen opetusryhmälle tehdään atk-opetukselle jaettu toteutusryhmä ryhmä A 20 opiskelijaa ja ryhmä B 20 opiskelijaa - siis - toteutuksen sisällä ryhmä jaetaan A ja B -ryhmiin ja tämä tapahtuu jo vuosisuunnitteluvaiheessa, koska tiedetään, että atk-opetusta ei voida toteuttaa 40 hengen ryhmässä.

  • Työjärjestyssuunnittelu (lukujärjestys) puuttuu, siihen viitataan osaamistiimin kohdassa

Lukujärjestyssuuunnitelun olen lähettänyt toiseen asiantuntijaryhmään, mutta nyt myös tässä

Prosessi

Koska liiketoimintaosaamisessa ei opettajia ole sidottu tiettyihin koulutusohjelmiin, vaan he opettavat ristiin eri koulutusohjelmissa ja lisäksi myös tarjoavat opetustaan klusterin ulkopuolelta tuleville muiden klustereiden opetuskysynnälle, on suunnittelutyö todella haastavaa. Prosessi kulkee tällä hetkellä seuraavasti:

suunnitellaan yamk:n ja erikoistumisopintojen lukujärjestykset koko lukuvuodelle
suunnitellaan enkkuohjelmien lukujärjestykset lukukaudelle ja samalla huomioidaan opettajien sijoittuminen yamk ja erikoistumisopintojen lukkareissa
suunnitellaan liiketalouden iltaopetuksen lukujärjestykset periodille 1 ja 2 ja samalla huomioidaan opettajien sijoittuminen yamk ja erikoistumisopintojen ja enkkuohjelmien lukkareissa
suunnitellaan liiketalouden päiväopetuksen lukujärjestykset periodille 1 ja 2 samalla huomioidaan opettajien sijoittuminen yamk ja erikoistumisopintojen ja enkkuohjelmien ja liiketalouden iltasopetuksen lukkareissa
lukujärjestyksentekijä (Pirkko) syöttää suunnitellut tiedot lukujärjestysohjelmaan ja sijoittaa toteutuksille luokkatilat
koulutussuunnittelija tarkistaa lukujärjestykset – tehdään tarvittavat muutokset
lukujärjestykset lähetetään opettajien tarkistettavaksi ja kommentoitavaksi – jokainen vastaa oman lukkarinsa tarkistuksesta – jos kommentteja ei kuulu, lukkari oletetaan olevan ok
tehdään mahdolliset korjaukset kommenttikierroksen jälkeen
lukkarit julkaistaan opiskelijoille

  • "...laskee opettajien ja ryhmien periodirasituksen ja tekee tarvittavat muutosehdotukset..." epäselvä kohta: tekstistä ei synny käsitystä että edellisessä kohdassa on sijoitettu tehtävät päivätasolla kalenteriin vaan tehtävät on sijoitettu perioditasolla kalenteriin. Millä tarkkudella laskentaa tehdään ja mistä tiedoista

Kun kasaan resursseja exceltiedostooni, katson koko ajan, että sekä opettajille sekä opetusryhmille työmäärä jakautuu tasapuolisesti neljälle eri periodille. Jos tuntuu, että joku periodi kuormittaa opettajaa tai opetusryhmää liikaa, ryhdyn tekemään vaihtoja eli pyrin siirtämään siirrettävissä olevia toteutuksia kuormittavalta periodilta vähemmän kuormittuneelle periodille.

  • ennen tallenna toteutukset tehtävää on lukuisia työvaiheita, joissa tietoa tulee tehtävälle ja lähetee tehtävästä: miten tietoa hallitaan (sähköpostit, xls-listat, WPro-raportit?)
koulutuksen_ja_oppisen_suun1_M_lito

TAMK - Proakatemia

Kysymykset
  • prosessikuvauksesta ei löytynyt toimijoita?
  • ajan vaikutus jäi epäselväksi: "...yksi projekti, joka kattaa tiimin valmentamisen koko lukuvuodeksi..."
    • onko eri lukuvuosien projeteilla riippuvuuksia (esim. edellisen vuoden tapahtumat vaikuttavat seuraavan vuoden projektin tapahtumiin)
    • jos on niin mistä tieto edellisistä vuosista saadaan, kuka tiedon tarvitsee, missä vaiheessa
  • "...valmentajilla voi olla muita erikseen sovittuja tehtäviä..."
    • ovatko valmentajat vain P:n käytössä, sekä P:n käytössä että muun koulutuksen käytössä, P "ostaa" muiden resurseja tms.
    • mistä erikseen sovitut tehtävät tulevat P:n käyttöön, keneltä tieto tulee ja milloin se saadaan (riippuvuudet tulee ymmärtää)
  • mistä projektit syntyvät
  • missä projekteja hallinnoidaan (projektinumerot, kustannuspaikat yms.)
koulutuksen_suunnittelu_T_proakatemia

YLLÄPITÄJÄT

{"order":"edits","contextEntityId":21205694}
  • No labels
You must log in to comment.