Opinnäytteen tekijä: Aino-Leena Juutinen
Opinnäytetyön aihe: Käyttäjäkeskeinen www-suunnittelu - Tapaustutkimus akuankka.fi
Opinnäytteen ohjaaja(t): Katri Myllylä
(Otsikoi teksti)
"Monimutkaiset verkkopalvelut ärsyttävät netin käyttäjiä", uutisoi Helsingin Sanomat helmikuussa 2011. Verkkopalveluiden käytettävyys on ajankohtainen aihe, ja web-palveluita suunnitellaan yhä useammin käyttäjälähtöisestä näkökulmasta.
Käytettävyyttä voidaan tutkia ja tarkastella usein eri keinoin, mutta käyttäjälähtöisen www-suunnittelun yhteydessä nostetaan usein esiin Jacob Nielsenin nimi. Nielsenin mukaan hyvä käytettävyys muodostuu käyttökokemuksen opittavuudesta, muistettavuudesta, virheettömyydestä, tehokkuudesta ja miellyttävyydestä (Nielsen, 2000). Nielsenin mukaan verkkosuunnittelussa tulisi välttää tarpeettomia visuaalisia elementtejä, jotka saattavat esimerkiksi harhauttaa käyttäjän klikkaamaan väärästä kohdasta. Toisen ajattelutavan mukaan visuaalisuutta ja teknistä toteutusta ei tulisi ajatella vastapareina: elämyksellisyys verkkoviestinnässä parantaa käytettävyyttä (Pohjanoksa ym. 2007). Verkkosivuston käytettävyyttä tutkittaessa on käyttäjäkysely erinomainen tiedonkeruumenetelmä. Kyselyn avulla tavoitetaan suuri vastaajajoukko pienellä vaivalla, ja tulosten tarkastelu on usein helppoa laskentaohjelmien avulla.
Aku Ankka on suomalaisille hyvin tuttu ja rakastettu hahmo - lehdellä on viikoittain yli miljoona lukijaa. Akuankka.fi-sivustolla on myös vankka fanijoukkonsa, siellä vierailee viikoittain yli 20 000 kävijää. Suurin osa selaajista on kouluikäisiä nuoria. Sivustolla on käytössä keskustelufoorumi, jonne kirjautuneet käyttäjät voivat kirjoittaa viestejä ja aloittaa uusia keskusteluaiheita. Aktiivikäyttäjät laativat keväällä 2010 adressin, jossa vaativat sivustolle uudistuksia ja parannuksia. Olin tuolloin työharjoittelussa Aku Ankka -lehdessä, ja toimin linkkinä toimituksen ja verkkosivun käyttäjien välillä. Harjoittelujaksoni jälkeen jäin pohtimaan käyttäjien tyytymättömyyttä sivuston nykytilaan. Sovin Aku Ankka -lehden toimituksen kanssa tekeväni opinnäytetyöni aiheeseen liittyen, mutta jouduin toteuttamaan projektin itsenäisesti "opiskelijastatuksella", sillä lehti ei pystynyt sitoutumaan tulosten välittömään hyödyntämiseen.