Tuottaja2020
Ohjausryhmä 23.11.
1. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi ja avattiin klo 13.10.
1a. Todettiin 1. syklin raportti valmistuneeksi
Katri Halonen esitteli raportin. Keskustelua raportin teemoista. Anki Hellberg kommentoi, että on myös tärkeää selvittää lyhytkurssien sisällöt ja tarpeet, mutta hankkeessa on linjattu, että ammattijohtava koulutus on tutkimuksen keskiössä. Tenhunen-Marttala kommentoi, että AMK hakijoissa on paljon omien sanojensa mukaan nk. tuottaja-koulutuksen käyneitä (kun ovat käyneet lyhytkursseja). Tarjanne: Tuottaja-kiltaa oltiin jossain vaiheessa perustamassa, mutta tuottaja --kenttä on niin hajanainen. TEM ja OPM nostaa välittäjäammattien merkitystä ja toteaa, että siinä on puutteita. Mitä tarkoitetaan tuottaja --osaamisella, Cupore lähtenyt kuvaamaan. Tarjanne käynnistänyt artikkelikokoelma/ selvityksen Tuottaja? Hellberg: Tuottajia kouluttavat AMKit yhdessä pyrkivät tuottaja --kompetenssien määrittelyyn puitteissa. Lamberg: on insinöörejä ja diplomi-insinöörejä, kyetäänkö brändäämään joku nimeke? Lisäkoulutuksia voi syntyä rauhassa, kun ammattiinjohtava koulutus on brändätty. Halonen: Tutkintonimeke ja ammattinimeke eritettävä? Normituottaja voi olla tulevaisuudessa juuri AMK tutkinnon suorittanut, koska noin 100 valmistuu vuodessa. Ranta-Meyer ja Kaalikoski: jokaisella toimialalla on täydennyskoulutusta ja lyhytkursseja, tämän hankkeen koulutuskenttää kartoittavassa tutkimuksessa olisi keskityttävä ammattiin johtavaan koulutukseen. Halonen: Koulutussektoria kartoittava tutkimusosuus (Cuporen tutkimusosuus) kattaa tutkintoon johtavan koulutuksen, yliopistojen koulutuksen, sekä ne kiinnostavat koulutushankkeet, joiden tulevaisuusnäkemykset auttavat ymmärtämään kenttää.
1.b syklin skenaariotyöskentely, teemat ja raportointiaikataulun pidentäminen kevään 2011 loppuun. Halonen esitteli Signaaliraportista ensimmäisen luonnoksen. Raakile annetaan AMK Tulevaisuuden tuottaja -opintojaksoille kommentoitavaksi ja raportti julkaistaan vasta sen jälkeen keväällä 2011. Katri esitteli raportissa nousseet megatrendit. Lamberg: raportin aineistojen ja tulosten jalkauttaminen olisi hyväksi ja niitä voisi käyttää muissakin hankkeissa hyväksi. Todettiin, että Niko Herlin/ FinPron kanssa tehdään jo yhteistyötä Tulevaisuuden tuottaja opintojaksojen puitteissa. Pyritään miettimään suunnitelma, kuinka TEMmin TrendWikiä ja FinPron työtä voisi yhdistää ja ristiin käyttää
1 c. Taku-kysely on tehty ja analyysi on käynnissä, valmistuu helmikuussa 2011. Takussa pidetään skenaariopajoja keväällä 2011 lisäksi.
1d Loppuraporttiin "sisäänheitto" juttuja
ENCATC: ministeriöiden osallisuus mukaan tapahtumaan, Silja Suntolaan & Petra Tarjanteeseen & Kirsi Kaunisharjuun yhteys. ENCATC keskeinen promootioväylä. Tuottajalle tarvitaan näkyvyyttä, tämä tuonee mediajulkisuuttakin asialle.
Tuottajaosaaminen ei löydy urajärjestelmistä: ammatit puuttuvat syteemeistä ja niitä ei tunnet. Hankkeella tehtävä sitäkin tietoiseksi.
2. Demonstroimme ohjausryhmän tulevaisuuspajan kautta DigiTails prosessia, joka tämän hankkeen keskeinen työväline.
3. Todettiin raportit ja keskusteltiin siitä, että budjettikäytössä olemme aikataulusta jäljessä. Ohjausryhmä hyväksyi korjaavat toimenpiteet: tutkijaklubilaisten työaikojen lisäkohdentaminen hankkeeseen sekä tarvittavan apuvoiman rekrytointi. Ohjausryhmä piti suunniteltuja ja tehtyjä toimenpiteitä hyvänä.
4. Wikityöskentely. Emme lannistu ensimmäisen kokouksen laimeasta kommunikaatiosta, vaan jatkamme wiki-työskentelyn kehittämistä. Pyrimme pitämään verkossa keskustelua yllä ohjausryhmien välillä.